Graczyk 15.02.2007 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 A ja mam pytanie z innej beczki do osób które brały kredyt - czyli do większości. Dzisiaj skontaktowała się ze mną Pani z ING Bank Śląski i zaproponowała wstępne warunki kredytu . Kredyt na 30 lat raty stałe , marża ,.....itd . Wyliczyła ratę . Czy liczyliście ile będziecie musieli oddać pieniędzy do banku żeby spłacić cały kredyt - sumując wartość wszystkich rat . Ile wam wychodzi procentowo ? Bo mi wychodzi że będę musiał oddać jeszcze raz tyle ile wziąłem (kwota kredytu + 99,08% ) Jeżeli np wziąłbym 200.000,00 to rata wyniosłaby 1106,00zł miesięcznie czyli po 30 latach zapłaciłbym 398.160,00 . Czyli same opłaty prowizje i odsetki przez 30 lat wyniosłyby 99,08% .Jak się podzieli to na 30 lat to niby nie jest dużo no ale .... To dużo czy mało ? Jak wychodzi u was ? Gacuś wszystkim wychodzi że będą musieli oddać jeszcze raz tyle albo bardzo zbliżoną kwotę, ponieważ wszyscy pożyczamy na max. okres i w zbliżonym oprocentowaniu. Niestety jak wiesz jest to koszt pożyczenia kasy i nie uciekniesz od tego chyba, że jakimś trafem szybciej spłacisz choć to też kwestia niedokońca oczywista. Moim zdaniem wybierając kredyt oczywiście powinno się analizować oprocentowanie (ale tylko w obrębie typów kredytów) bo można ciut zyskać lub stracić ale równie ważne są inne aspekty kredytu. Chodzi mi o kary za szybszą spłate, możliwość sprzedaży przed czasem, zapisy o wysokości oprocentowania i możliwosci zmian (zapisy w umowie kredytowej czy w regulaminie), sposób rozliczania transz, opcje zabezpieczeń (weksel, ubezpieczenie) no i może prowizja choć ta powinna być na ostatnim miejscu. No i najważniejsza sprawa dla dobra psychicznego nie należy patrzeć ile oddasz kasy bo naprawdę wszyscy oddajemy podobnie a poco masz mieć koszmary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GACUŚ 15.02.2007 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Ja mam 170 000 na 30 lat Wibor 3 m + 0,88% marży obecnie około 1000 zł miesięcznie czyli bez zmiany stóp (a będą na pewno) 30*12*1000=360 000 Czyli dokładam 190 000 Czyli dokładasz 111,76 % , no ale stopę masz stałą . Dzięki za odpowiedź Nie nie mam stałej stopy, przecież mam Wibor 3 miesięczny, w domu sprawdziłem dokładnie rata 960 więc wychodzi 334 080 bo biorę na 30 ale spłacam 29 bo 1 rok karencji (wypłacają transze) wychodzi więc 96,52 % Bank PKO. Brałem w grudniu więc załapię się na ulgę odsetkową Więc szacuję całkowity koszt na mniej niż 80% Dzięki , coś musiałem źle zrozumieć z tą stopą . Czyli liczysz na mniej niż 80% to już bardzo dobry wynik Gratuluję Różnica 20-30% to sporo . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GACUŚ 15.02.2007 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 A ja mam pytanie z innej beczki do osób które brały kredyt - czyli do większości. Dzisiaj skontaktowała się ze mną Pani z ING Bank Śląski i zaproponowała wstępne warunki kredytu . Kredyt na 30 lat raty stałe , marża ,.....itd . Wyliczyła ratę . Czy liczyliście ile będziecie musieli oddać pieniędzy do banku żeby spłacić cały kredyt - sumując wartość wszystkich rat . Ile wam wychodzi procentowo ? Bo mi wychodzi że będę musiał oddać jeszcze raz tyle ile wziąłem (kwota kredytu + 99,08% ) Jeżeli np wziąłbym 200.000,00 to rata wyniosłaby 1106,00zł miesięcznie czyli po 30 latach zapłaciłbym 398.160,00 . Czyli same opłaty prowizje i odsetki przez 30 lat wyniosłyby 99,08% .Jak się podzieli to na 30 lat to niby nie jest dużo no ale .... To dużo czy mało ? Jak wychodzi u was ? Gacuś wszystkim wychodzi że będą musieli oddać jeszcze raz tyle albo bardzo zbliżoną kwotę, ponieważ wszyscy pożyczamy na max. okres i w zbliżonym oprocentowaniu. Niestety jak wiesz jest to koszt pożyczenia kasy i nie uciekniesz od tego chyba, że jakimś trafem szybciej spłacisz choć to też kwestia niedokońca oczywista. Moim zdaniem wybierając kredyt oczywiście powinno się analizować oprocentowanie (ale tylko w obrębie typów kredytów) bo można ciut zyskać lub stracić ale równie ważne są inne aspekty kredytu. Chodzi mi o kary za szybszą spłate, możliwość sprzedaży przed czasem, zapisy o wysokości oprocentowania i możliwosci zmian (zapisy w umowie kredytowej czy w regulaminie), sposób rozliczania transz, opcje zabezpieczeń (weksel, ubezpieczenie) no i może prowizja choć ta powinna być na ostatnim miejscu. No i najważniejsza sprawa dla dobra psychicznego nie należy patrzeć ile oddasz kasy bo naprawdę wszyscy oddajemy podobnie a poco masz mieć koszmary. Kredytu szybciej spłacać nie zamierzam bo mnie na to nie stać , no chyba że wygram w Totka . Rzeczywiście większość podaje podobne wartości do spłaty . Ale różnica 20% (w tych bardzo ogólnych i uproszczonych obliczeniach) to jest sporo , można zyskać rocznie jedną ratę mniej do spłaty a takie coś cieszy. Oczywiście że najważniejszą sprawą są dogodne warunki zapisane w umowie , sposób wypłaty transz (rozliczenia) oprocentowanie wraz ze zmianami itd Piszesz No i najważniejsza sprawa dla dobra psychicznego nie należy patrzeć ile oddasz kasy bo naprawdę wszyscy oddajemy podobnie a poco masz mieć koszmary. Niestety trzeba troszkę w ten sposób posprawdzać , porównywać warunki ,bo lepiej mieć koszmary przed wybraniem kredytu niż przez 30 lat po wzięciu kredytu Pozdrawiam i dzięki za post Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GACUŚ 15.02.2007 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Kupię tanio garaż blaszak na plac budowy lub jakiś barak , barakowóz , izotermę , budę itp najlepiej z okolic Bydgoszczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partner 15.02.2007 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 przeglądałeś może gazetę ANONSE? tam może coś znajdziesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GACUŚ 15.02.2007 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 przeglądałeś może gazetę ANONSE? tam może coś znajdziesz Dzięki , oczywiście że przeglądałem ale na nic niestety nie trafiłem.Może w piątkowym numerze coś więcej będzie Patrzałem też na allegro ale z naszego regionu nic specjalnego nie ma . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partner 15.02.2007 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 bo kłopot w tym że tutaj przewija się raczej małe grono stałych bywalców. ale trzeba próbować. jak by co to dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GACUŚ 15.02.2007 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 ok , dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KarolinaS 15.02.2007 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 My wstępnie wybraliśmy Bank Millenium-rata dosyć atrakcyjna w porównaniu z innymi bankami, przejrzyste warunki. Niestety nie ma przy sobie tych wyliczeń. Chcielismy zdążyć w grudniu z kredytem- niestety nie udało się więc na ulgę się nie złapalismy(z moich danych wg. ustawy wystarczyło tylko albo aż podpisac z bankiem umowe o kredyt żeby pozniej ulge otrzymac). Od niedawna mozna się ubiegać tzw. kredyt mieszkaniowy z dopłatami-także na budowe domu-" Powierzchnia użytkowa mieszkania nie może przekraczać 75m2 zaś domu jednorodzinnego -140 m2.To tani kredyt mieszkaniowy dla małżeństw i osób samotnie wychowujących dzieci. Osoby zaciągające kredyt otrzymują dofinansowanie do odsetek przez 8 lat. Kredyt można zaciągnąć na 30 lat." - ale tylko w PL Kredyt ten na razie chyba tylko w PKoBPObecnie zgłębiam ten tamat. Czy ktoś się tym interesował???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 15.02.2007 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Chętnie zaczęłabym prowadzić dziennik czy dodałabym u dołu jak Wy - linki do dziennika czy mojego domu, albo jakiś rysunek obok mojego nick-u/a (?). Z tym, że nie wiem jak to się robi Może możecie mi wskazać gdzie znajdę informacje o tym jak to się robi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 15.02.2007 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Od niedawna mozna się ubiegać tzw. kredyt mieszkaniowy z dopłatami-także na budowe domu- Obecnie zgłębiam ten tamat. Czy ktoś się tym interesował???? Ja się rozpytywałam w styczniu - nie było takich ofert jeszcze w bankach. Zrozumiałam też, że jeżeli dom jest powyżej 140m2 to jakoś się to będzie rozliczało, że od tych metrów powyżej 140 nie będzie dopłat. Ja mam dom 145 - więc sądzę, że też się załapię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KarolinaS 15.02.2007 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Dla zainteresowanych podaje link odnośnie tych kredytów http://www.pkobp.pl/index.php/id=kredyty_m/grupa=6/id_product=000000000000314/podgrupa=0/zakladka_id=4/zone=-1/section=indy Czy ktoś juz może analizował czy taki kredyt w PKOBP z dopłatami jest bardziej opłacalny niż np. kredyt CHF. Wiem wiem jest do tego inne forum ale pytam Was??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemas00 15.02.2007 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Bank PKO. Brałem w grudniu więc załapię się na ulgę odsetkową Więc szacuję całkowity koszt na mniej niż 80% no chyba żeby się złapać na ulgę to trzeba w tym roku jeszcze mieć odbiór techniczny Na takie stwierdzenie się jeszcze nie spotkałem Gdzie to czytałeś????? Wszystkie artykuły mówiły o dacie podpisania umowy,........a o ile pamiętam to nawet przeglądałem ustawę i rozporządzenie w tej sprawie MAM NADZIEJĘ ŻE SIĘ MYLISZ!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KarolinaS 15.02.2007 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Ja myśle,że alexsię myli -raczej na 100%.Jak pisałam tez chciliśmy sie załapac na tą ulgę i przeczyałam tone informacji i nigdzie nic takiego nie było zwłaszcza w Ustawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partner 15.02.2007 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 ile dzisiaj zamierzacie pochłonąć WIELKICH OKRąGłYCH PYSZNYCH PąCZKóW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KarolinaS 15.02.2007 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Jeszcze nie zjadłam ani jednego i pewnie tak zostanie. Może dla tradycji jednego. Niektórzy dziś bija rekordy w jedzeniu poczków pochwalcie się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partner 15.02.2007 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 ja jeszcze też żadnego ale idziemy po południu na RYŚ-ia więc będzie pyszny popcorn a później do teściów i tam dopiero będą pączki. myślę że zjem ze 2 no może 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INEZ2007 15.02.2007 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Życzę wszystkim SMACZNEGO!!! Tylko nie przesadzajcie z tymi pączusiami.... jeden ma ok 300 kcal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GACUŚ 15.02.2007 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Chętnie zaczęłabym prowadzić dziennik czy dodałabym u dołu jak Wy - linki do dziennika czy mojego domu, albo jakiś rysunek obok mojego nick-u/a (?). Z tym, że nie wiem jak to się robi Może możecie mi wskazać gdzie znajdę informacje o tym jak to się robi? Poczytaj tutaj: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=30921&start=0 http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=68367&highlight=emblemat http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=76912&highlight=emblemat http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=61016&highlight=emblemat http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=60509&highlight=emblemat http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=36129&highlight=emblemat Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Kero 15.02.2007 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Ja w kwestii pączków.Niestety nie znam dokładnej liczby jaką pochłonąłem bo mnie ktoś zagadał jak miałem dwa już na koncie. Potem zapomniałem liczyć ale jak tak popatrzyłem wizulanie na zwolnione miejsca po pączkach na stole to coś między 6 a 7 sztuk przyjąłem. Pustaki można zawsze zacząć liczyć od nowa ale pączków zjedzonych niestety nie.I wcale nie obiecuję, że na tym dzisiaj koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts