grzegorz2 21.03.2004 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2004 Budują, budują, budują... Albo zarabiają na budowanie Marzena, jak tam twoje instalacje? Ja założyłem podłogówkę w wiatrołapie (tam zawsze jest mało miejsca), w kuchni (bo pod oknem są szafki) i w łazience na piętrze. I jak na razie jestem zadowolony - może tylko grzejnik w salonie mógłby być większy - ale tam mam dodatkowo kominek. Zwróć uwagę na montaż podwieszanych kibelków - mi fachowcy jeden założyli trochę za nisko. I regulator cwu mam w kotłowni w piwnicy - jak trzeba coś zmienić, muszę tam ganiać. A można było razem z pokojowym regulatorem CO. Ze zgrozą spogladam na mój licznik gazu - ale te cyferki zasuwają... Pocieszam się tylko, że coraz cieplej, to i grzać będzie można mniej. pozdrawiam Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly70 21.03.2004 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2004 Ufff...zalali posadzki, pozostało jeszcze położyć podłogówkę no i zastanowić się co na podłogę. Zamówiłem zbiornik na propan-butan na 2800l a potwierdzili realizację 4500l ?! Zastanawiam się czy tynkować na zewnątrz teraz, czy się wstrzymać do jesieni.Pozdrawiam Sly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena 22.03.2004 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2004 Grzegorz - ale Ci zazdroszczę , że juz mieszkasz. Moje instalacje przesuwają się , przesuwają. Ale w tym tygodniu nareszcie wchodzi ekipa. Na kaloryferach masz wyłączniki (danfosy) ? Zaplanowałeś mozliwość ich odłącznia? Omawiam to akurat z wykonawcą - ja chcę móc calkowicie wyłączyć grzejnik - on mówi coś o jakiś ograniczeniach do 6 stopni. Sly - moją chatkę tynkuję zaraz jak się zrobi ciepło - zwykły tynk cem - wap. I zaraz zakładam ogród. Jaksię nie przeprowadziłam do tej pory to chcę się przeprowadzic komfortowo - chociaż na zewnatrz. No i porotherm, z tego co wiem, lepiej szybko tynkować . Polećcie jakąś ekipę Heliodorowi - moja buduje blok i jest nieczynna - może kogos znacie? Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly70 22.03.2004 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2004 Marzena - co do instalacji, to montażysta zrobił u mnie skrzynki z zaworamii dzięki czemu mam możliwość odłączenia każdego obiegu np. podłogówki lub grzejników. (każde pomieszczenie to osobny obieg+podłogówka). Oczywiście do tego przy grzejnikach są zawory (tzwn "danfossy"), które pozwalają na regulację jego mocy grzewczej lub całkowite go wyłączenie. Chciałem zostawić dom nie otynkowany jeszcze na jeden sezon zimowy, boję się, że może być zimny ale skoro dla Porothermu lepiej jest aby tynki położyć szybko to się zrobi.Pozdrawiam Sly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heliodor 23.03.2004 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2004 Boże czy naprawdę taka bryndza wśród fachowców ,ze NIKT nie jest godny polecenia???Ponawiam prośbę wstępnie potrzebuję ekipy od fundamentów po dach od lipca .A potem cięgiem wszystkich instalatorów.[email protected] Budowa w Bydgoszczy.H Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.03.2004 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2004 Sprawdz private,jesli masz trochę czasu polecam instalacje c.o.+woda w systemie Hepworth-samo układanie i łączenie dziecinnie proste, po rabatach cena bardzo atrakcyjna.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 23.03.2004 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2004 ... Ale w tym tygodniu nareszcie wchodzi ekipa. Na kaloryferach masz wyłączniki (danfosy) ? Zaplanowałeś mozliwość ich odłącznia? . No, gratulacje. Jaki ostatecznie wybrałaś kocioł? Na grzejnikach mam zawory termostatyczne (czyli te danfosy) - jak skręcę, grzejniki są zimne. Nie wiem, co będzie przy temperaturze niższej niż 6 stopni, ale całkowite wyłączenie mogłoby spowodować zamarznięcie i rozsadzenie instalacji. Odłączyć grzejniki można - na podłączeniu są małe zaworki, które można zamknąć kluczem imbusowym. Podłogówka ma dodatkowo zawory na rozdzielaczach (Sly o tym pisze). Ja powoli też zabieram się za porządkowanie terenu. Tylko ta kasa... Jaką (i za ile) masz ekipę do tynkowania? Szukam majstrów, planuję tynkowanie w okolicach wakacji. pozdrawiam Grzegorz PS. mojemu porothermowi nic przez zimę się nie stało - myślę, że i następną przeżyłby bez szwanku. Heliodor, zajrzyj na swojego priva muratorowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena 27.03.2004 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2004 Ekipę do tynków mam tą co robiła tynki wewnętrzne , domek gospodarczy ( robi się ) płot itp. Wstępnie ocenili 1.Płytki na cokole budynku -30 zł/m.kw. 2.Tynk na elewacji+wyprawa tynkiem szlachetnym, w tym ościeża , okrywanie okien , foliowanie więźby dachowej- 25 zł /m.kw. Przepisalam z wstępnej oferty. Rozglądnę się czy to dużo, czy przeciętnie. Piec planuję dopiero kupić - myślę o Vitogazie Wiessmanna. Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 29.03.2004 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2004 Kurcze, drogo! Z tego, co wiem, to takie ceny (25 zł/m2) chodzą przy tynku + ocieplenie styropianem. Może ta Twoja ekipa chce zrobić jeszcze ocieplenie? Chyba, że to razem z materiałami - ale i tak dużo. Słyszałem o kwotach 8 - 12 zł + VAT /m2GrzegorzPS. jaki tynk planujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena 31.03.2004 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2004 Planuję tynk tradycyjny -cem. - wap. - dość grubo - i lekki baranek robiony na tym ( bardzo tradycyjnie) . Grzygorz - jeżeli masz namiar na jakąś tańszą ekipę - będę tynkować zaraz po Świętach - daj mi namiary. Tą cenę podali mi bez materiałów. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 31.03.2004 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2004 Też taki tynk chcę i też szukam ekipy. Myślę, że poźniej (po 1 maja, chociaż nie od razu) ceny spadną, zwłaszcza robocizny. Teraz wszyscy rzucili się na remonty i budowanie, popyt jest większy niż podaż, to i ceny wzrosły Grzegorz PS. wiosna idzie!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly70 01.04.2004 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2004 Cześć witam wszystkich. Czy was również ogarnął szał zakupów w związku z podwyżką VAT? Korzystam z dobrodziejstwa zwolnienia lekarskiego i od rana biegam po hurtowniach. Napiszcie proszę co sądzicie o podanych niżej stawkach za robocizne, bo nie wiem czy trzymać ekipę do następnych prac czy też im podziękować (strasznie mi zszargali nerwy przez ostatnie miesiące ) - tynk wew. tradycyjny: 8zł/m2 - gładź: 8zł/m2 - malowanie (dwukrotne): 2 zł/m2 - poddasze (ocieplenie, położenie płyt GK, malowanie, ścianki działowe na stelażu): 20zł/m2 - posadzki (styropian + wylewka): 10zł/m2 Żona "nakręciła" mnie na podłogę z drewna egzotycznego (Merbau), wygląda świetnie ale cena...: 120 zł/m2 + 90 zł/m2 (chemia i robocizna), jeszcze się nie zdecydowałem no bo to temat dla mnie jak drewno, trochę egzotyczny Pozdrawiam Sly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena 06.04.2004 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2004 Sly - ceny tych tynków chyba niskie - ja płaciłam 11- 12 zl m.kw. tynków cem.wap. z filcowaniem. Grzegorz - ta cena u mnie to z dwukrotnym malowaniem ścian, rusztowaniami - naprawdę szłyszałeś o cenie 12zł. m.kw. ??? Mam dwie oferty i żadna nie schodzi poniżej ok. 23 zł. Sly - co to za podłoga? Zmaleźliście ja w DLH - dotąd tylko tam widziałam egzotyczne podłogi ( i , masz rację, egzotyczne ceny) Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jawrob 15.04.2004 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2004 Witam!Jako ze chce budowac pod Bydgoszcza mam pytanie o ceny jakie mi zaproponowano w dwoch duzych hurtowniach w Bydzie na bloczki solbet..Bloczek bet 36x24x59 odm 400 P+W za 9.86 PLNbloczek '24' 24x24x59 600 4.27bloczek 12 12x24x59 600 2.13,oraz dachowka UNIBET s po 1,36 PLN sztuka za podstawowadachowka podwojna s 4,4 PLN Ceny bez VatuJak uwazacie jest to rozsadna propozycja ?transport gratis wyladunek 130 netto od transportu Pozdrawiam! Jawrob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena 17.04.2004 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2004 Na bloczkach się nie znam - ale radzę sprawdzac zawsze ceny w co najmniej 3 duzych hurtowniach - i porównać z tym co masz. Sly , Grzegorz - i jak tam wykończeniówka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 19.04.2004 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2004 Mnie wykańcza Walczę teraz z porządkowniem terenu (a własciwie to walczę z łebkami, którzy to robią - podobno jest bezrobocie...) Marzena, ta cena (propozycje z roku ubiegłego) prawdopodobnie obejmowała tylko tynkowanie, bez malowania. Z malowaniem (a trzeba przecież odczekać - miesiąc?? - aż tynki wyschną) będzie na pewno drożej. Ja na razie temat odpuszczam - teraz wszyscy wariują z cenami, koło wakacji na pewno będzie taniej, przynajmniej jeżeli chodzi o robociznę. Myślę, że ceny materiałów też nie ulegną dużym zmianom Jawrob, nie jestem zorientowany w tych cenach. Mogę coś doradzić w temacie bloczków betonowych, cegły, L-ek itd. Koszt transportu z wyładunkiem HDS-em to ok. 140-160 zł (ten "transport gratis" to taki sobie gratis). Tak jak pisze Marzena - telefon w garść i obdzwoń parę hurtowni. Albo zaproponuj wizytę przedstawiciela handlowego u siebie na budowie. Umawiaj się zawsze na cenę z transportem i wyładunkiem. I zastanów się, czy zaczynać budowę teraz - ja tam twierdzę, żę po 1 maja będzie taniej... I pamiętaj o zmianie taryfy - ja regularnie wydzwaniałem ponad 400 zł miesiecznie z komórki, a z domowego prawie drugie tyle... Sly, te ceny wygladają w miarę normalnie, gładzie trochę drogo. Oczywiście jeżeli to cena wywoławcza, to te 1-2 zł/m2 zbić musisz. Pilnuj tylko jakości tynków i nie słuchaj, że "to się potem gładzią wyrówna". I owszem, wyrównać można, ale twoim kosztem - materiał jest po prostu dużo droższy pozdrawiam Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jawrob 19.04.2004 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2004 Witam! Wlasnie postanowilismy sie wstrzymac na chwile bo jak slyszalem mozna odliczyc roznice pomiedzy 22-7% wiec nie ma co szalec a ceny teraz najwyzsze jakie moga byc wiec tylko moga spasc(Vat juz jakby wliczony .. ). Teraz szukam wykonawcy..slyszalem ze nawet przez firemke wartoby bo oni vat sobie i tak odliczaja wiec tu jakby sie nic nie zmienilo.... Kogo mozecie polecic w obrebie Bydgoszczy jako wykonawce? Pozdrawiam! Jawrob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena 29.04.2004 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2004 Ja niestety nikogo naprawdę do budowy polecić nie mogę - budowlańcy to naprawdę specyficzna grupa ludzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 29.04.2004 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2004 Potwierdzam - po zakończonej budowie, z czystym sumieniem, żadnego polecić bym nie mógł. Ewentualnie może znajomego od wykończeniówki - robił mi płytki i podłogi, porządnie założył kibelek (lepiej niż firma, która robiła instalacje)Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jawrob 29.04.2004 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2004 Nastepna wycena .....jak Waszym zdaniem sie ma do rzeczywistosci? Zakres robót:- wykopy zgodnie z projektem;- zbrojenie ławy fundamentowej;- wykończenie ławy fund. Żelb. beton B-20;- izolacja pozioma ław 2xpapa+lepik- sciany fundamentowe z bloczka betonowego;- izolacja pionowa scian fundamenowych styropian 8cm;- posadzka piwnica podklad B-10 gr. 10cm;- sciany nosne gazobeton 36cm +klej- sciany działowe gazobeton 24i12cm- kompletne schody wejściowe i tarasowe;- strop terriva nad piwnica,parterem i poddaszem;- kominy prefabrykowane wg dokumentacji;- wieźba dachowa –projekt;- pokrycie dachu dachowka UNIBET +folia-projekt;- okna połaciowe 4sztuki –projekt;- instalacja kanalizacyjna pod podkładem(podejścia);- transport urobku,wywóz ziemi z wykopu;Ceny netto;Robocizna 63tys+7%VATMateriały 105tys+7%VAT Stolarka okienna firmy FERRUM z Torunia material;15500+7%VAT Robocizna 3500 +7%VAT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts