Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witamy (szczególnie budujących ,pobudowanych w Murowańcu)

Kupilismy działkę w Murowańcu na ul.Puchacza.Wiosną chcemy ruszyć z budowąJesteśmy na etapie załatwiania wszystkich dokumentów(pozwolenia na budowę).

Chcieliśmy się przywitać i pozdrowić sąsiadów z Murowańca-szczególnie Asię i Olka- spotakliśmy się na polu w niedzielę

AGA i KRZYŚ

......................................................................................................

Witamy bliskich sasiadów z ul. Puchacza !

Jesteśmy właścicielami działki nr 80/173 (to chyba bliskie sasiedztwo? :wink: )

Analizując powyższe forum widzimy że Wasze działania są daleko dalej posunięte niż nasze (... niedługo dołączymy...chyba)

Aga i Tomasz

witam Was sąsiedzi :D

jak miło ,że się odezwaliscie

planujecie budowę w tym roku?>

Jeżeli tak,moglibyśmy jakoś zgrać siły np.prądu budowlanego i dozoru(mam nagranego dozorcę bydowy za 500 zł m-cznie) .Gdybyście zaczynali podobnie jak my ,albo niedługo po nas to by było nam łatwiej

Dajcie znać co planujecie w związku z budową.Możemy nawet sie spotakać na pogaduch ,jeżeli macie ochotę :D

zapraszam

Aga

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam ponownie.

Zamierzam budować ścianę zew. w systemie ściany jednowarstwowej. Zastanawiam się nad SOLBETEM 42 (U=0,23) lub 36 (U=0,27) i YTONGIEM 36,5 (typ 350, U=0,25) lub 40 (typ 400, U=0,26). Wszystkie wymienione typy bloczków są na PIÓRO i WPUST z uchwytem montażowym.

A Wy co byście wybrali?

Wiecie może, czy i jakie są różnice w jakości pomiędzy bloczkami YTONGA i SOLBETU??? Podobno jeśli chodzi o bloczki SOLBETU z górnej półki cenowej - nie ustępują one jakością YTONGOWI. Co o tym sądzicie?

Czekam na opinie. Szczególnie od osób, które budowały z takich materiałów.

długo mnie nie było na forum-urlopowałam sobie.

Widzę ,że dręczą nas podobne dylematy.

Prosiłaś o opinie osób ,które budowały juz z tych materiałaów.My co prawda też zaczynamy ,ale podzielę się z Tobą nasza wiedzą wtym temacie...

A mianowicie ...

chcieliśmy na początku budować z Ytonga ,ale cena nas zweryfikowała.Postanowilismy budować jednowarstwową z Porotermu 44 p+w bez docieplenia i taka była decyzja do momentu konsultacji z naszym kierownikiem budowy(osoba zaprzyjaźniona z rodzina ,fachowiec z duzym doświadczeniem -prowadził nadzór np.osiedla Arkada w Niemczu).Doradziła nam Poroterm 25 p+w kl,15 + styropian 12 cm.Ja osobiscie upierałam się ,że żadnego styropianu nie chcę itp.Zobaczymy jak z kasą wyjdziemy to może wełnęłną ocieplimy.

Dlaczego nie jednowarstwowa Poroterm 44?

otóż- paraprzepuszczalność ściany plega na tym ,że gdzieś zatrzymyje się tzw.kropla rosy w ścianie.Jeżeli jest to ściana dwuwarstwowa to ta rosa zatrzymuje się pomiędzy cegłą a ocipliną ,natomiast przy jednowarstwowej zatrzymuje się gdzieś w cegle -no bo gdzieś musi,a ociepliny nie ma.Kropla ta ulega w każdym przypadku przemarzaniu i w ściana jednowarstwowa po kilku lub klikunastu latach ulega degradacji i nie spełania juz tych parametrów cieplnych.Tak nam TŁUYMACZYŁ NASZ KIEROWNIK BUDOWY,chociaż nie bardzo mnie się ta teoria podobała,zaufaliśmu mu jako fachowcowi i juz kupiliśmy 25 porothrmu p+w.Utwiedziła mnie też co do tej teorii opina innej osoby,którą zapytaliśmy co lepsze 44 czy 25 poroterm .Potwierdził słowa naszego kierbuda.

to tyle co my wiemy w tym temacie.

AGa

AGA I KRZYŚ

a czy nie jest tak ze kropla rosy powstaje na styku materialow - w przypadku styropianu- pod nim i moczy wlasnie mur?? a w w jednowarstwowej odparowuje??? dlaczego woda by miala odparowac w murze zamknietym styropianem a pozostac w bloczkachmuru otwartego???

punkt rosy

stan, w którym powietrze nie może już wchłonąć więcej pary wodnej i wskutek tego następuje jej skraplanie się. Jeżeli zjawisko to występuje w niekorzystnym miejscu zewnętrznej przegrody budowlanej (np. w izolacji cieplnej), może doprowadzić do jej trwałego zawilgocenia.

ja poki co tez nie buduje tylko narazie zbieram info :roll: :wink:

Słuchajcie - jutro mam mieć zrobioną adaptację - ciekawa jestem czy pierwszy z terminów zostanie dotrzymany :roll: :D

I co, Dori, masz juz tę adaptację?

Kola a Ty gdzie robisz adaptację, może też w Spektrum? Nie mam już na nich siły, minęły już 2 miesiące od złożenia u nich kompletu papierów... :evil: :evil: :evil:

Kola a Ty gdzie robisz adaptację, może też w Spektrum? Nie mam już na nich siły, minęły już 2 miesiące od złożenia u nich kompletu papierów... :evil: :evil: :evil:

Niestety Marcin też robimy w Spektrum :( Papiery mieli złozyć już w zeszły poniedziałek, potem na pewno do końca tygodnia i znowu nic. Dzisiaj dzwoniłam i okazało się, że p. Grzegorza nie ma (jak zwykle) a babeczka nic nie wie (też jak zwykle). Bierze mnie już nie powiem i bardzo się na nich zawiodłam :evil:

Niestety Marcin też robimy w Spektrum :( Papiery mieli złozyć już w zeszły poniedziałek, potem na pewno do końca tygodnia i znowu nic. Dzisiaj dzwoniłam i okazało się, że p. Grzegorza nie ma (jak zwykle) a babeczka nic nie wie (też jak zwykle). Bierze mnie już nie powiem i bardzo się na nich zawiodłam :evil:

a co macie w umowie, że 4tyg a co jeśli się spóźnią??

jednak się cieszę, że mamy fajnego kierbuda i doradził nam Jaworską :D :D :D

bardzo Wam wspolczuje

ja mialam takie historie na etapie projektu i kompletowania calej dokumentacji lacznie z adaptacja. Tylko sami skladalismy - ze wzgledu na odleglosc, bo mowa o innej firmie. 3 miesiace nam zeszly. Jak tu z taka firma zdecydowac sie na budowe???

Takich w kosmos powinno sie wysylac :evil: :evil: :evil:

AGA I KRZYŚ

a czy nie jest tak ze kropla rosy powstaje na styku materialow - w przypadku styropianu- pod nim i moczy wlasnie mur?? a w w jednowarstwowej odparowuje??? dlaczego woda by miala odparowac w murze zamknietym styropianem a pozostac w bloczkachmuru otwartego???

punkt rosy

stan, w którym powietrze nie może już wchłonąć więcej pary wodnej i wskutek tego następuje jej skraplanie się. Jeżeli zjawisko to występuje w niekorzystnym miejscu zewnętrznej przegrody budowlanej (np. w izolacji cieplnej), może doprowadzić do jej trwałego zawilgocenia.

ja poki co tez nie buduje tylko narazie zbieram info :roll: :wink:

NIE ZNAM SIĘ WOGÓLE NA TEJ FIZYCE BUDOWLANEJ-usłyszałam dwie niezależne opinie ,które się pokrywają.to ,że punk rozsy w dwuwarstwowej ścianie znajduję się pomiędzy bloczkiem a ociepliną to nam mówiono-tylko jak to wpływa na całą ścainę to nie wiem.Natomiast mówiono nam też ,żw w jednowarstwoej ten punk znajduje sie w bloczku i jak mrozek weżmie to marznie i degraduje bloczek.

Może ktoś interesował się też tym zjawiskiem i może cos powiedziec na ten temat?

Prosimy o posty :D

alex ale pani Jaworska jest malo elastyczna - albo nie narzeka na brak pracy, albo jedno i drugie - bo tylko Biale Blota obsluguje - przynajmniej w tej chwili

no zgadza się, że ma pracy chyba dużo, bo pierwsze wrażenie przed rozmową z kierbudem wyszło negatywnie

poszliśmy do Dako, po czym z desperacją szukałam kogoś innego z naszego rejonu, a jak kierbud polecił to poszliśmy i się udało, nie było kawki i rozmów o pierdołach tylko konkrety, ale etap pozwolenia przeszliśmy bezboleśnie i stosunkowo szybko :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

alex pracy mam wrazenie ze wszyscy maja teraz duzo :roll: naprawde ciezkie czasy na budowanie :roll:

a czy z adaptacja projektu wiaze sie koniecznosc dojazdu na dzialke??? Bo ona tam miala zamiar dwa razy jechac :roll: A poprzednia firma zrobila to na odleglosc :roll: Nic nie rozumiem :roll: Dzis wypytam o to architekta ktory sie za nas wzial :wink:

AGA I KRZYS przylaczam sie do oczekiwan - moze ktos jeszcze sie wypowie

alex pracy mam wrazenie ze wszyscy maja teraz duzo :roll: naprawde ciezkie czasy na budowanie :roll:

a czy z adaptacja projektu wiaze sie koniecznosc dojazdu na dzialke??? Bo ona tam miala zamiar dwa razy jechac :roll: A poprzednia firma zrobila to na odleglosc :roll: Nic nie rozumiem :roll: Dzis wypytam o to architekta ktory sie za nas wzial :wink:

AGA I KRZYS przylaczam sie do oczekiwan - moze ktos jeszcze sie wypowie

chodzi pewnie o wysokość wód gruntowych, okoliczne tereny zna i wie co i jak, a wszelkie urzędy ma na wyciągnięcie ręki, a do Was to tak jakby odkrywała coś nowego, raz rozumiem a drugi też ma pewnie uzasadnienie bo gdzieś trzeba coś sprawdzić albo zawołać o jakiś kwitek

no sami po sobie widzimy, że budową zdążyliśmy na za 5 dwunasta i to co się teraz dzieje z takimi bólami to za nami, bo tylko moglibyśmy pomarzyć o budowie takie są ceny :o :o :o :o :o :o :o

Słuchajcie - jutro mam mieć zrobioną adaptację - ciekawa jestem czy pierwszy z terminów zostanie dotrzymany :roll: :D

I co, Dori, masz juz tę adaptację?

Dzwoniła Pani Grażyna - że dzisiaj wieczorkiem możemy się spotkać! Więc jeszcze kilka godzin...

to gratulujemy, chyba się p.Grażyna spisała :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

alex faktycznie wszystko skoczylo w gore ale kazdy kij ma dwa konce - nie przeraza mnie to az tak bo ze sprzedazy mieszkania tez dostaniemy wiecej pieniedzy, a niestety bez tego o budowie nie mam mowy - wiec mniej wiecej to sie rekompensuje :roll: ale sa tacy co buduja calkowicie na kredyt - i to juz nie jest smieszne

dori - ja nie znam takiej ekipy :(