Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wczoraj wróciłem od murarza który wycenił robocizne wybudowania stanu surowego z dachem na 90 tys zl

Murarz moze wejsc jeszce w pazdzierniku na budowe

Jak myslicie jaka to cena? czytajac forum uwazam ze to duzo

Pozdrawiam

Hmmm pozwól że tak z głupia franc spytam... ta wycena to robocizna z materiałem ??? ;-)

raczej na pewno z materiałem.... :D

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam serdecznie wszystkich!

Podjąłem decyzję o rozpoczęciu budowy domu w Dabrowie Chelminskiej.

Projekt http://www.archipelag.pl/projekty-domow/paloma/

Liczę, że przygarniecie mnie do swojego grona i wspomożecie radą.

Witamy i oczywiście przygarniamy :wink: , no i oczywiście w miarę naszych mocy wspomożemy :p

.

Pozwolenie na budowe juz mamy:)

Szukamy ekipy murarzy

Wczoraj wróciłem od murarza który wycenił robocizne wybudowania stanu surowego z dachem na 90 tys zl

Pozdrawiam

Oj dużo dużo , jeżeli tyle chce za stan surowy otwarty to musi być bardzo ,bardzo , bardzo dobry murarz :D .Tylko dlaczego jest uchwytny od ręki , praktycznie od zaraz ? Czyżby ktoś go wywalił z budowy i akurat ma wolny termin ? Albo sam zostawi inną robotę specjalnie dla Ciebie bo znalazł inwestora który słono zapłaci za stan surowy :wink:

Coś tutaj nie pasuje . 90 tyś za robociznę stanu surowego (otwartego) to zbyt dużo , nawet jeżeli by brać pod uwagę kręte schody , okrągłe ścianki przy schodach oraz wielki taras to i tak jeszcze zbyt wiele .

No chyba ceny aż tak nie poszły do góry ?

Pozdrawiam

ponawiam pytanie: czy jest sens spotykać się z murarzem skoro nie kupiłam jeszcze projektu, a jesli tak to jakie dane mu podać żeby poznać jego cene? przepraszam za głupie pytania ale to mój pierwszy dom ;)

Witam

Wg mnie nie ma to najmniejszego sensu. Ruszam z budową w lutym - marcu 2008, wiadomo zależne to jest od pogody, spotkałem się już we wrześniu-październiku z 3-4 murarzami i każdy w pierwszej kolejności chciał zobaczyć projekt. Nie dziwię się, bo wiesz, może być dom np. 100m2, a może byc 250 m2, parterowy, z poddaszem, podpiwniczony, etc. Dlatego najlepiej najpierw projekt, a potem można poznać cenę jaką liczą murarze. I widzę z własnego doświadczenia, że rezerwując sobie fachowców z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem można nieco zbić cenę. Wiadomo, że koniecznie trzeba spisać wtedy umowę: pewność wtedy mają obydwie strony.

A kiedy zaczynasz budowę?

Życzę powodzenia, będziemy pewnie jeszcze nie raz gościć tu na forum, bo jak prace ruszą pełną parą to dopiero będzie pytań. :lol: :lol:

Chyba, że nie będzie na to czasu.... :-? :-? :-? [/b]

ponawiam pytanie: czy jest sens spotykać się z murarzem skoro nie kupiłam jeszcze projektu, a jesli tak to jakie dane mu podać żeby poznać jego cene? przepraszam za głupie pytania ale to mój pierwszy dom ;)

Z murarzem najlepiej spotkać się po zakupie projektu i po naniesionych poprawkach w tymże projekcie.

Dzieki za odpowiedz :D

90 tys to sama robocizna stan surowy otwarty z dachem

Potwierdziliscie moje obawy ze chce mnie naciagnac :(

Szukam dalej murarzy jak narazie wolne terminy wiosna 2008

Mazy mi sie w tym roku stan zero

Pozdrawiam

To faktycznie bardzo dużo. Jednak mam złe przeczucia czy znajdziesz w tej chwili kogoś wolnego. Ale szukaj, moze się uda. Trzymam kciuki.

Witam

Wg mnie nie ma to najmniejszego sensu. Ruszam z budową w lutym - marcu 2008, wiadomo zależne to jest od pogody, spotkałem się już we wrześniu-październiku z 3-4 murarzami i każdy w pierwszej kolejności chciał zobaczyć projekt. Nie dziwię się, bo wiesz, może być dom np. 100m2, a może byc 250 m2, parterowy, z poddaszem, podpiwniczony, etc. .....[/b]

wielkie dzieki za odpowiedź. ale do wstepnej wyceny nie wystarczą dane typu:

- powierzchnia podłóg 88,5 m2

- powierzchnia ścian zewnętrznych 116,0 m2

- powierzchnia dachu 126,5 m2

- objętość drewna na więźbę 3,6 m3 ?

nie wiem jak dam rade skoro jestem zupełnie zielona :cry:

marzę żeby zacząć wczesną wiosna ale co do projektu to jeszcze nie jestem na 100% zdecydowana, prawdopodobnie bedzie to coś takiego: http://www.lipinscy.pl/project.xml?id=58025&offset=2&backcmd=Golden

Chodzi głównie o to, żeby na dole był salon i sypialnia a góre wykończy się z czasem, po prostu mam juz dość włóczenia się po wynajmowanych mieszkaniach :/

mam nadzieję, ze czas na forum zawsze się znajdzie, bo razem zawsze łatwiej ;)

Szukamy ekipy murarzy

Pozdrawiam

Jezeli to jest sama robocizna to

Dla mnie to jest złodziej, a nie fachowiec

Witamy

z pozdrowieniami

H.H.

Pomóżcie w wyborze dachówki!

Zaproponowano nam dachówkę Nelskamp. Babka dałaby 7% Vat bo zna naszych wykonawców. Tylko, że nie wiem czy ta dachówka jest dobra?! I jeszcze pytanie odnośnie oczyszczalni ekologicznej - gdzie najlepiej kupić i jak kształtują się ceny. Pani Zawidzka - Wodociągi Białe Błota ofeuje 2000l z ontażem i materiałem firmy Ekoplast Ciechocinek za 4600 brutto.

Braas proponuję - nie słyszałam złych oponii - ja kupowałam w Andrexim na glinkach. Mają dobre ceny...

Szukamy ekipy murarzy

Pozdrawiam

Wiesz co- nie gadaj z dziadem, bo to zwykły naciągacz

Nasłuchał sie w telewizji o boomie budowlanym- i heja

Może złapie łosia co zapłaci-

z tego co wiem, murarze biora ok 20-25 tys za stan surowy, nawet jak bedziesz nie wiem jak liczył- murarz+cieśla+dekarz- to i tak tyle nie wyjdzie.

Po prostu chce Cię naciągnąć......

a tak z innej beczki:

czy ktoś miał więźbę robioną przez p. Leszka Ziomera?

pozdrawiam

Szukamy ekipy murarzy

Pozdrawiam

Dzwoniłam dzisiaj do pierwszego lepszego murarza z Anonsów za dom 150-180m ,stan surowy otwarty chce 30 tyś. Więc zapomnij o tym naciągaczu :-?

Pomóżcie w wyborze dachówki!

Zaproponowano nam dachówkę Nelskamp. Babka dałaby 7% Vat bo zna naszych wykonawców. Tylko, że nie wiem czy ta dachówka jest dobra?! I jeszcze pytanie odnośnie oczyszczalni ekologicznej - gdzie najlepiej kupić i jak kształtują się ceny. Pani Zawidzka - Wodociągi Białe Błota ofeuje 2000l z ontażem i materiałem firmy Ekoplast Ciechocinek za 4600 brutto.

Podobno dobra jest Rupp Ceramika- my chcieliśmy ją kupić, ale wiosną była nieosiągalna :( kupiliśmy robena falista średzka ciemny brąz, też jest ładna, podobno Nelskamp jest niezły, natomiast miałam okazje widzieć Koramik i niezbyt mi sie podobał, miał takie chropowate pryszcze na całej powierzchni....

Widziałam w gazecie obniżki na Rupp- możesz zapytać.

Nelskampa oglądaliśmy na składzie w Białych Błotach. Rzeczywiście wygląda ładnie- co do ceny-sprubuj się targować, teraz może być to możliwe, wiosna niestety nie.... Z reszta to chyba wszystko jedno - byleby sie dachu trzymała :wink:

pozdrawiam

Pozdrawiam

Jako że wszyscy mówicie że 90 tysiaków to duzo to chciałbym się pokusić o podejście do tego tematu z drugiej strony może obronię te 90 tysięcy

Policzcie:

Murarz - 30 tysięcy - tak lekko zwyżkując domek dobierając dowolną technologię

położenie więźby - maks 10 tysięcy

położenie dachówki 10 tysięcy

Czyli mamy 50 tysięcy już na starcie

Do tego 100 zł dniówki dla każdego pracusia na budowie nie związanego z powyższymi pracami. Czyli np przestawianie porządkowanie

Koparka na budowie cały dzień, kilka wyworek piachu każda po 600 zł za 30 ton,

VAT - ew też można doliczyć

Hmm - kurna dużo wychodzi że chce na tej budowie!!! Nie obroniło się!

JesterS

Mam pytanko,w zeszłym tygodniu złożyłam wniosek w gminie o Wypis i Wyrys z planu, podobno czeka sie do 7dni więc przypuszczam,że w przyszłym tygodniu odbiorę, jak długo mogą potrwać wszystkie formalnosci zanim otrzymam pozwolenie na budowę?

Jeśli jest Miejscowy Plan Zagospodarowania w tym rejonie gdzie chcesz się budować to powinni się zmieścić w te 7 dni. Mnie udało się nieprzekroczyć tego terminu a brałem to bodajże w marcu br.

JesterS

Pozdrawiam

Jako że wszyscy mówicie że 90 tysiaków to duzo to chciałbym się pokusić o podejście do tego tematu z drugiej strony może obronię te 90 tysięcy

Policzcie:

Murarz - 30 tysięcy - tak lekko zwyżkując domek dobierając dowolną technologię

położenie więźby - maks 10 tysięcy

położenie dachówki 10 tysięcy

Czyli mamy 50 tysięcy już na starcie

Do tego 100 zł dniówki dla każdego pracusia na budowie nie związanego z powyższymi pracami. Czyli np przestawianie porządkowanie

Koparka na budowie cały dzień, kilka wyworek piachu każda po 600 zł za 30 ton,

VAT - ew też można doliczyć

Hmm - kurna dużo wychodzi że chce na tej budowie!!! Nie obroniło się!

JesterS

@Jesters 90tys to miala byc sama robocizna za sprzet typu koparka wywrotki piasku itp placilbym dodatkowo :o

Zapomnijmy juz o tym naciagaczu szukam innej ekipy i moze sie uda postawic stan zero w tym roku dostane odpowiedz do srody