Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Widzę, że jest tu silna bydgoska koalicja, a że grupa zwie się bydgosko-toruńską pozwolę sobie jako toruńczyk dołożyć krztynę dziegciu do waszej beczki miodu...

Mam nadzieję, że mnie nie wyrzucicie, przynajmniej nie od razu...

Pozwolę sobie śledzić wasze poczynania, by na waszych doświadczeniach kontynuować własną podróż do celu zwanego "Własny dom".

Pozdrawiam i niebawem pozwolę sobie powiedzieć parę słów o sobie....

witamy serdecznie Siouxiee (cięzko się to pisze)... :lol:

witamy Siouxiee i napisz coś o sobie :lol:

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Za pozwoleniem zatem wystukam kilka słów..

Mieszkamy w Toruniu z małżonką i synkiem w mieszkanku moich rodziców i mamy mocne postanowienie wyniesienia sie do Osieka nad Wisłą, gdzie już mamy wybraną działkęi spisaną umowę przewstępną. Na zakup działki i budowę weżmiemy kredyt, ale dopiero po załatwieniu spraw papierkowych. Na tą chwilę mam warunki zabudowy, projekt zaś przygotowuje znajomy architekt...

także mamy dopiero początek...

Zastanawiamy się nad wyborem - dom drewniany czy murowany.

Nie ukrywam, że duże znaczenie przy wyborze będą miały koszty budowy, marzyłby się jednak drewniany, choć czytając to forum może przysporzyć on sporo problemów.

Zaś co do ogrzewania na dzień dzisiejszy stanęło na kominku z DGP..

A możesz Alex w przybliżeniu podać koszty Twojej instalacji kominka z płaszczem?

Z gooory dziękuję i pozdrawiam.

P.S. Dziękuję za miłe przyjęcie :)

to znowu ja..- kuj żelazo póki gorące...

Alex, masz już załatwioną ekipę do postawienia waszego drewnianego domku?

Byłbym baaaaaardzo zainteresowany Twoimi wrażeniami

Mam ekipę i jak pewnie wiesz to jest EKO-DREWNO-BUD,

jak na razie nie mam nic przeciw (nie dają za każdym moim marudzeniem rabatu :( ) i kierownika tez do siebie przekonali,

bo jesli chodzi o innych to naprawdę cuda na kiju obiecują

Pozdrawiam

Witam wszystkich !!!

Zabrałem się za wylewanie fundamentów. Wiem, powiecie że trochę późno. Lecz niestety ale nie możemy inaczej. Miałem troche problemów z ekipą lecz teraz już powinno być ok. W przyszłym tygodniu ma przyjść ocieplenie. Jak czas pozwoli to pójdę dalej ze ścianami.

I tu mam do Was pytanie : Gdzie, jakie i za ile materiał na ściany?

Pomóżcie...[/img]

Witam wszystkich !!!

Zabrałem się za wylewanie fundamentów. Wiem, powiecie że trochę późno. Lecz niestety ale nie możemy inaczej. Miałem troche problemów z ekipą lecz teraz już powinno być ok. W przyszłym tygodniu ma przyjść ocieplenie. Jak czas pozwoli to pójdę dalej ze ścianami.

Pomóżcie...[/img]

Ale po co ocieplasz fundamenty, lepiej podłogę a później ściany :D

Pomóżcie...[/img]

Witaj SIOUX,

ja budowalem (i buduje :)) z gazobetonu z Solbetu (bloczki z Solca kuj.) Stosunkowo niskie koszty.

Postanowlem tez zastosować zaprawe klejową (na tzw. male spoiny) a nie na tradycyjną - cementową.

Bloczki trzeba zamówić w hurtowni budowlanej (pośrednika) bo w Solcu nie przyjmują zamówień od odbiorców indywidualnych. koszt jednego bloczka to ok. 5zl brutto z rozladunkiem (wszystko zależy od hurtowni). Warunek jeden - najlepiej zamawiać pelne sklady (ok900 bloczków) - wtedy dostaniesz najleszą cenę a trznsport przyjedzie bezpośrednio z Solbetu do Ciebie na budowe.

pozdrawiam

RobertEs

Pomóżcie...[/img]

Witaj SIOUX,

ja budowalem (i buduje :)) z gazobetonu z Solbetu (bloczki z Solca kuj.) Stosunkowo niskie koszty.

Postanowlem tez zastosować zaprawe klejową (na tzw. male spoiny) a nie na tradycyjną - cementową.

Bloczki trzeba zamówić w hurtowni budowlanej (pośrednika) bo w Solcu nie przyjmują zamówień od odbiorców indywidualnych. koszt jednego bloczka to ok. 5zl brutto z rozladunkiem (wszystko zależy od hurtowni). Warunek jeden - najlepiej zamawiać pelne sklady (ok900 bloczków) - wtedy dostaniesz najleszą cenę a trznsport przyjedzie bezpośrednio z Solbetu do Ciebie na budowe.

pozdrawiam

RobertEs

Witaj Robert!

Budujesz z Solbetu? A można wiedzieć jaka grubość bloczka? Czy masz zamiar ocieplać, czy robisz jednowarstwową ścianę?

Gdzie kupowałeś materiały?

A ściany wewnętrzne też z Solbetu?

Pozdrawiam Aga

Pomóżcie...[/img]

Witaj SIOUX,

pozdrawiam

RobertEs

Witaj Robert!

Budujesz z Solbetu? A można wiedzieć jaka grubość bloczka? Czy masz zamiar ocieplać, czy robisz jednowarstwową ścianę?

Gdzie kupowałeś materiały?

A ściany wewnętrzne też z Solbetu?

Pozdrawiam Aga

Cześć Aguś (chyba tak mogę co?? :lol: )

buduje ściany dwuwarstwowe z bloczków Solbet 24cm + 12cm styropian

Piewszą partię kupowalem w ARTBUD kolo Galerii Pomorskiej, ale kolejną kupilem już w BRUKOBOD w Lochowie na Dębowej - cena byla identyczna - tylko realizacja szybsza.

Sprawdze dokladną cene i jeszcze napisze.

POZDRAWIAM

Robert dzięki za odpowiedź. My wlaśnie wczoraj odebraliśmy z ARTBUDu wycenę na ścianę 1W 36 z Solbetu i z Ytonga.

Hm, sama nie wiem co o tym myśleć.

Powiedz jesteś zadowolony z Solbetu? z jakości bloczków? Czy miałeś ekipe do budowy? No właśnie i ile tak naprawdę wychodzi koszt 1 m2 ściany takiej jaką ty będziesz miał? A współczynnik U?

Ale zadaje pytania co?

Gorąco pozdrawiam Aguś

MOŻE ŚMIESZNE PYTANIE - NA RAZIE JESZCZE W BYDGOSZCZY ALE LADA MOMENT W ŁOCHOWICACH - I CO Z INTERNETEM??? JAKI DOSTAWCA??? - W NETII ODPOWIEDZIELI ŻE NA RAZIE NIE MAJĄ MOŻLIWOŚCI TECHNICZNYCH ( ALE CAŁY CZAS SIĘ ROZWIJAJĄ :-))

My jesteśmy na etapie projektu DOMU więc o internecie jeszcze nie myślimy (chociaż byśmy chcieli go mieć w przyszłości!!!)

Powiedz jesteś zadowolony z Solbetu? z jakości bloczków? Czy miałeś ekipe do budowy? No właśnie i ile tak naprawdę wychodzi koszt 1 m2 ściany takiej jaką ty będziesz miał? A współczynnik U?

Ale zadaje pytania co?

Gorąco pozdrawiam Aguś

Cześć Aguś,

ogólnie to nie mam co narzekać.

Bloczki jak bloczki - nie byl to YTONG - trzeba bylo docinać, szlifować (nie są zbyt równe) - więcej przy nich roboty.

Fakt, że kupilem bloczi standardowe, a może Solbet też ma jakąś odmianę typu Ytong. Nie wiem, bo nie bralem tego pod uwage (od razu astawialem się na ścianę 2W)

Ile wychodzi koszt ściany - realnie będę mógl Ci określić jak kupię styropian i ocieplę - będę znal dokladne koszty.

Co do wspólczynnków sprawdze w weekend :lol:

pozdrawiam