Gość OtoKero 06.04.2008 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 Ale sezon to przecież około 4 miesiące, i tyle miałam na myśli pisząc to co napisałam... Pozwolę sobie dalej pozostać przy swoim i nie zgodzić się także z tym stwierdzeniem bo wedle mojej wieloletniej oceny opartej na własnym doświadczeniu tak osobistym jak i zawodowym wynika, że SEZON to około 6 miesięcy ale rozumiem także opór przed przyznaniem racji komuś innemu bywa często silny. SEZON (w domniemaniu GRZEWCZY) to okres przyjmowany w Polsce od 15-ego października do 15-tego kwietnia i nijak nie da się tego pomieścić w czterech miesiącach. To, że pierwszy sezon grzewczy użytkowania domu jest bardziej enegrochłonny to jest oczywiste niemniej koszty powyżej 4 tysiące za cztery miesiące to także koszty ponadnormatywne. Jeśli ktoś chce je akceptować to oczywiście ma do tego prawo:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 06.04.2008 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 Masz rację, że grzanie zaczyna się już w październiku, a kończy w kwietniu, ale zarówno na początku sezonu jak i na końcu nie trzeba grzać tak mocno jak w środku, więc wystarczy ogrzewanie kominkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość OtoKero 06.04.2008 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 Masz rację, że grzanie zaczyna się już w październiku, a kończy w kwietniu, ale zarówno na początku sezonu jak i na końcu nie trzeba grzać tak mocno jak w środku, więc wystarczy ogrzewanie kominkiem. ...i dalej - to, że kominkiem wcale nie oznacza ani za darmo ani końca sezonu:-) Dlatego najwłaściwiej jest podawać koszt ogrzewania domu za ostatni sezon. \nie ważne czy rozpoczął się 15 października czy może już w we wrześniu. Każdy wówczas pamięta jaki był i porównanie jest bardziej rzetelne. Błędem natomiast jest zwyczajne porównywanie kwot bo żaden dom nie jest identyczny i nie mieści się w identycznych warunkach klimatycznych a jego mieszkańcy prowadzą różny tryb życia. Wbrew pozorom mogłoby to akurat wydawać się co niektórym osobom bez znaczenia ale jest dokładnie tak jak jest - tryb życia domowników ma wpływ na koszt ogrzewania domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 06.04.2008 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 Kero - a jak u Was z pracami?? Nic nie piszesz..Czy syn przeprowadzil juz sie do nowego domku?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość OtoKero 07.04.2008 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Przypuszczam, że wiesz tylko pytasz pro forma:-)Niestety młody gwałtownie zmienił plany i chce się pozbyć domu nie kończąc inwestycji. Mieszka tam od chwili wmontowania okien.Niestety nie mam wpływu na tę decyzję czego żałuję bo zrozumie co zrobił dopiero kiedy będzie za późno.W tej sytuacji ja już tam nie inwestuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eli2 07.04.2008 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Niestety młody gwałtownie zmienił plany i chce się pozbyć domu nie kończąc inwestycji. ... uuu Bardzo mi przykro. Do mieszkania w domu trzeba dojrzeć,dorosnąć. Na każdym etapie życia sa inne priorytety. Może poprostu jest za młody. Coż zrobić - trochę szkoda pracy, planów i nerwów. (wszyscy wiemy ile tego w trakcie budowy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość OtoKero 07.04.2008 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Dokładnie tak, jest niestety za młody.Kiedy wymyślił i oznajmił mi, że chciałby się budować to aż podskoczyłem z radości sądząc, że bardzo mądrze myśli.Niestety wystarczyło że posmakował płci odmiennej i uznał, że to wszystko czego mu potrzeba. Stało się to pół roku za późno lub pół roku za wcześnie.Gdyby pół roku wcześniej to budowa by się nie rozpoczęła a gdyby pół roku później to już by była skończona.Cóż, każdy ma swój rozum i wiedzie życie wedle niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 07.04.2008 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Przypuszczam, że wiesz tylko pytasz pro forma:-) Niestety młody gwałtownie zmienił plany i chce się pozbyć domu nie kończąc inwestycji. Mieszka tam od chwili wmontowania okien. Niestety nie mam wpływu na tę decyzję czego żałuję bo zrozumie co zrobił dopiero kiedy będzie za późno. W tej sytuacji ja już tam nie inwestuję. Kero - oczywiscie nei wiedzialam - bo skad??Jesli pisales - widocznie przoeoczylam Przykro mi - ale kazda decyzja ma dobre i zle strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Graczyk 07.04.2008 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Witam. Jestem nowy na forum i prosze wybaczyć ew. pomyłkę. Mam prośbę o polecenie firm montujących okna. Zastanawiam się nad firmą SOŻAL z Solca. Będę również wdzięczny za namiary solidnych firm sprzedających okna VETREXU i OKNOPLASTU. Z góry serdeczne dzięki. Firma Sożal choć polecana przez mojego kolegę który się zna na oknach nie była dostawcą naszych okien. Ceny mieli z kosmosu i jakoś niespecjalnie nas przekonali że warto zapłacić znacząco wieksze pieniążki za ich profile REHAU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agniha 07.04.2008 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Czy KTOŚ wie gdzie dokładnie ma przebiegać obwodnica S5 ? Bo ja wiem tylko ogólnie, że przez Tryszczyn ale w którym miejscu to już nie potrafię sobie wyobrazić. Bardziej mi pasują Szczuti bo tam już jest śliczna asfaltówka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Graczyk 07.04.2008 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Czy KTOŚ wie gdzie dokładnie ma przebiegać obwodnica S5 ? Bo ja wiem tylko ogólnie, że przez Tryszczyn ale w którym miejscu to już nie potrafię sobie wyobrazić. Bardziej mi pasują Szczuti bo tam już jest śliczna asfaltówka... A w gminie nie powiedzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agniha 07.04.2008 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 W Gminie nikt nie wie bo jeszcze chyba nie jest ostatecznie zatwierdzony wariant przez Tryszczyn... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KarolinaS 07.04.2008 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Witam ponownie, u wszytskich postepy postepy my też ale może troche wolniej Obecnie poszukuje rusztowania warszawskiego używanego bądź nowego wiem ,że niedawno była taka prośba ja przyłączam sie do niej. Ktoś może chce się pozbyc z budowy albo zna lokalnego sprzedawce ) Z góry dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 07.04.2008 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 KarollinaS - ja wezme rusztowanie od tego pana http://www.allegro.pl/item335548468_rusztowanie_rusztowania_ramki_warszawskie_nowe.html ma tanio - w castoramie chyba ok 70 pare zl za ramke za transport poprosil 100 zl - moze zamowimy razem i sie podzielimy kosztami transportu?? Tylko ja potrzebuje je po 5 maja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakota 07.04.2008 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Mamy pozwolenie na budowę! Jeszcze nie podstemplowane, ale jutro już będzie i w końcu będzie można dopinać prąd, wodę i ... kredyt. Hura! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 07.04.2008 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Mamy pozwolenie na budowę! Jeszcze nie podstemplowane, ale jutro już będzie i w końcu będzie można dopinać prąd, wodę i ... kredyt. Hura! gratuluje a ja na 99,9 % mam pozytywna decyzje dot odwiertu studni gmina zaopiniowala pozytywnie, a to oznacza ze jutro Starostwo wyda nam pozwolenie na odwiert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fuchsler 07.04.2008 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Czy ktoś z Państwa słyszał coś o firmie HORTUS? Budują w technologii szkieletowej, siedziba w Bydgoszczy? Jakieś opinie, może ktoś mieszka w takowym domku od nich? Na co uważać? No i jak u nich z kosztami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gorgio 07.04.2008 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Czy ktoś z Państwa słyszał coś o firmie HORTUS? Budują w technologii szkieletowej, siedziba w Bydgoszczy? Jakieś opinie, może ktoś mieszka w takowym domku od nich? Na co uważać? No i jak u nich z kosztami? Hortus Sp. z o. o. ul. Mokra 3 85-834 Bydgoszcz http://www.interhouse.pl/index.php?lang=_pl Za Jarzębinę z pracowni Horyzont w stanie deweloperskim chcieli w zeszłym roku ok. 400 kPLN (dokładnie nie napiszę bo nie mam już ich oferty). Generalnie wycena byla w terminie (ok. dwa tygodnie) ale na tym skończyła się nasza "znajomość". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jesters 08.04.2008 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 Czy ktoś z Państwa słyszał coś o firmie HORTUS? Budują w technologii szkieletowej, siedziba w Bydgoszczy? Jakieś opinie, może ktoś mieszka w takowym domku od nich? Na co uważać? No i jak u nich z kosztami? Cześć Witam po dłuższej przerwie. Co do wersji szkieletowej domu: taki dom będzie baaardzo trudno sprzedać. Zrób doświadczenie: Poszukaj ogłoszenia o sprzedaży domu szkieletowego w anonsach. I zadzwoń tam i spytaj się ile osób dzwoniło na ogłoszenie. Pewnie jesteś jedyną osobą. Gdzieś w muratorze czytałem że ludzie nie piszą że to szkielet bo nikt nie dzwoni nawet na takie ogłoszenia. Wg mnie technologia murowana ma tę zaletę że murarz z doświadczeniem postawi Ci dom, a szkielet to zaraz musi być być firma niewiadomo jak droga. Żaden stolarz nie weźmie się za stawianie szkieletu w pojedynkę czy we dwójkę Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamil 08.04.2008 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 fuchsler jezeli w niedalekiej przszlosci zamierzasz sprzedac dom to powiem tobie z wlasnego doswiadczenia ze taki dom trudno sprzedac. A co do firmy jezeli jest rzetelna to sama powinna podac adresy gdzie stoja jej domy.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts