Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

hello

wladam z pytaniem o wentylacje na poddaszu uzytkowym

w projekcie mam tak ze mam kazde pomieszczenie wentylowane "kominkiem" kt dodatkowo ma byc termoizolowany - znalazlam takie za 200 ale i za 700 zl :o Poprzestane na zwyklych, ale czy kazde pomieszczenie - oprocz tych kt sa bezposrednio przy kominie wentylacyjnym musi miec taka wentylacje?? Czy faktycznie macie na dachach tyle tych kominkow? U mnie wychodzi chyba z 8 sztuk :roll:

Oczywiscie moge zamiast nich dac okna z nawiewnikami - bo kazde z tych pomieszczen ma okno.

Napiszcie jak robiliscie?

U góry mam w każdym pomieszczeniu wywiewnik ( kupiłem anemostaty zeby można było regulować odpływ ciepłego powietrza ).Od anemostatu mam 1-2 m rury lawirującej między wełną coby ocieplić wypływające powietrze z domu - brak skraplania!i konieczności ocieplania.Ponadto mam okna dachowe Fakro z największym wywiewnikiem.

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

z vat?

z adaptacją czy bez?

z przyłączami czy bez?

z załatwianiem papierologii (wjazd, odrolnienie, pozwolenie) czy bez?

:wink:

bez vat

jeśli indywidualny to adaptacji nie potrzeba

z przyłączami...ale nie jestem pewna na 100%

z papierologią

3000zł netto za 100m podłogi

...Ale coś czuję,że trudno by mi było dogadać się z szefem tej firmy :-?

z vat?

z adaptacją czy bez?

z przyłączami czy bez?

z załatwianiem papierologii (wjazd, odrolnienie, pozwolenie) czy bez?

:wink:

bez vat

jeśli indywidualny to adaptacji nie potrzeba

z przyłączami...ale nie jestem pewna na 100%

z papierologią

3000zł netto za 100m podłogi

...Ale coś czuję,że trudno by mi było dogadać się z szefem tej firmy :-?

pisząc adaptacja miałam na myśli posadowienie na planie działki, a nie zmiany w projekcie

ale może źle rozumuję, raczkująca jestem :wink:

generalnie dosyć tanio 8)

Hmmm... no ja zrozumiałam, że te 5.000 zł to tylko za goły projekt, dlatego uważałam, że drogo, bo zwykle gotowe projekty to wydatek rzędu 1.700 - 2.500 zł. Jeżeli z adaptacją, to co innego... Wszystko też jeszcze zależy, czy ta adaptacja to miałoby być tylko przystosowanie projektu do warunków działki itd., czy - jak u mnie - spore zmiany...

Hmmm... no ja zrozumiałam, że te 5.000 zł to tylko za goły projekt, dlatego uważałam, że drogo, bo zwykle gotowe projekty to wydatek rzędu 1.700 - 2.500 zł. Jeżeli z adaptacją, to co innego... Wszystko też jeszcze zależy, czy ta adaptacja to miałoby być tylko przystosowanie projektu do warunków działki itd., czy - jak u mnie - spore zmiany...

Do projektu indywidualnego potrzebują mapkę 1:500 w wersji elektrnicznej i wtedy planują projekt pod konktretną działkę i nie wymaga to późniejszej adaptacji, mapka w wersji elektronicznej w Geoplanie kosztuje 50zł.5000zł to kwota za projket domu 150m, ale nie dam gwarancji ,że z przyłączami.Papierki załatwiają bezpłatnie,ale koszty urzędowe pokrywamy my.

Moi drodzy, to my pozwolimy sobie jeszcze raz, ale tym razem głośniej i wyraźniej, bo bardzo potrzebujemy tych namiarów:

Czy ktoś służy namiarami na dobrego kierownika budowy?

Potrzebującym w miarę potrzeby pomagam :p ale ... mój cudowny KB nie pozwolił już rozdawać swoich namiarów ponieważ jego zycie osobiste cierpi z powodu nadmiaru pracy :roll:

hello

wladam z pytaniem o wentylacje na poddaszu uzytkowym

w projekcie mam tak ze mam kazde pomieszczenie wentylowane "kominkiem" kt dodatkowo ma byc termoizolowany - znalazlam takie za 200 ale i za 700 zl :o Poprzestane na zwyklych, ale czy kazde pomieszczenie - oprocz tych kt sa bezposrednio przy kominie wentylacyjnym musi miec taka wentylacje?? Czy faktycznie macie na dachach tyle tych kominkow? U mnie wychodzi chyba z 8 sztuk :roll:

Oczywiscie moge zamiast nich dac okna z nawiewnikami - bo kazde z tych pomieszczen ma okno.

Napiszcie jak robiliscie?

U góry mam w każdym pomieszczeniu wywiewnik ( kupiłem anemostaty zeby można było regulować odpływ ciepłego powietrza ).Od anemostatu mam 1-2 m rury lawirującej między wełną coby ocieplić wypływające powietrze z domu - brak skraplania!i konieczności ocieplania.Ponadto mam okna dachowe Fakro z największym wywiewnikiem.

Troszkę niebardzo kumam po co te wszystkie zawijasy w wełnie. Przecież powietrze pochodzące z pokoi na górze będzie już nagrzane i wilgotne i już się mocniej nie ociepli od tej wełenki. Dodatkowo będzie chyba problem ze skraplającą sie parą w tych przewodach i jeśli będzie jej dużo to będzie spływać do środka domu lub zostanie w jakimś zawijasie i zacznie korodować rurę.

Moi drodzy, to my pozwolimy sobie jeszcze raz, ale tym razem głośniej i wyraźniej, bo bardzo potrzebujemy tych namiarów:

Potrzebującym w miarę potrzeby pomagam :p ale ... mój cudowny KB nie pozwolił już rozdawać swoich namiarów ponieważ jego zycie osobiste cierpi z powodu nadmiaru pracy :roll:

z identycznych powodow ja tez nikomu nie daje namiarow na naszego kierasa :D

Gość OtoKero
Troszkę niebardzo kumam po co te wszystkie zawijasy w wełnie. Przecież powietrze pochodzące z pokoi na górze będzie już nagrzane i wilgotne i już się mocniej nie ociepli od tej wełenki. Dodatkowo będzie chyba problem ze skraplającą sie parą w tych przewodach i jeśli będzie jej dużo to będzie spływać do środka domu lub zostanie w jakimś zawijasie i zacznie korodować rurę.

Domyślam się, że te "zawijasy" mają na celu osłonięcie rur wentylacyjnych prowadzących od aneostatów do kominków wywiewnych aby zmniejszyć różnicę temperatury jaka jest pomiędzy wnętrzem rur a ich zewnętrzną stroną czyli powietrzem na poddaszu nieużytkowym. To właśnie ta różnica temperatur powoduje, że ciepłe powietrze wewnątrz rur skrapla się.

W mojej ocenie "chowanie" tych rur w istniejącej izolacji termicznej poddasza na niewiele się zda a z pewnością zmniejsza izolacyjność termiczną w miejscach przebiegu tychże rur.

Ja podobną wentylację będę prowadził najkrótszą drogą pomiędzy aneostatem a kominkiem przy czym rury te będą izolowane.

Ktoś tu pisał o jakichś wywiewnikach w oknach. Otóż wedle mojej wiedzy (nie ważne jak kto ją ocenia) to nie są wywiewniki lecz nawiewniki i nigdy one nie zastępują kominków wywiewnych.

Aby kominek wywiewny był przydatny i spełniał swoje zadanie (ten na dachu) potrzeba jest wpuścić do wentylowanego pomieszczenia odpowiednią ilość powietrza i to do tego właśnie służą nawiewniki montowane bezpośrednio w oknach i to też nie ważne czy dachowych czy zwykłych oknach ściennych.

Zawsze mogę pozostawać w błędzie i jeśli tak jest to trudno mogę przecież zostać oświecony.

INEZ2007 zobacz sobie na strone http://www.domnahoryzoncie.pl -to jest "matka" domu Lawenda.Masz tam forum na ktorym osoby pisza o zmianach jakie dokonaly w tym domku (mozna powiekszyc kuchnie) oraz kilka realizacji-niestety na razie nie scisle z oryginalem(podniesiona scianka kolankowa).

Mi rowniez podoba sie ten domek oraz Melodia z http://www.krajobrazy.com.pl

Zycze szybkiego i trafnego wyboru-ja podejme decyzje gdzies pod koniec roku :D

To ja mam pytanie do kakuska i INEZ2007. Podoba Wam się Lawenda (mnie też), czy w związku z tym bierzecie pod uwagę budowę również zewnętrznego kominka tarasowego? Pytam, bo jest przewidziany w projekcie, a aj w swoim też taki mam i chciałabym go wybudować. Większość osób budujących "mój" projekt, rezygnuje z niego. Chciałabym poznać Wasze zdanie.

A może ktoś ma jakieś doświadczenia z takim kominkiem i jest "za" albo "przeciw"?

No to nas, Aga, ucieszyłaś :( :( :(

Buduje ktoś parterowy z NIEUŻYTKOWYM poddaszem?

Macie kominki wentylacyjne na tym dachu?

Mam 4 kominy w domu.

Dałem do wyceny dach pod kątem dachówki i wszystki "dodatków"

Przyglądam się a tam koleś wyszczególnik prócz dachówek wentylacyjnych również kominki. A kosztuje to aż 400 zł. Czy tak powinno być?