Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Otóż:

Czy potrzebuje jakichś specjalnych uprawnień do polożeniu rury od licznika do domu? Chodzi o rurę gazową od kurka głównego (w płocie, nie ma jescze licznika) do instalacji w domu.

JesterS

Z tego co wiem, to wszelkie roboty związane z instalacją gazową musi wykonywać uprawniona osoba. Podobnie jak z prądem (uprawnienia "SEP'owskie" do 1kV"). Tylko pytanie kto i w jaki sposób może to sprawdzić?

Gość OtoKero
Otóż:

Czy potrzebuje jakichś specjalnych uprawnień do polożeniu rury od licznika do domu? Chodzi o rurę gazową od kurka głównego (w płocie, nie ma jescze licznika) do instalacji w domu.

JesterS

Z tego co wiem, to wszelkie roboty związane z instalacją gazową musi wykonywać uprawniona osoba. Podobnie jak z prądem (uprawnienia "SEP'owskie" do 1kV"). Tylko pytanie kto i w jaki sposób może to sprawdzić?

To bardzo prosta odpowiedź:

Sprawdza to zawsze ekipa instalująca licznik czy to gazowy czy energetyczny.

Wykonawca instalacji musi wystawić specjalny dokument, na którym potwierdza fakt posiadania odpowiednich uprawnień oraz, że tę właśnie instalację wykonał.

Zwykle zanim przystąpi do wykonania to kontaktuje się z energetyką bądź gazownią.

i znowu podwyżki...

"...Radni rozpatrzą na środowej sesji projekt podwyżek za ścieki i wodę. Za metr sześcienny wody od przyszłego roku mamy płacić 3,19 zł, a odprowadzonych ścieków 3,98 zł..."

Więc może dobrze,że w Murowańcu kanalizacji nie ma :-?

a gdzieniegdzie i wodociagow i kanalizacji :lol:

Witam,

Wiem że czas na to kiepski ale gdyby ktoś przypadkiem prowadził roboty ziemne i nie miał co zrobić z ziemią to chętnie przyjmę na moją działkę w Czarnowie. Chciałbym trochę podnieść działkę.

Mało kto prowadzi teraz roboty ziemne więc pewnie powtórzę to ogłoszenie na wiosnę 8)

pozdrawiam,

rtutus

Witam,

Wiem że czas na to kiepski ale gdyby ktoś przypadkiem prowadził roboty ziemne i nie miał co zrobić z ziemią to chętnie przyjmę na moją działkę w Czarnowie. Chciałbym trochę podnieść działkę.

Mało kto prowadzi teraz roboty ziemne więc pewnie powtórzę to ogłoszenie na wiosnę 8)

pozdrawiam,

rtutus

pewnie masz racje

my stawiajac podpiwniczony dom nie wywiezlismy z dzialki ani taczki ziemi tylko usypana byla wielka gora na tylach budynku. w wolnych chwilach rozwoze te ziemie po dzialce tez ja podnoszac. bede musial jeszcze dokupic ziemi gdyz to co mam to mi zabraknie aby moj plan zrealizowac :wink:

podnoszenie to nieglupi pomysl tylko trzeba to zrobic z glowa no i zgodnie z prawem

podnoszenie to nieglupi pomysl tylko trzeba to zrobic z glowa no i zgodnie z prawem

Też muszę podnieść. i to o baaardzo dużo. Jakieś średnio pół metra na całości.

Zaniepokoiło mnie Twoje ostatnie zdanie.

Możesz rozwinąć temat z tą głową i prawem?

Przy adaptacji poprosiłem o zaznaczenie konieczności podniesienia - czy o to Ci chodzi?

Zaniepokoiło mnie Twoje ostatnie zdanie.

Możesz rozwinąć temat z tą głową i prawem?

Przy adaptacji poprosiłem o zaznaczenie konieczności podniesienia - czy o to Ci chodzi?

sa rozne warunki wodne. jak czsami ktos sie podnosi to u innych wychodzi woda na dzialkach - slyszalem o roznych przypadkach. jak masz sasiadow i tak sie podniesiesz to mozesz nawet swoja deszczowka zalewac ich dzialke przez plot a to tez niedpuszczalne. nie znam sie na tym tylko sygnalizuje problem bo z racji tego ze tez sie troche podnosze naczytalem sie troszke o tym. od asfaltowej drogi do frontu domu podnosze sie o dobre pol metra - mam piwnice z garazem i nie chce aby woda z szosy leciala mi zjazdem do garazu wiec nawet bedzie od szosy do bramy minimalnie pod gorke. boki i tyl beda juz mniej podniesione

A u nas prace wrą. Panowie kopią doły pod ławy, aż się kurzy. W sobotę wylewamy chudziak, w przyszłym tygodniu ławy, bo ponoć ma być ciepło przez kilka dni i trzeba z tego skorzystać :). Wczoraj zobaczyliśmy wykopany zarys naszego przyszłego wykuszu (widocznego na miniaturce). Aż nam się oczy zaświeciły z radości. Budować! Budować!

U nas też całość idzie do góry i to dobrze o ponad pół metra, by wynieść budynek do poziomu drogi. Też będziemy potrzebować ziemi.