Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A nie lepiej wstawić alarm? Cały dom na bezprzewodówce jakieś 3000 zł. ...

JesterS

Masz całkowitą rację.

Ale z drugiej strony - to 1/3 wartości okien.

Jak zawsze należy dokonać wyboru. W sumie to cała budowa na tym polega.

zamiast bezprzewodowego można zrobić docelową instalację alarmową przewodową za dużo niższą cenę. najlepiej zrobic to w dniu montażu okien. w razie pytań proszę na priv.

Poszukuje ekipy do kładzenia tynków. Jaki jest koszt takiej robocizny na naszym bydgoskim rynku?

Nasi fachowcy właśnie skończyli pracę. Tynki położyli bardzo ładnie. Cały dom zrobili w siedem dni i posprzątali po sobie. Płaciliśmy 22 zł za m2 z ich materiałem. Nie są z okolic Bydgoszczy, więc nie każdą pracę w tym rejonie opłaca im się brać, ale zapytać warto.

zamiast bezprzewodowego można zrobić docelową instalację alarmową przewodową za dużo niższą cenę. najlepiej zrobic to w dniu montażu okien. w razie pytań proszę na priv.

nasz satel ca10 z duperelami wyszedl z 1400 zeta (manipulator, syg.zew, kilka czujnikow - okolo 10, obudowa duza podtynkowa, aku 18Ah)

robione na kablu telefonicznym jedynie 4-zylowym - taki mialem za friko

Robił ktoś z Was może podtynkowo okablowanie przygotowawcze pod telewizor LCD/plazma zawieszany do ściany ?

Przymierzam się i zastanawiam się jak rozwiązać problem kabli przyłączeniowych (euro, zasilanie itp) - czy wmurować na stałe, czy tylko jakiś system rurek itp.

Ktoś może to już przerabiał i może się podzielić doświadczeniem ?

Podobnie rzecz dotyczy przewodów głośnikowych pod kino domowe...

Robił ktoś z Was może podtynkowo okablowanie przygotowawcze pod telewizor LCD/plazma zawieszany do ściany ?

Przymierzam się i zastanawiam się jak rozwiązać problem kabli przyłączeniowych (euro, zasilanie itp) - czy wmurować na stałe, czy tylko jakiś system rurek itp.

Ktoś może to już przerabiał i może się podzielić doświadczeniem ?

Podobnie rzecz dotyczy przewodów głośnikowych pod kino domowe...

my tylko ciagnelismy pod tynkiem po salonie przewod glosnikowy

tam gdzie mnie wiecej bedzie telewizor i reszta gratow sa jedynie gniazdka 230V, tv, sat oraz jak na razie w puszce platanina koncowek do tych glosnikow

witam

Pytanie z innej beczki

Wie ktoś moze, w ktorym banku przymykaja oko na informacjie z BIK'u. Wlasnie dostalem 2 odmowna decyzje poniewaz na moim "koncie" w BIK'u widnieje: "kredyt odzyskany, który wcześniej był windykowany" (stara sprawa z przed 3 lat) Splacilem kilkka ostatnich rat po terminie i gdy minal termin ostatniej raty przekazano sprawe do wydzialu windykacji, zanim otrzymalem informacje zaplacilem ta rate.

Teraz ze tak powiem mam skaze na rynku kredytow

pozdrawiam wszystkich

generlaie trudno wydostać się z BIKu, ale nie jest to niemożliwe.

Proponuje spróbować z prośbą o sprostowanie hisotrii do banku w którym miałeś kredyt, miałem podobną sytuację, bank zle naliczył kwoty za obsługe karty kredytowej i było po terminie i za 36pln wrzucili mnie na liste.

5 dni walki, telefonów i pism, ale się udało. ;)

Ponawiam ogłoszenie,

mam do zbycia około 100 szt. stempli, jest więcej coś około 110.

długość średnia 2,75m. są 2,70 są również 2,80.

do odebrania za Ostromeckiem.

więcej informacji na priv.

za całość 300pln. pilne !!

chce poprrostu sie tego pozbyć.

http://www.dogmedia.nazwa.pl/stemple.jpg

A luzem czy w peszelach? Przy suficie czy podłodze ? Przy głośniku wystają po prostu ze ściany czy schowane w puszkach - a może gniazdka ?

O ile powyższy temat jest w miarę łatwy do opanowania, to nadal nie wiem jak rozwiązać wiszący na ścianie telewizor. Nie chcę żadnych kabli pod nim. Mało tego - dekoder/dvd i inne sprzęty będą w innym rogu pokoju.

Ktoś może przerabiał wiszące telewizory ?

ps.

póki co kupiłem plastikowe listwy do kabli, które często widać w przeróżnych biurach pod oknami. Planuje je oczywiście schowac pod tynk i zakończyć puszkami. Tylko nie wiem jak to się w praktyce sprawdzi jak zaczne przeciągać tam kable - scarty, hdmi, zasilające itp.

A luzem czy w peszelach? Przy suficie czy podłodze ? Przy głośniku wystają po prostu ze ściany czy schowane w puszkach - a może gniazdka ?

w luzem

przy podlodze

przy glosniku w rzadku z innymi jest rowniez puszka pod ramke - bedzie specjalne gniazdko

O ile powyższy temat jest w miarę łatwy do opanowania, to nadal nie wiem jak rozwiązać wiszący na ścianie telewizor. Nie chcę żadnych kabli pod nim. Mało tego - dekoder/dvd i inne sprzęty będą w innym rogu pokoju.

Ktoś może przerabiał wiszące telewizory ?

ps.

póki co kupiłem plastikowe listwy do kabli, które często widać w przeróżnych biurach pod oknami. Planuje je oczywiście schowac pod tynk i zakończyć puszkami. Tylko nie wiem jak to się w praktyce sprawdzi jak zaczne przeciągać tam kable - scarty, hdmi, zasilające itp.

kable od dekodera (HDMI) trżeba wpuścić pod tynk do telewizora na ścianie. problem w tym że są to różne kąty pokoju i chyba trzeba będzie kupić kilka kabli przedłużających. za planowaną plazmą doprowadzamy gniazdo 220 V, gniazdo antenowe i kabel HDMI. jeżeli plazma wisi nad szafką z tunerem to kable te (HDMI) chowamy w rurkę o sporej średnicy gdyż już są plazmy z 3 wtykami dużej rozdzielczości.

"Leeonq"

Jeśli chodzi o kredyt hipoteczny to krucho to widzę :cry: Przy gotówkowych kredytach znajdziesz instytucje, która Ci udzieli pożyczkę. Przy hipotekach lipa.

Jedyna szansa to taka, że Bank, gdzie nabroiłeś, skoryguje Twoje dane w BIK, ale marne szanse.

A wiesz do kiedy masz karencję na kredyty? Kiedy się kończy? Jak za 2-3 m-ce to może na zasadzie indyw. decyzji otrzymasz kredyt. Pogadaj uczciwie w swoim Banku, tam gdzie masz konto, najlepiej z kierownikiem, bo jako nowy klient w innym banku, nie masz co liczyć na indyw. podejście do tematu. Powodzenia !!![/u]

"Leeonq"

Jeśli chodzi o kredyt hipoteczny to krucho to widzę :cry: Przy gotówkowych kredytach znajdziesz instytucje, która Ci udzieli pożyczkę. Przy hipotekach lipa.

Jedyna szansa to taka, że Bank, gdzie nabroiłeś, skoryguje Twoje dane w BIK, ale marne szanse.

A wiesz do kiedy masz karencję na kredyty? Kiedy się kończy? Jak za 2-3 m-ce to może na zasadzie indyw. decyzji otrzymasz kredyt. Pogadaj uczciwie w swoim Banku, tam gdzie masz konto, najlepiej z kierownikiem, bo jako nowy klient w innym banku, nie masz co liczyć na indyw. podejście do tematu. Powodzenia !!![/u]

No ot mnie pocieszyłeś, wszystko juz mam zalatwione uprawniomocnione zezwolenie na budowe, ustawiony kierownik budowy, wkipa tez umowiona a tu mala niespodzianka z kredytem

Wystosowalem pismo do banku ktory zamiescil informacjie w BIK'u ze spacilem kredyt przed rozpoczęciem postepowań sądowych. Mysle ze to wystarczy