Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość Kero

Skąd Wy tych usługodawców bierzecie?

Ja za zmiany w projekcie czyli adaptację architektoniczną zapłaciłem architektowi wraz z zebraniem wszystkich potrzebnych dokumentów potrzebnych do uzyskania pozwolenia na budowę 700PLN + 200PLN adaptacja sanitarki + 150PLN adaplacja elektryki.

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Skąd Wy tych usługodawców bierzecie?

Ja za zmiany w projekcie czyli adaptację architektoniczną zapłaciłem architektowi wraz z zebraniem wszystkich potrzebnych dokumentów potrzebnych do uzyskania pozwolenia na budowę 700PLN + 200PLN adaptacja sanitarki + 150PLN adaplacja elektryki.

No jak my szukaliśmy architektów , głównie polecanych na forum to niestety nikt nam kogoś tak taniego nie polecił .

:cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

A teraz już za późno :( :-? :evil:

To jak taki tani i dobry to daj namiary mkkafe bo ostatnio poszukiwał projektanta .

Gość Kero

Projektowaniem facet się nie zajmuje a wszelka adaptacja to nic nadzwyczajnego drodzy forumowicze. Przecież adaptacja projektu polega na zamianach tego czego ja oczekuję a nie na tym co wyśni sobie architekt.

Wszystko zatem ma uzgodnione i przy pomocy cvzerwonego długopisu kreśli nowe linie na projekcie.

Adaptacja sanitarki trwała w mojej obecności 15 minut. Elektryk zabrał jedynie projekt na cztery dni ale jego praca polegała wyłącznie na opieczętownaiu bo żadnych zmian nie nanosił gdyż było to zbędne.

A mój architekt nie jest bezrobotnym więc nie wrzucę tu jego danych ale w pojedynczych przypadkach mogę przekazać informację.

Natomiast ja nie odpowiadam za ceny usuługi bo to sztuka negocjacji.

Taką właśnie formułkę ktoś tu na forum mi powiedział kiedy pytałem o usługi OTTO:-)

napewno chodzi o odrolnienie - gdy kupiliscie dzialke jako rolna a nie budowlana - my tak kupilismy - natomiast wydaje mi sie ze to ma zwiazek z pismem z Ochrony Srodowiska ktore musieliscie dostac o wylaczeniu gruntow :roll: ale jeszcze to sprawdze

Szczerze powiedziawszy to jest ziemia rolna, ale jest PLAN ZAGOSPODAROWANIA, jest wypis i wyrys z gminy od Czekajewskiego to reszta nikogo nie obchodz, takiej ziemi się nie odrolnia, pierwsze słyszę,

jak jest PLAN to tak jak by była działka budowlana

alex - a kto skladal Ci papiery o pozwolenie? Sama kompletowalas dokumenty czy robil to architekt?

Dzwonilam dzis do wielu architeltow pytajac co jest w cenie uslugi i wymieniali miedzy innymi odrolnienie - czyli zalatwienie pisma z Ochrony Srodowiska w mysl ustawy OŚ.VII.7633/657/06 z 06.09.2006

donosilam ja do Starostwa wiec wiem ze jest konieczna

Kero - to ja poprosze na priv ten namiar

napewno chodzi o odrolnienie - gdy kupiliscie dzialke jako rolna a nie budowlana - my tak kupilismy - natomiast wydaje mi sie ze to ma zwiazek z pismem z Ochrony Srodowiska ktore musieliscie dostac o wylaczeniu gruntow :roll: ale jeszcze to sprawdze

Szczerze powiedziawszy to jest ziemia rolna, ale jest PLAN ZAGOSPODAROWANIA, jest wypis i wyrys z gminy od Czekajewskiego to reszta nikogo nie obchodz, takiej ziemi się nie odrolnia, pierwsze słyszę,

jak jest PLAN to tak jak by była działka budowlana

Zgadzam się Sąsiadka z Tobą w 100% (chociaż raz :wink: :wink: :wink: ) Też tak myślałem, ale może o czymś nie wiemy, może jakaś głupia pieczątka jest potrzebna nie wiem i nie wnikam.

ja najtaniej znalazlam Stylbud - 1500 prawie nie robimy zmian w projekcie - dwa okna powiekszamy

mam w dodatku wiekszosc pozwolen (zjazd z drogi, przylacza, odrolnienie)

Trochę dziwne te ceny. Może poszukasz na wsi w okolicy, gdzie się budujesz. Ja w połowie zeszłego roku popytałem się na miejscu kto robi tam takie adaptacje. Okazało się, że przy okazji pracuje w starostwie. Po rozmowie i ustaleniu ceny podpisałem kilka podstawionych formularzy i czkałem. Po, co prawda, dość długim czasie (ok. 4 tygodnie) dostałem telefon ze starostwa, że projekt (egzemplarz dla mnie) jest do odbioru. Udałem się następnie do adaptującego zapłaciłem 400PLN i już. A zmian było kilka - podpiwniczenie, podwyższenie piętra, zmiana okien i ścian wewnętrznych, dobudowa garażu.

No ale to było po drugiej stronie Wisły.

alex - a kto skladal Ci papiery o pozwolenie? Sama kompletowalas dokumenty czy robil to architekt?

Dzwonilam dzis do wielu architeltow pytajac co jest w cenie uslugi i wymieniali miedzy innymi odrolnienie - czyli zalatwienie pisma z Ochrony Srodowiska w mysl ustawy OŚ.VII.7633/657/06 z 06.09.2006

donosilam ja do Starostwa wiec wiem ze jest konieczna

Robiła p.Jaworska z BB ale wszystkie papiery są w projekcie, który przewalamy wkoło i jest wypis i wyrys, bo mamy PLAN zagospodarowania terenu, jak tego nie masz to ją odrolniają i tyle i nikt mnie nie przekona że jest inaczej, bo jak załatwialiśmy papiery to ani razu nie było o tym mowy

ja mam 6 klase - ale nikt z projektantow w czasie rozmowy telefonicznej nie pytal o klase :roll:

nasza dzialke trzeba odrolnic - na 100 % bo tego papierka brakowalo nam przy skladaniu wniosku o pozwolenie - musielismy to doniesc, bo kompletowalismy i skladalismy wniosek z dokumentacja sami

A wypis i wyrys tez mam

cemik faktycznie mam projektanta z moich okolic - dzieki Kero raz jeszcze - ja mieszkam na Osowej Gorze a dzialka blizej projektanta-architekta

Kero tak dogadalam sie z nim - bardzo sympatyczny - dopiero na poniedzialek ale realizacje obiecal przez 5 dni zrobic wiec i tak szybciej niz inni :D I w korzystniej cenie

A gdzie mieszkasz na Osowej?

Ja w sasiedztwie xiedza :roll:

A budujemy nieco dalej - w Wierzchucinku - tym razem w sasiedztwie a raczej nieopodal jeziora :D

Gość Kero

No nieee. To może latem znajdę Cię gdzieś nad tym jeziorkiem:-)

Syn często tam jeździł ale jak ruszy budowa to pewnie zapomni o tym.

Sądziłem, że Osówievc bo to ostatnio modne miejsce od strony Osowej.

Cieszę się, że udało Ci się dogadać. Zatem masz faceta pod nosem tylko pamiętaj, jak biurowczyk mówi, że pięć dni to weź zawsze poprawkę na więcej a potem samopoczucie jest lepsze:-) Każdy biurowczyk - tego akurat znam osobiście od paru ładnych lat.

Moje miejsce zamieszkania jak i pracy to Wielorybia - najpoważniejsza ulica na Osowej Górze - oczywiście mowa o tarasie.

Kero - Twoje miejsce zamieszkania i pracy to staly punkt na trasie moich codziennych obowiazkow - mowie o Wielorybiej - glownie w drodze do i ze szkoly

Osowiec moze i modny ale ma dwie wady i jedna zalete - ceny :o z kosmosu - nie dla nas, no i wkrotce zageszczenie bedzie tam spore - dzialka na dzialce- nie tego szukalismy. Swoja droga niezly Hollywod tam sie zrobil :D

Zaleta - to prawie Osowa - wszedzie blisko :)

Teraz mamy duza dzialke z dala od ludzi - choc zdaje sobie sprawe za kiedys bedziemy miec sasiadow za plotem i my, z dala od cywilizacji :roll: co tez niesie negatywny oddzwiek - np brak mediow - czesciowo dopiero w budowie

A Szczutki sa bardzo malownicze - tez kiedys tam szukalismy dzialki, ale juz mielismy zaliczke na nasza wplacona.

Gość Kero

Nie wiem czemu nie wiesz gdzie mieszkam skoro na www jest mój dokładny adres, a moze bywasz umnie nawet tylko się nie przyznajesz??:-):-)

Co do działki to kupiliśmy ją w lipcu ubr. za 35tyś 3028m2 - to był zresztą bardziej przypadek niż cel - mowa o miejscu w Szczutkach.