Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

marchab - ja mam i napisze priv

w kwestii studni - wlasnie przygotowuje sie do wiercenia - choc decyzja nie zapadla

u nas to koszt ogromny - woda na ok 60 m - wiec dokumentacja - lacznie ok 4 tys zl, wiercenie, pompa, hydrofor, kregi, obsypka i wszystko na gotowo - ok 20 tys zl - razem daje kwote 24 tys

ale na 1,3 metra to masz wode gruntowa....ja mam na 2 m ale to mi nic nie daje - studnie wierci sie z glebszych wartsw - u mnie bedzie to ok 60 m, moze 55. Ja mam w razie czego namiar na geologa z uprawnieniami - oraz na firme wiertnicza majaca sprzet do glebinowych - w bydgoszczy wiekszosc zakladow wiertniczych nie jest przygotowana do wiercenia glebiej niz 20-25 m..tak przynajmniej wynika z wywiadu jaki przeprowadzilam szukajac firmy...raczej nikt nie chcial sie podjac. Firma z ktora bede wspolpracowala - jesli dojdzie do wiercenia jest z wielkopolski - za 1 m wola 220 zl na gotowo ale bez pompy i hydro. Srednica rury - fi 160

gmina sie spoznia z wodociagiem - szczerze gdybym nie musiala - nie wiercilabym .. bardzo mi nie po drodze do tej studni

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

mkkafe napisał:

u nas to koszt ogromny - woda na ok 60 m - wiec dokumentacja - lacznie ok 4 tys zl, wiercenie, pompa, hydrofor, kregi, obsypka i wszystko na gotowo - ok 20 tys zl - razem daje kwote 24 tys...

Nie czepiam sie - tylko pytam z ciekawości.

Bo wiele pisze sie na Forum o studni.

Skoro koszt studni to 25 tys zł.

Do tego prąd (bo rozumiem, że woda nie wytryśnie tylko pompa będzie ją musiała wyppompować)

Amortyzaja (choćby pompy)

Czy ktos z Was liczył po ilu latach się zwróci taka inwestycja?

P.S.

piotrulexa prosze od powstrzymania się od odpowiedzi.

nastka79 napisał:
Moja studnia kosztowała 900 zł bo ma 10m. Do tego hydrofor ok. 500 pewnie. Dołożę też filtry za które zapłacę pewnie ok. 1500 zł i to cała inwestycja. Nie wiem po co studnia na 50m skoro można dokupić filtry i i tak wyjdzie znacznie taniej.

po to ze plyciej nei ma wody

a z bagna zasilic domu sie nei da :roll: musi byc jeszcze okreslone cisnienie itp

eli2 napisał:
  mkkafe napisał:

u nas to koszt ogromny - woda na ok 60 m - wiec dokumentacja - lacznie ok 4 tys zl, wiercenie, pompa, hydrofor, kregi, obsypka i wszystko na gotowo - ok 20 tys zl - razem daje kwote 24 tys...

Nie czepiam sie - tylko pytam z ciekawości.

Bo wiele pisze sie na Forum o studni.

Skoro koszt studni to 25 tys zł.

Do tego prąd (bo rozumiem, że woda nie wytryśnie tylko pompa będzie ją musiała wyppompować)

Amortyzaja (choćby pompy)

Czy ktos z Was liczył po ilu latach się zwróci taka inwestycja?

P.S.

piotrulexa prosze od powstrzymania się od odpowiedzi.

nie da sie przeliczyc kiedy sie zwroci - to tak jakbys probowala przeliczyc kiedy ci sie zwroci wodociag skoro moglabys sobie nosic wode z jeziora. Bedziesz liczyc??

Albo kiedy sie zwroci benzyna gdybys zaczela chodzis wszedzie pieszo :roll:

Dori - jak bede w stanie okreslic ile mi brakuje to sie zglosze. Jesli mialabys kogos chetnego to sobie sprzedaj, ok?

sasiedzi maja studnie - we dwoje pod jedna sa podpieci - ale porazka....widze ze wszystko tam tanim kosztem i studnia nie wyciaga....nie da rady abysmy i my sie podpieli bo siadzie

moge sobie jeszcze wode podciagnac z ogrodkow dzialkowych - do budynku bedzie z 70 m - docelowo pitna i druga rura do podlewania - z jeziora - juz na stale. Ale 1 listopada woda jest odcinana :lol: teoretycznie wtedy wodociag powinien juz byc. Ale nie moge sobie pozwolic na bazowanie na slowie powinien bo to zbyt ryzykowne. A wtedy bedziemy juz na stale tam mieszkac :roll:

Najbardziej obawiam sie ze zrobie odwiert - np kosztem wykonczenia gornych pomieszczen domu i jesienia powstanie wodociag...oczywiscie nei musze sie pod niego podpinac - no chyba ze musze :lol: ale woda u sasiada - na ok 50 m ma za duzo zelaza wiec kazdy jednak wiaze nadzieje z tym wodociagiem....typowa patowa sytuacja

Gość OtoKero
  nastka79 napisał:
Moja studnia kosztowała 900 zł bo ma 10m. Do tego hydrofor ok. 500 pewnie. Dołożę też filtry za które zapłacę pewnie ok. 1500 zł i to cała inwestycja. Nie wiem po co studnia na 50m skoro można dokupić filtry i i tak wyjdzie znacznie taniej.

Do takiego rozwiązania należy dodać koszt eksploatacji filtrów i urok pryska.

dori napisał:
myślę, że niektórzy nie mają po prostu wyboru - albo studnia albo beczkowóz wody przed domem...

mkkafe, dori - Teraz kumam. Ja myślałem, ze Wy z oszczędnosci te studnie kopiecie. Teraz włożę kasę - a potem mi się to zwróci.

Oczywiście - jak nie ma wodociągów to nie ma się co zwracać - woda musi być.

Witam,

Napotkałem na ścianę nie do przebicia - jak się wydaje. Może już ktoś z Was przechodził podobne batalie i poradzi jak skutecznie walczyć z urzędami ?

Wg. planu zagospodarowania gminy z 1999r. na mojej działce przewidziano szczelne szambo. Ja chcę oczyszczalnię ... Mogę złożyć wniosek do Starostwa, ale jak mnie poinformowała firma wykonawcza, na 99.9% dostanę odmowę ...

W gminie mówią, że musi być szambo i tyle (bo taki jest plan, a nie, że jest tam kanaliza) i nie ma żadnej możliwości tego obejścia.

Jakie macie rady ?

pozdrawiam

pyciu napisał:
Witam,

Napotkałem na ścianę nie do przebicia - jak się wydaje.

W gminie mówią, że musi być szambo i tyle (bo taki jest plan, a nie, że jest tam kanaliza) i nie ma żadnej możliwości tego obejścia.

Jakie macie rady ?

pozdrawiam

W planie musi być wyraźnie zaznaczone,że ścieki należy odprowadzać do szczelnych zbiorników .Jesli takiego zapisu nie ma starostwo wyda zgodę na POŚ jeśli takie info jest to niestety nie ma szans :cry:

INEZ2007 napisał:

W planie musi być wyraźnie zaznaczone,że ścieki należy odprowadzać do szczelnych zbiorników .Jesli takiego zapisu nie ma starostwo wyda zgodę na POŚ jeśli takie info jest to niestety nie ma szans :cry:

W planie stoi dokladnie tak: "odprowadzanie ścieków do szczelnych zbiorników czasowego gromadzenia nieczystości ciekłych ...".

Na prawdę nie można jakoś tego przeskoczyć ? Ja nie chcę szamba!!

Aha, zapomniałem dodać, że sąsiad ma oczyszczalnie (budował 2 lata temu)

pyciu napisał:

moj sasiad tez ma garaz na granicy z innym a nam i sasiadowi z drugiej strony nie chca dac zgody na pobudowanie na granicy garazy

tylko ze oni zrobili to nielagalnie a nie o to przeciez chodzi ...

pyciu napisał:
W planie stoi dokladnie tak: "odprowadzanie ścieków do szczelnych zbiorników czasowego gromadzenia nieczystości ciekłych ...".

Na prawdę nie można jakoś tego przeskoczyć ? Ja nie chcę szamba!!

U mnie w planie nie ma zapisu,że muszą być ścieki odprowadzane do pojemników a w starostwie i tak poinformowano mnie,że zwrócą się do gminy z pytaniem jak tam interpretują ten zapis.Więc nie licz na to,ze nie zauważą tego u Ciebie.A jeśli chodzi o sąsiada to raczej ten argument nie przejdzie.

Bardzo wszystkim dziękuję za podpowiedzi odnośnie studni. Znajomy obiecał zdobyć namiary na studniarza , robocizna z materiałem podobno 110 za m ( za głębinówkę oczywiście bez hydroforu ) Zaczekamy, pogadamy , zobaczymy. Ale nurtuje mnie jeszcze jedna sprawa: zakładam ,ze woda będzie i będzie ok, to czy przed zamieszkaniem, odbiorem budowy pojawia się jakaś "magiczna instytucja" i rząda ode mnie zaświadczenia ,że woda jest zdatna do picia???? :D

Partner - piszesz,ze wodę masz do kitu , to jak sobie radzisz. Jakiś zasobnik na wodę przed domem, coś w tym stylu???????? Pozdrawiam :D

Znajomy poszukuje Kierownika Budowy (nadzór nad ekipą, doradztwo).

Nie ma czasu na budowę ani wiedzy z tym związanej.

Chciałby w pewnym sensie oddać "tę działkę" Kierownikowi.

Oczywiście zdaje sobie sprawę, że taki fachowiec może kosztować więcej niż zwykły "wypełniacz Książki Budowy" ze stempelkiem.

W zamian oczekuje jednak fachowości, uczciwości i twardego stanowiska wobec ekip (w trakcie negocji cen z wykonawcami i podczas samego wykonania).

Najlepiej gdyby mieszkał w Osielsku.

Jeśli znacie kogoś takiego - proszę o info na P.W.

Przypomniała mi się scena z Kilera - to musi być ktoś taki:

- ... Masz być jak bulterier!

- Będę!

- Jak wściekły byk, jak chrabąszcz, jak gajowy, jak Tommy Lee Jones w "Ściganym"! :-)

Pozdrawiam