aka z Ina 16.10.2007 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 Witam wszystkich nowo-przybyłych budujacych w naszej grupie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzialenka 16.10.2007 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 Mam kolejny garaż blaszak do sprzedania-tym razem swój bo nie jest nam juz potrzebny. Może komus sie przyda..... Wrzuc to prosze na forum okolic Torunia, bo jesli dobrze pamietam ktos ostatnio pytal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angel__yac 16.10.2007 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 Miejscowy Plan jest i zapewniano mnie ,że w ciągu siedmiu dni się zmieszczą,ale pytam o całą procedurę do czasu otrzymania pozwolenia na budowę, tj. geodeta, adaptacja, enea,wod-kan, itd...mniej więcej ile czasu moze mi to zając? @INEZ2007 adaptacja projektu w firmie spektrum niewielkie zmiany okolo 2 tygodni pozwolenie na budowe (1.5 miesiaca sezon urlopowy)teraz powinno byc szybciej Sławas, jesteś optymistą. Urzędnik, który rozpatruje nasz wniosek, rozpatruje teraz wnioski z połowy sierpnia, a mamy połowę października!!! Mówił nam, że do tej pory spływały do niego wniosku z dwóch gmin, teraz z sześciu! Prawda czy nie, nasz wniosek leży tam już ponad 60 dni! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angel__yac 16.10.2007 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 Czy ktoś z szanownych forumowiczów miał jakieś poważniejsze boje z ENEA? Mam poważny problem gdyż poinformowano mnie że prąd do mojej działki NAJWCZEŚNIEJ zostanie podciągnięty w 2 połowie 2009 roku Wcześniej pan zarzekał się że będzie to rok 2008 (umowę podpisałem w lutym 2007)... I tak jest to wariant optymistyczny, gdyż w umowie jest napisane że ENEA ma łącznie 5 lat na realizację przyłącza (2 lata plan + 3 lata realizacja) a więc prąd miał bym dopiero w roku... 2012 Niestety mój domek powstaje jako pierwszy w tym rejonie a z tego co widzę sąsiedzi pokupowali działki w celach późniejszej odsprzedaży i nie są zbyt chętni do robienia przedpłat na prąd (co ewentualnie skróciło by termin realizacji). I tu dochodzimy do sedna sprawy: czy wiecie może w jaki sposób można przyspieszyć tą procedurę? W domu chciał bym zamieszkać w 2008 roku... ale bez prądu ani rusz... No chyba że postawię sobie elektrownię wiatrową albo codziennie będę wlewał 100l ropy do agregatu... 5 lat????? O matko! Nagle ucieszyłam się, że my podlegamy pod Enea Inowrocław, a tam w umowie jest, że realizacja do 12 miesięcy... Jak będzie, zobaczymy! Natomiast jeśli chodzi o radę, to ciężka sprawa, jeśli takie warunki mają w umowie, a Ty ją podpisałeś, no bo jakie miałeś inne wyjście? Może ktoś ma jakieś doświadczenia i coś poradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INEZ2007 16.10.2007 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 Robiłam u nich adaptację w kwietniu tego roku. Z tygodniowego terminu zrobił się półtoramiesieczny. Kłamali, że dostarczyli wszytkie dokumenty jak się później okazało w starostwie były braki, które załatwiałam sama i znowu dwutygodniowy poślizg. Nic z nami nie omawiali,nic nie uzgadniali. Właściciel firmy bezczelny. Nie polecam. Po pierwszym spotkaniu mam podobne odczucia.Może mógłby ktoś polecic firmę, sprawdzoną w projektach idywidualnych, ewentualnie zmiany w gotowym projekcie -chodzi o dorobienie poddasza w domu parterowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchab 16.10.2007 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 5 lat????? O matko! Nagle ucieszyłam się, że my podlegamy pod Enea Inowrocław, a tam w umowie jest, że realizacja do 12 miesięcy... Jak będzie, zobaczymy! Natomiast jeśli chodzi o radę, to ciężka sprawa, jeśli takie warunki mają w umowie, a Ty ją podpisałeś, no bo jakie miałeś inne wyjście? Może ktoś ma jakieś doświadczenia i coś poradzi. 12 miesięcy... u mnie etap "projektowania" ma trwać 2 lata... Zazdroszczę... zazdroszczę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edi1719502262 16.10.2007 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 WitamCzy podpisywaliście umowy na roboty ciesielskie i dekarskie, czy tzw. umowa ustna wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 16.10.2007 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 ja tylko z budowlancami miałam pisemna a tak to ustnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GACUŚ 16.10.2007 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 Miejscowy Plan jest i zapewniano mnie ,że w ciągu siedmiu dni się zmieszczą,ale pytam o całą procedurę do czasu otrzymania pozwolenia na budowę, tj. geodeta, adaptacja, enea,wod-kan, itd...mniej więcej ile czasu moze mi to zając? @INEZ2007 adaptacja projektu w firmie spektrum niewielkie zmiany okolo 2 tygodni pozwolenie na budowe (1.5 miesiaca sezon urlopowy)teraz powinno byc szybciej Sławas, jesteś optymistą. Urzędnik, który rozpatruje nasz wniosek, rozpatruje teraz wnioski z połowy sierpnia, a mamy połowę października!!! Mówił nam, że do tej pory spływały do niego wniosku z dwóch gmin, teraz z sześciu! Prawda czy nie, nasz wniosek leży tam już ponad 60 dni! Moje pozwolenie było gotowe do odbioru 70-ego dnia . (leżało w urzędzie 70 dni ) Najśmieszniejsze że byłem 69 dnia zapytać czy już jest i odpowiedziano mi że nie ma , jak powiedziałem że już dawno minęło 65 dni to kazano mi przyjść następnego dnia . No i było ale decyzja była opisana datą o 12 dni wcześniejszą czyli wystawiona niby 58 dnia - więc termin na papierze zachowany Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GACUŚ 16.10.2007 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 Jak dodamy do tych 70 dni leżakowania w urzędzie 4 tygodnie prac nad adaptacją w Spektrum to wychodzi 98 dni ( trzy miesiące ) można by jeszcze dodać 1 trydzien oczekiwania na wypis z planu zagospodarowania , czas oczekiwania na mapki geodezyjne 2 tygodnie , na warunki wodociągowe 1 tydzień oraz na warunki z ENEI i z gazowni kolejne 2 tyg . Więc sporo się tych dni nazbiera . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GACUŚ 16.10.2007 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 Znacie firmę w Bydgoszczy, która ma prezyzwoite panele w przyzwoitej cenie i montaz przy zakupie gratis:)????????????????????????????????????????????? ale gratis w sensie gratis a nie panele które wszędzie są za 30 w cenie 50:) Jeśli mogę doradzić to nie kupuj paneli z montażem gratis, dobry fachowiec się ceni i napewno za darmo Ci nie położy paneli. Chyba że nie zależy Tobie na jakości.... Montaż gratis często nie jest gratis. W OBI dość często jest taka promocja, chcaiłam się skusić i co się okazało. Promocja jest ważna tylko wtedy jeżeli zakupisz listwy wykończeniowe- montaż chyba 4 zł za metr, dojazd w centrum gratsi, poza centrum( Osowa Góra, Fordon) 2 zł za km. I tym samym już nie wszystko było gratis. Ofertę : montaż gratis lub 15% upustu ma także sklep na Fordońskiej(róg Fordońskiej i Szajnochy, obok OBI). My wybraliśmy 15% + transport gratis. Zgadza się montaż nigdy nie jest gratis . Współpracowałem kiedyś z firmą zajmującą się sprzedażą podłóg , paneli i pomimo iż niby dawali montaż gratis to zawsze był gdzieś wliczony . Montaż podłogi był niby gratis ale klient musiał zapłacić dodatkowo za montaż listew , progów , za obrobienie stopni balkonowych , podcięcie drzwi jeżeli istniała taka konieczność .Poza tym podwyższano cenę listew , foli , pianki , klejów itp . Cena podłogi pozostawała ta sama gdyby przypadkiem kupujący chciał porównać cenę u konkurencji , w ten sposób przekonywał się że rzeczywiście ma montaż gratis . Bo mało kto porównuje ceny dodatków . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MałaR. 16.10.2007 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 Trochę z innej beczki.Czy wie ktoś gdzie mogę kupić materac estrella 90x200 http://materace.sklep.pl/product_info.php?products_id=92 w lepszej cenie niż na tej stronie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 16.10.2007 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 Witam wszystkich przyszłych sąsiadów Decyzja podjęta BĘDZIEMY SIĘ BUDOWAĆ Chcemy zacząć na wiosnę.Otucha wszystkich mam pomogła mi podjąć decyzję,WIELKIE DZIĘKI MKKAFFE i AKA Z INA ,dzięki za wsparcie EDI! i za zainteresowanie GACUSIOWI, no i oczywiście Tobie ALEX- no nic będziemy z dziećmi "kursować" Pozdrawiam super wiadomośc!!!cieszę się z Wami edi-dzięki za słowa uznania INEZ jakoś mi umkął Twój post , ale od czego są drogi nieoficjalne :P będziemy jeździć z maluchami, ale od czego są sąsiedzi :D, nasza kruszynka już jest zapisana do 3 złobków, a już myślimy nad przedszkolem, nagle wyż się zrobił jeśli chodzi o Tani dom to sobie po prostu odpuść, trzeba być chyba podobnym do właściciela żeby się z nim dogadać, mało kto to potrafi, ale facet nie robi nic charytatywnie, cennik ma niezły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 16.10.2007 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 Trochę z innej beczki. Czy wie ktoś gdzie mogę kupić materac estrella 90x200 http://materace.sklep.pl/product_info.php?products_id=92 w lepszej cenie niż na tej stronie? spróbuj na allegro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławas 16.10.2007 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 Mam kolejny garaż blaszak do sprzedania-tym razem swój bo nie jest nam juz potrzebny. Może komus sie przyda..... Jestem zainteresowany d5620s napisalem PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MałaR. 16.10.2007 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 Trochę z innej beczki. Czy wie ktoś gdzie mogę kupić materac estrella 90x200 http://materace.sklep.pl/product_info.php?products_id=92 w lepszej cenie niż na tej stronie? spróbuj na allegro jest w tej samej cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 16.10.2007 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 Witam Czy podpisywaliście umowy na roboty ciesielskie i dekarskie, czy tzw. umowa ustna wystarczy? jesli chodzi o dekarzy - wg mnie to bardzo wazne - ludzie sa rozni, moze i w razie czego naprawia przeciekajacy dach - ale jesli beda to robic w ramach gwarancji - bezplatnie - napewno nie wtedy kiedy bedzie tobie cieklo, lecz gdy skoncza swoja platna robote Ja akurat koncze dach i lekko oddycham ze mam umowe co do ciesli - slyszalam ze konstrukcja moze sie rozchodzic - i jesli nie masz umowy na ciesle dekarze moga w razie czego swoja spartaczona robote zegnac na ciesli i umyc rece. to samo sie dotyczny kominow - zle obrobia a powiedza ze fugi przeciekly i beda chcieli zegnac blad. niestety na wszystko warto miec umowe pisemna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 17.10.2007 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2007 Analizując swoje archiwum znalazłem namiary tartaków: Tartak Izbica. Tarcica suszona, deska podłogowa87-865 Izbica Kujawska, 0 54 286 50 44 Ściesiński Robert. Tartak. Drewno sosnowe, deski86-031 (p-ta Osielsko) Żołędowo, 0 52 582 56 89 Tartak Pama. PWPH. Agnieszka Maciejczyk88-140 (p-ta Gniewkowo) Suchatówka, 0 52 351 00 98 Pawłowscy W.B.M.W. Tartak. Wytwórnia oklein stolarskich89-422 Sypniewo, 0 52 389 20 86 Ro-An. PPHU. Tartak. Więźby dachowe, tarcica. Pawłowska Patrycja86-022 (p-ta Dobrcz) Wudzyn, 0 52 381 97 84 Bernaciak Tadeusz. Tartak86-200 (p-ta Chełmno) Nowe Dobra, 0 502 64 18 42 Blumpol. PWPHU. Tartak, sucha tarcica, suszarnia88-124 (p-ta Pakość) Kościelec, 0 52 351 11 16 Cis. Tartak87-700 (p-ta Aleksandrów Kujawski) Stawki, 0 54 282 34 05 Drewbud. Tartak86-120 (p-ta Pruszcz) Serock, 0 52 382 95 96 Drewrom. ZPHU87-410 (p-ta Kowalewo Pomorskie) Pluskowęsy gm. Kowalewo Pomorskie, 0 56 684 11 48 Heban. Sp. z o.o. Tartak89-511 Cekcyn, 0 52 559 26 00 Lipiński Paweł. Tartak. Sprzedaż drewna88-400 (p-ta Żnin) Podgórzyn, 0 52 302 19 73 Michałowski Bogumił. Zakład stolarski89-200 Szubin, 0 52 384 25 56 Nowak Bogdan. Tartak89-210 Łabiszyn, 0 52 384 45 20 Przybył Janusz. Tartak. Sucha tarcica, więźba dachowa86-010 Koronowo, 0 52 382 26 32 Radex. PW. Tartak. Więźby dachowe, tarcica iglasta86-022 Wudzyn, 0 52 381 98 99 Ro-An. PPHU. Tartak. Więźby dachowe, tarcica. Pawłowska Patrycja86-022 (p-ta Dobrcz) Wudzyn, 0 52 381 97 84 Steckiewicz Beata, Steckiewicz Krzysztof. Tartak89-121 Ślesin, 0 52 385 70 69 Tartak86-005 (p-ta Białe Błota) Przyłęki, 0 608 59 64 53 Tartak-Stolarnia. Tomczak M.89-115 Mrocza, 0 52 385 63 46 Tartak. Usługi, sprzedaż. Grotkiewicz R.86-005 (p-ta Białe Błota) Kruszyn Krajeński, 0 52 381 49 34 Tombud. Tartak i stolarnia. Wawrzyniak Tomasz86-181 Serock, 0 52 382 96 14 Trawińscy. Tartak86-010 Koronowo, 0 606 53 28 36 Wiśniewski Bogusław. Tartak86-060 Nowa Wieś Wielka, 0 52 381 23 16 Żubik Zbigniew. Usługi tartaczne86-022 (p-ta Dobrcz) Stronno gm. Dobrcz, 0 52 381 95 66 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INEZ2007 17.10.2007 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2007 INEZ jakoś mi umkął Twój post , ale od czego są drogi nieoficjalne :P będziemy jeździć z maluchami, ale od czego są sąsiedzi :D, nasza kruszynka już jest zapisana do 3 złobków, a już myślimy nad przedszkolem, nagle wyż się zrobił jeśli chodzi o Tani dom to sobie po prostu odpuść, trzeba być chyba podobnym do właściciela żeby się z nim dogadać, mało kto to potrafi, ale facet nie robi nic charytatywnie, cennik ma niezły Alex rozmawiałam wczoraj z koleżanką,która pracuje w urzędzie gminy ( przez przypadek się tam spotkałyśmy ) i mówiła,że żeby dostać się do przedszkola w Białych Błotach to trzeba zapisać sie 3 lata wcześniej więc to już chyba odpowiedni moment... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchab 17.10.2007 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2007 Mam do sprzedania stemple- ok 150 sztuk w rozmiarach 250-270cm. Strop się nie zawalił więc stemple są godne polecenia! Jako bonus dorzucę 300 klinów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts