Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cześć!

Marzena, masz w skrzynce namiary. Bądź twarda! :wink: I najlepiej zbierz oferty od kilku firm (ja miałem chyba od 5-6...)

Jak budowanie? Ja jestem wykończony - fizycznie, psychiczni i, co najgorsze, finansowo. Ale kuchnia już pomalowana, w poniedziałek będą mebelki! A na poddaszu jeszcze dłubią majstry od gładzi...

pozdrawiam wszystkich

Grzegorz

PS. a miało być na Święta... : :cry:

Witam- idzie odwilż (wiosna :( ???). Nareszcie rozplanowaliśmy poddasze: jeden duży pokój ( ok. 24 m kw.) i garderoba (co do garderoby to nie jestem do końca przekonany o jej usytuowaniu na poddaszu, ponieważ sypialnia i łazienki są na dole) ale decyzja już zapadła i ścianki stoją.

Od wtorku wchodzi instalator CO.

Pozdrawiam SLY

Grzegorz i Sly - nie wiem jak to robicie, że u was idzie to szybciej ode mnie. Zbieram oferty od firm CO i wod-kan. Wszyscy u mnie mają już dość tej budowy. I nikt nie wierzy, że wogóle tam się w końcu przeprowadzimy!!! :( Grzegorz -już mebelki - bomba. Sly - u nas garderoba, z braku innego miejsca w piwnicy - no a mieszkać tam nie będziemy . Właściwie może nie z braku miejsca, ale dla mojej połówki garderoba to najmniej istotna część domu - więc zepchnięto ją w najgorsze miejsce. Tak więc uważm - garderoba na poddaszu - to super. Pozdrawiam

Dzięki Marzena pocieszyłaś mnie w kwestii garderoby i nic się nie martw, że jesteś w tyle bo ja nadal nie mam ani prądu ani wody :lol: Z resztą budowa to nie wyścig tu trzeba się nad wszystkim zastanowić. teraz jestem taki mądry ale kilka miesięcy temu też chciałem żeby wszystko szło jak najszybciej. Teraz żałuję bo o wielu sprawach nie pomyślałem a teraz muszę się dostosować do tego co już zostało zrobione.

Też miałem problem z ekipą CO, bo nie odzywali się przez cały styczeń chociaż byliśmy umówieni na początek roku. W końcu wkurzyłem się i zatrudniłem wuja. Rozprowadzi mi całą instalacje CO a tzwn. "fachowcy" zmontują do kupy kotłownie.

Śnieg stopniał (zarobki też) :(

Pozdrawiam SLY

Sly -śnieg jeszce będzie - pewnie teraz masz znów trochę zająć się budową. Jakie masz grzejniki ? Mam ofertę na Kermi i Buderusa , ale zbieram dalej. U mnie w rodzinie brak jakiejkolwiek złotej rączki - więc w całości opieramy się na firmach. Ale nie trafiłam na najgorsze. Kiedy będziesz miał prąd i wodę ? Pozdrawiam

Marzena - nie znam jeszcze dokładnych cen, ale zdecydowałem się na płytowe Radsona (żona robi rozpoznanie po hurtowniach gdzie najtaniej można je kupić).

Dylematów ciąg dalszy:

- czy w korytarzu robić ogrzewanie podłogowe, czy grzejnik? Chyba taniej wyjdzie grzejnik.

-czy w salonie (ok. 45 mkw) wystarczą dwa grzejniki o wym. 150 x 60 czy dostawić jeszcze jeden, jeżeli tak to gdzie (brak trzeciego okna).

- czy kotłownie wykładać kafelkami, czy zostawić same gładzie?

- no i skąd wziąć KASĘ ???!!!

No cóż wygląda na to, że będę miał ładny dom zbudowany z dobrych materiałów a spać będę na styropianie i siedzieć na skrzynkach po piwie (pzostawionych po majstrach) :-?

Pozdrawiam SLY.

Powinny się zmieścić na "styk" ale nie wiem czy będą estetycznie wyglądać. Zanim kupię to zrobię pare przymiarek. Żonie podobają się płytowe Radsony i Buderusy ale całkowicie gładkie.

Dylematy cd..

- co zrobić z poddaszem, którego nie ma w projekcie???

Pozdrawiam SLY.

Buderusy rozprowadza firma Hacop (Toruń ul. Broniewskiego 15/17, tel. 56/6225591). Po dokładnych wyliczeniach okazało się, że 60-tki nie zmieszczą się pod oknami, ba nawet z z 50-kami był by kłopot. Zostały więc do wyboru 40 i 45. 45 nie produkuje Buderus więc zostały do wyboru Radsony. Żeby skończyło sią tylko na dwóch grzejnikach muszę je wydłużyć do 2m ( już widzę jak to będzie paskudnie wyglądało). I tak oto stajemy się powoli niewolnikami swojego domu i nieprzemyślanych decyzji :-?

A co do poddasza, to w projekcie jest tylko nie użytkowe (drewniany strop). W związku ze zmianą materiałów budowlanych powstała koncepcja adaptacji poddasza. Nie stety nie została ona uwzględniona w projekcie, który został złożony w gminie. Na razie dysponuje tylko zgodą projektanta domu na konieczne zmiany w projekcie. Nie wiem tylko czy ryzykować, że przy odbiorze, że nikt się tego nie dopatrzy, czy występować o nowe pozwolenie na budowę?

Pozdrawiam SLY.

U mnie w salonie wogóle nie mam miejsca pod oknami -15 cm. Podłogi ciepłej tam akurat nie chcemy . Rozważamy możliwość ozdobnych grzejników z boku kominka i na dwóch ścianach. Te grzejniki są z kamienia i wyglądają dość efektownie. To użytkowe poddasze pewnie będziesz musiał zgłosić - ale sprawdź jak to się ma do nowego prawa budowlanego- jest coś takiego jak zmiany mało istotne - w każdym razie na wygląd domu z zewnątrz to pewnie nie wpłynęło. Pozdrawiam

Dzisiaj kupiłem grzejniki (Radson). W ciągu dwóch tyg. będę miał całe CO, tylko jak wytłumaczę instalatorom fakt braku wody???

Marzena - grzejniki z kamienia - wow!!! Napisz coś więcej a jeżeli możesz to podaj stronę internetową producenta.

Grzegorz - wprowadziłeś się ?

Pozdrawiam SLY

Czołem, Panie i Panowie

jeszcze chwilkę, jeszcze troszkę, już za minutkę...

W sobotę pożegnałem malarzy (nienajgorsza ekipa, liczyli 3.5 za m2), dzisiaj wchodzi stolarz i montuje schody. Jutro zaczynamy z żoną pucować parter. Gdyby nie "pracujący" weekend możnaby się wprowadzać. Chociaż jak patrzę na ten bajzel pobudowlany dookoła, to zimno mi się robi... Na ten rok zostają tynki zewnętrzne i uporządkowanie terenu - nie znacie jakiegoś "dostępnego" banku? :wink:

Marzena - to te grzejniki?

http://www.anb.com.pl/jaga/images/scen_rodz2.jpg - naprawdę ładne :wink: :)

A garderobę mam na poddaszu, przy naszej sypialni. Żona tak sobie zażyczyła, a z żoną się nie dyskutuje :wink:

Asiczek - z czego chcecie budować? Przy wyborze działki zwracajcie uwagę na uzbrojenie (przede wszystkim woda i prąd). A może znajdziecie coś bliżej miasta? Wbrew pozorom można, czasem niedrogo, coś niedużego znaleźć.

pozdrawiam

Grzegorz

Grzesiu! - Im bliżej przeprowadzki tym Ci weselej - to a,propos tych grzejników :wink: Fajno, że u Was już tak blisko do końca. Ja nie liczę szybciej niż na maj. Pracy mamy mnóstwo w pracy :) i na budowę mało czasu. Życzę mocno , abyście jak najszybciej byli w nowym domu - i wszystkiego w nim najlepszego. :lol:

Grzejniki świetne, aż się chce do nich przytulić :D , szkoda tylko, że na stronie nie zamieszczono cenników. Podejrzewam, że są "trochę" droższe od zwykłych blaszaków. No to się zaczęło; czyli żona wkroczyła do akcji. Na razie zrobiła kosztorys wykończenia podłóg. W przeliczeniu wyszło ok. 100 zł/mkw (materiały + robocizna), uważam, że trochę za dużo.

Pozdrawiam SLY