Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jesters - my tez lalismy chudziak na lawy - a potem druga warstwa b-20

To dziwne? Myslalam ze starnard

Mamy piasek

Tak tez bylo w projekcie

Dzieki za relacje z wylewek - wrrr, ja nie lubie takich ludzi :evil: Dotychczas spotykalam tych "innych" z ktorymi mozna sie bylo dogadac...No ale nie wszyscy sa ludzcy w tych czasach. Co zrobic :x

P.S.

Czekam na fotki kozla :D

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jesters - my tez lalismy chudziak na lawy - a potem druga warstwa b-20

To dziwne? Myslalam ze starnard

Mamy piasek

Tak tez bylo w projekcie

Co do tego chudziaka. Jest tak w projekcie typowym ponieważ projektant nie ma pojęcia gdzie ten nasz wymarzony domek postawimy.

Chudziak jest tylko po to żeby beton na ławy nie pomieszał sie z piaskiem. tu kłania się wykonanie wykopów, nie wszystko można zrobić koparką, ostatnie 15 cm trzeba wybrać łopatą. Tak żeby żeby łyżki koparki nie wzruszyły tej ziemi. Bo: to miałoby zły wpływ na zbrojenie, ponieważ byłyby prawie na ziemi jak się beton z piaskiem pomiesza. Czyli jeśli masz dobry nosny grunt to wystarczy unieść zbrojenie na cegłach tak aby zachować otulinę. I to nie jest żadne oszczędzanie - mam naprawdę chyba najdroższego na tym forum inspektora nadzoru i on to potwierdził i po dokonaniu wpisu w dzienniku tak zrobiłem.

To wszystko oczywiście dla tych którzy są "przed, a nie po" - pozdrawiam

JesterS

Fotki zrobię - obiecuję ;-) - cały week byłem na budowie a nie zrobiłem

Wieeem - grunt to podstawa

My cale lawy mielismy kopane lopatami

Ale ostatnio chwytam sie na tym coraz bardziej zeby robic jak w projekcie i nie zmieniac, a przynajmniej nie schodzic ponizej...

chociaz..

moj projekt przewiduje drzwi do jednej z lazienek na poddaszu w sasiedztwie slupa drewnianego - czesci wiezby. To oznacza ze oscieznica z jednej strony wisi na slupie i mialaby ok 15 cm...a z drugiej - dzialowka z bloczka 12 cm

i trzeba cudowac z nadprozem ktore z jednej strony nachodzi na slupek....Dziwacznie jak dla mnie wymyslone :roll: A prosto z projektu :roll:

Hej, poszukuję na GWAŁT dobrego kafelkarza. Mam małą łazieneczkę do wykafelkowania. Mała ale za to "porąbana" :-? . Mój domek to Drobny C113L. Jak narazie to już piąta rzecz w tym projekcie, która została zaprojektowana "bez głowy". Szkoda tylko, że dowiadujemy się o tym "w trakcie" a nie "przed" :evil: . Macie kogoś godnego polecenia?

Pozdrawiam,

Aga

Mam niezbyt miłą wiadomość do Celdom odnośnie wodociągów

Otóż... My w Tryszczynie mieliśmy około 100 do przyłącza, którego gmina nam z jakiś powodów nie mogła (czy nie chiała - nie pamiętam) zrobić. W związku z tym MUSIELISMY zorganizowaliśmy akcję, dotarliśmy do kilkoro właścicieli nieruchomości leżących przed nami i tych za nami i jako jeden inwestor zatrudnilismy firmę, która zaprojektowała sieć i po uzyskaniu wszelkich pozwoleń pociągnęła nam rurę kończąc przyłączem na każdej działce. Koszt wyszedł ok. 3000 na tak zwaną twarz (gdybyśmy tego nie zrobili koszty byłyby duuuuuuuuużo większe). Tak więc gmina (u nas Koronowo) wcale nie ma obowiązku doprowadzać te "rurki" na swój koszt..... :cry: Nie pamiętam szczegółów bo to było w zeszłym roku. Podzwoń do swojej gminy i dopytaj.

Pozdrawiam,

Aga

Oni niestety nie tacy głupi [...] nam brakuje jeszcze jakieś....70 wywrotek:) (

Widzę, ze kolega obeznany.

Mam 1.000m2 i musze podnieść o 0,5m teren. Około 500m3 ziemii.

Ile to będzie wywrotek?

I za ile śrenio za wywrotkę się płaci?

Będę to robił dopiero wiosną lub latem - ale warto psychicznie się przygotować na kaskę.

Wracając do tematu podwyższenia opłaty związanej z użytkowaniem wieczystym w Murowańcu, o którym ostatnio jest głośno na forum, z tego co mi miła pani w gminie BB powiedziała, jakoś od stycznia ma wejść ustawa, na podstawie której będzie można nawet z 90% bonifikatą wykupić użytkowanie wieczyste na własność i poradziła kontaktować się około połowy stycznia.

Także zamiast płacić 500-1000 zł rocznie za użytkowanie, lepiej za podobną (albo i mniejszą) kwotę wykupić na własność...

Pozdrowionka

Olek

Olek, ja nie jestem tak optymistycznie nastawiona jak Ty do wykupu gruntu wieczystego. Dwa lata temu jak byłam w gminie oszacowano wykup naszej działki na ok 10tys, przy niższej wartości ziemi. W tej chwili ta wartość tak kosmicznie wzrosła, że kosmicznie wzrósłby wykup jej na własność, odejmując od tego nawet 90% bonifikaty i tak obawiam się, że te 10 tys może nie wystarczyć...

Obym była w dużym błędzie....

Graczyk - rany - ja nie mam na nic czasu, nawet, żeby się z Wami umówić... Taki człowiek zalatany ...

@dori

10 tyś??? Jaką dużą masz działkę?? 2000m??

Pamiętam rok temu dokładnie jak się dowiadywałem w gminie, to można było wykupić za około 5 zł/m2, czyli dla naszej działeczki (1,2 tyś m2) byłoby to około 6 tyś. O ile się nie mylę (chcociaż mogę), to stawka wykupu nie była zależna od wartości działki. Tak więc nawet, jeżeli podrożało do, powiedzmy 7 zł, dla nas to wyjdzie około 8,5 tyś. Zakładając 90% bonifikatę, za niecały 1 tyś wykupuję działkę na własność. Teraz - jeżeli faktycznie podnieśliby koszt wieczystego użytkowania do około 1 tyś rocznie, to myślę, że nie ma się co zastanawiać...

Pozdrowionka

Olek

Cześć

Szukam namiarów na ekipę wykończeniową

Chodzi m.in. o położenie parapetów, wylanie tarasu, schodów przed drzwiami, osadzanie drzwi wewnetrznych, montaże klamotów łazienkowych, kafelowanie, trochę szpachlowania, zalepiania dziur i inne różne prace ktorych są dziesiątki

Może macie namiary na jakąś sprawdzoną ekipę i jak to bywa w tym etapie budowy domu - tanich.

Mam możliwość zakwaterowania,

Chyba jednocześnie z Aga się wprowadzaliśmy. I już mieszkamy chociaż sporo prac przed nami. Mieliśmy dosyć dojazdów, wieczornych powrotów. Wykończeniówka daje nam się we znaki, walczymy z fachowcami od drzwi wewnętrznych, od żaluzji. Walczymy także z ustawieniami centralnego ogrzewania. Ale jest dobrze i będzie lepiej. Pozdrawiam wszystkich :D

Mam niezbyt miłą wiadomość do Celdom odnośnie wodociągów

Otóż... My w Tryszczynie mieliśmy około 100 do przyłącza, którego gmina nam z jakiś powodów nie mogła (czy nie chiała - nie pamiętam) zrobić. W związku z tym MUSIELISMY zorganizowaliśmy akcję, dotarliśmy do kilkoro właścicieli nieruchomości leżących przed nami i tych za nami i jako jeden inwestor zatrudnilismy firmę, która zaprojektowała sieć i po uzyskaniu wszelkich pozwoleń pociągnęła nam rurę kończąc przyłączem na każdej działce. Koszt wyszedł ok. 3000 na tak zwaną twarz (gdybyśmy tego nie zrobili koszty byłyby duuuuuuuuużo większe). Tak więc gmina (u nas Koronowo) wcale nie ma obowiązku doprowadzać te "rurki" na swój koszt..... :cry: Nie pamiętam szczegółów bo to było w zeszłym roku. Podzwoń do swojej gminy i dopytaj.

Pozdrawiam,

Aga

Na razie jestem dobrej mysli bo osoby z Murowanca nie mialy takich problemow. Ale dzieki ze mnie uprzedzasz, w sumie to nie mozna byc niczego pewnym jezeli cos dotyczy gminy ;)

Gratuluje nowo zasiedlonym

i zazdoszcze troche

mam pytanie do tych ktorzy sa dalej ode mnie:

czy moglibyscie powiedziec mi jak ksztaltowala sie cena tynkow (mnie interesuja cementowo-wapienne ok 1,5 cm) i cena wylewek - na gotowo - czyli material i usluga za 1 metr kwadratowy?

Licze i licze - np wylewki samopoziomujace za material wyszlyby mnie ok 53 zl za metr - a usluge wykonalimbysmy sami. Jak to sie ma do cen z usluga "maszynistow" ?

i zazdoszcze troche

czy moglibyscie powiedziec mi jak ksztaltowala sie cena tynkow (mnie interesuja cementowo-wapienne ok 1,5 cm) i cena wylewek - na gotowo - czyli material i usluga za 1 metr kwadratowy?

Licze i licze - np wylewki samopoziomujace za material wyszlyby mnie ok 53 zl za metr - a usluge wykonalimbysmy sami. Jak to sie ma do cen z usluga "maszynistow" ?

tynki reczne cem-wap

dom ma podlog okolo 206metrow + klatka schodowa na 3 poziomach

jak szukalem tynkarzy recznych to mialem oferte za 18 zeta robocizna metr + oczywiscie moje materialy

na poczatku tynkowania przywiezli wywrote 18 ton piachu i jeszcze sporo zostalo. wapna kupilem moze 500kg a cementu do tynkow to nie wiem ile poszlo - raczej niewiele - materialy wiec niewiele kosztuja

nam tynkuje tesc za 0,00zł a rok temu w zimie bral od ludzi po 12,00 za metr

przy takich cenach to gopsowe maszynowe moga wyjsc taniej o ile oczywiscie nie trzeba ich gladziowac a to sie malo kiedy zdarza. mialem oferte za okolo 22-24 metr robocizny z materialem

gipsowych pod uwage nie bralismy gdyz naszym zdaniem nie sa za dobre, zdrowe, trwale itd

papa

nasze cem-wap bedziemy gladziowac aczkolwiek takie tez maja swoj urok

i zazdoszcze troche

Robiliśmy tynki wiosną, cena 12 zł(cena robocizny). Ale nie jestem z nich zadowolona.Dzisiaj zapewne byłyby gipsowe.