Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cemik- dzięki za info o parkietach :wink:

Makosia

Witam wszystkich!

Od jakiegoś czasu śledzę forum. Mam nadzieję, że przygarniecie mnie do swojego grona.

Razem z mężem budujemy się w Cielu. jesteśmy na etapie stropu i poszukujemy cieśli jeszcze na ten rok. Jażeli możecie wposmóżcie mnie kontaktami

Witaj Makosiu- my budujemy w Brzozie, więć całkiem niedaleko;)

Też jesteśmy na etapie poszukiwania cieśli, obdzwoniliśmy kilkunastu :cry: i niestety- nie jest łatwo, niektórzy terminy maja dopiero w 2008roku.....

Mam nadzieję,że teraz na dniach to się w końcu wyklaruje i cieśla wejdzie ok. 15-go , ale do końca jeszcze nie wiemy, w każdym razie wspłóczuję Tobie poszukiwań.....

Nie jest łatwo, jak szuka się fachowca o tej porze, my zostaliśmy wyrolowani przez tartak na Ujejskiego, przez co rozleciał sie nam cały misternie ułożony paln budowy :evil: - poslizg 3 m-ce.

Teraz marzymy, żeby jakoś udało nam sie zamknąć dom na zime, ewentualnie w środku powoli coś-tam działać.

Napisz jak u Ciebie?

pozdrawiam

pytanie do Androżka

Bardzo ładny domek, i nasuwa mi sie pytanie jak murowaliście przypory, my też mamy je w projekcie, ale nasz murarz nie wie jak to zrobić, :cry:

Nie przypilnowaliśmy go na początku- w projekcie zalecano, aby murować je razem ze ścianami i gdyby tak zrobił( widziałam zdjęcia z budowy właśnie ze specjalnie szerszym fundamentem w miejscach przypór) nie byłoby problemu- jak jest u Ciebie- murowane razem ze ściana, czy potem zalewane z jakiejś formy, czy może styropian, bo sa też takie wersje??

pozdrawiam

Cały dowcip,że nie robiłem przypór.Z domku o charakterze tradycyjnym zrobiłem w stylu nowoczesnym.Przypory można wykonać ze styropianu -ale twardego EPS 200 - tak mówił majster.Z pewnością jest przy tym trochę wycinania i dłubania a to się majstrom nie podoba.

PS Polecam i zawsze to robię tartak Optymex. Sp. z o.o.. tel/fax. 0 52 381 92 53 · Wudzyn, Lipowa 2

Drewno od nich było na czas i zrobione profesjonalnie.

Taki temat: Podjechali do nas na działkę ludziska z solid seciurity i proponują usługi monitoringu z dojazdem interwencyjnym. Jak to u Was wygląda - zdecydowaliście się na taką ochronę? Jakie to są koszty? Pytam najpierw Was, żeby móc się przygotować do rozmowy z nimi, znać rynek, może coś powiecie o ich konkurencji...

Pozdrawiam cieplutko!

dori

Witam

Ja jakieś 3 miesiące temu kupowałem cegłe klinkierową po niecałe 2 zeta. Kupowałem w cegpolu i cegła nazywała się bodajże Pomerania. Cegła pełna, nie dziurawka.

Ile wełny dajecie w ocieplenie dachu?

Pozdrawiam

JesterS

My daliśmy 18 cm. Ursa 40 pomiędzy krokwie i 10 Isover w poprzek. Na izolacji stropu pomiędzy strychem a poddaszem 15 Ursa.

Zamieszczam ogłoszenie o które prosił mój sąsiad.

Ma on do sprzedania około 60 bloczków BK 24x24x59 Do tego odda za darmo dwie kopiaste palety ścinek które na 100% przydadzą się do uzupełniania, podmórowywania i innych prac budowlanych. Oczywiście transport we własnym zakresie. Towar na paletach do odebrania z Czyżkówka.

Więcej wiadomości na Priw.

Taki temat: Podjechali do nas na działkę ludziska z solid seciurity i proponują usługi monitoringu z dojazdem interwencyjnym. Jak to u Was wygląda - zdecydowaliście się na taką ochronę? Jakie to są koszty? Pytam najpierw Was, żeby móc się przygotować do rozmowy z nimi, znać rynek, może coś powiecie o ich konkurencji...

Pozdrawiam cieplutko!

dori

No to co to za propozycja skoro nie podali ceny?

U mnie jak byli a nie interesuje mnie takie rozwiązanie to za dozór chcieli 50 zeta miesięcznie. OCzywiście netto.

JesterS

Pozdrawiam cieplutko!

dori

Firma Aron:

Ich instalator montuje system alarmowy, 72 zł brutto za m-c, nieuzasadniony przyjazd - 20 zł (jeżeli w minutę po wzbudzeniu alarmu nie odwoła się ich a przyjazd był niepotrzebny) - są to informacje z Niemcza.

Budujemy domek z poddaszem użytkowym. Mamy duży poślizg bowiem z dnia na dzień bez podania przyczyny uciekli nam murarze. Mieliśmy przestój około 1,5 miesiąca. Ale na szczęście znaleźlismy solidnego murarza i robota idzie do przodu.

Jeżeli chodzi o cieśle to czekamy na odpowiedźile zażyczy sobie za nasz daszek?!

Polecam tartak w Opławcu (albo Smukale - nie pamiętam) Dostawa z dokładnością co do dnia, drewno bardzo dobrej jakości. Cieśle byli bardzo zadowoleni. Polecam również impregnacje ciśieniową. Moja więźba leżała przeszło 2 miesiące u nie na działce, w słońcu i deszczu a impregnacji nic nie ruszyło.

Prosiłam kiedyś o namiary na projektanta/adaptatora projektu/architekta. Zdecydowałam się jednak wrócić do Spektrum. No i błąd. :( Spektrum wystawiło mnie po raz drugi, nie jestem się w stanie dogadać (choć gada to się nam miło i niby profesjonalnie :lol: ). Mam 1,5 miesiąca do tyłu, do podpisania umowy nie doszło.

Raz jeszcze poszukuję alternatywy - kogoś, kto zrobi duuużą adaptację projektu lub wykona prosty projekt indywidualny i nie jest koszmarnie drogi. Dzwoniłam już w parę miejsc, ale albo nie jestem przekonana, albo terminy są odległe. :(

Jeśli ma ktoś jakiś jeszcze namiarek na dobrego i słownego (!) projektanta, to bardzo proszę.

Czy robił ktoś może adaptację/projekt w firmie "STYLBUD"?

...Polecam również impregnacje ciśieniową. Moja więźba leżała przeszło 2 miesiące u nie na działce, w słońcu i deszczu a impregnacji nic nie ruszyło.

Można wiedzieć ile płaciłeś za impregnację ciśnieniową?

Chodzi mi o koszt/m3.

Miałam 12 m3 więźby a za impregnacje zapałaciłam 1500 zł. Wychodzi więc 125 zł/m3

pozdrawiam