AAK 16.01.2008 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Witam wszystkich . Nie nowy lecz rzadko goszczący na forum forumowicz. Doba jest za krótka przy intensywnej pracy zawodowej i budowie. INEZ2007- dach robiliśmy w sierpniu. Więźba 5,400 za 180m (dość prostego dachu-MO3 bez garażu Murator), 350 zł/m - ułożenie dachówki. Materiał załatwiali oni. My nie byliśmy z nich zbytnio zadowoleni (poprawki i nerwówka , na szczęście płaciliśmy po), ale byli terminowi, poprawili i jest OK, dach wygląda b. dobrze (jak do tej pory). Jeśli nie znajdziesz nic lepszego namiary wyślę na priv. DORI- pod posadzką mamy genderkę (słyszeliśmy, że jest dobry, a na fundamentach mamy dużo gorszy od jakigoś prywaciarza-kruszył się łatwo). Wydawało się, że jest w porzadku. U nas i u sąsiada buduje ta sama ekipa. Sąsiad wziął genderkę na ocieplenie scian i majster narzekał, że krzywy i nie przylega płyta do płyty, są więc odstępy. My wzięliśmy więc inny - termoorganika dalmańczyk, ale 15 cm grubości. Okazał się OK, a "ciepłe kropki" już "grzeją" (na dworze było -10, a w domku +4 bez żadnego dogrzewania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GACUŚ 16.01.2008 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Cześć mam pytanie z serii głupich lekko może Ale rozmawiałam z koleżanką, która m.in pracuje w firmie gdzie sprzedają styropian - a o to pytałam. Twierdzi, że styropian styropianowi nie równy. Zdarzają się bowiem, że są producenci, którzy robią prościutki styropian a i tacy, których towar nie jest najlepszej jakośi i wtedy np. więcej kleju czy zaprawy trzeba użyć - więc nie jest to najekonomiczniejsze. Co o tym sądzicie? macie swoje typy godne polecenia albo takie których już byście nie użyli ponownie? Ja ocieplałem jak na razie tylko fundamenty . Styropian kupiłem w liroyu firmy styropex , nie był idealnie prosty tzn nie zawsze dolegała płyta do płyty .Nie były to jakieś duże szparki , max 1mm Ale takie nierówności niweluje sie szlifując krawędzie płyt które do siebie nie dolegają . Więc dokładność wykonania takie ściany zależy głównie od chęci i dokładności podejmującego sie wykonania docieplenia . Niektórzy zamiast szlifowania krawędzi stosują uzupełnienia za pomocą pianki poliuretanowej o niższym rozprężaniu . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalinaikrzys 17.01.2008 00:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 witam wszystkich forumowiczow!! A my jestesmy tutaj nowi choc juz od dawna czytamy forum to nie zawsze mamy czas udzielic sie w tematach.. Zaczynamy budowac tej wiosny domek 110m2 w Stanislawce gmina Szubin. Chwilowo jestemy w zostoju ale to te formalnosci Nas wstrzymuja Szukam od jakiegos czasu siatki, slupkow i blaszaka, garazu, baraku cos tymczasowego na budowe (plot takze tymczasowy) gdzie moge tego szukac i jakie mniej wiecej sa ceny..?? Dziekuje z gory za odpowiedzi!! Ps: jak ktos ma cosik na zbyciu to chetnie odkupie!!przygarne !! POZDRAWIAM cieplo !! Misia i Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia i Olek 17.01.2008 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Co to znaczy "w waszym przypadku" ? Jakie warunki spelniliscie ze ponizej 3000tys mozecie wykupic? Dla mnie 90% upustu rowna sioe okolo 7000zl a mam duzo mniejsza dzialke. Tzn - kobieta w Gminie, jak z nią rozmawiała to się mnie spytała, jaką mamy działeczkę... Ja na to 1207m2, na co Ona, że zapłacimy za wykup poniżej 3000 zł przy tej 90% redukcji... Zastanawiam się, jakim cudem dla Ciebie 90% upustu, przy znacznie mniejszej działce, równa się aż 7000 zł??? Kwota do zapłaty za wykup wieczystego użytkowania na właśność jest to różnica pomiędzy wartością działki w wieczystym użytkowaniu a wartością działki własnościowej. Jeżeli dla Ciebie 7000 zł, stanowi 10% tej różnicy, to znaczy, że wyceniono tę różnicę Tobie na 70 000 zł!!! Nie wiem, jak dużą masz działeczkę, ale skoro piszesz, że dużo mniejszą, to tylko i wyłącznie dla celów obliczeniowych przyjmijmy, że jej wielkość wynosi około 700 m2. Tak więc różnica na jednym metrze kwadratowym w wartości działki w wieczystym użytkowaniu a wartością działki własnościowej wyniosłaby 100 zł!!!! Szczerze - nie wyobrażam sobie, aby to aż TAKA różnica była... Pozdrawiam Olek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość OtoKero 17.01.2008 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Witam wszystkich . Nie nowy lecz rzadko goszczący na forum forumowicz. Doba jest za krótka przy intensywnej pracy zawodowej i budowie. INEZ2007- dach robiliśmy w sierpniu. Więźba 5,400 za 180m (dość prostego dachu-MO3 bez garażu Murator), 350 zł/m - ułożenie dachówki. Materiał załatwiali oni. My nie byliśmy z nich zbytnio zadowoleni (poprawki i nerwówka , na szczęście płaciliśmy po), ale byli terminowi, poprawili i jest OK, dach wygląda b. dobrze (jak do tej pory). Jeśli nie znajdziesz nic lepszego namiary wyślę na priv. DORI- pod posadzką mamy genderkę (słyszeliśmy, że jest dobry, a na fundamentach mamy dużo gorszy od jakigoś prywaciarza-kruszył się łatwo). Wydawało się, że jest w porzadku. U nas i u sąsiada buduje ta sama ekipa. Sąsiad wziął genderkę na ocieplenie scian i majster narzekał, że krzywy i nie przylega płyta do płyty, są więc odstępy. My wzięliśmy więc inny - termoorganika dalmańczyk, ale 15 cm grubości. Okazał się OK, a "ciepłe kropki" już "grzeją" (na dworze było -10, a w domku +4 bez żadnego dogrzewania). "DORI- pod posadzką mamy genderkę (słyszeliśmy, że jest dobry, a na fundamentach mamy dużo gorszy od jakigoś prywaciarza-kruszył się łatwo)." W zasadzie niczego moja wypowiedź nie wnosi ale chcę tylko zwrócić uwagę, że czasem paplamy bez sensu sami chcąc coś pokazać co niekoniecznie jest prawdziwe. O co chodzi? Genderka to też prywaciarz wiec... szkoda gadać, powyższe zdanie jest bez sensu i ujawnia jedynie tęsknotę za komuną. Niemal każdy chciałby być prywaciarzem ale jak coś nie zagra to prywaciarz be. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasabar 17.01.2008 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 michalinaikrzys - ładny domek będziecie budować, ten dach taki trochę japoński . Co do baraku, to widziałam taki na sprzedaż u mnie we wsi. W sobotę będę tam jechać to spiszę nr telefonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gorgio 17.01.2008 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Szczerze - nie wyobrażam sobie, aby to aż TAKA różnica była... Działka 1178 m2. Jeżeli opłata za dzierżawę wynosi 1% i kwotowo = 907,77 zł to resztę łatwo wyliczysz. Może pani w gminie nie zna nowych wycen? Albo dodała gratis jakieś zniżki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GACUŚ 17.01.2008 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Szukam od jakiegos czasu siatki, slupkow i blaszaka, garazu, baraku cos tymczasowego na budowe (plot takze tymczasowy) gdzie moge tego szukac i jakie mniej wiecej sa ceny..?? Dziekuje z gory za odpowiedzi!! Ps: jak ktos ma cosik na zbyciu to chetnie odkupie!!przygarne !! Witam . Ja siatkę leśną rok temu kupowałem w Castoramie , cena ok 180zł za 50mb . Stemple kupiłem używane tutaj z forum - napisałem ogłoszenie dużymi literami W anonsach było kilka ogłoszeń odnośnie sprzedaży stempli . Siatki leśnej używanej nie polecam tobie kupować bo stracisz dużo nerwów zanim ją założysz . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia i Olek 17.01.2008 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Szczerze - nie wyobrażam sobie, aby to aż TAKA różnica była... Działka 1178 m2. Jeżeli opłata za dzierżawę wynosi 1% i kwotowo = 907,77 zł to resztę łatwo wyliczysz. Może pani w gminie nie zna nowych wycen? Albo dodała gratis jakieś zniżki Gorgio - powiem szczerze, nie za bardzo wiem do czego się Twoja wypowiedź tyczy... Chyba wszystkim nam w Murowańcu wyszło po nowej wycenie, że 1 m2 ziemi we wieczystym użytkowaniu wart jest około 79 zł. Bazując na założeniach z mojego powyższego postu, że celdom ma około 700 m2 ziemi, wartość jego działki (w wieczystym użytkowaniu) po wycenie (przy zalożeniu kwoty 79 zł/m2) wynosi 55 300 zł. Idąc dalej - przy kwocie, jaką podał, którą musiałby zapłacić za wykup działeczki na własność (7000 zł przy 90% redukcji), wyceniono różnicę pomiędzy wartością ziemi we wieczystym użytkowaniu a wartością ziemi własnościowej na 70 000 zł (czyli wartość ziemi własnościowej wynosiłaby 125 300 zł). Czyli, 1 m2 ziemi własnościowej kosztowałby w Murowańcu 179 zł !!!!! Tym samym - szczerze, WĄTPIĘ, aby ziemia własnościowa była aż o 126% więcej warta niż w użytkowaniu wieczystym. Pozdrawiam Olek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 17.01.2008 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Mam prośbę o namiary na sprawdzone ekipy od dachu, z kim rozmawiam to jestem już piąta albo dziesiąta,więc czarno to widzę znalazłam jedną ,ale kto inny więźba i kto inny dach i... jakoś nie mam przekonania, chcą 60zł/m2 Z góry dzięki za pomoc ja szczerze polecam Cegpol na Minskiej maja swoich ludzi-wykonawcow od dachu - material kupilam na 7 % vatu - wiec mialam "szybki" zwrot - od reki. Umowilam sie co prawda z dekarzem - a podeslal swego szwagra - dekarza - wiec sam szwagier mi podpadl - ale Cegpol skutecznie wyegzekwowal wszystkie moje zadania - i dekarze poprawiali co trzeba - w sumie to byly detale - bo sam dach polozyi dobrze. Bardzo podobalo mi sie to ze dzwonilam tylko do Cegpolu i mowilam ze to i to jest zle, ma byc tak - i cegpol zalatwial wszystko - trzymal moja strone - strone klienta. Ryska na rynnie - rynna wymieniona na nowa. Ogromny spokoj i pewnosc, umowa w lapce, platnosc chyba dopiero po miesiacu po wszystkich protokolach zdawczych itp Towar rozliczony tylko wg tego co jest na dachu - doslownie co do sztuki, wszelkie zniszczenia itp mnie nie interesowaly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 17.01.2008 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 różnicę pomiędzy wartością ziemi we wieczystym użytkowaniu a wartością ziemi własnościowej Pozdrawiam Olek Olek, czyli wygląda to tak: wartość ziemi własnościowej - wartość uwieczystej = wartość wykupu wartość wykupu - 90% = kwota po bonifikacie do zapłaty Tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia i Olek 17.01.2008 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 różnicę pomiędzy wartością ziemi we wieczystym użytkowaniu a wartością ziemi własnościowej Pozdrawiam Olek Olek, czyli wygląda to tak: wartość ziemi własnościowej - wartość uwieczystej = wartość wykupu wartość wykupu - 90% = kwota po bonifikacie do zapłaty Tak? Dori: dokładnie tak... różnica pomiędzy wartością ziemi własnościowej a wartością ziemi we wieczystym jest kwotą, jaką należałoby zapłacić chcąc wykupić ziemię na własność... niedawno weszła ustawa, że można będzie ziemię w użytkowaniu wykupić na własność z 90% bonifikatą, pod warunkiem, że średnie miesięczne dochody na 1 członka w rodzinie nie przekroczą wysokości średnich zarobków brutto za 2007 rok, którą to wysokość GUS niedawno ogłosił... Wycenę wartości działek w użytkowaniu mamy już wszyscy zrobioną... jeszcze nie poznałem dokładnie procedury, jak należy w Gminie załatwiać wykup na własność (mają być informacje dostępne w BOK Gminy jakoś po 21 stycznia), ale na 100% trzeba mieć zaświadczenia o średnich miesięcznych zarobkach za ostatnie 6-miesięcy dla każdego pracującego członka rodziny... Pozdrawiam Olek p.s. Przyjmując czysto hipotetycznie dla naszych szacunków, że skoro mi kobieta w Gminie powiedziała, że za wykup zapłacę poniżej 3000 zł (przyjmijmy dla szacunków, że będzie to równe 3000 zł) dla działeczki 1207 m2, znaczy to, że wartość 1 m2 w użytkowaniu jest obecnie około 79 zł, natomiast wartości 1 m2 własnościowego wynosi około 103,8 zł (zaokrąglając do 104 zł/m2). Bazując na tym, myślę, że każdy z nas będzie mógł sobie wyliczyć szacunkowy koszt wykupu ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gorgio 17.01.2008 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Dz.U. 2007 nr 191 poz. 1371 Ustawa z dnia 7 września 2007 r. o zmianie ustawy o przekształceniu prawa użytkowania wieczystego w prawo własności nieruchomości oraz niektórych innych ustaw 2. W decyzji, o której mowa w art. 3 ust. 1, właściwy organ ustala opłatę z tytułu przekształcenia prawa użytkowania wieczystego w prawo własności. Do ustalenia tej opłaty stosuje się odpowiednio przepisy art. 67 ust. 1 i art. 69 ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o gospodarce nieruchomościami (Dz. U. z 2004 r. Nr 261, poz. 2603, z późn. zm.2)). Dz.U. 2004 nr 261 poz. 2603 Obwieszczenie Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 30 listopada 2004 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o gospodarce nieruchomościami Art. 69. Na poczet ceny nieruchomości gruntowej sprzedawanej jej użytkownikowi wieczystemu zalicza się kwotę równą wartości prawa użytkowania wieczystego tej nieruchomości, określoną według stanu na dzień sprzedaży. Czy ja źle rozumuję? Na dzień sprzedaży działkę wyceniono np. na 100.000 zł Od tej kwoty jest bonifikata 90%, czyli do zapłaty zostaje 10.000 zł. Gmina wg. własnego uznania może coś tam jeszcze dodać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 17.01.2008 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Na dzień sprzedaży działkę wyceniono np. na 100.000 zł Od tej kwoty jest bonifikata 90%, czyli do zapłaty zostaje 10.000 zł. Gmina wg. własnego uznania może coś tam jeszcze dodać. Niemożliwe! To oznaczałoby, że masz działkę wartości 100 000. I drugie 100 000 musiałbyś zapłacić, gdyby nie wprowadzili bonifikaty! No tak to nie jest. Zawsze w grę wchodziły wyliczenia kwoty wykupu - i wtedy kiedy kupowaliśmy działkę jakieś 4 lata temu i teraz kiedy dzwoniłam do gminy dziś - właśnie tak pani mówiła jak pisze Olek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia i Olek 17.01.2008 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Dz.U. 2007 nr 191 poz. 1371 Ustawa z dnia 7 września 2007 r. o zmianie ustawy o przekształceniu prawa użytkowania wieczystego w prawo własności nieruchomości oraz niektórych innych ustaw 2. W decyzji, o której mowa w art. 3 ust. 1, właściwy organ ustala opłatę z tytułu przekształcenia prawa użytkowania wieczystego w prawo własności. Do ustalenia tej opłaty stosuje się odpowiednio przepisy art. 67 ust. 1 i art. 69 ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o gospodarce nieruchomościami (Dz. U. z 2004 r. Nr 261, poz. 2603, z późn. zm.2)). Dz.U. 2004 nr 261 poz. 2603 Obwieszczenie Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 30 listopada 2004 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o gospodarce nieruchomościami Art. 69. Na poczet ceny nieruchomości gruntowej sprzedawanej jej użytkownikowi wieczystemu zalicza się kwotę równą wartości prawa użytkowania wieczystego tej nieruchomości, określoną według stanu na dzień sprzedaży. Czy ja źle rozumuję? Na dzień sprzedaży działkę wyceniono np. na 100.000 zł Od tej kwoty jest bonifikata 90%, czyli do zapłaty zostaje 10.000 zł. Gmina wg. własnego uznania może coś tam jeszcze dodać. Chyba jednak źle... Sam cytujesz art 69, który wyraźnie mówi, że : "Na poczet ceny nieruchomości gruntowej sprzedawanej jej użytkownikowi wieczystemu zalicza się kwotę równą wartości prawa użytkowania wieczystego tej nieruchomości, określoną według stanu na dzień sprzedaży." Czyli, jeżeli nieruchomość wycenią na 100 000 zł, a nam wyceniono wartość prawa użytkowania wieczystego tej nieruchmości na 70 000 zł, pozostaje różnica 30 000, która stanowi kwotę bazową wykupu działeczki na własność. Od tej kwoty przysługuje 90% bonifikata, czyli zapłacimy 3000 zł. Teraz chyba jasne? Aby być na 100% pewnym zadzwoniłem właśnie do Gminy, która potwierdziła mi to wszystko, co powyżej napisałem. Pozdrawiam Olek ps. do wniosku trzeba jeszcze będzie złożyć aktualny wypis z ksiąg wieczystych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celdom 17.01.2008 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 No wlasnie ja tez tak myslalam, ale widac cos niedoinformowana jestem. Mam dzialke 850m i liczac 80 zl za m2 to wychodzi niecale 70000zl. Myslam ze odjac trzeba 90% no i wyszlo mi 7000tys. Ale teraz widze ze to nie tak, troche nagmatwane ale kapuje, wzory pomogly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celdom 17.01.2008 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Wychodzi na to ze paradoksalnie bardzo dobrze ze nam gmina podwyzszyla stawki za dzierzawe, gdyby tego nie zrobila roznica bylaby ogromna i wtedy nikomu nie oplacalo sie tego wykupic. Druga strona medalu to taka, ze osoby ktore nie chcialy wykupywac dzialku bo malo placily za rok dzierzawy to teraz beda niejako zmuszone do wykupu bo bedzie to bardziej oplacalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia i Olek 17.01.2008 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Celdom: Ja myślę, że to ma też i inne podłoże. Zgodnie z prawem Unii, nie istnieje coś takiego jak wieczyste. Do 2013 Polska musi dostosować swoje prawo do prawa Unijnego. Także, chcąc czy nie chąc, Gmina w 2013 roku nie może mieć czegoś takiego jak wieczyste użytkowanie. Teraz... Do tej pory stawki za wieczyste były śmieszne (dla naszej działeczki 1207 m2 było to 90 zł). Przy tak niskich stawkach wpływy do Gminy do 2013 roku byłyby bardzo małe. Wielu nie zdecydowałoby się na wykup na własność właśnie z powodu tych śmiesznych stawek. Dokonując teraz aktualizacji wyceny, zapewnili sobie zwiększenie wpływów do budżetu w niektórych przypadkach nawet o 1000% z opłat za wieczyste. Jednocześnie, dając możliwość wykupu na własność z 90% bonifikatą, zachęcą tych, którzy nie chcieli wcześniej wykupywać, jednakże mając z jednej strony opłatę podwyższoną o kilkaset procent, a z drugiej strony możliwość wykupu działeczki za rozsądne pieniądze, zdecydują się ją jednak wykupić, a tym samym zapewnić Gminie kolejne wpływy do budżetu. W efekcie - Gmina i tak wyjdzie na swoje... Pozdrowionka Olek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 17.01.2008 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Zgadzam się z Tobą Olek. My też najpierw te 4 lata temu poprosiliśmy o wycenę wykupu. Nie opłacało się oczywiście, przy tak niskich kosztach opłaty rocznej. Teraz z kolei nie opłaca nam się będzie płacić 1250 za opłatę roczną przez te 4 lata (do 2012 roku, jak słyszałam) bo to by wyszło równe 5 tys. Lepiej już, w moim mniemaniu, wykupić ten grunt - choćby z prośbą o rozłożenie w czasie płatności. Płacilibyśmy tyle samo - a jednocześnie wykupilibyśmy ziemię na własność... Z innej beczki... Kiedy ostatnio byliście w kinie??? Moja propozycja: Za tydzień w piątkowy wieczór (np. ok. g.19-20) proponuję wyjście do Multikina na film: "Jestem legendą" (w roli głównej Will Smith) bilety normalnie: 20zł bilety u mnie 12zł pod warunkiem, jak zwykle, że uzbieram 15 chętnych i gotowych więc proszę się zgłaszać szybciutko wyłącznie na priva , w jak największych ilościach ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gorgio 17.01.2008 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Chyba jednak źle... Dłuuuga droga przede mną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts