dori 31.03.2008 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 Dzwi zewnętrzne, my zamówiliśmy: CAL - można je obejrzeć m.in. w Obi. Ja zamówiłam w Tessie w Lisim Ogonie. http://www.drzwi-cal.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 31.03.2008 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 a ja z kolei szukam uzywanego rusztowania warszawskiego - ok 16 ramekmoze ktos chcialby sprzedac?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyciu 31.03.2008 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 Ja jeszcze jeśli pozwolicie wrócę do tematu kominka.(...) - kurtyna powietrzna to mit. Mam Arysto i może nie jest to najwyższych lotów ale jego kurtyna powietrzna to raczej niedziałający wynalazek. Robiąc rozeznanie wśród wkładów temat kurtyny bardzo często pojawiał się w ustach sprzedawców. Oczywiście wszyscy twierdzą, że ich nie będzie się tak mocno brudził jak u konkurencji, ale trzeba brać na to poprawkę. Z uwagi na tą kurtynę zmieniłem pierwotny zamysł zakupu Varii (spartherm) na włoski Forma98 (MCZ). Różnica jest taka, że kurtyna w znakomitej większości wkładów to nawiew punktowy, najczęściej na środku szyby. W tym MCZie kurtyna jest po całej szerokości szyby. W tym tygodniu będę miał okazję przetestować - dam znać, czy to kolejny mit czy jednak nie. ps. A i tak trzeba uważać czym się pali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INEZ2007 31.03.2008 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 Czy znacie może kogoś od budowy zewnętrzego kominka? Pozdrawiam Ps. Przejeżdżałam dizisaj przez wieś i Murowaniec był zadymiony, wiecie może co się paliło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlepek 01.04.2008 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 albo w jakim kominku (która firma tak dymi)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 01.04.2008 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 Czy znacie może kogoś od budowy zewnętrzego kominka? Pozdrawiam Ps. Przejeżdżałam dizisaj przez wieś i Murowaniec był zadymiony, wiecie może co się paliło? niestety nie wiadomo ale straż pożarną widzieliśmy z tych optymistyczniejszych to są już bociany w gnieździe na Szubińskiej czyli w tym roku mikroklimmat Murowańca będzie ok i może małe dzidzie się pojawią :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 01.04.2008 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 cemik1 Jak tam poleceni przezemnie brukarze? dzwoniłeś do nich? Czy ja też mogłabym prosic namiary na tych brukarzy? Gdzie kupowaliście kostkę? Pytałam się o ogrodzenie czy masz może jakies namiary? Dziękuję za kontakt. Już pracują. Kostkę granitową kupowałem od producenta ze Strzegomia. W zależności od koloru kosztuje (po doliczeniu kosztów transportu i przeliczeniu ton na metry kwadratowe) 35-60PLN/m2. Jako, że było jeszcze miejsce na samochodzie dowiozłem też piasek granitowy do fugowania kostki i łupany kamień na murki i chodniki w ogrodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Graczyk 01.04.2008 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 pyciu mój Arysto ma na całej szerokości szyby tę kurtynę ale pomimo tego uważam ze to mit. Pozatym zamknięcie dopływu powietrza do paleniska jednocześnie ogranicza dopływ powietrza do kurtyny a przecież własnie wtenczas więcej się dymi i kurtyna byłaby wskazana. Mit Mit Mit. A może u Ciebie będzie działać.Jeśli mogę to ostrzegę tez przed wizytą u ogrodnika pod koronowem (ten za Stopką). Straszna bryndza jeśli nie chcecie wydać >1500 zł. za drzewko. Owszem te drogie piękne ale wiekszość maluchów na placu to bryndza przynajmniej na patrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 01.04.2008 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 pyciu mój Arysto ma na całej szerokości szyby tę kurtynę ale pomimo tego uważam ze to mit. Pozatym zamknięcie dopływu powietrza do paleniska jednocześnie ogranicza dopływ powietrza do kurtyny a przecież własnie wtenczas więcej się dymi i kurtyna byłaby wskazana. Mit Mit Mit. A może u Ciebie będzie działać. Jeśli mogę to ostrzegę tez przed wizytą u ogrodnika pod koronowem (ten za Stopką). Straszna bryndza jeśli nie chcecie wydać >1500 zł. za drzewko. Owszem te drogie piękne ale wiekszość maluchów na placu to bryndza przynajmniej na patrz. ten przed zakretem za stopka jadac na koszalin? cos tam u niego kupowalismy podczas czestych przejazdow PS. polecam jedzenie w Stopce - malo gdzie zdaza nam sie tak dobrze zjesc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 01.04.2008 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 Czy znacie może kogoś od budowy zewnętrzego kominka? Pozdrawiam Ps. Przejeżdżałam dizisaj przez wieś i Murowaniec był zadymiony, wiecie może co się paliło? u nas robiłl kominek Pan Krzyszfof. Nie skończył wprawdzie jeszcze go obudować OCZYWIśCIE wynika to z braku mojego zdecydowania w kwestii obudowy Ale palimy i jest cacy. Pan robi i wewnętrzne i zewnętrzne kominki. Jest z Koronowa: Pan Krzysztof 608 138 922. Wyznaje fajną dewizę: "nie ma palenia - nie ma płacenia". Jak skończy robotę, piec działa prawidłowo - bierze pieniążki. u nas nie wiadomo kiedy skończy no bo nie mogę się zdecydować... No i cenowo naprawdę rozsądnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INEZ2007 01.04.2008 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 Dzięki bardzo, jutro skontaktuję się z PaNem Krzysztofem i zrobię wywiad Myślałam ,że kominek zewnętrzny zbudują murarze, ale niestety nie chcą Jesteśmy teraz na etapie instalacji i oczywiście ponowny zawrót głowy ...to chyba gorsze niż wybór materiałów budowlanych i dachówki Najpierw zdecydowaliśmy się na gaz + płaszcz wodny + solary, w temacie płaszcza wodnego tyle opini co ludzi, " kominkarze"mówią" kotłownia w salonie-czarna szybka itp... lepiej DGP", więc już decyzja była podjęta, nawet się ucieszyłam większy wybór wkładów a tu dzisiaj mąż spotkał znajomego ,który ma DGP i mówi "tylko nie DGP sadza wszedzie w domu gdybym wiedział nigdy bym tego nie robił, robiłbym płaszcz wodny" I BĄDŹ TU MĄDRY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 01.04.2008 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 Jeśli mogę to ostrzegę tez przed wizytą u ogrodnika pod koronowem (ten za Stopką). Straszna bryndza jeśli nie chcecie wydać >1500 zł. za drzewko. Owszem te drogie piękne ale wiekszość maluchów na placu to bryndza przynajmniej na patrz. Też słyszałam takie opinie. Za to ja polecę miłego pana w Nowej Wsi Wielkiej który ma bardzo duzo roślin (tzn. drzewek ) za nieduże pieniądze. On się tym zajmuje całymi dniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edi1719502262 01.04.2008 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 Czy znacie może kogoś od budowy zewnętrzego kominka? Pozdrawiam Ps. Przejeżdżałam dizisaj przez wieś i Murowaniec był zadymiony, wiecie może co się paliło? u nas robiłl kominek Pan Krzyszfof. Nie skończył wprawdzie jeszcze go obudować OCZYWIśCIE wynika to z braku mojego zdecydowania w kwestii obudowy Ale palimy i jest cacy. Pan robi i wewnętrzne i zewnętrzne kominki. Jest z Koronowa: Pan Krzysztof 608 138 922. Wyznaje fajną dewizę: "nie ma palenia - nie ma płacenia". Jak skończy robotę, piec działa prawidłowo - bierze pieniążki. u nas nie wiadomo kiedy skończy no bo nie mogę się zdecydować... No i cenowo naprawdę rozsądnie. a rozsądnie tzn ile? ( jeśli wolno zapytać;- może być na priv) A czy może mieliście do czynienia z firmą Mago kominki z bydgoszczy? Jakieś opinie?, będę wdzięczna pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meehowy 01.04.2008 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 Witajcie, Ja jak zwykle w potrzebie Po pierwsze chcialbym poprosic o namiary na sprawdzonych gosci od: - elektryki - wykonczeniowki - solarow - kominka / DGP Jesli komus sie chce, to poprosze na priv. Poszukalbym chetnie sam, ale sami wiecie, ze przeszukiwanie watku, ktory ma kilkaset stron, jest praktycznie niemozliwe... A po drugie chcialbym zapytac o tynki wewnetrzne. Jakie waszym zdaniem zalety ma nakladanie maszynowe w stosunku do recznego lub odwrotnie. Moj sprawdzony murarz moze mi nalozyc recznie, ale caly czas sie waham, czy nie wziac ekipy do maszynowego. Jak to wypada cenowo? No i jakie tynki: cementowo-wapienne czy gipsowe? No i ostatnie pytanko tynkowe: czy waszym zdaniem pod tapety trzeba po tynku jeszcze szpachlowac/gladzic? Czy mozna nalozyc tynk tak, zeby mozna bylo na to od razu tapetowac? Dzieki z gory z odpowiedzi, Michal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 02.04.2008 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 Witajcie, Ja jak zwykle w potrzebie Po pierwsze chcialbym poprosic o namiary na sprawdzonych gosci od: - elektryki - wykonczeniowki - solarow - kominka / DGP Jesli komus sie chce, to poprosze na priv. Poszukalbym chetnie sam, ale sami wiecie, ze przeszukiwanie watku, ktory ma kilkaset stron, jest praktycznie niemozliwe... A po drugie chcialbym zapytac o tynki wewnetrzne. Jakie waszym zdaniem zalety ma nakladanie maszynowe w stosunku do recznego lub odwrotnie. Moj sprawdzony murarz moze mi nalozyc recznie, ale caly czas sie waham, czy nie wziac ekipy do maszynowego. Jak to wypada cenowo? No i jakie tynki: cementowo-wapienne czy gipsowe? No i ostatnie pytanko tynkowe: czy waszym zdaniem pod tapety trzeba po tynku jeszcze szpachlowac/gladzic? Czy mozna nalozyc tynk tak, zeby mozna bylo na to od razu tapetowac? Dzieki z gory z odpowiedzi, Michal nikt pewnie nie pisze bo calkiem niedawno ten temat byl drazony - moze ze 3-4 str wstecz ja napisze jakie u nas decyzje: tynk cementowo-wapienny bo - sciana 1W - ten tynk ja troszke jeszcze wzmocni - gipsowe czesciej pekaja - tak jest przynajmniej u mnie teraz, sa slabsze, jak wbije gwozdzia - odpada dookola kawalek tynku - gipsowe sa gladkie i swiecace - tak przynajmniej jest teraz u mnie wg mnie nei trzeba pod tapety gladzi poniewaz jestem zwolennikiem szorstkich scian - pewnie wielu z Was zaskocze - planuje nie gladzic tynkow cementowo-wapiennych, wiec tym bardziej uwazam ze pod tapety nie trzeba tego robic. Ale wiadomo - wszystko kwestia gustu Na pozostale pytanie nie znam odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Graczyk 02.04.2008 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 Dzięki bardzo, jutro skontaktuję się z PaNem Krzysztofem i zrobię wywiad Myślałam ,że kominek zewnętrzny zbudują murarze, ale niestety nie chcą Jesteśmy teraz na etapie instalacji i oczywiście ponowny zawrót głowy ...to chyba gorsze niż wybór materiałów budowlanych i dachówki Najpierw zdecydowaliśmy się na gaz + płaszcz wodny + solary, w temacie płaszcza wodnego tyle opini co ludzi, " kominkarze"mówią" kotłownia w salonie-czarna szybka itp... lepiej DGP", więc już decyzja była podjęta, nawet się ucieszyłam większy wybór wkładów a tu dzisiaj mąż spotkał znajomego ,który ma DGP i mówi "tylko nie DGP sadza wszedzie w domu gdybym wiedział nigdy bym tego nie robił, robiłbym płaszcz wodny" I BĄDŹ TU MĄDRY Cokolwiek wybierzesz w kwesti kominka PW czy DGP będziesz żałować tego wyboru. Na Twoim miejscu zastanowiłbym się czy i jak będziesz palić. Jeśli traktujesz kominek jako rekreację, ładny widok, przyjemność i jesteście w domu tylko wieczorami (późnymi popołudniami) to bierz DGP i szybę pirolityczną. Sadze i przypalony kurz u kolegi wynikają ze spartolonej roboty kominkarzy a nie z DGP. Niestety DGP jest jakby mniej sterowalne choć w moim przypadku pokoje na piętrze nagrzewa szybko i mocno. Ciepło jest w nich do rana a w salonie w czasie palenia nie robi się gorąco. Niestety troszkę żałuję że nie dałem kanału do łazienki. Jeśli masz silną wolę i plecy ze stali a do tego jesteś pracowita lub masz w domu niewolnika a Twoje poczucie estetyki dopuszcza posiadanie "czarnej dziury" w salonie bierz PW ale moim zdaniem tylko w połączeniu z dużym zasobnikiem ciepłej wody (500 l.) Łatwo tym sterować (uwaga na zasilanie), wysoka wydajność, duże korzyści z palenia ale noszenie i estetyka kompletna klapa. Zapewne każdy z tych rozwiązań ma wady i zalety ale tak jak pisałem wszystko zależy od podejścia do palenia a co za tym idzie od czasu zwrotu nakładów. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 02.04.2008 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 hejka my mamy płaszcz wodny, szyba czarna jak mąż ma lenia, ale znam sąsiadów , u których mycie szyby to taki rytuał jak mycie zębów także nie ma czarnej plamy w salonie, potem drewna można tylko w koszyczku przytargać, dobra wola do każdego rozwiązania jest potrzebna pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 02.04.2008 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 czy mozecie polecic firme ktora robi solidne i dosc nowoczesne schody samonosne?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INEZ2007 02.04.2008 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 Jak zasypuje się fundamenty to pod płytą betonową powinno być jeszcze zbrojenie czy nie ? Sprzeczne informacje do mnie w tej kwestii dochodzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 02.04.2008 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 Jak zasypuje się fundamenty to pod płytą betonową powinno być jeszcze zbrojenie czy nie ? Sprzeczne informacje do mnie w tej kwestii dochodzą ja mam ale tylko po obwodzie - zrobiony dodatkowy tzw wieniec - przed zalaniem plyty i dobrze zageszczony stopa piasek - powinno wystarczyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts