Marzena 16.12.2003 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2003 20 na pewno starczy , chyba ,że chcesz ,aby poddasze było najbardziej zaizolowanym miejscem w twoim domu - przy założeniu ,że nie masz tam okien. Lubię Toruń , nawet bardzo , to miasto mojego męża . I znam dość dobrze. Miło ,że cieszysz się zimą - ja niestety pragnę chociaz 2 tygodni powyżej 5 stopni- może udałoby się zrobić taras i dach na pięterku. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly70 16.12.2003 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2003 Dzięki za zrozumienie dla "krzyżaka" . Człowiek z wiekiem wyrasta z antypati do Bydgoszczy i teraz można tylko z zazdrością przyglądać się z za miedzy jak wasze miasto się rozwija. A nasz stary toruński grajdołek powoli się zwija. Mnie też w sumie trzyma tu tylko sentyment, bo pracuję 35 km od domu a na starówce bywam rzadko a jak już tam jestem to patrzę na te zabytki oczami turysty. Kończę kładzenie gładzi i ocieplenie poddasza. Rzeczywiście przydały by się ze trzy dni ciepła bo nie mogę się wyrobić z zamówieniami. Pozdrawiam Sly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena 16.12.2003 23:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2003 Ta gładź to jaka - bo moje tynki niestety nie za ładne (cem. -wap. ) i część muszę dogładzać . Toruń lubię bardzo - Starówka jest wg mnie wspaniała - chętnie jako "turystka" chodzę po niej - właściwie dość dobrze znam jej zabytki. Kiedy zaczynasz robić centralne? Wybrałeś piec? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly70 17.12.2003 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2003 Gładź - Gipsar, trochę mnie drażni, ponieważ wygląda "za gładko".Piec już kupiony - Viessman Vitogass 1oo dwufunkcyjny + zasobnik ACV (100 l.). Montaż na początku stycznia (jak tylko zorganizuje pieniądze)Pozdrawiam Sly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 17.12.2003 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2003 Uffff, witam Właśnie rozstałem się z poprzednią ekipą tynkarzy - weszli nowi, robota ruszyła, ale jęczą i stękają, że poprzednicy zrobili krzywe tynki (i, co najgorsze, faktycznie są krzywe...). I poprawiają. Sly, dlaczego piec dwufunkcyjny i zasobnik? Z tego, co wiem, zasobnik jest potrzebny przy jednofunkcyjnym - dwufunkcyjny dostarcza cwu i co. Ja mam jednofukcyjnego Junkersa Eurostar + zasobnik (dzisiaj od rana był montowany). Grzegorz PS Po tylu latach życia w bloku chciałbym pomieszkać w gładkich tynkach - dlatego będę miał gładzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly70 18.12.2003 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2003 Ale ze mnie znawca, oczywiście, że jednofunkcyjny. Ja też miałem zamiar zmienić ekipę (przy tynkach)ale przez dwa dni nikogo nie mogłem znaleźć więc skończyło się na solidnym opr. Pzdrawiam Sly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena 21.12.2003 01:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2003 Dla mnie gipsar też wychodzi trochę za gładko. To znaczy ,że macie już centralne - jak macie piece? Macie konwektory czy płytowe? Szybciej podejmę decyzję do pieca niż grzejników - kazdy namawia mnie na inne.Najlepsze życzenia świąteczne - na wypadek gdybym już tu nie weszła. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 22.12.2003 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2003 Niech będzie gładkie - po tym, co zrobili poprzednicy, nie będzie to takie proste... A piec mam Junkersa Eurostar. Zwykły, nie kondensacyjny (kasa, kasa, ...), a poza tym uważam, że nie opłaci się. Grzejniki płytowe (konwekcyjne podobno strzelają przy zmianach temperatury - ale tak twierdził sprzedawca, a wiecie, co warte takie opinie...). Ale na razie nima gazu pozdrawiam Grzegorz i Wesołych Świąt!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gitas 09.01.2004 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2004 Hej !!! Jestem Gitas od wczoraj jestem Forumowiczem. Buduje się w Osielsku i mam stan surowy zamknięty. Ładny domek z Inwestoprojektu. Na początek to tyle nara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek Ł. 11.01.2004 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2004 Witam wszystkich meczących sie od dawna i tych dopiero przymierzających się.Jak pisałem wcześniej, coś koło 20 września zacząłem zdzierać trawę na działce w Olimpinie a dziś chałupka stoi w stanie surowym zamkniętym. Z wczesniejszej mojej chęci wykonywania prac samodzielnie zrealizowane zostało:- zdarcie humusu,- ganianie po hurtowniach,- pokazywanie paluchem błędów,- wyrzucenie jednej ekipy murarzyto chyba wszystko.Efekt jest taki, że jak na razie ok. 140 mkw. domu niepodpiwniczonego z użytkowym poddaszem, dach dwuspadowy ok. 170 m.kw. przykryty dachówką Unibetu,chudziaki, schody wewn. i zewn., kanał w garażu, przyłącza, trochę kanalizacji,okna, instalacja elektr., tv,telefoniczna i trochę innych drobiazgów zostało wykonane za jakieś 76 tys. złociszy.Na chwile obecną mam super ekipę murarską + wykończenia (o dziwo na codzień abstynenci). Bardzo solidni i wcale nie drodzy. Gdyby nie mrozy, byliby w stanie dać mi klucze w marcu. Teraz natomiast główkuję nad wodą oraz c.o. Zamierzenia mam takie :- w tym kraju piec niestety na wszystko (przynajmniej na razie),- instalacje miedziane.Cóż o tym myślicie, może ktoś ma namiary na porządnego (i niedrogiego) fachmana w tym temacie ?Życzę wszystkim w Nowym Roku wytrwałości i woreczka biletów NBP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly70 14.01.2004 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2004 Pozdrawiam nowych i tych, którzy zapadli w sen zimowy.SLY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 16.01.2004 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 Witam wszystkich w Nowym Roku - wszystkiego dobrego!!! Coś nam grupa Kujawsko-Pomorska w sen zimowy zapadła... Albo wszyscy tak zaciekle budują?Jacek, mogę polecić Ci (chyba) moją ekipę od instalacji. Ok. 180 m2 ogrzewanych (z piwnicą i garażem), Junkers Eurostar, instalacja na rozdzielaczach, wod-kan-gaz wewnętrzne + biały montaż na parterze - wyjdzie ok. 21 - 22 tys (materiały + robocizna). W miarę porządnie. Taniej byłoby kupić materiały samemu (najtaniej w Asko naprzeciw Makro) - ja podpisałem umowę na wszystko razemPozdrawiamGrzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 19.01.2004 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2004 Hej, hej, obudźdta się!!!! Zasypało Was???Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldas 19.01.2004 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2004 W dniu dzisiejszym zasypało mnie śniegiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly70 19.01.2004 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2004 Mnie także i bardzo się z tego cieszę. Skończyłem ocieplanie poddasza. Pozdrawiam SLY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fly 21.01.2004 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2004 Cześć,Pozdrawiam wszystkich z grupy Bydgosko-Toruńskiej. Fajnie, że założyliście grupę, jest to okazja do wymiany doświadczeń budowlanych z naszego lokalnego podwórka. Ruszam z budową w Osielsku w okolicach maja. Obecnie poszukuję dobrej i taniej ekipy, która postawi mi dom w stanie surowym z dachem pokrytym dachówką. Jeśli możecie polecić jakąś dobrą firmę, będę wdzięczny. życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bea z B. 22.01.2004 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2004 Jacek Ł. chyba będziemy sąsiadami, budujemy domek w Brzozie. Zaimponowałeś mi ceną i tempem budowy - my zaczęliśmy w sierpniu, ale nie mamy jeszcze okien ani żadnych instalacji. Dachówka unibet, dach też dwuspadowy+garaż (zdjęcia w stopce). Czy mógłbyć polecic mi kogoś, kto tanio i dobrze ułoży instalacje elektr., tv, telefon itp. Czy wiesz, ile kosztuje połozenie tynków wewn? Wg naszej orientacji knauf gips maszynowy ok 20 zl/m2 r+m (bez faktury). To strasznie dużo. Może wiesz coś więcej. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olasa 22.01.2004 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2004 Dawno tu nie zaglądałam. Niestety jeszcze nie kupiliśmy działki. Mamy jedną upatrzoną, już byliśmy zdecydowanie w 100 % na zakup, ale sprzedający okazało się jest jeszcze jeden (jakoś tak razem podzielili pole) i ten drugi nie chce sprzedać swojej części gdyż chce od tego pierwszego kasę za to, że droga jest na jego części. Mam nadzieję, że się w końcu dogadają bo czas ucieka, pewnie wiosną nie uda nam się ruszyć bo załatwianie formalności to jakieś rzekomo prawdziwe piekło szczególnie w tej gminie, a jest to gmina Łubianka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek Ł. 23.01.2004 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2004 Witam sasiadkę i gratuluję, bo to kawał chałupy jest. Instalacje elektr., telefoniczna i antenową zakładali mi majstry z Brzozy. Nie są może bardzo tani (25 zł/punkt), ale znają się na swojej robocie. Jesli bedziesz zainteresowana, to służę namiarami. Natomiast tynki, tez maszynowe gipsowe ma mi kłaść gość z okolic Bytowa. Tam pracy mają niewiele i też ceny śpiewają trochę niższe (15-17 zł za metr robota + materiał bez kwitów). Cena zależy od stopnia nierówności ścian, jakiego materiału używają - nie wiem.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fly 25.01.2004 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2004 a może ktoś z Was ma niepotrzebny blaszak do odsprzedania. Chętnie kupię. Od tego przecież zaczyna się budowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts