Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

a czy to dzisiaj jest Dzień kobiet? :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

dzisiaj jest Dzień Zakochanych!!!!!!!!! :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

to działa w dwie strony. :lol: :lol: :lol:

no dobrze, ale czy to znaczy że jak zwykle kobieta ma zrobić wspaniałą kolację

może być kompromis, żeby nie było że Dzień Kobiet

to Panie zaproszą na kolację swoich kochanych mężów, a Panowie bez zbędnego mruczenia uregulują rachunek :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A ja mam pytanie z innej beczki do osób które brały kredyt - czyli do większości.

Dzisiaj skontaktowała się ze mną Pani z ING Bank Śląski i zaproponowała wstępne warunki kredytu . Kredyt na 30 lat raty stałe , marża ,.....itd . Wyliczyła ratę .

Czy liczyliście ile będziecie musieli oddać pieniędzy do banku żeby spłacić cały kredyt - sumując wartość wszystkich rat . Ile wam wychodzi procentowo ? Bo mi wychodzi że będę musiał oddać jeszcze raz tyle ile wziąłem (kwota kredytu + 99,08% )

Jeżeli np wziąłbym 200.000,00 to rata wyniosłaby 1106,00zł miesięcznie czyli po 30 latach zapłaciłbym 398.160,00 . Czyli same opłaty prowizje i odsetki przez 30 lat wyniosłyby 99,08% .Jak się podzieli to na 30 lat to niby nie jest dużo no ale .... To dużo czy mało ? Jak wychodzi u was ?

Generalnie wychodzi podobnie, w skali 30 lat przy ratach równych oddać do banku trzeba mniej więcej drugie tyle co się wzięło. Lepiej to wygląda przy ratach malejących - miesięczna rata jest większa ale oddajesz do banku dużo mniej odsetek.

Uważaj, jak wyliczają ci ratę w różnych bankach wysokość raty, żeby podawali zawsze aktualny LIBOR/WIBOR i wysokość marży banku, bo czasami zdarza się że biorą do wyliczeń wartość LIB/WIB sprzed miesiąca a wtedy rata wychodzi niższa - co nie jest prawdą :-?

Bydgoszczanie, litości,

CZY NIKT Z WAS NIE CHCE POLECIĆ MI SWOJEGO PROJEKTANTA?

CZY NIKT Z WAS NIE WSPÓŁPRACOWAŁ, W WASZYM ODCZUCIU, Z SOLIDNYM FACHOWCEM?

NIE WIERZĘ !!!

Polecam się Waszej życzliwej pamięci, raz jeszcze

Pozdrawiam

Bydgoszczanie podajcie, proszę, namiary na projektanta, który za:

- skreślenie na czerwono okien w projekcie gotowym i dopisanie innych,

- wyznaczenie tras przyłączy,

- wykreślenie (uzgodnienie) zjazdu,

- wykonanie podstawowej aranżacji działki pod pozwolenie

nie zedrze skóry a i podpowie może jeszcze rozsądnie budującemu pierwszy raz.

Dziękuję

P.S. Namiary na P.W. lub e-mail. Dziękuję.

Bydgoszczanie, litości,

Info wysłałam na priva na Panią J. Ja też mam niedrogą babkę - o tym pisałam powyżej. Ale na razie muszę się przekonać na własnej skórze czy jest godna polecenia.

Generalnie wychodzi podobnie, w skali 30 lat przy ratach równych oddać do banku trzeba mniej więcej drugie tyle co się wzięło. Lepiej to wygląda przy ratach malejących - miesięczna rata jest większa ale oddajesz do banku dużo mniej odsetek.

Uważaj, jak wyliczają ci ratę w różnych bankach wysokość raty, żeby podawali zawsze aktualny LIBOR/WIBOR i wysokość marży banku, bo czasami zdarza się że biorą do wyliczeń wartość LIB/WIB sprzed miesiąca a wtedy rata wychodzi niższa - co nie jest prawdą :-?

borussia2000 dzięki

Bydgoszczanie, litości,

NIE WIERZĘ !!!

Polecam się Waszej życzliwej pamięci, raz jeszcze

Pozdrawiam

Bydgoszczanie podajcie, proszę, namiary na projektanta, który za:

- skreślenie na czerwono okien w projekcie gotowym i dopisanie innych,

- wyznaczenie tras przyłączy,

- wykreślenie (uzgodnienie) zjazdu,

- wykonanie podstawowej aranżacji działki pod pozwolenie

nie zedrze skóry a i podpowie może jeszcze rozsądnie budującemu pierwszy raz.

Dziękuję

P.S. Namiary na P.W. lub e-mail. Dziękuję.

Petanque napisz coś więcej o sobie z jakich regionów i co planujesz.

My robiliśmy adaptację u Pani Jaworskiej w Białych Błotach, jest godna polecenia z tymże bardzo zajęta.

Poza tym temat adaptacji przewalał się na forum jakiś czas temu, niestety mozolna praca, ale jest napisane do kogo iść a do kogo nie, to gdzieś okolice listopada były, po artykule w expressie o nierzetelnej projektantce

miłej lektury :lol: :lol: :lol: :lol:

Ja mam 170 000 na 30 lat :-? Wibor 3 m + 0,88% marży obecnie około 1000 zł miesięcznie czyli bez zmiany stóp (a będą na pewno) 30*12*1000=360 000

Czyli dokładam 190 000 :o

Czyli dokładasz 111,76 % , no ale stopę masz stałą .

Dzięki za odpowiedź

Nie nie mam stałej stopy, przecież mam Wibor 3 miesięczny, w domu sprawdziłem dokładnie rata 960 więc wychodzi 334 080 bo biorę na 30 ale spłacam 29 bo 1 rok karencji (wypłacają transze) wychodzi więc 96,52 %

Bank PKO. Brałem w grudniu więc załapię się na ulgę odsetkową :D

Więc szacuję całkowity koszt na mniej niż 80%