AGA I KRZYŚ 26.02.2007 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Witamy (szczególnie budujących ,pobudowanych w Murowańcu) Kupilismy działkę w Murowańcu na ul.Puchacza.Wiosną chcemy ruszyć z budowąJesteśmy na etapie załatwiania wszystkich dokumentów(pozwolenia na budowę). Chcieliśmy się przywitać i pozdrowić sąsiadów z Murowańca-szczególnie Asię i Olka- spotakliśmy się na polu w niedzielę AGA i KRZYŚ ...................................................................................................... Witamy bliskich sasiadów z ul. Puchacza ! Jesteśmy właścicielami działki nr 80/173 (to chyba bliskie sasiedztwo? ) Analizując powyższe forum widzimy że Wasze działania są daleko dalej posunięte niż nasze (... niedługo dołączymy...chyba) Aga i Tomasz witam Was sąsiedzi jak miło ,że się odezwaliscie planujecie budowę w tym roku?> Jeżeli tak,moglibyśmy jakoś zgrać siły np.prądu budowlanego i dozoru(mam nagranego dozorcę bydowy za 500 zł m-cznie) .Gdybyście zaczynali podobnie jak my ,albo niedługo po nas to by było nam łatwiej Dajcie znać co planujecie w związku z budową.Możemy nawet sie spotakać na pogaduch ,jeżeli macie ochotę zapraszam Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA I KRZYŚ 26.02.2007 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Witam ponownie. Zamierzam budować ścianę zew. w systemie ściany jednowarstwowej. Zastanawiam się nad SOLBETEM 42 (U=0,23) lub 36 (U=0,27) i YTONGIEM 36,5 (typ 350, U=0,25) lub 40 (typ 400, U=0,26). Wszystkie wymienione typy bloczków są na PIÓRO i WPUST z uchwytem montażowym. A Wy co byście wybrali? Wiecie może, czy i jakie są różnice w jakości pomiędzy bloczkami YTONGA i SOLBETU??? Podobno jeśli chodzi o bloczki SOLBETU z górnej półki cenowej - nie ustępują one jakością YTONGOWI. Co o tym sądzicie? Czekam na opinie. Szczególnie od osób, które budowały z takich materiałów. długo mnie nie było na forum-urlopowałam sobie. Widzę ,że dręczą nas podobne dylematy. Prosiłaś o opinie osób ,które budowały juz z tych materiałaów.My co prawda też zaczynamy ,ale podzielę się z Tobą nasza wiedzą wtym temacie... A mianowicie ... chcieliśmy na początku budować z Ytonga ,ale cena nas zweryfikowała.Postanowilismy budować jednowarstwową z Porotermu 44 p+w bez docieplenia i taka była decyzja do momentu konsultacji z naszym kierownikiem budowy(osoba zaprzyjaźniona z rodzina ,fachowiec z duzym doświadczeniem -prowadził nadzór np.osiedla Arkada w Niemczu).Doradziła nam Poroterm 25 p+w kl,15 + styropian 12 cm.Ja osobiscie upierałam się ,że żadnego styropianu nie chcę itp.Zobaczymy jak z kasą wyjdziemy to może wełnęłną ocieplimy. Dlaczego nie jednowarstwowa Poroterm 44? otóż- paraprzepuszczalność ściany plega na tym ,że gdzieś zatrzymyje się tzw.kropla rosy w ścianie.Jeżeli jest to ściana dwuwarstwowa to ta rosa zatrzymuje się pomiędzy cegłą a ocipliną ,natomiast przy jednowarstwowej zatrzymuje się gdzieś w cegle -no bo gdzieś musi,a ociepliny nie ma.Kropla ta ulega w każdym przypadku przemarzaniu i w ściana jednowarstwowa po kilku lub klikunastu latach ulega degradacji i nie spełania juz tych parametrów cieplnych.Tak nam TŁUYMACZYŁ NASZ KIEROWNIK BUDOWY,chociaż nie bardzo mnie się ta teoria podobała,zaufaliśmu mu jako fachowcowi i juz kupiliśmy 25 porothrmu p+w.Utwiedziła mnie też co do tej teorii opina innej osoby,którą zapytaliśmy co lepsze 44 czy 25 poroterm .Potwierdził słowa naszego kierbuda. to tyle co my wiemy w tym temacie. AGa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciejko 26.02.2007 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 AGA I KRZYŚ napisał: Witamy (szczególnie budujących ,pobudowanych w Murowańcu) Witam serdecznie !...my budować będziemy przy ul.Strusiej ...pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciejko 26.02.2007 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 czytam nieuważnie ...pozdrawiam oczywiście nowych ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 26.02.2007 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 AGA I KRZYŚ a czy nie jest tak ze kropla rosy powstaje na styku materialow - w przypadku styropianu- pod nim i moczy wlasnie mur?? a w w jednowarstwowej odparowuje??? dlaczego woda by miala odparowac w murze zamknietym styropianem a pozostac w bloczkachmuru otwartego??? punkt rosy stan, w którym powietrze nie może już wchłonąć więcej pary wodnej i wskutek tego następuje jej skraplanie się. Jeżeli zjawisko to występuje w niekorzystnym miejscu zewnętrznej przegrody budowlanej (np. w izolacji cieplnej), może doprowadzić do jej trwałego zawilgocenia. ja poki co tez nie buduje tylko narazie zbieram info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin z Bydzi 26.02.2007 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Słuchajcie - jutro mam mieć zrobioną adaptację - ciekawa jestem czy pierwszy z terminów zostanie dotrzymany I co, Dori, masz juz tę adaptację? Kola a Ty gdzie robisz adaptację, może też w Spektrum? Nie mam już na nich siły, minęły już 2 miesiące od złożenia u nich kompletu papierów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasabar 26.02.2007 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Help! Szukamy na gwałt ekipy bud. Kogoś, kto ruszy z naszą budową od maja. Nasi wykonawcy przesuneli termin startu o dwa m-ce, a przecież to dla nas duża strata czasu. Może ktoś ma namiary na ekipy, które np. odpadły mu w przedbiegach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kola1719501112 26.02.2007 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Kola a Ty gdzie robisz adaptację, może też w Spektrum? Nie mam już na nich siły, minęły już 2 miesiące od złożenia u nich kompletu papierów... Niestety Marcin też robimy w Spektrum Papiery mieli złozyć już w zeszły poniedziałek, potem na pewno do końca tygodnia i znowu nic. Dzisiaj dzwoniłam i okazało się, że p. Grzegorza nie ma (jak zwykle) a babeczka nic nie wie (też jak zwykle). Bierze mnie już nie powiem i bardzo się na nich zawiodłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 26.02.2007 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 AGA I KRZYŚ napisał: Witamy (szczególnie budujących ,pobudowanych w Murowańcu) Witam serdecznie !...my budować będziemy przy ul.Strusiej ...pozdrawiamy Maciejko w którym miejscu na Strusiej?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 26.02.2007 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Kola a Ty gdzie robisz adaptację, może też w Spektrum? Nie mam już na nich siły, minęły już 2 miesiące od złożenia u nich kompletu papierów... Niestety Marcin też robimy w Spektrum Papiery mieli złozyć już w zeszły poniedziałek, potem na pewno do końca tygodnia i znowu nic. Dzisiaj dzwoniłam i okazało się, że p. Grzegorza nie ma (jak zwykle) a babeczka nic nie wie (też jak zwykle). Bierze mnie już nie powiem i bardzo się na nich zawiodłam a co macie w umowie, że 4tyg a co jeśli się spóźnią?? jednak się cieszę, że mamy fajnego kierbuda i doradził nam Jaworską Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 26.02.2007 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Kola a Ty gdzie robisz adaptację, może też w Spektrum? Nie mam już na nich siły, minęły już 2 miesiące od złożenia u nich kompletu papierów... Niestety Marcin też robimy w Spektrum Papiery mieli złozyć już w zeszły poniedziałek, potem na pewno do końca tygodnia i znowu nic. Dzisiaj dzwoniłam i okazało się, że p. Grzegorza nie ma (jak zwykle) a babeczka nic nie wie (też jak zwykle). Bierze mnie już nie powiem i bardzo się na nich zawiodłam bardzo Wam wspolczuje ja mialam takie historie na etapie projektu i kompletowania calej dokumentacji lacznie z adaptacja. Tylko sami skladalismy - ze wzgledu na odleglosc, bo mowa o innej firmie. 3 miesiace nam zeszly. Jak tu z taka firma zdecydowac sie na budowe??? Takich w kosmos powinno sie wysylac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 26.02.2007 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 alex ale pani Jaworska jest malo elastyczna - albo nie narzeka na brak pracy, albo jedno i drugie - bo tylko Biale Blota obsluguje - przynajmniej w tej chwili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA I KRZYŚ 26.02.2007 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 AGA I KRZYŚ a czy nie jest tak ze kropla rosy powstaje na styku materialow - w przypadku styropianu- pod nim i moczy wlasnie mur?? a w w jednowarstwowej odparowuje??? dlaczego woda by miala odparowac w murze zamknietym styropianem a pozostac w bloczkachmuru otwartego??? punkt rosy stan, w którym powietrze nie może już wchłonąć więcej pary wodnej i wskutek tego następuje jej skraplanie się. Jeżeli zjawisko to występuje w niekorzystnym miejscu zewnętrznej przegrody budowlanej (np. w izolacji cieplnej), może doprowadzić do jej trwałego zawilgocenia. ja poki co tez nie buduje tylko narazie zbieram info NIE ZNAM SIĘ WOGÓLE NA TEJ FIZYCE BUDOWLANEJ-usłyszałam dwie niezależne opinie ,które się pokrywają.to ,że punk rozsy w dwuwarstwowej ścianie znajduję się pomiędzy bloczkiem a ociepliną to nam mówiono-tylko jak to wpływa na całą ścainę to nie wiem.Natomiast mówiono nam też ,żw w jednowarstwoej ten punk znajduje sie w bloczku i jak mrozek weżmie to marznie i degraduje bloczek. Może ktoś interesował się też tym zjawiskiem i może cos powiedziec na ten temat? Prosimy o posty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 26.02.2007 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 alex ale pani Jaworska jest malo elastyczna - albo nie narzeka na brak pracy, albo jedno i drugie - bo tylko Biale Blota obsluguje - przynajmniej w tej chwili no zgadza się, że ma pracy chyba dużo, bo pierwsze wrażenie przed rozmową z kierbudem wyszło negatywnie poszliśmy do Dako, po czym z desperacją szukałam kogoś innego z naszego rejonu, a jak kierbud polecił to poszliśmy i się udało, nie było kawki i rozmów o pierdołach tylko konkrety, ale etap pozwolenia przeszliśmy bezboleśnie i stosunkowo szybko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 26.02.2007 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 alex pracy mam wrazenie ze wszyscy maja teraz duzo naprawde ciezkie czasy na budowanie a czy z adaptacja projektu wiaze sie koniecznosc dojazdu na dzialke??? Bo ona tam miala zamiar dwa razy jechac A poprzednia firma zrobila to na odleglosc Nic nie rozumiem Dzis wypytam o to architekta ktory sie za nas wzial AGA I KRZYS przylaczam sie do oczekiwan - moze ktos jeszcze sie wypowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 26.02.2007 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Słuchajcie - jutro mam mieć zrobioną adaptację - ciekawa jestem czy pierwszy z terminów zostanie dotrzymany I co, Dori, masz juz tę adaptację? Dzwoniła Pani Grażyna - że dzisiaj wieczorkiem możemy się spotkać! Więc jeszcze kilka godzin... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 26.02.2007 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 alex pracy mam wrazenie ze wszyscy maja teraz duzo naprawde ciezkie czasy na budowanie a czy z adaptacja projektu wiaze sie koniecznosc dojazdu na dzialke??? Bo ona tam miala zamiar dwa razy jechac A poprzednia firma zrobila to na odleglosc Nic nie rozumiem Dzis wypytam o to architekta ktory sie za nas wzial AGA I KRZYS przylaczam sie do oczekiwan - moze ktos jeszcze sie wypowie chodzi pewnie o wysokość wód gruntowych, okoliczne tereny zna i wie co i jak, a wszelkie urzędy ma na wyciągnięcie ręki, a do Was to tak jakby odkrywała coś nowego, raz rozumiem a drugi też ma pewnie uzasadnienie bo gdzieś trzeba coś sprawdzić albo zawołać o jakiś kwitek no sami po sobie widzimy, że budową zdążyliśmy na za 5 dwunasta i to co się teraz dzieje z takimi bólami to za nami, bo tylko moglibyśmy pomarzyć o budowie takie są ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 26.02.2007 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 no ale inne dylematy mnie męczą - brak kierbuda oraz ekipy trochę plany im się pozmieniały w stosunku do mnie Więc jeśli macie kogoś godnego poklecenia - to proszę o info na priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 26.02.2007 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Słuchajcie - jutro mam mieć zrobioną adaptację - ciekawa jestem czy pierwszy z terminów zostanie dotrzymany I co, Dori, masz juz tę adaptację? Dzwoniła Pani Grażyna - że dzisiaj wieczorkiem możemy się spotkać! Więc jeszcze kilka godzin... to gratulujemy, chyba się p.Grażyna spisała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 26.02.2007 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 alex faktycznie wszystko skoczylo w gore ale kazdy kij ma dwa konce - nie przeraza mnie to az tak bo ze sprzedazy mieszkania tez dostaniemy wiecej pieniedzy, a niestety bez tego o budowie nie mam mowy - wiec mniej wiecej to sie rekompensuje ale sa tacy co buduja calkowicie na kredyt - i to juz nie jest smieszne dori - ja nie znam takiej ekipy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts