Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dziękuję za zainteresowanie moim pytaniem i odpowiedziami. Liczyłam stan surowy tak około 40 % i w niektórych przypadkach się sprawdza. Ciężko wprost się zapytać "Ile kasy?" ale gro osób mówiło że tak około 50%. Zaszokowała mnie odpowiedź że 3:1 bo w tym przypadku nasz tani domek jak to miało wynikać z założenia miałby kosztować aż 700 tys, to strasznie drogo :( .

Pozdrawiam Kasia

Ha ha ha - Kasia - to dokładnie takie samo odczucie jak ja.

Zalałem strop w środę i na tym etapie wydałem już 120 tys zł.

Fakt, że jestem maniakiem i każdą złotówkę notuję. (nie opuściłem żadnej kwoty na 100%)

Też mnie trochę zdanie "wydałaś 1/4 kwoty" załamało.

Cóż trzymam za Ciebie kciuki - i licze na to samo.

Pozdrawiam

... Jedno jest pewne!

Nie ważne ZA ILE liczysz, że wybudujesz dom, czy za 300 tys. czy za 500 tys czy za 700 tys. Jak masz już dokładny kosztorys to dodaj przynajmniej 20-25% ceny i teraz wyjdzie Tobie rzeczywisty (w przybliżeniu) koszt budowy!

Pytam kto z tych, którzy już kupili lub nie papcie dla gości :lol: liczył robiąc kosztorys ile zapłaci za duperele typu: rury spiro i kratki do wentylacji, sysfon do murowanej kabiny, rury PCV i rewizja stosowana do zakończenia rur spustowych przy rynnach? Czy też może dokładnie ile litrów farby będzie potrzebował albo ile będzie kosztowało zrobienie garderoby czy też lampy do garażu? Kto policzył ile wyda za kontener na wywiezienie śmieci-gruzu lub klej do przyklejenia parkietu i listwy przypodłogowe (parkiet/panele/płytki - może i były liczone) ?

Te małe pozycje za 150zł, 380zł .... tworzą później "słupki" 4 tys, 9tys ...... !!!

Oczywiście DUŻE rzeczy liczymy i zakładamy jakiś "fundusz rezerowy" ale później okazuje się, że przed domem jest dziura i błoto i trzeba kupić jeszcze dwa Kamazy piachu!

.... Ja do mojego kosztorysu robionego lekko na wyrost dodałem 20% i ... jeszcze będzie mało! :lol:

Nie ważne czy marmury czy też płytki pcv planujesz mieć na podłodze! Do tego co dzisiaj Tobie wychodzi "na kartce"dodaj KONIECZNIE 20% bo inaczej zamieszkasz w pokojach bez podłóg, żarówki na kablach będą wisiały latami lub na koniec nie będzie na czym usiąść w pięknym wymarzonym salonie!

... Przepraszam, że tak brutalnie ale to szczera rada i generalnie życzę zmieszczenia się w kosztorysie! :lol:

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

moze dobrze nie zrozumialem ale czy strop z terivy + zalanie kosztowal Cie 35 kola?????????

jaka Ty masz powierzchnie tego stropu???????

ja mam dom okolo 9x10m i teriva na 1 poziom kosztowala niecale 3tysiaki + zalewanie z betoniarki

160m2

Projekt mam w linku

Zaznaczam, że nie zależy mi ani na licytowaniu sie kto taniej zrobił, ani też usilnie nie chce komus poprawic humoru - że ja tak drogo a on tak tanio.

Ale jeżeli jesteś zainteresowany to dokładnie Ci mogę wyliczyć na co ile wydałem w tym stropie. (szczegołowy spis mam w domu, ale niektore pozycje pamiętam.

-13.000 - bloczki i belki teriva (co ciekawe na 1/3 powierzchni mam w projekcie dwie belki obok siebie. - zaznaczam na NIEUŻYTKOWYM stropie)

- 8.500 - beton z thomasbeton - 28m2 z dodatkiem p-zamarzaniu.

- 900 - pompa

- około 3.000 - stal

- 1.900 deski

- 6.000 robicizna

To tak mniej-więcej - ale jak pisze co do jednego gwoździa mam spis w domu.

... ile zapłaci za duperele typu: rury spiro i kratki do wentylacji, sysfon do murowanej kabiny, rury PCV i rewizja stosowana do zakończenia rur spustowych przy rynnach? Czy też może dokładnie ile litrów farby będzie potrzebował albo ile będzie kosztowało zrobienie garderoby czy też lampy do garażu? Kto policzył ile wyda za kontener na wywiezienie śmieci-gruzu?

Te małe pozycje za 150zł, 380zł .... Tworzą później "słupki" 4 tys, 9tys ...... !!!

Oczywiście DUŻE rzeczy liczymy i zakładamy jakiś "fundusz rezerowy" ale później okazuje się,...

Bodziu! - Bardzo mądry koment - 100% racji.

moze dobrze nie zrozumialem ale czy strop z terivy + zalanie kosztowal Cie 35 kola?????????

jaka Ty masz powierzchnie tego stropu???????

ja mam dom okolo 9x10m i teriva na 1 poziom kosztowala niecale 3tysiaki + zalewanie z betoniarki

160m2

Projekt mam w linku

Zaznaczam, że nie zależy mi ani na licytowaniu sie kto taniej zrobił, ani też usilnie nie chce komus poprawic humoru - że ja tak drogo a on tak tanio.

Ale jeżeli jesteś zainteresowany to dokładnie Ci mogę wyliczyć na co ile wydałem w tym stropie. (szczegołowy spis mam w domu, ale niektore pozycje pamiętam.

-13.000 - bloczki i belki teriva (co ciekawe na 1/3 powierzchni mam w projekcie dwie belki obok siebie. - zaznaczam na NIEUŻYTKOWYM stropie)

- 8.500 - beton z thomasbeton - 28m2 z dodatkiem p-zamarzaniu.

- 900 - pompa

- około 3.000 - stal

- 1.900 deski

- 6.000 robicizna

To tak mniej-więcej - ale jak pisze co do jednego gwoździa mam spis w domu.

nie chodzi o licytowanie ale delikatnie zdebialem

my tej powierzchni mamy okolo polowy Twojej

nie przypuszczalbym ze potrzeba 28m3 betonu :o

tona stali to rozumiem ale 3-4 metry szescienne desek to do czego przy stropie z terivy?

nasz strop 1 dzien ukladaly 3 osoby i kolejny dzien zalewaly 4,5 osoby :wink: z betoniary i robocizna w zwiazku z tym wyszla mnie pewnie z 2,5 stowy. majster to tesc, pomocnik to ojciec a i ja czasami znajde czas jak potrzeba konkretnie pomoc - dlatego nasze koszta sa niewielkie :lol:

nie przypuszczalbym ze potrzeba 28m3 betonu :o

tona stali to rozumiem ale 3-4 metry szescienne desek to do czego przy stropie z terivy?

nasz strop 1 dzien ukladaly 3 osoby i kolejny dzien zalewaly 4,5 osoby :wink: z betoniary i robocizna w zwiazku z tym wyszla mnie pewnie z 2,5 stowy. ...

Sam widzisz. mam tak idiotyczny projekt.

Niestety przed rozpooczęciem budowy nie miałem zielonego pojęcia w tym tenacie - więc nie skumałem problemu.

A adaptację zrobiłem dość tanio - 1.000zł.

Może jakbym stracił 3.000zł to zaoszczędziłbym 15.000 na stropie.

Cóż - stało się. jakoś musze to przeżyć.

Chciałem poprostu ostrzec "nowych"

Nam do okien jeszcze daleko, ale już się rozglądamy. Póki co - mamy wycenę z Drutexu, czy ktoś ma jakieś zdanie na ich temat? O następną wycenę na pewno poprosimy właśnie M&S

tez slyszalem dobre opinie o M&S lecz byly drozsze od oknovidu ktory to jest uwazany za firme o podobnej jakosci

mam wiec oknovid i okna sa OK lecz obsluga firmy, montaz, serwis raczej do bani

A powiedzcie mi jeszcze proszę, jak to jest z montażem okien dachowych? Montują je dekarze, czy firma od okien? Bo mi firma budowlana, wyceniając robociznę stanu surowego z dachem i dachówką, uwzględniła też montaż okien połaciowych. Budrop, który wstępnie wyceniał mi okna, do okien dachowych doliczył sobie też montaż... Czy to znaczy, że po prostu muszę sobie wybrać, kto ma je ma montować i temu zapłacić, czy jest jakiś zwyczaj, praktyka przyjęta w tym względzie? Czy może Ci od dachu "obrabiają" tylko dach wokół a już konkretnie montują Ci od okien?

Dziękuję za zainteresowanie moim pytaniem i odpowiedziami. Liczyłam stan surowy tak około 40 % i w niektórych przypadkach się sprawdza. Ciężko wprost się zapytać "Ile kasy?" ale gro osób mówiło że tak około 50%. Zaszokowała mnie odpowiedź że 3:1 bo w tym przypadku nasz tani domek jak to miało wynikać z założenia miałby kosztować aż 700 tys, to strasznie drogo :( .

Pozdrawiam Kasia

Fakt, że jestem maniakiem i każdą złotówkę notuję. (nie opuściłem żadnej kwoty na 100%)

Pozdrawiam

Ja niestety notowałem tylko przez pierwszy miesiąc. Ale dobry przegląd dają raty kredytu (budowa w całości z niego finansowana). Do stanu jaki był opisany (ściany+dach) wziąłem go 100.000. Dzisiaj dochodzę do czwórki z przodu a nie mam jeszcze wszystkiego (zostały płytki na tarasach balkonach i schodach, cokół, ogrodzenie, podjazd i ścieżki, ogród, meble do salonu i dwóch sypialni). Ten rachunek może być trochę zaburzony, bo supereksy kupowałem po mniej niż 5PLN a cały materiał na dach to mniej niż 20.000. Robocizna dla tego etapu też nie była zbyt droga (koniec 2005 i początek 2006).

Przeglądałem też szacowane koszty stanu surowago na forum. Wynosić one mogą 30-35% całości.

http://www.muratordom.pl/budowa-i-remont/wybor-dzialki-i-projektu/wybor-projektu---architektura-a-finanse-i-dzialka,6319_1436.htm

Nie jestem jednak pewien czy w reszcie mieszczą się: wyposażenie łazienek, kuchni, meble ... i wiele innych dupereli, na które teraz brakuje mi kasy.

Dobrą radą, też gdzieś z forum, jest chyba dokładne skalkulowanie wszystkich etapów budowy i doliczenie do tego 20% na to, czego w tej kalkulacji nie uwzględniliśmy a co jest do wygodnego zamieszkania naprawdę potrzebne.

Nam do okien jeszcze daleko, ale już się rozglądamy. Póki co - mamy wycenę z Drutexu, czy ktoś ma jakieś zdanie na ich temat? O następną wycenę na pewno poprosimy właśnie M&S

ja mialam i Drutex i M&S - cenowo bardzo podobnie, ale M&S napewno wypadaly lepiej, nie pamietam szczegolow, porowynywalam oferty i M&S mialy wiecej takich pierdolek jak cieple ramki, ilosc komor itp

okna dekarskie montuje dekarz

u nas bylo tak ze 2 sztuki w cenie za metr dachu, kazda nastapna dodatkowo platna za osadzenie

no ale u nas tylko wylaz dachowy byl wiec nie doplacalam

nie powierzylabym ekpie od okien chyba takiej roboty. A juz napewno nie na gotowym dachu - wejda i wytna dachowki - kto bedzie za dach potem odpowiadal?? Lepiej aby dach i wszystkie obrobki na nim robila jedna ekipa - jak zacznie przeciekac wiadomo kto w ramach gwarancji ma to poprawiac :roll:

okna dekarskie montuje dekarz

nie powierzylabym ekpie od okien chyba takiej roboty. A juz napewno nie na gotowym dachu - wejda i wytna dachowki - kto bedzie za dach potem odpowiadal?? Lepiej aby dach i wszystkie obrobki na nim robila jedna ekipa - jak zacznie przeciekac wiadomo kto w ramach gwarancji ma to poprawiac

W pełni identyfikuję się z powyższym poglądem na sprawę montażu okien dachowych.

Pozdrawiam Kasia

Pozdrawiam

Ja niestety notowałem tylko przez pierwszy miesiąc. Ale dobry przegląd dają raty kredytu (budowa w całości z niego finansowana). Do stanu jaki był opisany (ściany+dach) wziąłem go 100.000. Dzisiaj dochodzę do czwórki z przodu a nie mam jeszcze wszystkiego (zostały płytki na tarasach balkonach i schodach, cokół, ogrodzenie, podjazd i ścieżki, ogród, meble do salonu i dwóch sypialni). Ten rachunek może być trochę zaburzony, bo supereksy kupowałem po mniej niż 5PLN a cały materiał na dach to mniej niż 20.000. Robocizna dla tego etapu też nie była zbyt droga (koniec 2005 i początek 2006).

Przeglądałem też szacowane koszty stanu surowago na forum. Wynosić one mogą 30-35% całości.

http://www.muratordom.pl/budowa-i-remont/wybor-dzialki-i-projektu/wybor-projektu---architektura-a-finanse-i-dzialka,6319_1436.htm

Nie jestem jednak pewien czy w reszcie mieszczą się: wyposażenie łazienek, kuchni, meble ... i wiele innych dupereli, na które teraz brakuje mi kasy.

Dobrą radą, też gdzieś z forum, jest chyba dokładne skalkulowanie wszystkich etapów budowy i doliczenie do tego 20% na to, czego w tej kalkulacji nie uwzględniliśmy a co jest do wygodnego zamieszkania naprawdę potrzebne.

Cieszę się, że podzielasz mój pogląd. Fajnie to ująłeś: "...a co jest do wygodnego zamieszkania naprawdę potrzebne." Jestem przekonany, że nikt kto kalkuluje koszty budowy w jej początkowej fazie nie uwzględnia, że aby "wygodnie" spędzać czas w pokoju dziennym potrzebny jest jakiś wypoczynek (np.3+2+1) i że to wydatek 5 tys lub więcej. Oczywiście możemy się oszukiwać, że to "się" kupi później lub, że to nie jest koszt budowy ale ... Za dużo energii i zdrowia kosztuje nas wybudowanie domu aby teraz w nim siedzieć na podłodze! Jeżeli staraliśmy się dobrać kolor fugi do płytek w korytarzach to nie chcemy aby teraz straszyły w nim świetlówki wiszące na kabelkach. Pojemnik przed domem na śmieci też jest potrzebny a jak wejdziesz do domu to się zorientujesz, że nie ma gdzie płaszcza powiesić i gdzie butów schować! Mogą też być niespodzianki np. woda z własnej studni zawiera tak dużo żelaza, że ceramika jest brązowa po 3 tygodniach od zawieszenia w łazience, woda śmierdzi a stacja odżelaźniania-odmanganiania kosztuje ok 5000 PLN! :o

... Wydatków koszmarnie dużo i można siebie (i męża lub żonę :lol: ) oszukiwać ale ... warto dodać już do całej kalkulacji 20% i wtedy będzie OK :lol: