d5620s 12.10.2007 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 Wczoraj wróciłem od murarza który wycenił robocizne wybudowania stanu surowego z dachem na 90 tys zl Murarz moze wejsc jeszce w pazdzierniku na budowe Jak myslicie jaka to cena? czytajac forum uwazam ze to duzo Pozdrawiam Hmmm pozwól że tak z głupia franc spytam... ta wycena to robocizna z materiałem ??? raczej na pewno z materiałem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GACUŚ 12.10.2007 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 Witam serdecznie wszystkich! Podjąłem decyzję o rozpoczęciu budowy domu w Dabrowie Chelminskiej. Projekt http://www.archipelag.pl/projekty-domow/paloma/ Liczę, że przygarniecie mnie do swojego grona i wspomożecie radą. Witamy i oczywiście przygarniamy , no i oczywiście w miarę naszych mocy wspomożemy . Pozwolenie na budowe juz mamy:) Szukamy ekipy murarzy Wczoraj wróciłem od murarza który wycenił robocizne wybudowania stanu surowego z dachem na 90 tys zl Murarz moze wejsc jeszce w pazdzierniku na budowe Jak myslicie jaka to cena? czytajac forum uwazam ze to duzo Pozdrawiam Oj dużo dużo , jeżeli tyle chce za stan surowy otwarty to musi być bardzo ,bardzo , bardzo dobry murarz .Tylko dlaczego jest uchwytny od ręki , praktycznie od zaraz ? Czyżby ktoś go wywalił z budowy i akurat ma wolny termin ? Albo sam zostawi inną robotę specjalnie dla Ciebie bo znalazł inwestora który słono zapłaci za stan surowy Coś tutaj nie pasuje . 90 tyś za robociznę stanu surowego (otwartego) to zbyt dużo , nawet jeżeli by brać pod uwagę kręte schody , okrągłe ścianki przy schodach oraz wielki taras to i tak jeszcze zbyt wiele . No chyba ceny aż tak nie poszły do góry ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom.Pakość 12.10.2007 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 ponawiam pytanie: czy jest sens spotykać się z murarzem skoro nie kupiłam jeszcze projektu, a jesli tak to jakie dane mu podać żeby poznać jego cene? przepraszam za głupie pytania ale to mój pierwszy dom Witam Wg mnie nie ma to najmniejszego sensu. Ruszam z budową w lutym - marcu 2008, wiadomo zależne to jest od pogody, spotkałem się już we wrześniu-październiku z 3-4 murarzami i każdy w pierwszej kolejności chciał zobaczyć projekt. Nie dziwię się, bo wiesz, może być dom np. 100m2, a może byc 250 m2, parterowy, z poddaszem, podpiwniczony, etc. Dlatego najlepiej najpierw projekt, a potem można poznać cenę jaką liczą murarze. I widzę z własnego doświadczenia, że rezerwując sobie fachowców z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem można nieco zbić cenę. Wiadomo, że koniecznie trzeba spisać wtedy umowę: pewność wtedy mają obydwie strony. A kiedy zaczynasz budowę? Życzę powodzenia, będziemy pewnie jeszcze nie raz gościć tu na forum, bo jak prace ruszą pełną parą to dopiero będzie pytań. Chyba, że nie będzie na to czasu.... [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 12.10.2007 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 ponawiam pytanie: czy jest sens spotykać się z murarzem skoro nie kupiłam jeszcze projektu, a jesli tak to jakie dane mu podać żeby poznać jego cene? przepraszam za głupie pytania ale to mój pierwszy dom Z murarzem najlepiej spotkać się po zakupie projektu i po naniesionych poprawkach w tymże projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławas 13.10.2007 04:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 Dzieki za odpowiedz 90 tys to sama robocizna stan surowy otwarty z dachem Potwierdziliscie moje obawy ze chce mnie naciagnac Szukam dalej murarzy jak narazie wolne terminy wiosna 2008 Mazy mi sie w tym roku stan zero Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 13.10.2007 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 Dzieki za odpowiedz 90 tys to sama robocizna stan surowy otwarty z dachem Potwierdziliscie moje obawy ze chce mnie naciagnac Szukam dalej murarzy jak narazie wolne terminy wiosna 2008 Mazy mi sie w tym roku stan zero Pozdrawiam To faktycznie bardzo dużo. Jednak mam złe przeczucia czy znajdziesz w tej chwili kogoś wolnego. Ale szukaj, moze się uda. Trzymam kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jutis 13.10.2007 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 Witam Wg mnie nie ma to najmniejszego sensu. Ruszam z budową w lutym - marcu 2008, wiadomo zależne to jest od pogody, spotkałem się już we wrześniu-październiku z 3-4 murarzami i każdy w pierwszej kolejności chciał zobaczyć projekt. Nie dziwię się, bo wiesz, może być dom np. 100m2, a może byc 250 m2, parterowy, z poddaszem, podpiwniczony, etc. .....[/b] wielkie dzieki za odpowiedź. ale do wstepnej wyceny nie wystarczą dane typu: - powierzchnia podłóg 88,5 m2 - powierzchnia ścian zewnętrznych 116,0 m2 - powierzchnia dachu 126,5 m2 - objętość drewna na więźbę 3,6 m3 ? nie wiem jak dam rade skoro jestem zupełnie zielona marzę żeby zacząć wczesną wiosna ale co do projektu to jeszcze nie jestem na 100% zdecydowana, prawdopodobnie bedzie to coś takiego: http://www.lipinscy.pl/project.xml?id=58025&offset=2&backcmd=Golden Chodzi głównie o to, żeby na dole był salon i sypialnia a góre wykończy się z czasem, po prostu mam juz dość włóczenia się po wynajmowanych mieszkaniach :/ mam nadzieję, ze czas na forum zawsze się znajdzie, bo razem zawsze łatwiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horatio 13.10.2007 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 Witam serdecznie wszystkich! Podjąłem decyzję o rozpoczęciu budowy domu w Dabrowie Chelminskiej. Projekt http://www.archipelag.pl/projekty-domow/paloma/ Liczę, że przygarniecie mnie do swojego grona i wspomożecie radą. Pozwolenie na budowe juz mamy:) Szukamy ekipy murarzy Wczoraj wróciłem od murarza który wycenił robocizne wybudowania stanu surowego z dachem na 90 tys zl Murarz moze wejsc jeszce w pazdzierniku na budowe Jak myslicie jaka to cena? czytajac forum uwazam ze to duzo Pozdrawiam Jezeli to jest sama robocizna to Dla mnie to jest złodziej, a nie fachowiec Witamy z pozdrowieniami H.H. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Makosia 13.10.2007 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 Znaleźliśmy fachowców od dachu. Wchodzą pierwszy tydzień listopada!! Prace mają trwać tryz tygodnie. Sprzedam 6 palet pustaków PORIT z uchwytem montażowym na pióro wpust 499 - 240 - 249. Cena do uzgodnienia. Pozostałość po budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakota 13.10.2007 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 Sławas, witam przyszłego gminnego sąsiada! Mam taką nadzieję, bo u nas dopiero etap projektu, który rodzi się w bólach... Cena za robociznę mnie powaliła , pewnie gdybyś się zgodził, to zostawiłby kogoś z rozgrzebaną budową i przyszedł na Twoją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasiaKowal 13.10.2007 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 Pomóżcie w wyborze dachówki! Zaproponowano nam dachówkę Nelskamp. Babka dałaby 7% Vat bo zna naszych wykonawców. Tylko, że nie wiem czy ta dachówka jest dobra?! I jeszcze pytanie odnośnie oczyszczalni ekologicznej - gdzie najlepiej kupić i jak kształtują się ceny. Pani Zawidzka - Wodociągi Białe Błota ofeuje 2000l z ontażem i materiałem firmy Ekoplast Ciechocinek za 4600 brutto. Braas proponuję - nie słyszałam złych oponii - ja kupowałam w Andrexim na glinkach. Mają dobre ceny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edi1719502262 13.10.2007 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 Witam serdecznie wszystkich! Podjąłem decyzję o rozpoczęciu budowy domu w Dabrowie Chelminskiej. Projekt http://www.archipelag.pl/projekty-domow/paloma/ Liczę, że przygarniecie mnie do swojego grona i wspomożecie radą. Pozwolenie na budowe juz mamy:) Szukamy ekipy murarzy Wczoraj wróciłem od murarza który wycenił robocizne wybudowania stanu surowego z dachem na 90 tys zl Murarz moze wejsc jeszce w pazdzierniku na budowe Jak myslicie jaka to cena? czytajac forum uwazam ze to duzo Pozdrawiam Wiesz co- nie gadaj z dziadem, bo to zwykły naciągacz Nasłuchał sie w telewizji o boomie budowlanym- i heja Może złapie łosia co zapłaci- z tego co wiem, murarze biora ok 20-25 tys za stan surowy, nawet jak bedziesz nie wiem jak liczył- murarz+cieśla+dekarz- to i tak tyle nie wyjdzie. Po prostu chce Cię naciągnąć...... a tak z innej beczki: czy ktoś miał więźbę robioną przez p. Leszka Ziomera? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INEZ2007 13.10.2007 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 Witam serdecznie wszystkich! Podjąłem decyzję o rozpoczęciu budowy domu w Dabrowie Chelminskiej. Projekt http://www.archipelag.pl/projekty-domow/paloma/ Liczę, że przygarniecie mnie do swojego grona i wspomożecie radą. Pozwolenie na budowe juz mamy:) Szukamy ekipy murarzy Wczoraj wróciłem od murarza który wycenił robocizne wybudowania stanu surowego z dachem na 90 tys zl Murarz moze wejsc jeszce w pazdzierniku na budowe Jak myslicie jaka to cena? czytajac forum uwazam ze to duzo Pozdrawiam Dzwoniłam dzisiaj do pierwszego lepszego murarza z Anonsów za dom 150-180m ,stan surowy otwarty chce 30 tyś. Więc zapomnij o tym naciągaczu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INEZ2007 13.10.2007 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 Mam pytanko,w zeszłym tygodniu złożyłam wniosek w gminie o Wypis i Wyrys z planu, podobno czeka sie do 7dni więc przypuszczam,że w przyszłym tygodniu odbiorę, jak długo mogą potrwać wszystkie formalnosci zanim otrzymam pozwolenie na budowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d5620s 13.10.2007 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 Znacie firmę w Bydgoszczy, która ma prezyzwoite panele w przyzwoitej cenie i montaz przy zakupie gratis:)?????????????????????????????????????????????ale gratis w sensie gratis a nie panele które wszędzie są za 30 w cenie 50:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edi1719502262 13.10.2007 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 Pomóżcie w wyborze dachówki! Zaproponowano nam dachówkę Nelskamp. Babka dałaby 7% Vat bo zna naszych wykonawców. Tylko, że nie wiem czy ta dachówka jest dobra?! I jeszcze pytanie odnośnie oczyszczalni ekologicznej - gdzie najlepiej kupić i jak kształtują się ceny. Pani Zawidzka - Wodociągi Białe Błota ofeuje 2000l z ontażem i materiałem firmy Ekoplast Ciechocinek za 4600 brutto. Podobno dobra jest Rupp Ceramika- my chcieliśmy ją kupić, ale wiosną była nieosiągalna kupiliśmy robena falista średzka ciemny brąz, też jest ładna, podobno Nelskamp jest niezły, natomiast miałam okazje widzieć Koramik i niezbyt mi sie podobał, miał takie chropowate pryszcze na całej powierzchni.... Widziałam w gazecie obniżki na Rupp- możesz zapytać. Nelskampa oglądaliśmy na składzie w Białych Błotach. Rzeczywiście wygląda ładnie- co do ceny-sprubuj się targować, teraz może być to możliwe, wiosna niestety nie.... Z reszta to chyba wszystko jedno - byleby sie dachu trzymała pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jesters 13.10.2007 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 Dzieki za odpowiedz 90 tys to sama robocizna stan surowy otwarty z dachem Potwierdziliscie moje obawy ze chce mnie naciagnac Szukam dalej murarzy jak narazie wolne terminy wiosna 2008 Mazy mi sie w tym roku stan zero Pozdrawiam Jako że wszyscy mówicie że 90 tysiaków to duzo to chciałbym się pokusić o podejście do tego tematu z drugiej strony może obronię te 90 tysięcy Policzcie: Murarz - 30 tysięcy - tak lekko zwyżkując domek dobierając dowolną technologię położenie więźby - maks 10 tysięcy położenie dachówki 10 tysięcy Czyli mamy 50 tysięcy już na starcie Do tego 100 zł dniówki dla każdego pracusia na budowie nie związanego z powyższymi pracami. Czyli np przestawianie porządkowanie Koparka na budowie cały dzień, kilka wyworek piachu każda po 600 zł za 30 ton, VAT - ew też można doliczyć Hmm - kurna dużo wychodzi że chce na tej budowie!!! Nie obroniło się! JesterS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jesters 13.10.2007 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 Mam pytanko,w zeszłym tygodniu złożyłam wniosek w gminie o Wypis i Wyrys z planu, podobno czeka sie do 7dni więc przypuszczam,że w przyszłym tygodniu odbiorę, jak długo mogą potrwać wszystkie formalnosci zanim otrzymam pozwolenie na budowę? Jeśli jest Miejscowy Plan Zagospodarowania w tym rejonie gdzie chcesz się budować to powinni się zmieścić w te 7 dni. Mnie udało się nieprzekroczyć tego terminu a brałem to bodajże w marcu br. JesterS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INEZ2007 13.10.2007 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 Miejscowy Plan jest i zapewniano mnie ,że w ciągu siedmiu dni się zmieszczą,ale pytam o całą procedurę do czasu otrzymania pozwolenia na budowę, tj. geodeta, adaptacja, enea,wod-kan, itd...mniej więcej ile czasu moze mi to zając? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławas 14.10.2007 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 Dzieki za odpowiedz 90 tys to sama robocizna stan surowy otwarty z dachem Potwierdziliscie moje obawy ze chce mnie naciagnac Szukam dalej murarzy jak narazie wolne terminy wiosna 2008 Mazy mi sie w tym roku stan zero Pozdrawiam Jako że wszyscy mówicie że 90 tysiaków to duzo to chciałbym się pokusić o podejście do tego tematu z drugiej strony może obronię te 90 tysięcy Policzcie: Murarz - 30 tysięcy - tak lekko zwyżkując domek dobierając dowolną technologię położenie więźby - maks 10 tysięcy położenie dachówki 10 tysięcy Czyli mamy 50 tysięcy już na starcie Do tego 100 zł dniówki dla każdego pracusia na budowie nie związanego z powyższymi pracami. Czyli np przestawianie porządkowanie Koparka na budowie cały dzień, kilka wyworek piachu każda po 600 zł za 30 ton, VAT - ew też można doliczyć Hmm - kurna dużo wychodzi że chce na tej budowie!!! Nie obroniło się! JesterS @Jesters 90tys to miala byc sama robocizna za sprzet typu koparka wywrotki piasku itp placilbym dodatkowo Zapomnijmy juz o tym naciagaczu szukam innej ekipy i moze sie uda postawic stan zero w tym roku dostane odpowiedz do srody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts