Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

20 na pewno starczy , chyba ,że chcesz ,aby poddasze było najbardziej zaizolowanym miejscem w twoim domu - przy założeniu ,że nie masz tam okien. Lubię Toruń , nawet bardzo , to miasto mojego męża . I znam dość dobrze. Miło ,że cieszysz się zimą - ja niestety pragnę chociaz 2 tygodni powyżej 5 stopni- może udałoby się zrobić taras i dach na pięterku. Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki za zrozumienie dla "krzyżaka" . Człowiek z wiekiem wyrasta z antypati do Bydgoszczy i teraz można tylko z zazdrością przyglądać się z za miedzy jak wasze miasto się rozwija. A nasz stary toruński grajdołek powoli się zwija. Mnie też w sumie trzyma tu tylko sentyment, bo pracuję 35 km od domu a na starówce bywam rzadko a jak już tam jestem to patrzę na te zabytki oczami turysty. :wink:

Kończę kładzenie gładzi i ocieplenie poddasza.

Rzeczywiście przydały by się ze trzy dni ciepła bo nie mogę się wyrobić z zamówieniami.

Pozdrawiam Sly.

Ta gładź to jaka - bo moje tynki niestety nie za ładne (cem. -wap. ) i część muszę dogładzać . Toruń lubię bardzo - Starówka jest wg mnie wspaniała - chętnie jako "turystka" chodzę po niej - właściwie dość dobrze znam jej zabytki. Kiedy zaczynasz robić centralne? Wybrałeś piec? Pozdrawiam

Uffff, witam

Właśnie rozstałem się z poprzednią ekipą tynkarzy - weszli nowi, robota ruszyła, ale jęczą i stękają, że poprzednicy zrobili krzywe tynki (i, co najgorsze, faktycznie są krzywe...). I poprawiają.

Sly, dlaczego piec dwufunkcyjny i zasobnik? Z tego, co wiem, zasobnik jest potrzebny przy jednofunkcyjnym - dwufunkcyjny dostarcza cwu i co. Ja mam jednofukcyjnego Junkersa Eurostar + zasobnik (dzisiaj od rana był montowany).

Grzegorz

PS

Po tylu latach życia w bloku chciałbym pomieszkać w gładkich tynkach - dlatego będę miał gładzie :)

Dla mnie gipsar też wychodzi trochę za gładko. To znaczy ,że macie już centralne - jak macie piece? Macie konwektory czy płytowe? Szybciej podejmę decyzję do pieca niż grzejników - kazdy namawia mnie na inne.Najlepsze życzenia świąteczne - na wypadek gdybym już tu nie weszła. Pozdrawiam.

Niech będzie gładkie - po tym, co zrobili poprzednicy, nie będzie to takie proste... :cry: A piec mam Junkersa Eurostar. Zwykły, nie kondensacyjny (kasa, kasa, ...), a poza tym uważam, że nie opłaci się. Grzejniki płytowe (konwekcyjne podobno strzelają przy zmianach temperatury - ale tak twierdził sprzedawca, a wiecie, co warte takie opinie...). Ale na razie nima gazu :cry: :cry:

pozdrawiam

Grzegorz

i Wesołych Świąt!!!

• 3 weeks później...

Witam wszystkich meczących sie od dawna i tych dopiero przymierzających się.

Jak pisałem wcześniej, coś koło 20 września zacząłem zdzierać trawę na działce w Olimpinie a dziś chałupka stoi w stanie surowym zamkniętym. Z wczesniejszej mojej chęci wykonywania prac samodzielnie zrealizowane zostało:

- zdarcie humusu,

- ganianie po hurtowniach,

- pokazywanie paluchem błędów,

- wyrzucenie jednej ekipy murarzy

to chyba wszystko.

Efekt jest taki, że jak na razie ok. 140 mkw. domu niepodpiwniczonego z użytkowym poddaszem, dach dwuspadowy ok. 170 m.kw. przykryty dachówką Unibetu,chudziaki, schody wewn. i zewn., kanał w garażu, przyłącza, trochę kanalizacji,okna, instalacja elektr., tv,telefoniczna i trochę innych drobiazgów zostało wykonane za jakieś 76 tys. złociszy.

Na chwile obecną mam super ekipę murarską + wykończenia (o dziwo na codzień abstynenci). Bardzo solidni i wcale nie drodzy. Gdyby nie mrozy, byliby w stanie dać mi klucze w marcu. Teraz natomiast główkuję nad wodą oraz c.o. Zamierzenia mam takie :

- w tym kraju piec niestety na wszystko (przynajmniej na razie),

- instalacje miedziane.

Cóż o tym myślicie, może ktoś ma namiary na porządnego (i niedrogiego) fachmana w tym temacie ?

Życzę wszystkim w Nowym Roku wytrwałości i woreczka biletów NBP.

Witam wszystkich w Nowym Roku - wszystkiego dobrego!!!

Coś nam grupa Kujawsko-Pomorska w sen zimowy zapadła... Albo wszyscy tak zaciekle budują?

Jacek, mogę polecić Ci (chyba) moją ekipę od instalacji. Ok. 180 m2 ogrzewanych (z piwnicą i garażem), Junkers Eurostar, instalacja na rozdzielaczach, wod-kan-gaz wewnętrzne + biały montaż na parterze - wyjdzie ok. 21 - 22 tys (materiały + robocizna). W miarę porządnie. Taniej byłoby kupić materiały samemu (najtaniej w Asko naprzeciw Makro) - ja podpisałem umowę na wszystko razem

Pozdrawiam

Grzegorz

Cześć,

Pozdrawiam wszystkich z grupy Bydgosko-Toruńskiej. Fajnie, że założyliście grupę, jest to okazja do wymiany doświadczeń budowlanych z naszego lokalnego podwórka. Ruszam z budową w Osielsku w okolicach maja. Obecnie poszukuję dobrej i taniej ekipy, która postawi mi dom w stanie surowym z dachem pokrytym dachówką. Jeśli możecie polecić jakąś dobrą firmę, będę wdzięczny.

życzę powodzenia

Jacek Ł. chyba będziemy sąsiadami, budujemy domek w Brzozie. Zaimponowałeś mi ceną i tempem budowy - my zaczęliśmy w sierpniu, ale nie mamy jeszcze okien ani żadnych instalacji. Dachówka unibet, dach też dwuspadowy+garaż (zdjęcia w stopce). Czy mógłbyć polecic mi kogoś, kto tanio i dobrze ułoży instalacje elektr., tv, telefon itp. Czy wiesz, ile kosztuje połozenie tynków wewn? Wg naszej orientacji knauf gips maszynowy ok 20 zl/m2 r+m (bez faktury). To strasznie dużo. Może wiesz coś więcej.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam

B.

Dawno tu nie zaglądałam. Niestety jeszcze nie kupiliśmy działki. Mamy jedną upatrzoną, już byliśmy zdecydowanie w 100 % na zakup, ale sprzedający okazało się jest jeszcze jeden (jakoś tak razem podzielili pole) i ten drugi nie chce sprzedać swojej części gdyż chce od tego pierwszego kasę za to, że droga jest na jego części. Mam nadzieję, że się w końcu dogadają bo czas ucieka, pewnie wiosną nie uda nam się ruszyć bo załatwianie formalności to jakieś rzekomo prawdziwe piekło szczególnie w tej gminie, a jest to gmina Łubianka.

Witam sasiadkę i gratuluję, bo to kawał chałupy jest.

Instalacje elektr., telefoniczna i antenową zakładali mi majstry z Brzozy. Nie są może bardzo tani (25 zł/punkt), ale znają się na swojej robocie. Jesli bedziesz zainteresowana, to służę namiarami. Natomiast tynki, tez maszynowe gipsowe ma mi kłaść gość z okolic Bytowa. Tam pracy mają niewiele i też ceny śpiewają trochę niższe (15-17 zł za metr robota + materiał bez kwitów). Cena zależy od stopnia nierówności ścian, jakiego materiału używają - nie wiem.

Pozdrawiam