Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czolem,

Wczoraj mialem spotkanie z instalatorem CO. Niebawem bede mial dokladna wycene, ale tak szacunkowo facet rzuca ok 26000 (robota + materialy). Dom z poddaszem ok. 160m2 uzytkowej (bez garazu i strychu nad). Piec na groszek. Podlogowka w hallu, kuchni i 2 lazienkach, reszta - grzejniki. Na dole salon, pokoj, lazienka, kuchnia, na gorze 4 pokoje i lazienka. Jesli chodzi o robocizne, gosc chce 150zl za punkt i twierdzi, ze to normalna cena w Bydgoszczy. Facet jest podwykonawca eko-instalu i od nich tez bierze materialy.

Czy Waszym zdaniem ta sa realne koszty, troche zawyzone czy zdrowo zawyzone. Nie podaje szczegolow, wiec i o szczegoly nie prosze, chodzi o rzad wielkosci.

Pozdrawiam,

Michal

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja mam dopiero jedną wycenę, przy opcji, piec kondensacyjny + solary + płaszcz wodny (bez kominka) i częściowa podłogówka -całość wyszła 65 000zł w tym podobno ponad 10 000zł robocizna :o :o :o... dodam że dom będzie miał ok 170m2.Pan skwitował "wypasiona cena bo wypasiony dom" :evil: Takim instalotorom dziękujemy :evil: :evil: :evil:

Czolem,

Wczoraj mialem spotkanie z instalatorem CO. Niebawem bede mial dokladna wycene, ale tak szacunkowo facet rzuca ok 26000 (robota + materialy). Dom z poddaszem ok. 160m2 uzytkowej (bez garazu i strychu nad). Piec na groszek. Podlogowka w hallu, kuchni i 2 lazienkach, reszta - grzejniki. Na dole salon, pokoj, lazienka, kuchnia, na gorze 4 pokoje i lazienka. Jesli chodzi o robocizne, gosc chce 150zl za punkt i twierdzi, ze to normalna cena w Bydgoszczy. Facet jest podwykonawca eko-instalu i od nich tez bierze materialy.

Czy Waszym zdaniem ta sa realne koszty, troche zawyzone czy zdrowo zawyzone. Nie podaje szczegolow, wiec i o szczegoly nie prosze, chodzi o rzad wielkosci.

Pozdrawiam,

Michal

To jest realny rząd kosztów.

Robiłem kilka wycen i cena 30.000 zł była normą.

I nic mnie nie interesowało jeśli chodzi o ogrzewanie, ciepłą i zimną wodę czy kanalizację

A podłogówki mam ze 100m2

Jak chcesz kontakt do instalator-a ASPO pisz na priv

Czolem,

Pozdrawiam,

Michal

Też mamy 160 m2. Podłogówka prawie na całym parterze, oprócz jednego pokoju i garażu, na piętrze łazienka i wc, reszta domu grzejniki. Za co i wod-kan płaciliśmy 19 tyś. + piec na ekogroszek (materiał i robocizna).

Witajcie Kochani.

Dawno nic nie pisałem ale muszę się pochwalić, że dostaliśmy (wczoraj) zgodę na budowę. Chcemy zacząć za jakieś 2 tygodnie. Ekipa umówiona - za stan "zero" + mury wew. i zew. strop, mury i murki(ściana kolankowa) u góry, schody główne,wejściowe i taras z tyłu cena: 42 tys netto. Ekipa sprawdzona - postawiła dom znajomym w Borównie no i ma swój własny "garaż" więc jestem jakieś 1500zł do przodu.

Co sądzicie o tej cenie?

No i oczywiscie prośba - szukam dobrego, taniego cieśli/dekarza, który zamontuje całą konstrukcję dachu i położy dachówkę na moim daszku.

cena nie jest zla - choc nie wiem jakie teraz sa ceny

u nas w tej cenie bylo jeszcze: wiezba, sciany szczytowe, kanaliza w chudziaku i kominy - choc kominow mi nie dokonczyli i uciekli - a tez sprawdzeni byli :lol: :lol: :lol: Nie bylo schodow w budynku - bo zrezygnowalismy z wylewanych - za to byly zewnetrzne

Ja mam dopiero jedną wycenę, przy opcji, piec kondensacyjny + solary + płaszcz wodny (bez kominka) i częściowa podłogówka -całość wyszła 65 000zł w tym podobno ponad 10 000zł robocizna :o :o :o... dodam że dom będzie miał ok 170m2.Pan skwitował "wypasiona cena bo wypasiony dom" :evil: Takim instalotorom dziękujemy :evil: :evil: :evil:

Szok! Takich to od razu z ... buta za drzwi.

Witajcie Kochani.

Dawno nic nie pisałem ale muszę się pochwalić, że dostaliśmy (wczoraj) zgodę na budowę. Chcemy zacząć za jakieś 2 tygodnie. Ekipa umówiona - za stan "zero" + mury wew. i zew. strop, mury i murki(ściana kolankowa) u góry, schody główne,wejściowe i taras z tyłu cena: 42 tys netto. Ekipa sprawdzona - postawiła dom znajomym w Borównie no i ma swój własny "garaż" więc jestem jakieś 1500zł do przodu.

Co sądzicie o tej cenie?

No i oczywiscie prośba - szukam dobrego, taniego cieśli/dekarza, który zamontuje całą konstrukcję dachu i położy dachówkę na moim daszku.

Ja mam sprawdzoną ekpię za 38 tys. netto za podobny stan bez tarasu, ale z więźbą. Garaż, sławojka, brama frontowa, kierownik budowy, koparka w cenie. Można powiedzieć, że podobnie, ale to zależy od wielkości i skomplikowania domu.

Jak dla mnie to tempo mają niezłe: umówiliśmy się w poniedziałek na dzałce w celu stwierdzenia czy można zaczynać, szef ekpiy powiedział, że szkoda czasu i pogody i już następnego dnia stał garaż, jakaś szopa i wykop w celu stwierdzenia jak głęboko jest woda. Wczoraj i dziś wylewali chudziaka pod fundamenty. W poniedziałek jak pogoda dopisze to będzie przygotowanie szalunków i zbrojeń. W umowie mam 3-miesięczny czas wykonania tych prac - czyli z więźbą powinni skończyć do 12 maja. Mam nadzeję, że się wyrobią, bo pracują od 8.00 do 16.00, sobota i niedziela wolna.

Ja również szukam sprawdzonego fachowca do dachu. Dach czterospadowy 177 m2, początek prac to połowa maja.

Witajcie Kochani.

Co sądzicie o tej cenie?

No to moja ekipa z zeszłego roku - w tym roku była po 35 tysiaków

Niby niewiele mniej ale zawsze

Witojcie dzielni budowniczy :)

Mkkafe gratuluję sprzedaży mieszkania - teraz, jak my, jesteście trochę jakby bezdomni :lol: Naszego człowieka od wod-kan-co nie polecam :evil: A koszta wykonania i czas wykonania cały czas rosną...

My za to niebawem wprowadzimy się na nasze betony :p

dziś jeszcze wchodzi ekipa od gładzi i malowania.

Jestem bardzo zadowolona.

Mam trochę suporeksu z Solbetu do sprzedania - 3 palety oraz pręty na zbrojenie - sprawdzę ile czego dokładnie jest - zawsze można trochę zaoszczędzić.

witam . Mam problem poszukuję sprawdzonego człowieka bądż ekipy do wywiercenia lub "wykopania" studni. I teraz pytanko jaka studnia jest lepsza głębinówka czy taka kopana z kręgów. Jaki jest kosz takiego przedsięwzięcia. Badania geotechniczne wykazały ,ze wode mamy na 1,3 metra, czy potrzebuje różdżkarza? Czekam na podpowiedzi Pola23

witam . Mam problem poszukuję sprawdzonego człowieka bądż ekipy do wywiercenia lub "wykopania" studni. I teraz pytanko jaka studnia jest lepsza głębinówka czy taka kopana z kręgów. Jaki jest kosz takiego przedsięwzięcia. Badania geotechniczne wykazały ,ze wode mamy na 1,3 metra, czy potrzebuje różdżkarza? Czekam na podpowiedzi Pola23

wszystko zależy od tego do czego ma być ta woda. ja mam wywierconą na 23 metry i jest do kitu - samo żelazo. mamy wwierconą rurę w ziemię i na końcu w domu jest hydrofor. studnia z kręgów to chyba bardziej do budowy niż docelowa a głębinówka powyżej 30 metrów wymaga pozwolenia wodnoprawnego.