Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Eeee tam zniknęli... obserwują z ukrycia :wink:

Ja też się nie wyrobiłem w tym roku z przeprowadzką, zastopowało mnie CO - zbyt duży koszt jak na jednorazowy wydatek. Jak na razie skończyłem tynki wewnętrzne na parterze i ekipa wzięła się za kładzenie pierwszej warstwy gładzi. Drugą warstwę będę kładł na wiosnę. W tym roku chciałbym jeszcze zrobić CO, posadzki i ocieplić poddasze. W dalszym ciągu nie mam wody.

Pozdrawiam SLY.

Moje tynki cem. - wap. też nie wyglądają rewelacyjnie. Ale jeżeli będę dogładzać to tylko w największym pokoju. Chcę w przyszłym tygodniu zrobić wylewkę - maszynowo. A tak nawiasem - nigdy nie uwierzę , że można koszty budowy ocenić przed zbudowaniem. To studnia bez dna :cry: :cry: :cry: Pozdrawiam Tych co nie znikęli......

Grupa ta nie jest jak widać liczna, czyżby ludzie z kuj-pom mniej budowali? Ja dopiero jestem na etapie kupna działki, nawet mam jedną upatrzoną, ale jeszcze się wachamy. Wasze prace są bardzo daleko posunięte, no ale cóż od czegoś trzeba zacząć. Odkąd postanowiliśmy, że jednak wybudujemy "małe co nieco" to zaczęłam przeglądać wszystko co się da o budowaniu, gdyż jestem w tej kwestii zielona jak szczypiorek. Acha zapomniałabym mam zamiar kupić kawałek ziemi pod Toruniem

hej Olasa

właściwie to stali Bywalcy winni cię przywitać, a co mi tam, nie jestem znowu taki nowy - dokładnie rok temu zacząłem na tym Forum tak jak Ty, lecz nie miałem tyle szczęścia i nikt mnie nie przywitał. Plany budowy domu musiałem odłożyć na rok i oto budzę się !

Szukam działki w okolicach Bydgoszczy, dopieszczam projekt - zamierzam bydować w technoligii szkieletu drewnianego.

trzymaj się, powodzenia !

Witam Olasa i kayzaka !!!! W nasze forum budujący zaglądają sporadycznie - a szkoda bo zaglądając częściej moglibyśmy sobie trochę pomóc. Gdzie kupujecie działkę Olasa? Pytam , bo moja przyjaciółka szuka czegoś dla siebie i przemieszcza się od Osielska i Niemcza do Zielonki , w której podobno jakąś ziemię sprzedaje gmina. Miłego szukania - pozdrawiam wszystkich

Dzięki za powitanie . Widać, że większość z Was to ludzie z okolic Bydgoszczy, bo miejscowości, które wymieniacie nic mi nie mówią. W stronę Torunia od Bydgoszczy znam miejscowości tylko do Toporzysk patrząc od strony Torunia. Co do konkretnego miejsca to nie chcę mówić aby nie zapeszać bo jest to kolejna działka, którą mamy "na oku" przy poprzednich zawsze coś nam nie odpowiadało i aż boję się pomyśleć, że tak będzie tym razem bo już szczerze powiedziawszy zaczynam mieć powoli dość tego szukania i świadomości, że stoimy w miejscu. A co tutaj dopiero mówić o załatwianiu wszystkich formalności, których jak zdążyłam soię zorientować jest bez liku.

Witam nowych forumowiczów (starszych również) a w szczególności Olasę, jako że jest tak jak i ja z Torunia.

Trochę nowości z budowy: skończyli tynki i zaczęło się wielkie suszenie ścian. Tynki położyli super ale zapomnieli wybić w kominach otworów wentylacyjnych. Efekt jest taki, że para skrapla się na suficie i oknach, które na noc zostawiam zamknięte. Ciekawe jak oni (majstry) znajdą teraz odpowiedni kanał wentylacyjny.

Pozdrawiam Sly

Sly -jak to u Ciebie wyszło z tymi tynkami - gładź kładłeś na cem -wap? Jesteśmy na tym samym etapie - ja ciut za Tobą , bo dach niezupełnie skończony , schody na razie w połowie , ale mam już tynki na parterze - i dzisiaj kładą mi wylewkę wyrównującą pod ocieplenie podłogi. Jeżeli robisz w tym roku CO to na jakie kaloryfery sie zdecydowałes i czy wiesz coś o przewadze płytowych nad konwektorami ( fachowiec tak twierdzi) lub odwrotnie? Miłego budowania wszystkim .

Marzeno - tynki oczywiście cementowo wapienne a na to przychodzi jedna warstwa gruntująca gładzi (Gipsar). Drugąwarstwę wykańczającą będę kładł dopiero po całkowitym wysuszeniu tynków. Następnie przyjdzie Unigrunt i farba. Jeżeli chodzi o grzejniki a właściwie różnic pomiędzy płytowymi a konwektorami to:

1. Konwektory wykorzystują cyrkulację powietrza (niekorzystne dla alergików)

2. W płytowych także wykorzystywany jest efekt cyrkulacji ale w mniejszym stopniu. Rozprowadzenie ciepła odbywa się poprzez promieniowanie.

3. Płytowe osiągają pełną wydajność już przy temp. wody 45 stopni a konwektory potrzbują ok. 70 stopni (dotyczy grzejników Radson)

4. Optymalnym miejscem dla konwektorów jest przestrzeń pod oknem. Płytowe mogą być rozmieszczane w dowolnych miejscach.

Grzejniki będę kupował chyba Radsona ale zastanawiam się jeszcze nad Buderusem i Vasco (ozdobne).

Pozdrawiam Sly.

O ozdobnych firmy Kermi słyszałam . A Vasco - gdzie je widziałeś? Zdecydowałeś się na konwektory - mi przedstaiciel Wiessmana ( nie sprawdzam jak się pisze tę nazwę) odradzał twierdząc ,że to przedraża. Płytowe podobno sa tańsze i przy zakupie i przy eksploatacji. Jestem przed wyborem ,więc chętnie przeczytam czym się kierowałes? Pozdrawiam

Chyba jednak płytowe, o ile będą takie, które mi się zmieszczą pod okna. Zmieniłem trochę wielkość okien w salonie - pierwotnie były 150x150 a teraz są 150x164 i teraz nie wiem czy po zrobieniu posadzek zmieszczą mi się grzejniki o szer. 40 cm. Poza tym dwa grzejniki o wym. 150x40 nie ogrzeją mi całego salonu (ok. 47 mkw.). Będzie również kominek ale traktuje go jako alternatywne źródło ciepła. Mam dwie opcje rozwiązania tego problemu.

1. Założyć pod oknami podwójne grzejniki. Wady: nie wygląda to zbyt estetycznie, wzrasta zużycie ciepłej wody.

2. Na "pełnej" ścianie (bez okna) zamontować dodatkowy grzejnik (ozdobny). Wady: większy koszt wyposażenia, utrata "kawałka" powierzchni.

marzeno - tak jak widzisz wybór grzejników jest jeszcze przede mną i będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.

Vasco - grzejniki belgijskie: http://www.vasco.pl

Pozdrawiam Sly

Problem mamy ten sam -mój salon 48,5 m.kw. ma okna 30-35 cm nad posadzką .Wiem ,że zmieściłyby się tam tylko niskie konwektory - płytowe są za wysokie . Dlatego szukam ozdobnych grzejników ,które może mogłabym powiesić na mniej (jednak) widocznych ścianach . Mam 4 okna i myślę o przestrzeni między nimi ( odpadałyby zasłony - tylko firanki) . O ozdobnych grzejnikach dużo znalazłam w grudniowym numerze Stylowego Domu - firmy Vasco ,Kermi ,Radson, Rolexim , Top-air sofik. Niektóre podobają mi się - ale ich cena ........ Pozdrawiam

Oho, widzę że forum sie trochę ożywiło, witam nowo-budujących (albo zamierzających :) )

Ja aktualnie walczę z tynkarzami - mam wrażenie, że spodziewaja się, że zapłacę im za przepracowane dniówki... :evil: Miałem mieć wylewki zrobione już dwa tygodnie temu, jak BARDZO dobrze pójdzie - będą może w tym tygodniu. Tak że z planowanych Świąt w nowym domku raczej nic nie będzie :cry: Zanim toto wszystko wyschnie, musi minąć jeszcze przynajmniej 3 - 4 tygodnie. No i walczę jeszcze z przyłączami - w tym tygodniu powinienem mieć pozwolenie na budowę przyłącza gazowego (robię sam). Ufff.... Powinny być urlopy okolicznościowe (płatne!) w związku z budową...

A propos grzejników - jeżeli nie macie miejsca pod oknem, można kupić grzejniki pionowe (wąskie, wysokie) i umieścić je obok okna. Ale są ok. 3 x droższe od zwykłych o tej samej mocy (wiem, bo sam się nad jednym takim zastanawiałem - dopóki nie usłyszałem ceny...).

Grzegorz

PS. Marzena, 100% racji z tymi kosztami. Aktualnie jestem ok. 10 tys do tyłu w stosunku do planu (modyfikowany jakiś miesiąc temu), a będzie gorzej... Oglądałem ostatnio Twój dach - bardzo mi się podobały te drewniane obróbki. Jaką dachówkę położyłaś? Ja swój zostawiam na wiosnę (?? tylko którą...), może wtedy razem z elewacjami.

Witam, powoli zaczynam przymierzać się do tematu "kominek"( czysto teoretycznie) więc jak byście mieli jakieś dodatkowe spostrzeżenia i sugestie (oprócz tego co na forum lub w muratorze) to byłbym wdzięczny.

Mam kłopoty z ulokowaniem w łazience wanny i prysznica, żona obstaje przy pierwszym, ja przy drugim. Ponad to wanna ma wystawać ponad posadzkę na ok. 20 cm. Jak na razie jeszcze tego nie widzę.

Im więcej się przyglądam chałupce tym więcej znajduje rzeczy do poprawy oraz rzeczy, o których wcześniej nie pomyślałem np. kable głośnikowe, które można było wpuścić w tynk a tak teraz będą wić się po podłodze ku uciesze królików.

Pozdrawiam Sly

Grzegorz - dachówka jest Wiekor L15 PL -miedź i ciemny brąz - jak już gdzieś pisałam budujemy się po sąsiedzku - rodzinnie - nie chcemy ,żeby nasze domy były identyczne - już w wyborze okien okazało się ,że mamy różne gusty. Fakt ,że takie rodzinne budowanie jest wygodniejsze - hurtownie gdy kupujemy materiał razem traktują nas poważniej. Miło ,że podobają się Tobie moje deski na obróbki - sama je wymyśliłam - nie chciałam blachy . Nasz plan zakłada konieczność mieszkania na Wielkanoc- mam nadzieję ,że się uda . Ta Twoja wylewka to przed czy po ociepleniu stropu? Sly - a ten kominek otwarty , czy zamknięty? Pozdrawiam budujących.

Kominek ma być zamknięty, ale przeszkolony z jednej lub dwóch bocznych stron.

U mnie cały pas podrynnowy jest do poprawki, majstry zrobili "prowizorkę" bo myśleli, że obłożę to później sidingiem. No i teraz mam dodatkowy koszt związany z demontażem i montażem rynien itd :evil:

Pozdrawiam Sly.