Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

INEZ2007 - bryła domu przepiękna, bardzo mi się podoba. Realizacja przede wszystkim w moim guście, to też inaczej. Rzadko jednak można wybierając projekt obejrzeć realizację, a nie wizualizację. A ta jest jeszcze pięknie zrobiona, gustownie, elegancko i starannie, ze smakiem... Pierwszy projekt, który ja wybrałam też miał wole oczko - straaaasznie mi się podobało. Zrezygnowałam z tego projektu z innych względów, ale sentyment do "oczka" pozostał.

Rozkład wnętrza w tym jest też niezły, choć wszystko zależy, kto jakie ma potrzeby. Nie podoba mi się jedynie kuchnia - jak dla mnie stanowczo za mała...

To oczywiście o tym pierwszym projekcie...

Jeśli chodzi o listę następnych - obejrzałam tylko na szybko bryły domów - zdecydowanie najfajniejsza jest LAWENDA!!! Rzutów nie ogladałam... Wieczór jednak wyborczy jest ;)

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

SARAHA ten z oczkiem bardzo mi się podoba, ale czuję ,że to bardzo drogi dom, pomimo iż jestem laikiem w tej dziedzinie (narazie :wink: ) jesli chodzi o wnętrze to kuchnia mi sie również nie podoba, bardzo mała a obok spiżarnia 6 metrów - bez sensu, ale to wszysto do dopracowania.A co myślisz o pozostałych projektach, podoba Ci się któryś z pozostałych?

Nie wiadomo jaki realny koszt realizacji Lawendy. Na dachu tam się dużo dzieje :-?

A pomyślałaś może, żeby pojeździć po okolicy i pooglądac, jednak mimo wszystko relaizacja zawsze troche odbiega od projektu, poza tym mozna podpytać właściciela ( chyba że trafi sie na kompletnego gbura) jaki plusy i minusy, jak bedziesz miała troche szczęścia i zaufanie wzbudzisz, to może nawet Cię wpuszczą do domu i pozwola obejrzeć :wink:

Ja bym dzisiaj tak zrobiła, bo mimo, że wciąż bardzo podoba mi sie nasz domek, to parę rzeczy bym w nim zmieniła.

Z resztą i tak dużo jeździmy i oglądamy, najpierw dachówki, okna, bramy, drzwi, ogrodzenia itp.

Jakie macie rynny- my rozważamy Gamrat i Marley; poczytałam oczywiście wątki w "wymiane doświadczeń" , ale nie ma to jak sprawdzone porady sąsiadów :wink:

Będę wdzięczna za info

POzytywnie - śpijmy więc spokojnie - możemy budować tu, nie musimy uciekać w świat...

taaaaaaa

to sa tylko ludzie a nasz kraj to tylko Polska

wierzyc i miec nadzieje zawsze mozna lecz zastanowcie sie ile juz razy glosowaliscie, na kogo oddawaliscie glosy i jakie byly ich obietnice przed wyborcze - wiec gdzie mamy te autostrady, piekne szpitale, stadiony, bezpieczne szkoly, niskie podatki

nie jestem pesymista czy optymista - jestem maksymalnym realista

o swoje musze zadbac sam bo nikt nie zrobi tego za mnie - zadna partia i zaden obcy czlowiek ......

to jest moje zdanie od wielu, wielu lat i go jak na razie nie zmienilem, o swoje interesy dbam sam i jakos sobie w zyciu radze :roll:

Dodatkowy problem przy wyborze to to,że wejście na działkę mam od strony południowej,więc taras chciałabym mieć od strony południowo-zachodniej (narożny) a takich projektów jest niewiele :cry: Wydaje mi się,że Dori też zmagała się z tym problemem.Idealnie byłoby ,żebym znalazła jakies dobrego, taniego architekta, który zrobiłby projekt indywidualny

Inez my wjazd na działkę ostatecznie mamy od strony zachodniej. Mamy narożną działkę i to szczęście, że mieliśmy wybór - albo od strony południowej albo od zachodniej.

No a wczoraj mieliśmy wszyscy możliwość wyboru :p

o swoje musze zadbac sam bo nikt nie zrobi tego za mnie - zadna partia i zaden obcy czlowiek ......

to jest moje zdanie od wielu, wielu lat i go jak na razie nie zmienilem, o swoje interesy dbam sam i jakos sobie w zyciu radze :roll:

tak, tak - zgadzam się z Tobą... Jednak czasem "ktoś" tam u góry może tak namieszać, że Twój trud i Twoje plany pójdą sie bujać... Niezależnie od tego, jak bardzo będziesz o te swoje interesy dbał....Niezależnie od Twojej pracy, wysiłku, czasu... starań... I wtedy to już jest groźne...

Ale skończmy dyskusje polityczna, to nie miejsce do tego, tak po prostu wczoraj nie mogłam się wieczorem powstrzymać...

CZeść

poratujcie proszę namiarami na sprawdzonych elewackarzy.

coz za wąskie specjalizacje sie porobily teraz w budowlance. ciekawe czy sa tez styropianiarze, kołkarze siatkarze bo chetnie bym wzial takiego do pomocy dla moich majstrow co robia wszystko po kolei i calkiem niezle im to wychodzi (nie robili dachu i nie wstawiali okien, hydraulik i elektryk tez inny), robia regipsy, elewacje, podbitki, tynki, posadzki, kafelki, parapety, malowania, kostki brukowe ukladaja i pewnie wiele innych spraw

Niestety nie chodzi o wąską specjalizacje a raczej o zbliżającą się zimę i kłopoty z czasem. Niestety ekipa która robi wszystko znacznie przedłuża czas trwania budowy a przecież nikt niechce budować sie w nieskończoność.

Mkkafe świetnie zrozumiała moje intencje szkoda tylko że nie dysponuje namiarami.

Elewacje będę chyba robił w przyszłym roku bo teraz zima nadchodzi i sa kłopoty z temperaturą.

Tak troszkę z innej beczki szukam fajnych namiarów na kostkę brukową.

Elewacje będę chyba robił w przyszłym roku bo teraz zima nadchodzi i sa kłopoty z temperaturą.

ja chyba nawet siatke i klej sobie zostawie na wiosne - jak zobaczylem w sobote czy niedziele rano snieg to plany lekko zmienilismy

teraz styro i kolki - pozniej wchodzimy na ogrzewanie i posadzki a szeroko pojeta elewacja, parapety, podbitka na przyszly rok

ja chyba nawet siatke i klej sobie zostawie na wiosne - jak zobaczylem w sobote czy niedziele rano snieg to plany lekko zmienilismy

teraz styro i kolki - pozniej wchodzimy na ogrzewanie i posadzki a szeroko pojeta elewacja, parapety, podbitka na przyszly rok

Ja chyba zrobię tylko parapety aby woda niepodciekała pod okna a resztę też chyba odpuszcze.

Ja chyba zrobię tylko parapety aby woda niepodciekała pod okna a resztę też chyba odpuszcze.

my sobie pomontujemy na odrobine pianki jakies lakierowane plyty, czy cos z blachy lub tworzywa aby nie lecialo pod styro - chcielismy to zrobic na gotowo za jednym stawianiem rusztowania ale z braku czasu bedzie to zostawione na wiosne

my sobie pomontujemy na odrobine pianki jakies lakierowane plyty, czy cos z blachy lub tworzywa aby nie lecialo pod styro - chcielismy to zrobic na gotowo za jednym stawianiem rusztowania ale z braku czasu bedzie to zostawione na wiosne

No fakt skoro masz styro lub będziesz miał to obsadzanie parapetów jest kłopotliwe na raty.

Ja mam ściane 1W wiec obsadzenia parapetów można dokonać od wewnątrz.

Moi drodzy, to my pozwolimy sobie jeszcze raz, ale tym razem głośniej i wyraźniej, bo bardzo potrzebujemy tych namiarów:

Czy ktoś służy namiarami na dobrego kierownika budowy? To znaczy takiego, który naprawdę przyjedzie obejrzeć, czy dany etap budowy został dobrze wykonany, doradzi, podpowie, a jak zobaczy, że coś jest zrobione źle, to rzuci k...mi, by zdyscyplinować wykonawców. Będziemy wdzięczni za każdy namiar i krótką charakterystkę kierownika!!!