Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć

Witam po dłuższej nieobecności. Jak zwykle zwracam się z prośbą o pomoc. Potrzebuję dobrych fachowców od kominków. Po tym co zobaczyłem u sąsiada oraz po tym co sam przeżyłem z różnymi "fachowcami" odechciało mi się szukania na własną rękę. Będę więc wdzięczny za namiar na kogoś, komu można zaufać.

Pozdrawiam

Sly

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cześć

W Bydgoszczy "potentatami" (których znam) są Lau oraz Popiołek. U mnie robili ludzie od tego pierwszego - w miarę porządnie, po roku uzytkowania nie mam specjalnych zastrzeżeń (coś zawsze się znajdzie). Uważaj na wycenę robocizny - bez rozprowadzenia (było zrobione wcześniej)płaciłem cos koło 1500 zł; za zrobienie gładzi na czopuchu chcieli koło 400 zł - a tynkarze zrobili to w cenie całości, wyszło koło 40 zł

pozdrawiam

Grzegorz

PS. aktualnie walczę z elewacją

Dzięki Grzegorz.

Ruszam powoli do przodu, chociaż w dalszym ciągu nie mam wody. Przez zimę zgromadziłem trochę materiałów do wykończenia (glazura, panele, drewno, armatura) teraz tylko zostało to zamontować. Po raz kolejny wyrażam tę samą myśl że..."w tym roku się wprowadzę".

Pozdrawiam

Sly

Widzę, że nasz agrupa zaczyna rozszerzać się i swoim zasięgiem zaczyna obejmować też Kujawy... :o Jestem zaskoczony, niemniej miło mi powitać nowych forumowiczów w naszych skromnych prograch. 8)

Chyba komuś coś się pomyliło - my tu u siebie :wink:

Marzena, tynki bedą (no, właśnie się robią) mieszane. Na front idzie tynk ciepłochronny (baumit, thermoputz), ok. 4 cm grubości. Reszta - zwykły cementowo-wapienny. Na całość biała struktura + farba silikonowa - kolor ecri (żona mówi, że będzie ładnie, ja nie wiem, jak to wygląda). Struktura i farba z podbydgoskiego Hirschpolu - maja dobrego handlowca :wink: .No i na cokół jakiś pseudokamień.

Z pomiarów termowizyjnych wynikało, że frontowa ściana jest jakaś "dziurawa" - tzn. są fragmenty, gdzie ciepło ucieka. I dlatego ten Thermoputz. Pozostałe ściany są pod tym względem znacznie lepsze

pozdrawiam

Grzegorz

PS. W marcu minął pierwszy rok zamieszkiwania - już się przyzwyczailiśmy. Z blokiem jednak nie ma porównania... Przeprowadzajcie się! Wiosna idzie!!! :D

cze całej grupie!

ja mam pytanie nie dotyczące budowy.

bede siedział w Toruniu przez jakiś miesiąc.( od 9 maja)

dość mam hoteli, więc szukam jakiegoś domku ( super jak by był"letniskowy")

do wynajęcia.

najlepiej za Toruniem, gdzies gdzie jest spokój , cisza no i może rzeczka...

możecie mi jakoś pomóc?

adresy, kontakty?

dawajcie na priva.

pozdrawiam

oorbus

Widzę, że nasz agrupa zaczyna rozszerzać się i swoim zasięgiem zaczyna obejmować też Kujawy... :o Jestem zaskoczony, niemniej miło mi powitać nowych forumowiczów w naszych skromnych prograch. 8)

Chyba komuś coś się pomyliło - my tu u siebie :wink:

Marzena, tynki bedą (no, właśnie się robią) mieszane. Na front idzie tynk ciepłochronny (baumit, thermoputz), ok. 4 cm grubości. Reszta - zwykły cementowo-wapienny. Na całość biała struktura + farba silikonowa - kolor ecri (żona mówi, że będzie ładnie, ja nie wiem, jak to wygląda). Struktura i farba z podbydgoskiego Hirschpolu - maja dobrego handlowca :wink: .No i na cokół jakiś pseudokamień.

Z pomiarów termowizyjnych wynikało, że frontowa ściana jest jakaś "dziurawa" - tzn. są fragmenty, gdzie ciepło ucieka. I dlatego ten Thermoputz. Pozostałe ściany są pod tym względem znacznie lepsze

pozdrawiam

Grzegorz

PS. W marcu minął pierwszy rok zamieszkiwania - już się przyzwyczailiśmy. Z blokiem jednak nie ma porównania... Przeprowadzajcie się! Wiosna idzie!!! :D

Sorry! Śledzę kilka watków i musiałem pomyliś się... :lol: :oops:

W Bydgoszczy jest kilka firm, które mają kamery termowizyjne. Ja załatwiłem to w Steren'ie http://www.steren.com.pl/ - ładne opracowanie z obrazkami kosztowało ok. 150 zł. Polecam. Z tym, że sezon pomiarów własciwie już minął - powinna być stosunkowo duża różnica temperatur wewnętrznych i zewnętrznych.

Co do tynków - jak zrobią (i pomalują) - będzie widać, co spaprali... Pociesz się, że stronę ogrodową oglada stosunkowo mało ludzi :)

pozdrawiam

Grzegorz

• 2 weeks później...
Dzisiaj odkryłam grupę "bydgosko-toruńską"...jestem w forum od kilku dni. Budujemy się w Tryszczynie (10m do lasu, 200m do wody :p ).

Jestem na etapie poszukiwań architekta. grzegorz2 doradził mi już jednego...ale może Wy również coś doradzicie..Pozdrawiam

Witam,bardzo się cieszę ,że znalazłam forumowiczów z mojego rejonu - przymierzam się do budowy 20 km od Bydgoszczy( kierunek Brzoza-Żnin).Poszukuję dobrego architekta , z fajnymi pomysłami- postawiliśmy na projekt indywidualny , nie udało się nam znależć odpowiedniego "gotowca". Byłabym wdzięczna za rady.Pozdrawiam bydgoszczaków Dosia