Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

piotrulex - ale potem jak bedziesz robil z tego normalny prad to kogos z uprawnieniami bedziesz potrzebowal. I wg mnie chyba najlepiej jesli to jedna i ta sama osoba - bo skad ten "koncowy" elektryk bedzie wiedzial ze tam jest taki a taki kabel i jest to zrobione zgodnie z jakas tam norma itp. W ciemno sie nei podpisze pod tym czego nie widzial :roll:

Ja juz wole dmuchac na zimne - potem to odkopywac i grzebac bo jakis maniak stwierdzi ze jest za plytko, albo nei taka podsypka albo Bog wie co jeszcze :roll: Chcialabym aby zrobila to ta sama osoba - aby byla przy wrzucaniu kabla teraz i aby potem nie burczala ze nie wie co tam w srodku jest :roll: i sie nie podpisze :roll:

... warto też pamiętać o pomiarach uziemienia :)

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

...a jeśli chodzi o wewnetrzne...to ja do swojego obecnego mieszkanka szukałam drzwi bardzo długo,aż w końcu kupiłam w castoramie zwykłe sosnowe i dałam do stolarza żeby je "dopieścił" :wyszlifował, pobejcował i polakierował i wyszło bardzo tanio ok 500zł/drzwi z ościeżnicami.Tak wyglądają...

http://images28.fotosik.pl/113/3ca83e7489b5b3a8m.jpg

...oczywiście nie każdemu mogą się podobać, bo ja lubię ciemne dewno...,ale można też na inny kolorek

Zrobiłem a właściwie robię podobnie. Właśnie się lakierują a nasza "stolarnia" jest bardzo tania i w miarę dokładna. Mieści się na pietrze naszego domu i choć ma dziwne godziny pracy to jakoś sobie z tym radzimy.

"... miał pewnie prąd budowlany ... ale teraz będzie miał już docelowy WYPAS! "

Błąd - dotychczas prace trwały na agregacie a z chwilą zamieszkania prąd od sąsiada (300m) teraz jest budowlany podobno tańszy niż docelowy.

Wszystko jak z energetyką i tak stoi na głowie bo instalacja jest już wykonana docelowa wraz z szafką energetyczną w granicy działki, od której jest już wykonane przyłącze docelowe do RG (Rozdzielnia Główna) w budynku.

Zatem to tylko kwestia nazewnictwa i kasy. Skoro ich chore przepisy każą im brać mniej to o "przepapierzenie" wszystkiego na prąd docelowy odbędzie się w jak najdalszej przyszłości.

W Enerdze w Toruniu prąd budowlany jest droższy niż docelowy, nie wiem czy tylko u nas tak, czy to reguła w całej Polsce...

piotrulex - ale potem jak bedziesz robil z tego normalny prad to kogos z uprawnieniami bedziesz potrzebowal. I wg mnie chyba najlepiej jesli to jedna i ta sama osoba - bo skad ten "koncowy" elektryk bedzie wiedzial ze tam jest taki a taki kabel i jest to zrobione zgodnie z jakas tam norma itp. W ciemno sie nei podpisze pod tym czego nie widzial :roll:

Ja juz wole dmuchac na zimne - potem to odkopywac i grzebac bo jakis maniak stwierdzi ze jest za plytko, albo nei taka podsypka albo Bog wie co jeszcze :roll: Chcialabym aby zrobila to ta sama osoba - aby byla przy wrzucaniu kabla teraz i aby potem nie burczala ze nie wie co tam w srodku jest :roll: i sie nie podpisze :roll:

sa ludzie ktorym sie ufa

np. mojemu ojcu ufaja jego koledzy ktorzy chodzili razem z nim do technikum elektrycznego i jak on komus robi chalupe to wiedza, ze jest dobrze, solidnie i nie bedzie wstydu. moj ojciec pradem zajmuje sie dorywczo wiec wiele uprawnien ma juz nieaktualnych - ma jednak kolegow ze szkoly czy dawnych prac gdzie byl np. glownym enegretykiem ktorzy maja jakies firmy, uprawnienia i pieczatki

oni beda pewni ze kabel jest wlasciwy, zakopany na odpowiedniej glebokosci, lezy na miekkim jasnym piasku a pozniej jest przykryty zdaje sie niebieska tasma. biegnie tam gdzie powinien i nie ma lipy - musi byc dobrze :D

Witam wszystkich budujacych w regionie kujawsko-pomorskim :)

Przymierzamy się siostrą i szwagrem do budowy na ich pięknej działce w Samociążku domu wg projektu: http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=379&IdKolekcji= po dokonaniu paru zmian. Marzymy o domu od wielu lat, może wreszcie zaczniemy te marzenia realizować.

Jeśli uda się nam załatwić formalności, wiosną sprzedaję mieszkanie i ruszamy z budową.

Podczytuję forum z przerwami od ubiegłego roku i im więcej czytam, tym więcej pytań się pojawia. Na razie radzę sobie, i odpowiedzi wyszukuję, ale gdy przyjdzie do konkretów, to pozwolę sobie Was, doświadczonych już inwestorów, popytać.

Na razie mam 3 pytania:

- czy w grupie jest ktoś budujący w tych okolicach tzn. na trasie Bydgoszcz-Koronowo?

- czy zna ktoś z Was dobrego i w miarę taniego architekta, który dokonałby zmian w projekcie i jego adaptacji na działce?

A u nas nowe dylematy....w oknach szprosy czy nie? :lol: :lol: :lol:W oryginalnym projekcie są,ale zastanawiam się czy za kilka lat mi się nie znudzą :roll: Jestem na starcie a te wybory już mnie wykańczają :-?

Dylematy to teraz mnożą się straszliwie. Jak rozstrzygniemy jedne, pojawia sie pięć kolejnych. A często jest tak, że tylko wydaje nam się, że jakiś mamy za sobą, bo pojawia sie nowa okoliczność, rozmawiamy z innym fachowcem, przeczytamy coś nowego i.... znowu nic nie wiemy :(

My chcemy okna z obu stron drewnopodobne, chyba złoty dąb, orzech wydaje mi się za ciemny. W projekcie mamy szprosy, ale na pewno ich nie chcemy. W ogóle sporo przerabiamy okna i drzwi... Mimo to w sprawie szprosów mam jednak dylemat. mam w domu taką specyficzną witrynę, której urok polega właśnie na szprosach. Korci mnie, żeby tylko tam je zrobić, ale wiem, że taka niekonsekwencja jest chyba nie do przyjęcia, więc pewnie nie zrobię. Tak mi jednak szkoda tej witrynki... Bez szprosów straci całkiem swój urok....

no tak - ale ja pisalam o tym w odniesieniu do siebie

i Kero zapewne tez nie ma znajomych ojca itp bo by szescset nie placil

wiec jednak wychodzi na to ze uprawnienia miec trzeba - mam na mysli zwyklych smiertelnikow

jak czytalem, zwlasza poczatek to odnioslem wrazenie ze to jednak jest w odniesieniu do mnie ale to nie ma akurat znaczenia

jadni placa za cos za co placic nie musza inni - tak bylo, jest i bedzie

nie bede spal spokojniej jak zaplace 600 zeta za cos co moge zrobic sam i od kolego dostac jedynie pieczatke - bede spal spokojniej jak zrobie sam to na czym sie znam i chociaz mam pewnosc ze jest to dobrze zrobione :D

nie spimy na kasie i oszczedzamy kazdy grosz

kazdy oczywiscie w granicach rozsadku

np. piec moglem kupic za 7500 i za 6800 - to jest ten sam piec. wole kupic go taniej ale poswiecilem w sumie z 30 minut aby kosztowal mnie ta nizsza kwote. tak staram sie zrobic ze wszystkim

myslicie ze nie macie wsrod znajomych, rodziny, znajomych rodziny kogos kto ma takie uprawnienia? - moze warto jednak poszukac a za zaoszczedzone pieniadze kupic kilka flaszek na parapetowke

ostatnio z ukrainy woze nemiroff - wychodzi 0,5l nieco ponad 10 zeta a mowia ze jest niezla :wink:

piotrulex - moja rodzina juz prawie wymarla - a ta co zostala - mieszka w Wielkopolsce

maz tez z Wielkopolski

tutaj jestesmy zdani prawie tylko na siebie i na fachowcow :wink:

no coz - tak tez bywa, a budowe ciagnac trzeba, prawda?

BasiaK - z tego co wiem Tasija sie wybudowala na tej trasie - ale ona juz dawno mieszka i na forum nie zaglada

My tez w tej lini - ale nie po prostej :wink:

A u nas nowe dylematy....w oknach szprosy czy nie? :lol: :lol: :lol:W oryginalnym projekcie są,ale zastanawiam się czy za kilka lat mi się nie znudzą :roll: Jestem na starcie a te wybory już mnie wykańczają :-?

Dylematy to teraz mnożą się straszliwie. Jak rozstrzygniemy jedne, pojawia sie pięć kolejnych. A często jest tak, że tylko wydaje nam się, że jakiś mamy za sobą, bo pojawia sie nowa okoliczność, rozmawiamy z innym fachowcem, przeczytamy coś nowego i.... znowu nic nie wiemy :(

My chcemy okna z obu stron drewnopodobne, chyba złoty dąb, orzech wydaje mi się za ciemny. W projekcie mamy szprosy, ale na pewno ich nie chcemy. W ogóle sporo przerabiamy okna i drzwi... Mimo to w sprawie szprosów mam jednak dylemat. mam w domu taką specyficzną witrynę, której urok polega właśnie na szprosach. Korci mnie, żeby tylko tam je zrobić, ale wiem, że taka niekonsekwencja jest chyba nie do przyjęcia, więc pewnie nie zrobię. Tak mi jednak szkoda tej witrynki... Bez szprosów straci całkiem swój urok....

Warto dokładnie przemyśleć kolor okien aby dobrze dobrać w przyszłości kolor bramy, drzwi wejściowych, wewnętrznych .... a może nawet parkietów

Przymierzamy się siostrą i szwagrem do budowy na ich pięknej działce w Samociążku domu wg projektu: http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=379&IdKolekcji= po dokonaniu paru zmian.

Piękny dom - bardzo mi się podoba. Szkoda, że nie widziałam go wcześniej - pewnie dlatego, że z założenia szukałam z poddaszem użytkowym... Poza tym mamy bym nie zmieściła - a planuję małe, ale samodzielne mieszkanko dla niej u nas w domu. Jaskółka jednak jest super - naprawdę! Z przyjemnością będę śledzić Twój dziennik, jeżeli go założysz - żeby patrzeć jak domek rośnie i co z niego wyjdzie w realu :)

Warto dokładnie przemyśleć kolor okien aby dobrze dobrać w przyszłości kolor bramy, drzwi wejściowych, wewnętrznych .... a może nawet parkietów

no wlasnie

ja mam problem z wyobraznia :wink: wszystko musze zobaczyc nim sie zdecyduje

ostatnio kolorowalam elewacje, okna i rolety - bo mialam problem z kolorem bramy i drzwi zewn

a dzis maz koloruje (w pracy, ciiii) podloge i drzwi wewnatrz

ale to bardzo pomocne - bo chcialam jasna podloge i dzis juz wiem ze to kiszka - a bylam wrecz przekonana

Saraha, właśnie wybraliśmy ten projekt z tego względu, że część mieszkania można wydzielić i pomieszczenia (z wyjściem na mały taras): 7, 8, 9, 10 zaklepałam dla siebie, 2 pokoje, w przyszłości jak siostrzenica się usamodzielni 3 zajmą siostra ze szwagrem, a reszta do wspólnego użytkowania. Wybraliśmy parterowy, ponieważ jesteśmy już w tym wieku, że schody zaczynają być uciążliwe, a do tego ja jestem sprawna inaczej ;)

Oczywiście, założę dziennik budowy jak przyjdzie pora. :)

Gość OtoKero
Witam wszystkich budujacych w regionie kujawsko-pomorskim :)

Przymierzamy się siostrą i szwagrem do budowy na ich pięknej działce w Samociążku domu wg projektu: http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=379&IdKolekcji= po dokonaniu paru zmian. Marzymy o domu od wielu lat, może wreszcie zaczniemy te marzenia realizować.

Jeśli uda się nam załatwić formalności, wiosną sprzedaję mieszkanie i ruszamy z budową.

Podczytuję forum z przerwami od ubiegłego roku i im więcej czytam, tym więcej pytań się pojawia. Na razie radzę sobie, i odpowiedzi wyszukuję, ale gdy przyjdzie do konkretów, to pozwolę sobie Was, doświadczonych już inwestorów, popytać.

Na razie mam 3 pytania:

- czy w grupie jest ktoś budujący w tych okolicach tzn. na trasie Bydgoszcz-Koronowo?

- czy zna ktoś z Was dobrego i w miarę taniego architekta, który dokonałby zmian w projekcie i jego adaptacji na działce?

Ten projekt rozważaliśmy z synem bardzo długo. Ostatecznie zmieniliśmy na nieco mniejszy ale bardzo podobny. Róźnica polega na tym, że garaż stał także oddzielnie i przejście do niego pod zadaszeniem ale w jednej linii z domem. Jednak z tego garażu też zrezygnowaliśmy i został on połączony wraz z budynkiem i to pomieszczenie ma ok 50m2 a przeznaczone jest na rozrywkę hobby i itp. Ja to na roboczo nazywam świetlicą:-)

Ale projektem jaki pokazujesz byliśmy zafascynowani, na dużą działkę jak z bajki.

Na pewno masz rację. Mamy jeszcze na to trochę czasu, dopiero na wiosnę fundamenty... Koncentrujemy sie teraz na decyzjach, które muszą zapaść na etapie projektu i budowy ścian itd... Oczywiście jednak już teraz sobie podpatruję, wyobrażam i myślę o kolorkach... Już jednak zdążyłam się zorientować, że moje opinie i zachciewajki ewoluują, czasem wręcz dla mnie samej zaskakującą...

Proszę o radę dotyczącą ogrzewania....jeśli chodzi o gaz to Orlen proponuje podziemną instalacje butli propan -butan, instalacja 2000-2400zł, dzierżawa za butlę 48,8/m + 549zł z góry.Koszt na dom 130m to podobno zuzycie jednego zbiornika 2300 tj 4048zl/rok (podobno to info sprawdzone :wink: ).Dodatkowo do 31.12 mają promocję np. Kolektor za 1zł +500l gratis gazu, albo 1000l gratis,albo 1500l gratis jak kupi się kocioł kndensacyjny u nich...Podobno jest tańszy niż propan, może ktoś jest zorientowany w temacie...

Przy temacie drzwi ...dzisiaj dostałam ofertę na zewnętrzne....

Po całym dniu zwiedzania sklepów z drzwiami najlepszą ofertę cenową znalazłam w ART-BUDzie na Towarowej. Drzwi zew. drewniane z jednym naświetlem z boku firmy Kurek - 4.000 z montażem.

Słyszałam,że podobno firma Lupol ma stosunkowo tanie drzwi, ale nie sprawdzałam tej inf.

Ja tez zrobilam rekonesans, w końcu kupilam stobrawa texas s2

http://www.stobrawa.superzakupy.biz/index.php?o=prods/show/11150&PHPSESSID=9f545e66b310a3b1ab23e11c1d79e651

troche się bałam , że na zdjeciach lepiej wyglądaja niż w rzeczywistości, ale sa ok, oczywiście sa różne gusty, mnie sie te podobały, nasze sa bez naświetla, kosztowały 3620 wraz z dostawą.

Czekaliśmy ok 6 tyg.

pozdrawiam

E.