Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich!

dziękujemy za gratulacje :D..dla zainteresowanych :czekaliśmyna pozwolenie 63 dni :cry: ,ale ten czas tak szybko płynie :D ...pozdrawiam! :p

No no 63 dni to sporo czasu :cry: . Można powiedzieć że wykorzystali dozwolony czas na maxa :cry: .

Ciekawe ile ja będę czekać , mam nadzieję że ciut szybciej :wink:

Złożona dokumentacja w starostwie była ok , czy musieliście coś donosić , uzupełniać ?

Pozdrawiam

A czy wśród papierów dostarczanych do starostwa musi być adaptacja instalacji elektrycznej (potwierdzonej przez elektryka który należy do jakiejś "izby" i ma uprawnienia)?

Mój projektant twierdzi że może to być potrzebne... a z drugiej strony znajomy postawił dom i nic takiego nie musiał dostarczać (wybudował się w toruniu). Troszkę tego nie rozumiem gdyż instalacja elektryczna jest zawarta w projekcie i nic w niej nie zmieniałem :roll:

Jeżeli rzeczywiście jest to potrzebne, to może instalacja c.o. i sanitarna również ???

Please help :D

GACUŚ.Złożona dokumentacja w starostwie była ok , czy musieliście coś donosić , uzupełniać ?

...nie musieliśmy nic donosić :)

marchabA czy wśród papierów dostarczanych do starostwa musi być adaptacja instalacji elektrycznej (potwierdzonej przez elektryka który należy do jakiejś "izby" i ma uprawnienia)?

... :cry: niestety tak...musisz mieć potwierdzenie wszystkich branżystów od instalacji :cry: ...elektrycznej,wod-kan i gazowej..pozdrawiam 8)

Pamiętacie może ile za tę formalność spece z regionu sobie życzą?

Ta działka najczęściej jest załatwiana podczas adaptacji - u nas pani, która ją robiła ma już swoich stałych pieczątkowiczów. Policzyła sobie za to dodatkowo po 100zł od głowy. W moim przypadku x2 bo prąd i woda. Nie wiem jak z gazem bo u nas go nie ma po prostu więc ta str została wykreślona i już.

Gość Kero
jejku :(

Już sie cieszyłem że skoro w projekcie wszystko mam zrobione (raczej przez ludzi z uprawnieniami) to te kilka PLN uda mi sie jakoś zaoszczędzić. A tu taki zonk :-?

Pamiętacie może ile za tę formalność spece z regionu sobie życzą?

Ja za adaptację elektryczną zapłaciłem 150 a za sanitarną 200.

Sanitarną wykonał mi facet na poczekaniu w jego domu a elektryk trzymał dokumentację cztery dni.

posłuchajcie - podpowiedzcie jak najsprawniej i najszybciej zrobić kosztorys?? Najprawdopodobniej będę też potrzebowała go też do banku. Więc kier-bud musiałby go podbić. A ile kosztuje zrobienie kosztorysu przez fachowca?

Kiedyś tzn. rok temu był namiar w Expresie na Pana, ktory robi fachowo kosztorysy. Ale cena była ZABÓJCZA.

Hm my zrobiliśmy z pomocą KB. A i tak w tej chwili nie ma on odzwierciedlenia.

Gość Kero
posłuchajcie - podpowiedzcie jak najsprawniej i najszybciej zrobić kosztorys?? Najprawdopodobniej będę też potrzebowała go też do banku. Więc kier-bud musiałby go podbić. A ile kosztuje zrobienie kosztorysu przez fachowca?

Kosztorys dla banku wykonywaliśmy na specjalnym druku przy pomocy KB bez dodatkowych kosztów.

To niezbyt skomplikowana sprawa.