Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

mkkafe nie po to budujesz dom, dopieszczasz go, żeby później majty wywieszać i mnóstwo innych rzeczy i to na 1 piętrze. No chyba, że chcesz, żeby oprócz najbliższych sąsiadów podziwiali twoje pranie też ci oddaleni. Wygląda to okropnie!!!!!! Jak w blokowisku, brakuje tylko linek przyczepionych nad oknem, żeby lepiej schło. Jeśli ma być balkon to tylko jako ozdoba, latem ozdobiony kwiatami, a nie jako przedłużenie pralni. Jak tam adaptacja w Stylbudzie? My też robiliśmy w tej firmie i obyło się bez większych zgrzytów. Nie mogłam sie dopchać do komputera, żeby ci napisać.

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Eunika to ja uscisle - ja mam dwa balkony - maly nad tarasem - bedzie w pokoju corki - zostawiamy go dla jej frajdy - i duzy - loggia przy naszej sypialni, gdzie bede suszyla bielizne- barierka dosc ciezka wizualnie - drewniana - majty napewno nie beda widoczne :lol: A juz napewno mniej niz w ogrodzie, czy na tarasie. A najblizszych sasiadow mam naprawde bardzo daleko - i blizej ich nie bedzie bo wszystko moje :lol:

A w Stylbudzie zaspiewali mi zbyt odlegly termin jak na moja niecierpliwa dusze - wiec zrezygnowalam :roll: W srode odbieram projekt i do konca tyg skladam wniosek do Starostwa

Dzień dobry

Chciałem się przywitać z grupą Bydgoską :-)

Wraz z moją żonką będziemy stawiali domek w okoilicach Osowej Góry (Pawłówek).

Na chwilę obecną czekamy na adaptację projektu... a dalej to mamy nadzieję że szybciutko ruszymy z miejsca.

Serdecznie pozdrawiam!

Serdecznie witamy w naszej grupie :wink:

C

Tak naprawdę nie wiem od czego zacząć.

Witaj! :)

W skrócie załatwiasz następująco:

- warunki zabudowy - z gminy

- wypis i wyrys z ewidencji rejestru gruntów - starostwo powiatowe na ul. Z.Augusta - ten budynek na przeciw PKP

- mapka sytuacyjno-wysokościowa do celów projektowych, czyli w skali 1:500 polecam Geoplan

- warunki techniczne przyłączy prądu - Enea np. na Waryńskiego

- warunki przyłączy wod-kan - ja to załatwiałam u nas w Białych Błotach - nie wiem gdzie Ty podlegasz

- teraz możesz zakupić projekt, z tym się nie wychylaj przed powyższymi czynnościami. Ja zmieniałam go 3 razy aby dopasować do moich potrzeb głównie ale i dlatego, że chciałam parterowy gdzie kąt nachylenia dachu wynosił 208 a w warunkach było określone, że mogę mieć dach pow. 30*. Dokładnie przeanalizuj warunki - tam wszystko jest określone - np. w jakiej odległości od granicy działki możesz postawić dom (t.zw. linia zabudowy - u mnie wynosiła z jednej strony 14m) i wiele innych spraw.

- następnie adaptacja w poleconym biurze

- pozwolenie na budowę czyli komplet powyższych dokumentów plus adaptacja złożona w Starostwie na Augusta

Taka była moja kolejność, ona może trochę różnić się w indywidualnych przypadkach. Może posłużyć jako wzorzec :) Poza tym w każdym z miejsc gdzie byłam - gmina, enea itp. - bardzo są przyjaźnie nastawieni i na pewno pomogą. Jednak najwięcej dowiesz się na NASZYM FORUM :lol: :lol:

Powyższe czynności kosztowały mnie jakieś 3100zł.

Jak będę mogła w czymś jeszcze pomóc - polecam się :)

Na razie też korzystam z opinii i rad innych, którzy są dalej ode mnie :)

Jakby co to ja do projektanta (elektryka) z wszelkimi uprawnieniami mam namiary,

Mkkafe ja właśnie szukam kogoś kto podłączy mi prąd budowlany na działeczce, dlatego jak bym mógł prosić o namiary na elektryka.

Pozdrawiam Gromal

Gromal idz do nowego sołtysa w Murowańcu on Tobie to załatwi, ulica Patrolowa, ale nie mam telefonu, bo na nogach tam chodziliśmy :D

Gość Kero
Dzień dobry

Na chwilę obecną czekamy na adaptację projektu... a dalej to mamy nadzieję że szybciutko ruszymy z miejsca.

Serdecznie pozdrawiam!

Witam takze.

Nareszcie przybywa budujących w mojej okolicy.

Jak do tej pory to Murowaniec zdominował ten temat. Nawet miałem ochotę podpowiedzieć by przejęli na własność swój odrębny dział ale już tego nie podpowiem bo Murowaniec chyba już się zabudowuje powolutku a z tej strony trochę terenów jest jeszcze, zwłaszcza na Pawłówku.

Mam nadzieję, że budowlańcy z Murowańca nie dadzą mi bana choć czasem i tak takie wrażenie odnoszę, że już go mam. Ale co tam - to w końcu grupa bydgosko-toruńska:-)

Dzień dobry

Serdecznie pozdrawiam!

Witam takze.

Nareszcie przybywa budujących w mojej okolicy.

Jak do tej pory to Murowaniec zdominował ten temat. Nawet miałem ochotę podpowiedzieć by przejęli na własność swój odrębny dział ale już tego nie podpowiem bo Murowaniec chyba już się zabudowuje powolutku a z tej strony trochę terenów jest jeszcze, zwłaszcza na Pawłówku.

Mam nadzieję, że budowlańcy z Murowańca nie dadzą mi bana choć czasem i tak takie wrażenie odnoszę, że już go mam. Ale co tam - to w końcu grupa bydgosko-toruńska:-)

A ja mam wrażenie że Ci z innych regionów tak wyolbrzymiają ten Murowaniec, czy to nasza wina że nas jest więcej niż innych, a i tak mało się odzywamy :cry: :cry: :cry:

A ja mam wrażenie że Ci z innych regionów tak wyolbrzymiają ten Murowaniec, czy to nasza wina że nas jest więcej niż innych, a i tak mało się odzywamy :cry: :cry: :cry:

Poprawka

Wcale nie jest Was więcej tylko jesteście bardzo aktywni na forum - oby tak i na budowach:-)

Pozdrawiam

Zgadzam się z Alex , wyolbrzymiają . Nikt tutaj nikomu przecież nie zabrania pisać , to jest dobrowolna wola każdego z nas . Jak ktoś nie chce to nie pisze ......

Nie każdy chce się chwalić na forum swoją budową a szczególnie ci którzy mają dość spory majątek i budują się za gotówkę stawiając domy na wysoki standard .

Ci którzy nie mają kasy a budują się na kredyt są bardziej otwarci i rozmowni .

A robić specjalny wątek dla Murowańca to bez sensu bo raptem nas jest tutaj max 20 osób :cry:

A murowaniec jest bardziej aktywny bo jeszcze nie zaczął się budować ,większość właśnie teraz zdobywa wiedzę z forum do budowania . Jak wszyscy ruszą na swoje działki budować to już tyle czasu nie będzie żeby przesiadywać na forum

Pozdrawiam

Witam Marchab - powodzenia w budowaniu

To tez moj rejon :wink:

Przychylam sie do wypowiedzi Kero - Kochani - tutaj chodzi o cos innego - ja powiem jak to wyglada z mojego punktu widzenia. Pisze to bezstronnie i czytajcie to tak samo. Postawcie sie w mojej sytuacji bo pewnie takich osob jest wiecej.

Dla mnie forum to kopalnia wiedzy w wiadomym temacie - szukajac namiarow na biuro projektowe, ekipy itp cofalam sie wstecz i probowalam sie przebic przez watek ale calymi stronami nie znalazlam nic innego niz info o soltysie w Murowancu i spraw organizacyjnych z tym miejscem zwiazanych - zaprzestalam czytania stron wstecz bo mijalo sie to z celem - 80 stron po 25 postow na kazdej :roll: Nie da sie wychwycic tych info

Zapytalam wiec na forum w biezacych - prawie nikt nie odpowiedzial. Jakbym miala wlaczonego ignora. A przeciez to watek o budowaniu i trafiaja tutaj osoby poszukujace glownie info na ten temat

Mysle ze czyta nas wiecej osob z roznych okolic Bydgoszczy - nie kazdy sie ujawnia bo nie widzi dla siebie miejsca i spraw mu bliskich - oczywiscie one co pewien czas pojawiaja sie, bez przesady

Swego czasu zaczelam czytac rowniez watek torunski ktory utworzyl sie na forum poniewaz ktos napisal ze w bydgosko-torunskim kroluje tylko temat Murowanca. Wie cos w tym jest.

Wiem ze jak ma sie wspolne sprawy to tworza sie grupy - to chyba normalne, jednak mam nadzieje ze watek sie nie podzieli na podgrupy zwiazane z lokalizacja placow budowy bo to byloby glupie.