Agniha 21.02.2007 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 Czy ktoś z Was podpisywał juz umowę z Wykonawcą? Mam taką ekipkę do wybudowania ale ostatnio cosik bardzo nieterminowa (a jeszcze nie zaczęlismy nic robić ). Chciałabym zawrzeć jakieś klauzule w umowie dotyczące kar za nieterminowość i nienależyte wykonanie umowy. Najchętniej bym chciała od niego wniesienie zabezpieczenia należytego wykonania umowy ale nie wiem czy na gruncie "prywatnym" stosuje się takie warunki. Możecie podzielić się ze mną wWaszymi doświadczeniami odnośnie spisanej umowy i jej realizacji ? Pozdrawiam, Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 21.02.2007 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 Czy ktoś z Was podpisywał juz umowę z Wykonawcą? Mam taką ekipkę do wybudowania ale ostatnio cosik bardzo nieterminowa (a jeszcze nie zaczęlismy nic robić ). Chciałabym zawrzeć jakieś klauzule w umowie dotyczące kar za nieterminowość i nienależyte wykonanie umowy. Najchętniej bym chciała od niego wniesienie zabezpieczenia należytego wykonania umowy ale nie wiem czy na gruncie "prywatnym" stosuje się takie warunki. Możecie podzielić się ze mną wWaszymi doświadczeniami odnośnie spisanej umowy i jej realizacji ? Pozdrawiam, Aga umowy jak najbardziej trzeba podpisywać i karać za nieterminowość, jako że dawno to było i już nie pamiętam pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 21.02.2007 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 Czy ktoś z Was podpisywał juz umowę z Wykonawcą? Mam taką ekipkę do wybudowania ale ostatnio cosik bardzo nieterminowa (a jeszcze nie zaczęlismy nic robić ). Chciałabym zawrzeć jakieś klauzule w umowie dotyczące kar za nieterminowość i nienależyte wykonanie umowy. Najchętniej bym chciała od niego wniesienie zabezpieczenia należytego wykonania umowy ale nie wiem czy na gruncie "prywatnym" stosuje się takie warunki. Możecie podzielić się ze mną wWaszymi doświadczeniami odnośnie spisanej umowy i jej realizacji ? Pozdrawiam, Aga umowy jak najbardziej trzeba podpisywać i karać za nieterminowość, jako że dawno to było i już nie pamiętam także szczegółów nie pamiętam pozdr No tak - też muszę już szukać wzorów takich umów, więc jeśli macie dobre wzorce - to podzielcie się, proszę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 21.02.2007 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 dori moze tutaj poszperaj http://forum.muratordom.pl/viewforum.php?f=107 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agniha 21.02.2007 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 dori moze tutaj poszperaj http://forum.muratordom.pl/viewforum.php?f=107 No tak, niby tam można znależć wzory... ale wzory wzorami a moje pytanie dotyczyło konkretnych sposobów zabezpieczeń bo jednak "życie" pisze inne scenariusze, których być może "wzory" nie uwzględniają. Dlatego chciałam podpytać jak tam umowy już "podpisane" przez innych Forumowiczów... Często ktoś, kto jest już w trakcie trwania takiej umowy myśli sobie "..gdybym wiedział, że tak będzie to bym wpisał w umowie(coś tam, coś tam". I właśnie miałam nadzieję, że ktoś mi poradzi takie "coś tam, coś tam" na podstawie swoich doświaczeń. A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kola1719501112 21.02.2007 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 Dori ja mam wzory umów w domu. Jak chcesz to podaj emalie to Ci prześlę pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 21.02.2007 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 no coz - poczekaj moze na odpowiedzi bardziej zaawansowanych w pracach Forumowiczow - moze zechca sie podzielic doswiadczeniami Ja narazie w polu wiec nie doradze W umowie ktora mialam podpisac - do czego nie doszlo-wykonawca zawarl klauzule odn nieterminowosci - ze bedzie placil tysiaka za kazdy tydzien opoznienia, jednak dopiero po 2 czy 3 tyg opoznien - czyli dwa pierwsze tyg jeszcze do niczego nie zobowiazywaly... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Kero 21.02.2007 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 I słusznie bo po dwóch tygodniach przyszedłby pokręćić się jeden dzień i potem znowu dwa tygodnie przerwy.Takie warunki proponują tylko kretryni, którzy doskonale wiedzą, że to im jest potrzebne. Do Irlandii z takimi cwaniakami! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 21.02.2007 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 Kero to mial byc dom prefabrykowany, a ekipa z miejscowosci 200 km stad. Jak juz by weszli - to chyba by siedzieli - bo wszystko mialo byc zakonczone w 6-8 tygodni, ale niewykluczone ze pojechaliby gdzies indziej cos dokonczyc, a ja siedzialabym pod mostem bo w moim mieszkaniu mieszkalby juz ktos inny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Kero 21.02.2007 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 mkkafe sory ale u nas to jeszcze nia Niemcy i mowa o 6-8 tygodni być może Ciebie przekonuje ale nie mnie.Ta wypowiedź nie jest broń Boże złośliwa ale ja chodzę ociupinkę dłużej od Ciebie po tej marnej polskiej ziemi i bardziej krytycznie patrzę na wszystko. Życzę Ci jak najlepiej i pozostaję już Twoim (i męża bo jak inaczej) kibicem. A tak na marginesie to ja właśnie przepadam za mkkafe i codziennie dwie sobie strzelam:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 21.02.2007 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 dori moze tutaj poszperaj http://forum.muratordom.pl/viewforum.php?f=107 Dziękuję mkkafe - rozejrzę się tam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 21.02.2007 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 Kero - no tak, terminowosc tej firmy budzila zastrzezenia - projekt prostego domu robili.....3 miesiace - a mieli go zrobic w 3 tygodnie. Czyli wszystko razy 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 21.02.2007 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 Kero - no tak, terminowosc tej firmy budzila zastrzezenia - projekt prostego domu robili.....3 miesiace - a mieli go zrobic w 3 tygodnie. Czyli wszystko razy 10 ale oczywiście 10 razy mniej nie chcieli zarobić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 21.02.2007 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 oczywiscie nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 21.02.2007 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 Witam mam wielką prośbe.....moglibyście podac jakies namiary na fajne drzwi wewnetrze i zewnetrzne bardzo prosze!!!! na priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 21.02.2007 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 Witam mam wielką prośbe.....moglibyście podac jakies namiary na fajne drzwi wewnetrze i zewnetrzne bardzo prosze!!!! na priva Nie ja osobiście - ale znajoma kupiła drzwi wewnętrzne do swego domu z DRE DRZWI - tanie, ładniei nowocześnie się prezentują... Upusty też ładne wytargowała:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 21.02.2007 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 No słuchajcie - ciężka robota mnie czeka... Muszę przejrzeć wszystkie nasze 77 stron, żeby pozbierać info: co gdzie kupowaliście. Nie chcę w kółko pytać po co gdzie uderzyć... No chyba że nie macie nic przeciwko, żeby pewne rzeczy godne polecenia powtórzyć Choćby na priva - tak aby nie zaśmiecać forum. Zaczynam od podstaw - od fundamentów (wykopów pod nie), betonu na fundament, suporex, okna po dach i roślinki może. No chyba się teraz zagalopowałam Ale tak na poważnie - czy powinnam już zamawiać materiał na budowę, którą zamierzam rozpocząć na przełomie IV/V? Czy to wiąże się z przedpłatami w hurtowniach - pewnie tak, nie ma nic za piękne oczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 21.02.2007 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 dori nie czytaj, podaruj sobie Choćby na priva - tak aby nie zaśmiecać forum. Zaczynam od podstaw - od fundamentów (wykopów pod nie), betonu na fundament, suporex, okna po dach i roślinki może. Na priva moge podać chociaż za dużo tego nie ma. A i tak wybór będzie należał do Ciebie. W sumie w ciągu tych kilku miesięcy tak się to pozmieniało, że ceny tam gdzie były niskie teraz są wyższe niż gdzie indziej. Ja widze to po styropianie. Ale tak na poważnie - czy powinnam już zamawiać materiał na budowę, którą zamierzam rozpocząć na przełomie IV/V? Czy to wiąże się z przedpłatami w hurtowniach - pewnie tak, nie ma nic za piękne oczy Jeżeli masz pieniadze to zamawiaj. tylko pytaj się o przechowanie, bo ostatnio hurtownie za bardzo nie chcą przetrzymywac towarów. Piszesz przedpłaty? Kochana za całość musiałam zapłacić od razu. Za bloczki fundamentowe i SOLBET od razu całość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chabek 21.02.2007 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 Kto mi poleci solidnego murarza na budowe do Kruszyna (tego na trasie do Nakla )? Planuje w kwietniu lub maju ruszyc z budowa i chyba juz czas kogos takiego zaklepac... Poza tym tez jestem ciekaw gdzie kupowaliscie materialy i beton... Pozdrawiam Chabek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 21.02.2007 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 i jeszcze jedno - wszystkie 4 egz. projektu są w adaptacji - stamtąd trafią do starostwa. Nie mam więc dokumentacji przez najbliższe tygodnie. Wprawdzie skserowałam raz ale puściłam ksero w świat do wykonawcy.W każdym bądź razie: z dokumentacją z Muratora dostałam też dodatkową książkę :"Koszty budowy. Wykaz podstawowych materiałów. Zakres podstawowych prac" Wydaje się być rzetelna i jest b. szczegółowa. Pytanie: czy Wy kierowaliście się ilością potrzebnego materiału wg takiego właśnie wykazu gotowego? Czy wyliczaliście ilości z projektów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts