Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie,

Jestesmy tu goscinnie - zarowno wirtualnie, jak i fizycznie - u rodziny na świętach. Na codzien piszemy na grupie wrocławskiej, bo tam stawiamy domek.

Chcialbym zasiegnac jezyka gdzie mozemy obejrzec dochowki Koramic oraz Bogen z naciskiem na ta druga. Siedzimy w goscinie do konca tygodnia, a po powrocie musimy zamowic juz dachowki, bo 5go maja wchodzi nam dekarz. W zasadzie wszystko jest juz jasne, ale chcialbym jeszcze wziac dachoweczki do reki, zobaczyc kolor, itd. zeby po powrocie juz zamawiac, a nie dopiero jezdzic i wybierac.

pozdrowka!

Dzieki za odzew :-)

Chyba niejasno sie wyrazilem.

Szukamy namiarow na hurtownie, ktore maja Bogena.

Bo koramica juz wiem gdzie bedziemy ogladac.

Chociaz oczywiscie u jakiegos Forumowicza na dachu tez bysmy chetnie zobaczyli :-)

pozdrowka!

Zależy czy w Bydgoszczy czy w Toruniu, jak w Toruniu to Bogena mają na Polnej - ja zamówiłam u nich - za jakieś 2 tygodnie już będę ją miała :D

Dori czy stół wielkanocny stał już wreszcie w salonie, czy jeszcze nie?

Powiem tylko, że wczoraj przetoczyło się przez domek trochę gości - było bardzo sympatycznie... :p

i przy kominku do późna siedzieliśmy z mężusiem... Ah... jak cudnie :)

także już czuję, klimacik mieszkania u siebie choć jeszcze daleko do końca, oj daleko :)

[/img]

Zależy czy w Bydgoszczy czy w Toruniu, jak w Toruniu to Bogena mają na Polnej - ja zamówiłam u nich - za jakieś 2 tygodnie już będę ją miała :D

W Bydgoszczy.

I przy okazji drugie pytanie:

Czy ktos z okolicy najlepiej Bydgoszczy buduje moze wg projektu Lawenda z biura Horyzont?

pozdrowka!

Proszę poradźcie jakie instalacje oprócz prądowej warto jeszcze położyć???

Telefon, domofon, antenowa, internet, ewent. do nagłośnienia .... jakie jeszcze?

Wszystko co wyobraźnia podpowiada np. alarm, monitoring z kamerami na zew. i/lub wewn., sterownik z termostatem od pieca C.O. ...

Cześć

Ja jeszcze jeśli pozwolicie wrócę do tematu kominka. Nie będę oceniał systemów DGP czy PW bo to każdy musi sobie sam odpowiedzieć co potrzebuje ale powiem na co ja bym zwrócił uwagę przy zakupie. Oczywiście pomijając moc i estetykę lub gust moim zdaniem:

- kurtyna powietrzna to mit. Mam Arysto i może nie jest to najwyższych lotów ale jego kurtyna powietrzna to raczej niedziałający wynalazek. Owszem dmucha ale tak powiedzmy na 5-10 cm od dolnego rantu szyby wyżej już normalnie się brudzi. Ja mam DGP i szyba jest nieestetyczna po dwóch dniach a przy PW tak jak ma mój kumpel (Lechma) to szyba jest niedodoczyszczenia. CZARNA. :o :x :evil: Może jak się wyda 7k-10k na wkład to kurtyna działa :-?

- moim zdaniem przydałaby się szyba piezo-cośtam-cośtam. Taka spalająca osad i brud ale mój kominek jej chyba nie ma ponieważ raz specjalnie czekałem z dwa tygodnie z czyszczeniem i nic się nie dopaliło. :lol: :lol:

- przydatne jest palenisko zagłębione poniżej poziomu drzwiczek. Nic nie wypada, nie strzela ani nie brudzi dzieki czemu można parkiecić podciągnąć bardzo blizko kominka.

- duży wewnętrzny popielnik to jest to. Do czyszczenia trzeba niestety kominek wygasić ale i tak szyby nie doczyści się przy zapalonym.

- w obudowie natomiast polecam pojechać z kamienia lub czegoś łatwo czyszczącego jak najwyżej lub zrobić jakąś półkę albo inny skosik bo jednak się brudzi. Ja mam tak powiedzmy z 50 cm nad drzwiczki kamień i moim zdaniem to za mało i najprawdopodobniej będę to przerabiał.

No i tyle przemyśleń z tej zimy która mam nadzieję już wkrótce nas opuści.

O ile się nie mylę mam w kominku szybę piro-coś tam-coś tam. Brudzi się jeżeli jest wilgotne drewno lub przymknięty dopływ powietrza. Wystarczy jednak odkręcić powietrze po nałożeniu do kominka, dać się trochę rozpalić i brud znika (wypala się). Zostaje trochę w rogach ale to nie jest rażące naruszenie mojego poczucia estetyki. W sezonie nie czyściłem szyby ani razu a paliłem resztki pobudowlane - sosenka.

cemik - pokaz ten swoj kominek z piro cos tam cos tam :lol: - albo zalinkuj

graczyka widzialam - bardzo ladny, pochwalam, mimo ze bez piro cos tam :lol:

dzieki za rady

Dzięki ale bez przesady z tą ładnością. Dowiadywałem się o tę szybe i faktycznie mój nie ma tego bajeru i nawet na zamówienie nie robią. Nato miast jeśli jest tak jak pisze cemik to może za jakiś czas pomyślę o takiej szybie ale to kosztuje jak za zboże. :cry:

Nadal szukam ziemi a może bardziej ekipy od elewacji.

Najpierw link, dość stary ale jeżeli to was interesuje mogę zrobić nowsze fotki.

http://forum.muratordom.pl/post1607290.htm?highlight=breccia#1607290

Wkład chyba z Francji, nie pamiętam nazwy i typu. Kosztował około 2500PLN (można przeliczyć na zboże). Jeżeli znajdę szczegóły to podam, ale po przeprowadzce znajdowanie starych papierów to prawdziwa loteria. Ujawniają się czasami nowe stare faktury - dobrze, że wnisek o zwrot vatu można składać co roku.

Mamy kominek z PW firmy LECHMA. Faktycznie szyba szybko się brudzi. A nam się nie chce jej myc :p

Gdzie można kupic / zamówic / obejrzec fajne ogrodzenia posesyjne. Murki, furtki, przęsła i inne tym podobne???

hej agus:) my tez powoli dochodzimy do murków i ogrodzenia. Nie jest wesolo:(