Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No No fajna wierza. My mieliśmy taką w naszym mieszkaniu w bloku. Zajefajna sprawa taka duża kubatura. Śpi się świetnie, wygląda super i robi wrażenie.

To ostatnie szczególnie istotne w bloku 8) 8)

Pomysł "kupiłem" też od znajomych, którzy tak mieli w bloku! Zwróć uwagę, że tak rzeczywiście to tej kubatury nie jest dużo więcej bo dach przy ścianach schodzi w kierunku "normalnej" wysokości jaka byłaby w pokoju dziennym więc ... a efekt przestrzeni zaskoczył nawet architekta :p

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Są_Świnie_Na_Ziemi - dziękuję :D Myślę nad rozwiązaniem nr 2 raczej plus ewentualne pozostawienie jakiegoś słupa/słupów na poddaszu w sypialniach. U nas będzie podobno ok. 5 metrów do sufitu. 8) To w połączeniu z 30 metrami kwadratowymi plus skosy powinno dać całkiem odlotowy efekt. :wink:

P.S. Czy mógłbyś coś zrobić ze swoim nickiem? :wink: Mam wrażenie, że jak się zwracam do kogoś zaczynając od"świnie", to brzmi to obraźliwie, choć skądinąd wszystkie zwierzaki uwielbiam. :lol:

Mamy zrobioną podbitkę nad drzwiami wejściowymi z płyty OSB plus na to styropian 5 cm, na to siatka, klej. Potem to będzie wyglądać tak samo jak elewacja. I tam mam wyciągnięte trzy kabelki do trzech lampek. Jakie i jak zamontować żeby się styropian nie spalił.

Najmniej ciepła wydzielają diody (LED) a następnie świetlówki. Jest tego sporo i wszystko zależy od stylu, jaki preferujesz. Na pewno będę odpowiednie oprawy, które nie są wpuszczane w styropian (takie na łańcuszku lub nóżce jak reflektory). Pamiętaj, że muszą być przeznaczone do pracy na zewnątrz (co najmniej IP54).

... Tylko, że światło ze żródeł typu LED jest mocno kierunkowe (ok 15-20 stopni) i ... trupio blade (chyba, że ktoś zastosuje kolorowe np. czerwone :D )

Mamy LED-y w podbitce, barwa światła ciepła. Narazie nie mamy pomalowanego domu, więc światło jest lekko szarawe (odbija od szarych scian), ale jak będzie ładny kolorek to i swiatło bedzie jaśniejsze :) Mamy zamontowanych 16 punktów i pobierają one 12W .

LED-y mam też w salonie i przy kremowych ścianach bardzo ładnie się prezentują i świecą szeroko (ale to zasługa odpowiednich szkieł w oprawie).

Mamy zrobioną podbitkę nad drzwiami wejściowymi z płyty OSB plus na to styropian 5 cm, na to siatka, klej. Potem to będzie wyglądać tak samo jak elewacja. I tam mam wyciągnięte trzy kabelki do trzech lampek. Jakie i jak zamontować żeby się styropian nie spalił.

Najmniej ciepła wydzielają diody (LED) a następnie świetlówki. Jest tego sporo i wszystko zależy od stylu, jaki preferujesz. Na pewno będę odpowiednie oprawy, które nie są wpuszczane w styropian (takie na łańcuszku lub nóżce jak reflektory). Pamiętaj, że muszą być przeznaczone do pracy na zewnątrz (co najmniej IP54).

... Tylko, że światło ze żródeł typu LED jest mocno kierunkowe (ok 15-20 stopni) i ... trupio blade (chyba, że ktoś zastosuje kolorowe np. czerwone :D )

Mamy LED-y w podbitce, barwa światła ciepła. Narazie nie mamy pomalowanego domu, więc światło jest lekko szarawe (odbija od szarych scian), ale jak będzie ładny kolorek to i swiatło bedzie jaśniejsze :) Mamy zamontowanych 16 punktów i pobierają one 12W .

LED-y mam też w salonie i przy kremowych ścianach bardzo ładnie się prezentują i świecą szeroko (ale to zasługa odpowiednich szkieł w oprawie).

MałaR czy mogłabym Cię poprosić o zdjęcie tej podbitki z tymi LEDami i proszę napisz gdzie kupiłaś, nazwa i cena :D

Dziekuje Wam

Mam nadzieje ze rok 2008 bedzie tylko ciekawy w nowe doswiadczenia, ze nie zwariuje :lol:

MK jeszcze raz gratulacje. Chyba rozmieszczenie lokatorów w planowanych sypialniach ulegnie zmianie o ile dobrze pamiętam plan Waszego domku.

Powodzenia na wszystkich frontach.

Dziekuje wszystkim za gratulacje

narazie ciaza zagrozona - wiec poleguje

rozmieszczenie bedzie takie samo jak planowalismy kiedys, gdy 3 baby mialo byc na swiecie - Jagoda ma duzy pokoj i "najmlodszy w rodzinie" bedzie z nia dzielil pokoj :D

Może przyda się komuś:

3. WEŹ KREDYT Z DOPŁATĄ.

Eksperci podpowiadają, że najlepiej jest przeprowadzić kompleksową termomodernizację. To duży wydatek, ale możesz dostać na to kredyt z państwową dopłatą. Jeśli wszystkie prace przeprowadzisz zgodnie z projektem, bank umorzy 25 proc. pożyczonych pieniędzy. Tzw. premia termomodernizacyjna, czyli dopłata przyznawana jest przez Bank Gospodarstwa Krajowego, ale wniosek możesz złożyć w 21 innych bankach (szczegóły na stronie internetowej http://www.bgk.pl). Z danych BGK wynika, że w czołówce banków pożyczających najwięcej jest BISE, BOŚ i PKO BP.

PAMIĘTAJ! Zwrot przysługuje tylko tym, którzy skorzystają z kredytu. Ale bank nie pożyczy ci więcej niż 80 proc. kosztów, resztę musisz dopłacić z własnej kieszeni. Warunkiem uzyskania kredytu jest przedstawienie tzw. audytu energetycznego. To analiza, która wykazuje, jakie oszczędności będziemy mieli po remoncie. Przepisy mówią, że w budynkach, w których przebudowuje się sam system grzewczy, koszty muszą spaść o min. 10 proc, a jeśli przyłączamy się do sieci - min. 20 proc. za rok. Audyt musisz zlecić fachowcowi, czyli audytorowi energetycznemu.

Jeśli masz szansę na kredyt i premię, wybierz bank. Sprawdź nie tylko warunki, jakie oferuje, np. oprocentowanie, ale i jego doświadczenie. Małe oddziały często nie wiedzą o kredytach z dopłatami.

Dopiero gdy dostaniesz decyzję kredytową, przygotuj projekt budowlany niezbędny do przeprowadzenia inwestycji. A oto schemat postępowania przy ubieganiu się o dopłatę do kredytu:

- audyt energetyczny,

- podpisanie umowy z bankiem,

- weryfikacja audytu i przyznanie premii przez BGK,

- uruchomienie kredytu,

- projekt budowlany,

- realizacja inwestycji,

- wypłata premii, która przekazywana jest nie do twojej kieszeni, ale bezpośrednio do banku, który pożyczył ci pieniądze.

http://cieplej.pl/Porady/Domy_jednorodzinne/1053701138.shtml

powracam z tematem okien - dla tych ktorzy beda kiedys szukac info

po przeczytaniu Waszych opini na forum nastawilam sie odpowiednio do wycen poszczegolnych firm i co mnie najbardziej zaskoczylo:

wycena Oknovida wcale nei byla tansza od MS

dwustronne szare - czyli 2 razy kolor specjalny w MS w cenie jednostronnych w Oknovidzie :roll:

Wiec wybralam MS :D bez dwoch zdan

Dzis podpisujemy umowe

po przeczytaniu Waszych opini na forum nastawilam sie odpowiednio do wycen poszczegolnych firm i co mnie najbardziej zaskoczylo:

dwustronne szare - czyli 2 razy kolor specjalny w MS w cenie jednostronnych w Oknovidzie :roll:

Dzis podpisujemy umowe

Ja w temacie okien dopiero raczkuję, więc może moje pytanie jest śmieszne nieco, ale co to jest MS?

no to zostało jeszcze 7 lat :D ....do realizacji projektu:

„EDUKACJA, PRACA, SPORT, WYPOCZYNEK”

PLAN ODNOWY SOŁECTWA MUROWANIEC NA LATA 2004-2014

Cel 1:Stworzenie terenów rekreacyjnych

1. stworzenie ścieżek spacerowych i rowerowych, łączącej Murowaniec ze ścieżkądydaktyczną w Białych Błotach

2. ławeczki i stolika nad kanałem

3. bagrowanie kanału

4. kładka przez kanał

5. tablica informacyjna

Cel 2:Tereny sportowe z zapleczem

1. boisko do piłki nożnej

2. boisko do siatkówki

3. boisko do koszykówki

4. bieżnia

5. kort tenisowy

6. plac zabaw

7. ławeczki, stoliki

Zaplecze techniczne:

8. sanitariaty

9. szatnia

Cel 3:świetlica „Malina”

1. - wymiana podłogi

2. - wymiana okien

3. - wymiana drzwi

4. - remont schodów

5. - wymiana instalacji

6. - malowanie

7. - kostka polbruk przed świetlicą

8. - stojak do rowerów

9. - parking

10. - dostęp do internetu (to już chyba jest :D )

http://www.bip.bialeblota.pl/bip_download.php?id=345

to tak z ciekawostek....

Dzis podpisujemy umowe

Ja w temacie okien dopiero raczkuję, więc może moje pytanie jest śmieszne nieco, ale co to jest MS?

M&S jest to firma działająca na rynku bydgoskim (i nie tylko - bo okna pochodzą z Pomorskiej Fabryki Okien w Słupsku). Ma oddziały na ul. Inowrocławskiej, na ul. Fordońskiej (tam są głównie okna drewniane) oraz główna siedziba jest na ul. Jagiellońskiej "Villa Gertruda".

Dużo osób z naszej Grupy ma ich okna. Nie wszyscy to fakt.

Może dlatego że do najtańszych okien nie należą. Ale i do najdroższych też nie.

M&S jest to firma działająca na rynku bydgoskim (i nie tylko - bo okna pochodzą z Pomorskiej Fabryki Okien w Słupsku). Ma oddziały na ul. Inowrocławskiej, na ul. Fordońskiej (tam są głównie okna drewniane) oraz główna siedziba jest na ul. Jagiellońskiej "Villa Gertruda".

Dużo osób z naszej Grupy ma ich okna. Nie wszyscy to fakt.

Może dlatego że do najtańszych okien nie należą. Ale i do najdroższych też nie.

Dziękuję bardzo, o oknach z Gertrudy słyszałam faktycznie. Pojadę sobie pogadać do nich w takim razie. Poprosiłam o wycenę na razie tylko z Drutexu, bo mieliśmy z nimi wcześniej kontakt na targach, ale jeszcze jej nie dostałam. Póki co nie jest to dla mnie takie ważne, bo wstawiać okna - jak dobrze pójdzie - będę pewnie za jakiś rok... Chciałabym już teraz jednak wiedzieć, jakie to pieniądze. Może będę musiała z czegoś zrezygnować, a to warto wiedzieć wcześniej przecież.

INEZ a tak z ciekawości co juz zostało zrobione z tego co wymieniłaś?

no właśnie nie wiem...ale może osoby, które mieszkają będą bardziej zorientowane...

To może ja parę słów :D

Cele 1 i 2 w szczerym polu, a cel 3 w części coś chyba się dzieje

ale nie planowane a jest mianowicie Murowaniec ma swoją parafię i proboszcza dokładnie od wczoraj :lol:

Czy możecie napisać coś o kosztach instalacyjnych i eksploatacyjnych gazu (butla) a może ma ktoś ma pompę ciepła?Jeszcze raz dziękuję za cenne informacje Są_Świnie_Na_Ziemi... Proszę zrób coś z tym Nickiem :D Niezręcznie mi się do Ciebie zwracać :wink:

.... Niestety trauma związana z płytkarzami - śmieciami - partaczami -gnojami-oszustami jest jeszcze zbyt głęboka! ... Ale jak wolisz to pisz "Bodzio" :p