Majcher 12.03.2008 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Bloczki po 2 dniach układali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość OtoKero 12.03.2008 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Każdy buduje jak uważa. Takie tempo jednak to nieporozumienie. Korzystne jest to przede wszystkim dla ekip budujących.Można by powiedzieć, że inżynierowie projektanci to głupcy, którzy twierdzą, że trzeba zachować jakikolwiek cykl technologiczny, ale jeśli inwestorzy sami nie dbają o jakość swojej inwestycji to czemu nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agniha 12.03.2008 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Fakt... moi fachmeni czekali z murowaniem jakieś dwa tygodnie i to latem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majcher 12.03.2008 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Każdy buduje jak uważa. Takie tempo jednak to nieporozumienie. Korzystne jest to przede wszystkim dla ekip budujących. Można by powiedzieć, że inżynierowie projektanci to głupcy, którzy twierdzą, że trzeba zachować jakikolwiek cykl technologiczny, ale jeśli inwestorzy sami nie dbają o jakość swojej inwestycji to czemu nie? Tak jak powiedziałeś każdy buduje jak uważa. Ja nie jestem budowlańcem, ale pracuję w branży pokrewnej i mam kontakt z fachowcami praktykami, którzy budują zarówno wielkie hale i bloki jak i domki. Teoretycznie fundamenty powinny schnąć nawet 27 dni i w przypadku dużych obciążeń wszyscy tego terminu dotrzymują. Jeżeli jednak pytałem ich o mały domek uśmiechali się i zgodnie twierdzili, że mało kto czeka tyle czasu. Obciążenia sa na tyle małe, że o ile nie ma innych problemów typu zły grunt, to tak naprawdę nie ma to praktycznie żadnego znaczenia. Takie było zdanie kierownika budowy, inspektora nadzoru, więc taką podjąłem decyzję. Czy dobrą - nie wiem. Mam nadzijeę, że chatka się nie rozleci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość OtoKero 12.03.2008 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Ja mam także nadzieję, że Ci się nie rozleci. Niemniej nie zmienia to faktu, że pomijasz PRAWIDŁOWY proces technologiczny co może mieć niekorzystny wpływ na poprawnie wyliczonych obciążeń budynków.Każda budowla to inne miejsce i inne obciążenia. Możemy sobie powymieniać zdania ale już i tak nie cofnie się tego co zostało poczynione.Każdy kto utwierdzał Cię w przekonaniu, że tak można zrobić tak naprawdę ma głęboko w nieposzanowaniu tę kwestię bo to (nie daj Boże by miało ujemne skutki.) wyłącznie Twój kłopot. Porównywanie budynku mieszkalnego z wielkimi obiektami jak dla mnie to tylko lekceważenie Ciebie. Twój projekt realizowany jest na podstawie obliczeń dla tego właśnie projektu a nie jakichkolwiek innych wielkich budowli. Zatem argument, że tamte muszą wyczekać określony termin a Twoja inwestycja nie jest zwyczajnym nadużyciem.Za jakość i wytrzymałość budowli (każdej) odpowiada w pierwszym rzędzie projektant a dopiero potem wykonawca. Jakby co złego po paru latach to nie znajdziesz tych, którzy Ci tak radzili bo nie będziesz miał na to potwierdzenia.Ja słucham fachowców i czasem są to cenne wskazówki ale jeśli każe mi się odstępować od zachowania NORM wytrzymałościowych podczas budowy domu to mnie to nie bierze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INEZ2007 12.03.2008 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 No to powidzenia. Ja zacząłem tydzień temu we wtorek a dziś mam już połowę ścian postawionych. Życzę Wam (i sobie też) jak najmniej problemów. Tobie również życzę jak najmniej zakrętów na prostej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 12.03.2008 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Fakt... moi fachmeni czekali z murowaniem jakieś dwa tygodnie i to latem... no tak. pewnie mieli w tym czasie zalegla robote do dokonczenia ile beton powinien stac w spokoju to wszyscy wiemy, ze po kilku dniach uzyskuje polowe swojej wytrzymalosci tez wiadomo a jak na dodatek muruje jeden majster tak jak u nas i dziennie przybywaja mu z 3 warstwy bloczka to chyba tragedii nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyciu 12.03.2008 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Za jakość i wytrzymałość budowli (każdej) odpowiada w pierwszym rzędzie projektant a dopiero potem wykonawca. (...) To mnie zadziwiło co piszesz. Od kiedy to projektant odpowiada za cokolwiek w naszym kochanym kraju ? Wg. prawa budowlanego w pierwszym rzędzie "do odstrzału" stanie nie kto inny jak ten który projekt adaptował ... potem kierbud i może na końcu jak jeszcze kule zostaną projektant. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agniha 12.03.2008 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Agniha napisał: Fakt... moi fachmeni czekali z murowaniem jakieś dwa tygodnie i to latem... no tak. pewnie mieli w tym czasie zalegla robote do dokonczenia Może w tym czasie komuś, kto nie za bardzo się zna i ufa bezgranicznie wylali ławę, wymurowali fundamenty i postawili ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majcher 12.03.2008 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 OTO KERO - ja nie neguję kompetencji projektantów, ale (zgodnie z informacjami od kierownika i inspektora) projekty gotowe sprzedawane w internecie, sa projektami uniwersalnymi , które powinny się "sprawdzić" zarówno w dobrych jak i złych warunkach np. gruntowych. Projekty sa przygotowywane zatem z reguły na gorsze warunki, bo chodzi o to żeby się nie zawaliło a w przypadku lepszych warunków najwyżej dom będzie miał konstrukcję schronu. W tym miejscu pojawia się pole do popisu dla projektanta adaptującego projekt. Powinien on dla konkretnego przypadku m. in. odchudzić lub wzmocnić konstrukcję. Tymczasem jak dotąd nie słyszałem aby jakiś projektant konstrukcję odchudzał, jak sa problematyczne warunki to wzmacnia budynek, jak warunki są dobre ogranicza sie do przeniesienia okienek itp. Oczywiście powiesz, że należy wybrać architekta, który zrobi wszystko, mówimy jednak nie o terorii, tylko praktyce, kiedy większość z nas bierze gościa w miarę taniego i szybkiego. Dlatego też często to własnie ekipa budowlana weryfikuje np. ilośc stali, dodatkowe zbrojenia itp.Kolejny raz powtarzam, ja nie neguję tego, że byłoby dobrze gdyby fundamenty schły 27 dni. Byłoby również dobrze aby stan surowy otwarty przezimował, tynki zewnętrzne były kładzione też dopiero po kilku miesiącach itd. Wtedy jednak budowa powinna trwać ponad 2 lata a to dla większości, przede wszystkim ze względów finansowych, jest nierealne. Ja zaufałem mojej ekipie i myślę, że w większości przypadków inni forumowicze robią podpobnie - kogoś trzeba słuchać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 12.03.2008 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Agniha napisał: Fakt... moi fachmeni czekali z murowaniem jakieś dwa tygodnie i to latem... no tak. pewnie mieli w tym czasie zalegla robote do dokonczenia Może w tym czasie komuś, kto nie za bardzo się zna i ufa bezgranicznie wylali ławę, wymurowali fundamenty i postawili ściany jak ekipa sprawna to pewnie tak by moglo byc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
__Marek 12.03.2008 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 U mnie fachowcy też idą jak burza i po wylaniu ław powiedziałem im, że stopujemy. Wylali w czwartek, w piątek rozszlowali i chciałem ich zaprosić dopiero za te 2 tygodnie. Kierownik budowy się zdziwił mojej decyzji, a według jego wiedzy spokojnie mogą stawiać bloczki już w poniedziałek czyli po prawie 4ech dobach. Te 2 tygodnie byłyby owszem zalecane wtedy, gdy w jeden dzień bym wybudował cały dom i wykończył - czyli byłoby pełne obciążenie. Zapytałem znajomego inspektora budowy i ten powiedział, że spokojnie po 3 dobach mogą murować dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eli2 13.03.2008 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Nie chciałem wywołać burzy. Pytałem z ciekawości. Myślę, że każdy ma po części rację. Temat najlepiej zakończyć. Marek - skoro idziesz dalej to znaczy że poradziłeś sobie z przejściowymi problemami z ławami. Cieszę się i trzymam kciuki. Ja mieszkanko w poniedziałek sprzedałem (tzn mam umowę przedwstępną i drobną zaliczkę). Jest więc szansa że za miesiąc albo dwa ruszę dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leeonq 13.03.2008 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Pytznie z innej beczki, Ma moze ktos na zbyciu skrzynke elektryczna budowlana. z gory dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 13.03.2008 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Pytznie z innej beczki, Ma moze ktos na zbyciu skrzynke elektryczna budowlana. z gory dziekuje nie mam ale niedawno sprzedawalem swoja metalowa w dobrym stanie zdaje sie za 250 zeta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek1719502178 13.03.2008 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 A sam szukam dobrego tartaku do wykonania więźby. Polecam tartak w Solcu Kujawskim. Namiary podałem na priv. Minus taki, że impregnują ręcznie, ale można więźbę przewieźć gdzie indziej zaimpregnować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celdom 13.03.2008 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Czy tyo normalne ze tak dlugo czekam? Mam dzialke niespelna rok i poprzedni wlasciciele powiedzieli mi ze gmina mi przysle list z rachunkiem ktory trzeba bedzie zaplacic do konca marca.Czy ktos z was kto ma dzierzawe wieczysta jeszcze w tym roku nie dostal listu z gminy ile trzeba zaplacic za uzytowanie wieczyste. Jest juz polowa marca a ja nadal czekam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość OtoKero 13.03.2008 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Bydgoszcz już rozsyłała ponieważ nastąpiła zmiana wysokości opłat.Wcześniej jeśli wysokość dzierżawy nie rosła to nic nie przysyłali - po prostu płaciło się taką samą kwotę bez wcześniejszego wezwania zawsze do końca marca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celdom 13.03.2008 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Czyli jak dzialka jest w Murowancu to zaliczasz ja do Bydgoszczy? Jezeli chodzi o gmine to Biale Blota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość OtoKero 13.03.2008 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Ja niczego nie zaliczam. Moja działka leży w granicach gminy Bydgoszcz stąd o tej gminie się wypowiedziałem.Nie mam pojęcia jak to funkcjonuje w innych gminach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts