INEZ2007 23.10.2007 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 To ja mam pytanie do kakuska i INEZ2007. Podoba Wam się Lawenda (mnie też), czy w związku z tym bierzecie pod uwagę budowę również zewnętrznego kominka tarasowego? Pytam, bo jest przewidziany w projekcie, a aj w swoim też taki mam i chciałabym go wybudować. Większość osób budujących "mój" projekt, rezygnuje z niego. Chciałabym poznać Wasze zdanie. A może ktoś ma jakieś doświadczenia z takim kominkiem i jest "za" albo "przeciw"? Kominek bardzo mi się podoba i jest praktyczny, więc chciałabym go zostawić,ale nie wiem jak będzie z rozprowadzeniem ciepła w domku, czy zewnętrzny komin nie bedzie jakąs przeszkodą.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saraha 23.10.2007 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 kakuska to obejrzyj sobie jeszcze ten projekt: http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=519&IdKolekcji= , to mniejsza wersja "mojego" domku. Wizualizacja jest znacznie mniej atrakcyjna, ale jak się przyjrzysz - może być równie śliczny, jak mój. Wydaje się całkiem funkcjonalny, zwiera wiele uwag osób, które wcześniej budowały większą wersję. No ciężkie dylematy przed Tobą, ale powiem Ci, że potem jest równie trudno Tyle decyzji trzeba podjąć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INEZ2007 23.10.2007 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 Szukam jeszcze jednej działeczki w Murowańcu do 1000m w rozsądnej cenie (nie dla mnie) jakby ktoś coś słyszał to proszę o znak witam działki są na sprzedaż zaraz koło nas te środkowe mają po jakieś 900m2, ale cena niestety w Murowańcu dla mnie nie jest rozsądna, ale można gadać z właścicielami pozdrawiam a jak cena? ...wyjściowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INEZ2007 23.10.2007 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 Szukam jeszcze jednej działeczki w Murowańcu do 1000m w rozsądnej cenie (nie dla mnie) jakby ktoś coś słyszał to proszę o znak Fordońska Spółdzielnia ma jeszcze kilka działek na sprzedaż w cenie 70zł netto ( 85,40zł brutto) ale troszkę powyżej 1000 m2 http://www.fordonskasm.pl/dzialki.pdf http://www.fordonskasm.pl/inwestycje.php Pozdrawiam dzięki Gacuś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 23.10.2007 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 Saraha widzialm ten domek tez ale ja chcialabym miec 2 dodatkowe pokoje na dole-w sumie nie wiem czy to koniecznosc ale moze sie przydadza? Co do podejmowania trudnych decyzji to wlasnie to mnie chyba najbardziej przeraza w budowie Czasem zastanawiam sie po co ja trafilam na to forum?Czytam,czytam i mam jeszcze wiecej dylematow i rozterek a tak zaczelabym budowac dom cieszylabym sie ze powstaje i zyla w blogiej nieswiadomosci co jeszcze mozna by bylo w nim zamontowac(jakies CO jakis rekuperator jakas pompa ciepla... Najchetniej powierzylabym calą budowę komus kto umie i lubi to robic a ja "tylko" wykonczylabym sobie wnetrza-oczywiscie tez sporo "malpujac" z forum Mam ciagle nadzieje ze maz zacznie sie interesowac sprawami budowlanymi i troche decyzji bedzie "na niego" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saraha 24.10.2007 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 kakusekno to szybko uciekaj stąd, może jeszcze zdążysz A serio... Ja bardzo sobie jednak cenię to forum, znacznie łatwiej jest przyswoić tu wiedzę (a tej podczas budowy potrzeba nam jak najwięcej), niż czytając gazety budowlane (choć i je czytam, jak mam tylko chwilę...). Forum jako forma interaktywna jest jednak fajniejsze i bardziej skuteczne W gazetach wszystko jest ładne i piękne, ale teoretycznie tylko Poza tym dzięki forum człowiek widzi, że jest w podobnej sytuacji jak wiele osób. Mnie się wcześniej jakoś wydawało, że ja jestem taka zielona, że fachowcy będą mogli mi wcisnąć każdy kit, a inni budujący na pewno są bardzo mądrzy Teraz czuję sie pewniej, bo widzę, że po pierwsze z dnia na dzień wiem więcej, a po drugie wszyscy się uczymy, że to proces jednak Ale się rozpisałam A doskonale rozumiem, o czym piszesz. Ja też od kiedy czytam to forum, to spać nie mogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majcher 24.10.2007 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 Wielkie dzięki za wszelką pomoc w sprawie POŚ. Okazuje się, że w gminie Białe Błota wszyscy mają bezprawnie założone oczyszczalnie. Rozmawiałem ze znajomymi budowlańcami i twierdzą, że brak zgody na POŚ wynika najprawdopodobniej z tego, że jak gmina wybuduje kanalizację (a podobno jak jest plan zagospodarowania to musi to zrobić) może mieć problem z podłączenie domów z POŚ i inwestycja będzie średnio opłacalna. Szamba muszą się podłączyć, a POŚ nie bo spełniają wszelkie wymogi ochrony środowiska.Chyba zatem zrobię tak jak większość i wybuduję POŚ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 24.10.2007 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 Mam mały problem. Pamiętam, że ktoś z forumowiczów miał podobne przejścia w Murowańcu. Na wiosnę chcę rozpocząć budowę domu w Przyłękach. Miałem zamiar wybudować przydomową oczyszczalnię ścieków. Podczas adaptacji projektu architekt powiedział mi, że w planie zagospodarowania jest mowa o odprowadzaniu ścieków do zamkniętych zbiorników a to nie oznacza, że może być POŚ. Zwróciłem się do Urzędu Gminy w Białych Błotach o zezwolenie na budowę POŚ i dostałem odpowiedź, że negatywną. Nawet argument, że sąsiedzi przez płot mają POŚ nic nie zdziałał. Czy wiecie czy sa jakieś szanse, żeby mimo wszystko wybudować POŚ. Uparłem się na takie rozwiązanie bo jest tańsze w utrzymaniu. W warunkach zabudowy miałem szambo.Nie pytałem się w gminie czy mogę mieć POŚ.Po prostu adaptacja projektu obejmowała już POŚ z projektem który dostarczyłem do starostwa na Zygmunta Augusta.Tam sprawdzono i przyklepano projekt i wydano zgodę na budowę.Gmina nic do tego nie miała. Wybudowałem w ZIelonce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 24.10.2007 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 Szukam jeszcze jednej działeczki w Murowańcu do 1000m w rozsądnej cenie (nie dla mnie) jakby ktoś coś słyszał to proszę o znak witam działki są na sprzedaż zaraz koło nas te środkowe mają po jakieś 900m2, ale cena niestety w Murowańcu dla mnie nie jest rozsądna, ale można gadać z właścicielami pozdrawiam a jak cena? ...wyjściowa Nie wiem na co liczą właściciele działek, ale to są osoby prywatne i trzeba z nimi rozmawiać. Dla mnie każda cena powyżej 35-40zł za metr jest abstrakcyjna jak na Murowaniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 24.10.2007 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 Wielkie dzięki za wszelką pomoc w sprawie POŚ. Okazuje się, że w gminie Białe Błota wszyscy mają bezprawnie założone oczyszczalnie. Rozmawiałem ze znajomymi budowlańcami i twierdzą, że brak zgody na POŚ wynika najprawdopodobniej z tego, że jak gmina wybuduje kanalizację (a podobno jak jest plan zagospodarowania to musi to zrobić) może mieć problem z podłączenie domów z POŚ i inwestycja będzie średnio opłacalna. Szamba muszą się podłączyć, a POŚ nie bo spełniają wszelkie wymogi ochrony środowiska. Chyba zatem zrobię tak jak większość i wybuduję POŚ A tak podpytam przy okazji o ten POŚ, jeśli już ktoś ma szambo odebrane, to żeby zrobić POŚ to chyba też zgłoszenie do Starostwa, bo jakoś mi mignęło o jakimś pozwoleniu, ktoś coś wie na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leeonq 24.10.2007 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 A jak wyglada sprawa z platnoscia za wode, czy jak majac zaklepany projekt z POŚ w starostwie i brak zgody z gminy.My placimy za 1m3 wody okolo 2zl a za jej oczyszczenie to juz ponad 4zl, niewazne czy ma sie szambo czy jest sie podlaczonym do kanalizacji.Co mi potym jak zrobie POŚ a mimo to bede musial placic za oczyszczenie zuzytej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kola1719501112 24.10.2007 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 A tak podpytam przy okazji o ten POŚ, jeśli już ktoś ma szambo odebrane, to żeby zrobić POŚ to chyba też zgłoszenie do Starostwa, bo jakoś mi mignęło o jakimś pozwoleniu, ktoś coś wie na ten temat Hej Alex Ja byłam w starostwie chyba 2 tygodnie temu właśnie w sprawie POŚ a w zasadzie projektu na nią bo nam zaginął i bardzo miłe panie uświadomiły mnie, że jeżeli dopiero się budujesz i nie ma nic to wystarczy zgłoszenie. Ale jeżeli masz szambo (czyli starostwo podbiło adaptację projektu z szambem ) to musisz składać wniosek o pozwolenie. pozdrowionka somsiatka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość OtoKero 24.10.2007 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 A jak wyglada sprawa z platnoscia za wode, czy jak majac zaklepany projekt z POŚ w starostwie i brak zgody z gminy. My placimy za 1m3 wody okolo 2zl a za jej oczyszczenie to juz ponad 4zl, niewazne czy ma sie szambo czy jest sie podlaczonym do kanalizacji. Co mi potym jak zrobie POŚ a mimo to bede musial placic za oczyszczenie zuzytej wody. To nie może być prawda, że płacisz za oczyszczanie 1m3 ścieków kiedy nie jesteś podłączony do kanalizacji. Komu to płacisz? Płacisz za wywóz ścieków z szamba i to z pewnością dużo więcej niż 4PLN za kubik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angel__yac 24.10.2007 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 Mam mały problem. Pamiętam, że ktoś z forumowiczów miał podobne przejścia w Murowańcu. Na wiosnę chcę rozpocząć budowę domu w Przyłękach. Miałem zamiar wybudować przydomową oczyszczalnię ścieków. Podczas adaptacji projektu architekt powiedział mi, że w planie zagospodarowania jest mowa o odprowadzaniu ścieków do zamkniętych zbiorników a to nie oznacza, że może być POŚ. Zwróciłem się do Urzędu Gminy w Białych Błotach o zezwolenie na budowę POŚ i dostałem odpowiedź, że negatywną. Nawet argument, że sąsiedzi przez płot mają POŚ nic nie zdziałał. Czy wiecie czy sa jakieś szanse, żeby mimo wszystko wybudować POŚ. Uparłem się na takie rozwiązanie bo jest tańsze w utrzymaniu. Wklejam, co znalazłam: Z dniem 11 lipca 2003 weszły w zycie znowelizowane przepisy prawa budowlanego. Z godnie z nimi budowa przydomowej oczyszczalni ścieków nie wymaga uzyskania pozwolenia na budowę.: Art.29.1. "Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa: (...) 3. indywidualnych przydomowych oczyszczalni ścieków o wydajności do 7,5m3 na dobę." Aby pozostać w zgodzie z polski prawem należy zgłosić zamiar budowy oczyszczalni przed rozpoczęciem robót budowlanych w Powiatowym Urzędzie (czyli nie w Gminie!). Precyzuje to Art.30: Zgłoszenia właściwemu organowi wymaga: 1. budowa, o której mowa w art. 29 ust. 1 pkt 1-3 i pkt 5-21, 2. W zgłoszeniu należy określić rodzaj, zakres i sposób wykonywania robót budowlanych oraz termin ich rozpoczęcia. Do zgłoszenia należy dołączyć oświadczenie, o posiadanym prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane, oraz w zależności od potrzeb, odpowiednie szkice lub rysunki, a także pozwolenia, uzgodnienia i opinie wymagane odrębnymi przepisami. W razie konieczności uzupełnienia zgłoszenia właściwy organ nakłada, w drodze postanowienia, na zgłaszającego obowiązek uzupełnienia, w określonym terminie, brakujących dokumentów, a w przypadku ich nie uzupełnienia - wnosi sprzeciw, w drodze decyzji. 5. Zgłoszenia, o którym mowa w ust. 1, należy dokonać przed terminem zamierzonego rozpoczęcia robót budowlanych. Do wykonywania robót budowlanych można przystąpić, jeżeli w terminie 30 dni od dnia doręczenia zgłoszenia właściwy organ nie wniesie, w drodze decyzji, sprzeciwu i nie później niż po upływie 2 lat od określonego w zgłoszeniu terminu ich rozpoczęcia. Ruszaj z kwitmi do Starostwa! Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 24.10.2007 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 Do zgłoszenia należy dołączyć (...) także pozwolenia, uzgodnienia i opinie wymagane odrębnymi przepisami. tylko co się pod tym kryje? tutaj chyba właśnie mogą sobie różne fanaberie w starostwie wymyślać... tak/nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kola1719501112 24.10.2007 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 Do zgłoszenia należy dołączyć (...) także pozwolenia, uzgodnienia i opinie wymagane odrębnymi przepisami. tylko co się pod tym kryje? tutaj chyba właśnie mogą sobie różne fanaberie w starostwie wymyślać... tak/nie? Chodzi tutaj o poziom wód gruntowych (wydana opinia od geologa), odległość od studni wody pitnej i czegoś tam jeszcze (nie pamiętam czego bo mam wystarczająco dużą działkę i spełniałam te wymagania) i rodzaj gleby (najlepszy jest piasek). Może coś jeszcze - nie wiem. Są na to jakieś przepisy - geolog najczęściej wie co i jak. Starostwo może tego żądać, ale nie musi. Taka jest moja wiedza w tym temacie. pozdrowionka Kola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majcher 24.10.2007 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 Bardzo dziekuję, szcególnie Koli i angel_&_yac. Jestem juz dużo spokojniejszy. Pozdrawiam wszystkie życzliwe duszyczki z forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INEZ2007 24.10.2007 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 Vitam, jesli chodzi o kanalizację w Murowańcu to rzeczywiście jest....ale w planach Pan który dobrych parę lat temu sprzedawał mi działkę tak ładnie o niej odpowiadał, że wystarczy się podłaczyć do drogi i już! hahaha Ale "nie ma tego złego..."- moja szwagierka mieszka w Niemczu i mówi ,że za kanalizację płaci ogromne pieniądze więc może to dobrze,że jej nie mamy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leeonq 24.10.2007 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 A jak wyglada sprawa z platnoscia za wode, czy jak majac zaklepany projekt z POŚ w starostwie i brak zgody z gminy. My placimy za 1m3 wody okolo 2zl a za jej oczyszczenie to juz ponad 4zl, niewazne czy ma sie szambo czy jest sie podlaczonym do kanalizacji. Co mi potym jak zrobie POŚ a mimo to bede musial placic za oczyszczenie zuzytej wody. To nie może być prawda, że płacisz za oczyszczanie 1m3 ścieków kiedy nie jesteś podłączony do kanalizacji. Komu to płacisz? Płacisz za wywóz ścieków z szamba i to z pewnością dużo więcej niż 4PLN za kubik. Płace za oczyszczenie, wywoz odbywa sie za posrednictwem zgk i oni sie rozliczaja z oczyszczalnia i wodociagami. Wracajac do mojego ptania, czy majac POŚ bez zgody gminy nie bede musial placic za oczyszczenie zuzytej wody ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jutis 24.10.2007 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 Vitam, jesli chodzi o kanalizację w Murowańcu to rzeczywiście jest....ale w planach Co do planów to dziwne rzeczy sie w gminach dzieją, wczesną wiosną byłam w Osielsku pytać o plany odnośnie gazu na ulicy przy której mam działke, pani długo przegladała wielkie księgi i w końcu oznajmiła, że do 2040 nie ma w planach a najlepsze jest to, że latem gazownia dociągneła do nas gaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts