Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Grzesiu! - Im bliżej przeprowadzki tym Ci weselej - to a,propos tych grzejników :wink:

To nie ja wyszukuję w sieci takie ładne grzejniki :wink: :D

A o przeprowadzce już myślę - jak patrzę na te "dobra", które trzeba będzie stargać z IV pietra, to zimno mi się robi :roll: W firmie przewozowej rzucili mi cenę 400 - 500 zł - i wyglada na to, że tyle trzeba będzie zapłacić. :cry: .

A tak wyglada mój domek

[teraz under constrakszyn :D - wkrótce może będzie wiecej obrazków - a co!]

Nie patrzcie na ten bałagan - to się posprząta... (z tyłu wyglada jeszcze gorzej :( ). A tynki i podbitka będzie po wakacjach. Howgh!

pozdrawiam

Grzegorz

PS. Sly, te 100 zł to albo dużo, albo mało. Na początku budowy podobały mi się parkiety "salonowe", w cenie ok. 200 zł/m2 (z ułożeniem, cyklinowaniem i lakierowaniem). Teraz już mi się nie podobają... Mamy panele (ok. 30 zł/m2 panel + 10 zł/m2 robocizna + dodatki) - i te są najlepsze! A nie będę płakał, jak za 5 lat trzeba będzie je wymienić, chociaż sądzę, że wytrzymają więcej.

Nareszcie jakis normalny, wyzszy dom, zaden bungalow. Juz dostawalm wyrzutow sumienia, ze nie budujemy bungalowu, tylko dom z trzema poziomami (spadek od ulicy). Moze tak zdjecie z drugiej strony? A gdzie bedzie ogrod? Wspanialy domek, gratuluje!!

Czy jest ktos na tym forum, kto buduje w okolicach Brodnicy? Pozdrowienia Gabriela

Grzegorz - to nie domek tylko mały zameczek, naprawdę super . Efekt końcowy będzie powalający. W porównaniu z twoim "domkiem" mój rzeczywiście wygląda jak bungalow. Aż strach pomyśleć co buduje gabriela :wink: .

Gabriela - jeżeli Toruń można uznać za okolice Brodnicy no to ja się buduję i służę pomocą.

Pozdrawiam Sly

Bez przesady, do zamku trochę mu brakuje - całość, razem z piwnicami, ma ok. 180 m2. A ponieważ działka jest wąska i na zboczu - musiało być piętro. Podpiwniczenie wyszło z ukształtowania terenu (część frontowa jest niepodpiwniczona). A ogród będzie z przodu (ok. 16 m do drogi) i z tyłu (tam do granicy jest ok. 30 m).

Czy orientujecie się, jak wygląda sprawa z odbiorami? Prąd będę miał (teraz pożyczam od sąsiada) dopiero koło kwietnia - czy można mieszkać bez prądu? A jakbym nie chciał - bo mi pole elektromagnetyczne szkodzi... - to co?

pozdrawiam

Grzegorz

• 2 weeks później...

Już mieszkam!!! Wczoraj minął tydzień. Minął też szał sprzątania i pucowania (ech te żony...). Parter jest już, piętro w trakcie upychania i układania "dorobku życia". Wieczorkiem w fotelu, przy kominku, ze szklaneczką w ręce... :D :D :D Tylko że te "wieczorki" wypadają dopiero coś koło północy :roll: A w dzień lampy, kontakty, klamki, uffff...

Łóżko w sypialni stoi bezpośrednio pod oknem połaciowym - w nocy patrzymy sobie w gwiazdy, rano widać kawałek komina - wiecie, że dym ze spalania gazu jest prawie idealnie biały???

pozdrawiam

Grzegorz

PS. Wszystkim (i sobie też) szybkiej wiosny, coby można było kończyć te nasze budowania... I rychłego zamieszkania!

PS2.

Sprzedam mieszkanie (Błonie, 3 pokoje) - nie znacie kogoś zainteresowanego?

Wszystkiego najlepszego dla forumowiczek z naszej grupy oraz żon forumowiczów, żeby domy, które budujecie przyniosły Wam szczęście i satysfakcje. Naprawdę podziwiam wszystkie kobiety, które budują, bo wielu facetów woli nawet nie zaczynać budowy po prostu ich to przerasta.

Jeszcze raz najlepsze życzenia w Dniu Kobiet.

Pozdrawiam Sly.

Dzięki za życzenia - to takie miłe święto, chociaż kojarzone ( zbyt mocno) z PRL-em. Grzegorz już mieszka - a u mnie takie opóźnienia na budowie, że wszystkiego się odechciewa. Chyba za bardzo przejmuję się instalacjami - ale moje doświadczenia w tym względzie to horror. W moim obecnym domu - przepływowa gazowa Mora - rury kilka razy w dzień i w nocy zaczynają takie głośne stuk........stuk.........stuk....stuk..stuk..stuk,stuk,stuk,stuk.- a to jeszcze najmniejsza niedogodność. Sly - kiedy myślisz zamieszkać? Grzegorz - gratulacje i ....mieszkanie na Błoniu sprzedasz łatwo. Pozdrawiam wszystkich

Marzena - nie przejmuj się u mnie też wszystko stanęło. Posadzki częściowo pozalewane ale z racji, że nie ogrzewam domu, to nie bardzo chcą schnąć. Majstry wynieśli się na inną budowę i zostałem sam z bałaganem. Do tej pory taki stan rzeczy nawet mi odpowiadał bo praca absorbowała mnie w całości i nie byłem w stanie jasno myśleć o budowie. Praktycznie godziłem się na prawie każdą propozycję majstrów.

Teraz muszę się jednak śpieszyć bo okazało się, że powiększy się nam rodzinka :D . Planuję przeprowadzkę na czerwiec, bo we wrześniu wszystko musi być już gotowe na przyjęcie nowego domownika.

Pozdrawiam Sly

Aha i jeszcze pytanko: czy przy ogrzewaniu podłogowym istnieje ograniczenie co do wymiarów płytki zakładając, że płytki będą kładzione technikę bez fugową. Spotkałem się z opinią, że max. wymiar płytki to 30x30 a co kilka metrów należy robić dyletacje w postaci listew z aluminium lub mosiądzu.

Pozdrawiam Sly

Dięki Marzena, co do wrześniowych dzieci to sam jestem z września :lol:

Jeżeli chodzi o kładzenie bez fug, to są specjalne płytki docinane strumieniem wodnym o krawędziach, które prawie idealnie przylegają do siebie (wym. 60x90) Chcemy coś takiego położyć w holu i może w łazience. Problem jest w tym, że wtych pomieszczeniach przewidziane jest ogrzewanie podłogowe i płyty o takich wymiarach mogą pękać pod wpływem napięć wywołanych wyższą temperaturą w wylewce.

Na jakim jesteś etapie budowy i co kładziesz w salonie na podłodze?

Pozdrawiam Sly

Pękać te płytki nie powinny- przy takim ogrzewaniu dylatację robi się pod ścianami i przy niekorzystnym stosunku dł/szer. podłogi -w poprzek. Więc skoro nie są potrzebne spoiny - dlaczego miałyby pękać duże płytki??? To wszystko mądrości firmy zakładającej ogrzewanie. Jestem na etapie instalacji wod/kan/CO/gaz. Zaczynają zakładać od przyszłego tygodnia- teraz ostatnie ustalenia co , gdzie i z czego. Podłogowe mam w salonie na poddaszu oraz w holu na dole i na poddaszu. I tu dopiero szukam czegoś do położenia. Ale ponieważ w salonie chciałam mieć koniecznie drzewo - ogrzewam grzejnikami. Kładę tam panele z podkładem korkowym Wicanders( Dom Korkowy) , albo panele firmy Kahrs. Obie podłogi bez klejenia - na "klik". Pozdrawiam - życzę szybkiego budowania