KarolinaS 01.03.2007 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 KarolinaS nie wiem czy to duzo czy malo - ale pociesze cie ze nam jeden czlowiek tez poprosil 30 tys za fundament, scianki, strop (teriva) i wiezbe - oczywiscie sama robota. A termin - czerwiec Piszac scianki - mam na mysli gole sciany oczywiscie Z ciekawosci zapytam z czego bedziecie budowac, tzn jaki material? Mamy zamiar budowac z betonu komórkowego, ta robocizna dotyczyła tylko murów(tzn. sciany strop schody )bez wiezby. Zastanawiam się gdyż jedna firma może nam wykonac stan surowy ale to oni beda kupować materiały i sie o wszystko martiwc( nie mam jeszce wyceny) a co o takim sposobie myslicie????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horatio 01.03.2007 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 KarolinaSCo rozumiesz pod pojeciem stan surowy??? Ja placę 30 tysod fundamentow po dach (łacznie z dachowką i kominami) Ale ekipe nagrywałem w sierpniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KarolinaS 01.03.2007 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Stan surowy -fundamnet sciany, schody, strop, taras- tak wyliczał ten facet . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 01.03.2007 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 KarolinaS to zalezy jak sie rozliczycie - jesli kupia je na siebie to moze Ci sie to oplacac bo Vat wtedy bylby 7 % - kupujac od firmy towar z usluga - niz jak sama kupisz sam towar - wtedy vatu jest 22% tyle ze firmy tego czesto nie chce honorowac. Tak na zdrowy rozsadek to mysle ze sie wtedy przeplaca bo za darmo tych materialow nie pozyskaja - beda chcieli na nim zarobic. No i jeszcze kwestia zaplaty - jesli dzis umowilibyscie sie na jakas konkretna kwote to tez bym widziala w tym plus bo za pol roku materialy beda drozsze, a Was to nie bedzie obchodzic - tylko wtedy trzeba by zastrzec w umowie ze nie doplacacie nic i zadnych aneksow nie podpisywac. A z jakiego BK?? Solbet, ytong??czy cos jeszcze?? my powaznie myslimy o silce z xelli, ale trohe nas zniecheca rycie w tej skalce pod instalacje. Sa juz bloczki z gotowymi kanalami ale oczywiscie sa drozsze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KarolinaS 01.03.2007 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Dom mamy 135 m2 powierzchni uzytkowej, poddasze użytkowe, z garazem w bryle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KarolinaS 01.03.2007 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Myslimy raczej o Solbecie, chociaz mój mąz cały czas analizuje- no własnie to on tu podejie konkretna decyzje-liczy sie tez cena, a jak wiemy rosna one ostanio wszedzie w tempie błyskawicznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 01.03.2007 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 KarolinaS to mamy mniej wiecej podobne domy - my mamy 147 m plus garaz, dom z poddaszem, moja wycena nie obejmowala schodow bo zrezygnowalismy z betonowych. A co do materialow - czesto tak jest ze po dlugich analizach cos wybieramy i sie okazuje ze tego nie ma i bedzie dostepne - nie wiadomo kiedy. I znow wybieramy od poczatku. Wiec radze tez to wziac pod uwage: dostepnosc A z czego buduja inni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchab 01.03.2007 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Ja ekipy nie mam i nie znam do polecenia - przymierzamy się do wykonywania większości prac własnymi siłami. Ale abym nie miał tak słodko to właśnie kupiłem sobie agregat prądotwórczy Pozdrowienia dla Enea Nakło którego nie mogę uruchomić. Niby nówka ale nie idzie. Dam sobie czas do jutra. A Enea Nakło to kretyni, którzy już mają zaliczkę od ubr. a powiedzieli mi niedawno, że w tym roku nie mogę liczyć na prąd. Utruję im życia a oni mnie - to taka zabawa bo nic innego mi nie zostało. Ja również mam nadzieję że większość rzeczy uda nam się wykonać z pomocą rozdziny. Niektórych jednak spraw boję się jednak tykać (np. konstrukcja dachu)... Tu też mam pytanie- czy drewno już teraz powinienem zamawiać?? Dach chciał bym położyć w tym roku- jak starczy pieniążków... w przeciwnym razie dach będzie w roku przyszłym. A może ktoś z forumowiczów ma namiar na jakiś sensowny tartak w okolicach Pawłówka? Co do Enea Nakło to po Twojej wypowiedzi boję się myśleć ile ja będę czekał na realizację (jak się rozglądałem w pobliżu to żadnego słupa/transformatora/czegokolwiek związanego z elektryką nie widziałem). Napisali że prąd będzie... to może nie kłamią... i wystarczy tylko dłuuugo poczekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA I KRZYŚ 01.03.2007 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Kochani wybije was z temtu - ja nadal szukam EKIPY było juz kilka rozmów ale jenden pan zażyczył sobie ponad 30 tys. za stan surowy-robocizna ale nie mielismy porównania wiec nie wiemy czy to duzo czy mało, na pozostałe oferty czekamy juz kolejny tydzień. Pomijam te ekipy które maja czas dopiero w 2 połowie roku, my chcemy zaczac wiosną.Wiem wiem te najlepsze ekipy dawno zajete, niestety jak adaptowaliśmy projekt nikt nam niepodpowiedział zeby juz szukac ekipy i wydawało się to dosyc odległą sprawa a teraz mamy problemy Proszę więc jeżeli ktoś ma kogos do polecenia-może komuś sie jakiś termin zwolnił, przesunął, o kontakt co do cen murarza to nasza ekipa bierze od nas za stan surowy od fundamentów ,ściany nośne ,strop,kominy,ściany kolankowe,szczyty,schody 30 tys. Jak usłyszałam cene to wbiło mnie w fotel i zaczęłam drążyc ten temat.Otóż tak kształtuja się ceny usług murarskich "kosmos".Są tańsi ,ale nie wiele i sa drożsi murarze. Murarz którego mamy jest sprawdzony ,terminowy .Budujemy z Porotermu 25 + styro 12. Bolała mnie ta kwota tak bardzo ,że wymusiłam na murarzu jeszcze w tej cenie tarasy i ścianki działowe.Natomiast za kominy ponad więźbe chce 1 tys zł dodatkowo-ale to też u niego wynegocjuję. Będzie nam jeszcze ocieplał i tynkował chatke za ok.35 zł za m 2 robocizna to tyle Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KarolinaS 01.03.2007 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Dzięki mkkafe jak coś to piszcie proszę Projekt mojego domu http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=279&IdKolekcji= wprowadzilismy troszke zmian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA I KRZYŚ 01.03.2007 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 aha dom ma z garazem 143 m2 ,koszt więżby 20 tys.(materiał,robocizna,odeskowanie,boazeria wykończeniowa)-dach dwuspadowy ok 187 m2 powierzchni +koszt dachówki dojdzie -ale to jeszcze nie wiem czy betonowa będzie czy ceramiczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 01.03.2007 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Karolinas konkursowy to sliczny domek, juz go prawie kupowalismy - ale potem pojawil sie M20 jako nowosc wzorowany na nim i wygral (chodzi o wnetrza - bo z zewnatrz to konkursowy dla mnie jest ladniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 01.03.2007 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 widze ze ceny sa podobne - my niestety nie jestesmy w stnie budwac sami ani z pomoca rodziny wiec bedziemy placic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA I KRZYŚ 01.03.2007 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 słuchajcie usłyszałam opinę ,ze okna połaciowe w łazience na poddaszu nie sprawdzają się .Ponoć przyczyniają się do zawilgoceń i grzybów.Taką opinie wygłosiła pewna pani architekt ,która robi w tym zakresie jakieś ekspertyzy i stwierdza ,że w większości przypadków sa problemy z tymi oknami tak gdzie jest wilgotnos większa np. w łazience. Może ktoś cos takiego też usłyszał ,albo jeżeli juz ktoś mieszka i ma takie onko w łazience to niech napisze co i jak -proszę Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 01.03.2007 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 ja tylko slyszalam ze nie powinno sie takiego okna montowac bezposrednio nad wanna - bo woda sie skrapla. nic wiecej nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia i Olek 01.03.2007 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 I. Marcin i Kola - GRATULACJE!!!! II. Ciasto z mleczkiem skondensowanym polecam!!!! III. Proszę jak od razu ruszyła dyskusja na temat ekip i cen... Trochę krytyki wystarczyło... IV. Popieram przedmówców - nie ma się co obrażać - mamy sobie pomagać - od tego są takie fora... V. Doskonale wiem, jak męczące mogą być powtarzane wciąż te same pytania. Jestem członkiem kilku różnych tego typu grup dyskusyjnych i niemalże wszędzie panuje jedna święta zasada - ZANIM ZAPYTASZ - POSZUKAJ!!! Są tu wszystkie potrzebne informacje. Dołączyłem do forum gdzieś około 50 strony tego wątku - jakoś znalazłem czas, aby przeczytać każdy post od samego początku. VI. Pamietajmy o jednym - jest taki link u góry strony - "Szukaj" - po to, aby z niego korzystać. VII. Jeszcze jedno - nie obrażajmy się! VIII. Czasem jest miło poczytać o tym, jak Alex przekopuje ogródek (albo szuka chętnych).... Pozdrowionka Olek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 01.03.2007 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Kochani wybije was z temtu - ja nadal szukam EKIPY było juz kilka rozmów ale jenden pan zażyczył sobie ponad 30 tys. za stan surowy-robocizna ale nie mielismy porównania wiec nie wiemy czy to duzo czy mało, na pozostałe oferty czekamy juz kolejny tydzień. Pomijam te ekipy które maja czas dopiero w 2 połowie roku, my chcemy zaczac wiosną.Wiem wiem te najlepsze ekipy dawno zajete, niestety jak adaptowaliśmy projekt nikt nam niepodpowiedział zeby juz szukac ekipy i wydawało się to dosyc odległą sprawa a teraz mamy problemy Proszę więc jeżeli ktoś ma kogos do polecenia-może komuś sie jakiś termin zwolnił, przesunął, o kontakt Karolina ja Tobie mówiłam już o tym w zeszłym roku. Trzeba było sobie termin zaklepać chociaż tak wstępnie. Nawet jakbyś zrezygnowała to majster znalazłby innych chętnych. To zdanie piszę również dla tych co dopiero zaczynają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 01.03.2007 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 aga a czy nie trzeba w takim wypadku wplacac zaliczki - podpisujac umowe??? Bo tak wlasnie chce jedna ekipa, a na reszte czekam na wycene. Wiem ze to glupie bo nie mam pozwolenia wiec nie chce placic, zreszta za co? Przeciez jak sie wycofam to wykonawca i tak znajdzie ekipe, bo przeciez jak sam mowi jest scisk....Szalenstwo!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 01.03.2007 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 mkkafe u nas było o tyle dziwne, że ja stworzyłam PIĘKNĄ umowę dobrą dla obu stron. Niestety nasz majster jej nie chciał podpisać. Na zasadzie, że jak sie umawiamu to nie będzie robił z gęby cholewy.Inne ekipy mogą mieć inne warunki, dlatego trzeba zawsze rozważać za i przeciw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 01.03.2007 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Acha, prąd mam na słupie 6mb od granicy mojej działki. Masz 6 m od działki i nie chcą podłączyć. Oj daj im popalić. Telefony, pisma itd, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts