Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Odebrałam dzisiaj pozwolenie na budowę :D :D :D no i na oczyszczalnie też :D

Gratulować :)

Teraz pytanie a gdzie kupić tę plexi?

Np.: FASADA BYDGOSZCZ

ul. Chocimska 15, tel./fax (052) 3224011 - można również wejść od strony Gdańskiej, brama prawie naprzeciwko "Rywala". Ewentualnie poszukaj w innych zakładach produkujących reklamy.

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Aga - ja znalazlam to u nich przypadkiem - dzwonilam po roznych sklepach pytajac czy jest to dostepne...musisz chyba zadzwonic i po prostu popytac. Od czasu gdy ja kupowalam minelo juz prawie 6 lat, moglo sie wiele zmienic

nie pamietam skad bralismy plexe - ale druga opcja byla: plyta pilsniowa - chodzilo tylko o to aby przykleic te mate na cos co izoluje ja (jest samoprzylepna) od mokrych tynkow - bo na bank by odchodzila - kawalek ktory zostal przykleilismy w lazience na zagruntowana sciane i odchodzil. Tych wszystkich porad udzielil mi pracownik Rejs - ktory sam u siebie mial te mate chwile przede mna przyklejona

Czy ktoś z Was forumowiczów wie gdzie można kupić w Bydgoszczy lub okolicy blachę do kuchni

np.

http://www.muratordom.pl/kuchnie/pomysly-na-wykonczenie/blacha---nowoczesnie-i-sterylnie,6439_66.htm

lub też plexi.

Hm nikt nie wie????

Blache mam nad płytą-kupione w Ikei zamist blachy są też płyty szklane.Nazywają się chyba Ikea Imperativ.Do samodzilengo montażu.

Czy ktoś budował się nie mając jeszcze wody na działce?

Ekipa, którą mam miała zacząć pierwotnie budowę w maju, ale z racji pogody i innej bardziej dochodowej roboty w tym terminie zaczęli mi teraz, a ja jeszcze nie mam wody. Fachowcy polecili mi załatwić jakiś duży baniak na wodę.

Może ma ktoś taki zbiornik i nie jest mu teraz potrzebny? Chętnie odkupię/pożyczę/przyjmę.

Temat pilny dlatego wytłuszczony i przyczerwieniony

Czy ktoś budował się nie mając jeszcze wody na działce?

Ekipa, którą mam miała zacząć pierwotnie budowę w maju, ale z racji pogody i innej bardziej dochodowej roboty w tym terminie zaczęli mi teraz, a ja jeszcze nie mam wody. Fachowcy polecili mi załatwić jakiś duży baniak na wodę.

Może ma ktoś taki zbiornik i nie jest mu teraz potrzebny? Chętnie odkupię/pożyczę/przyjmę.

Temat pilny dlatego wytłuszczony i przyczerwieniony

a kiedy będzie woda? może warto wywiercić studnię na kilka metrów do tego ręczna pompa i na budowę wystarczy

Cześć

jako że sporo osób pytało mnie o namiary (w końcu w stopce mam napisane że je podaję) i wszędzie podawałem błędny numer telefonu do faceta od rygipsów,szpachlowań itp (wykończeniówka też) to chciałbym go oficjalnie podać. Nie chce mi się szukać tych kilkanaście osób i pisać osobno do każdego

Więc tak

Pan Krzysztof (52) 379 88 75

JesterS

ps. wiecie że jest sporo osób czytających a nie udzielających się na naszym forum? A wiem to po liczbie zapytań na priv.

a kiedy będzie woda? może warto wywiercić studnię na kilka metrów do tego ręczna pompa i na budowę wystarczy

Myślę, że woda to kwestia kilku tygodni - woda i kanaliza idą przy działce, muszę podpisać umowę z wodociągami, wpiąć się i wstawić licznik. Poblem polega na tym, że pewien pan z wodociągów w Żołędowie, z którym trzeba podpisać umowę jest na urlopie i nikt go nie zastępuje.

Czy ktoś się z Was spotkał z takim kłopotem:

W miejscach gdzie idzie w ścianie kabel od instalacji elektrycznej ( np. do gniazdka) na tynku i farbie robi się "tłusty ślad" z góry na dół - dokładnie tak jak idzie kabel. Czego to może być przyczyna?

Zrobiło mi się tak w mieszkaniu i chciałbym tego uniknąć w domu....

Dorzucę kilka słów na temat POŚ, bo sam niedawno przerabiałem.

Teoretycznie budowa POŚ nie wymaga pozwolenia na budowę a jedynie zgłoszenia. Żeby zatem zaoszczędzić na czasie można złożyć wniosek o pozwolenie do starostwa na szambo (bez niebezpieczeństwa odrzucenia) a potem lub w tym samym czasie zgłoszenie na POŚ. Prawo jest jednak jednoznaczne. Jeżeli na danym terenie nie ma planu zagospodarowania i gmina określa i wydaje warunki zabudowy, to możłiwośc budowy szamba lub POŚ zależy jednynie od wymiarów działki, badań geologicznych itp. oraz "widzimisię urzędnika". Jeżeli natomiast jest plan zagospodarowania to wg mojej wiedzy potwierdzonej w wielu miejscach, starostwo nie wyrazi zgody na budowe sprzeczną z planem , czyli np. POŚ tam gdzie ma byc szambo. I od tego nie ma odwołania. Jedyna szansa to wniosek od gminy aby zmienić miejscowy plan, ale to trwa bardzo długo (mówiono mi, że nawet kilkanaście miesięcy) i nie jestem pewien, czy nie trzeba pokryć kosztów zmiany. Mam sytuację taką, że sąsiedzi mają POŚ a ja musze mieć szambo. Dla urzedników to nie jest argument, najwyżej mogą sprawdzić legalność budowy sąsiada, czego oczywiście nie zasugeruję.

Także jeśli w planie jest szambo, legalnie nic nie da się zrobić.

A z szambem chyba tez mozna jakoś żyć, mam przynajmniej taką nadzieję.

Czy ktoś może polecić jakiegoś lokalnego wykonawcę POŚ? Jakaś firma robiła u kogoś i jest z niej zadowolony? Będę bardzo wdzięczna za wszelkie namiary.

Wysyłam na priva.

Poza tym chciałam się dopytać - jakie są teraz ceny- szpachlowanie z malowaniem - czy 12zł/m2 to cena ok? Zrobiliśmy tynki gipsowe, jednak u góry i tak trzeba było zrobić gładzie na karton-gipsach na sufitach i zdecydowaliśmy się też na szpachlowanie ścian. Na razie tylko u góry. Bo na dole mamy graty z mieszkania. No właśnie - przeprowadziliśmy się :p Mieszkamy w campingu wprawdzie nadal, to nasza ulubiona sypialnia, ale wszystkie graty z mieszkanka stoją już w domku. Działa kibelek, ogrzewanie, woda :lol: A na górze działa ekipa i kurzy jak diabli. Czekam aż skończą w tym tygodniu... :p

Inez - no to ruszaj! Powiększaj tę nasza wioseczkę.

Pozdro for all!!!

Dorzucę kilka słów na temat POŚ, bo sam niedawno przerabiałem. (...)

Wszystko niby się zgadza poza jedną zagadką tego urzędniczego światka.

Zakładasz bowiem z góry, że sąsiedzi nielegalnie są sPOŚowani ...

Ja mam podobną sytuację co Ty, wszyscy (poza jednym) sąsiedzi mają POŚ i wszyscy jadą na tym samym planie zagospodarowania.

Myślisz, że sąsiedzi nielegalnie je budowali ? Nic mylnego - mają zgody od starostwa. Ostatni składał wniosek jeszcze kilka m-cy temu (mimo wcześniejszego na szambo) ... i ma zgodę!

Poza tym chciałam się dopytać - jakie są teraz ceny- szpachlowanie z malowaniem - czy 12zł/m2 to cena ok? Zrobiliśmy tynki gipsowe, jednak u góry i tak trzeba było zrobić gładzie na karton-gipsach na sufitach i zdecydowaliśmy się też na szpachlowanie ścian. Na razie tylko u góry. Bo na dole mamy graty z mieszkania. No właśnie - przeprowadziliśmy się :p Mieszkamy w campingu wprawdzie nadal, to nasza ulubiona sypialnia, ale wszystkie graty z mieszkanka stoją już w domku. Działa kibelek, ogrzewanie, woda :lol: A na górze działa ekipa i kurzy jak diabli. Czekam aż skończą w tym tygodniu... :p

Inez - no to ruszaj! Powiększaj tę nasza wioseczkę.

Pozdro for all!!!

GRATULUJEEEEMYYYY :D :D

a tak poza tym u nas w gminie nie ma podatku od psów :lol: :lol: :lol:

natomiast podatek od nieruchomości przysyłają do domku :-?

Dorzucę kilka słów na temat POŚ, bo sam niedawno przerabiałem. (...)

Wszystko niby się zgadza poza jedną zagadką tego urzędniczego światka.

Zakładasz bowiem z góry, że sąsiedzi nielegalnie są sPOŚowani ...

Ja mam podobną sytuację co Ty, wszyscy (poza jednym) sąsiedzi mają POŚ i wszyscy jadą na tym samym planie zagospodarowania.

Myślisz, że sąsiedzi nielegalnie je budowali ? Nic mylnego - mają zgody od starostwa. Ostatni składał wniosek jeszcze kilka m-cy temu (mimo wcześniejszego na szambo) ... i ma zgodę!

To nie o to chodzi, że zakładam, że POŚ sa nielegalne ze złej woli. Po prostu miejscowy plan zagospodarowania istnieje od 1997 roku (pewnie dlatego, że wstedy POŚ to była abstrakcja dla bogatych są w nim wpisane szamba). W starostwie powiedzieli mi, że kilku lat nie wolno zrobić niczego wbrew miejscowym planom. To samo mówił mi architekt, który adaptował projekt i ludzie z gminy. Z tego własnie wywnioskowałem, że chyba POŚ nie są do końca legalne.

Gość OtoKero

Sprzedam przyczepkę towarową o ładowności 595kg. Zarejestrowana i ubezpieczona. Posiadam ją rok. Ewentualna sprzedaż jest na fakturę więc nie trzeba iść do skarbówki w celu dokonania opłaty od transakcji.

Nie ma żadnych uszkodzeń w 100% sprawna. Typ to GN013 7/180 Uni firmy Sorelpol. Wszelkie parametry wraz z ceną na ich stronie http://www.sorelpol.com/pl/przyczepy.pdf

Moja cena to 1600 brutto i nie podlega negocjacjom.