TASIJA 30.01.2006 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2006 Dzięki! na pewno zweryfikuję tą firmę. aaaaa Tasija czemu wybraliście na ściany 30 cm BK? Jak czytam to przeważnie budują 24 BK + 12 ST... Czy to wystarczy już bez docieplenia? Czy będziecie docieplać? wtedy czym ? ... ciekawe Rzeczywiście ściany wyglądają naprawdę dobrze Jaki to projekt? Jak będziemy jechać do Mroczy do rodzinki to będziemy próbować wynaleźć Twój dom Obowiązkowo będziemy jeszcze docieplać styropianem 12 lub 15 i do tego rekuperator do odzysku ciepła. BK 30 odmiana 400, ponieważ jest jeszcze cieplejszy od BK 24. Projekt jest z pracowni Lipińskich http://www.lipinscy.pl Wybraliśmy LMP126, tylko będzie miał podwójny garaż. Poniżej na zdjęciu jego widok od frontu... http://www.republika.pl/camping60/front.jpg Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 31.01.2006 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 Widzialem przyczepkę Trzymam kciuki pozdrawiam Trzymanie kciukówpomaga przeczepek są dwie i praca wre, mam nadzieję że dobrze bo mam problemy z transportem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chabek 31.01.2006 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 Witam Mam dzialke w Kruszynie (1500 m2). W uwieglum roku ja ogrodzilem, doprowadzilem wode i prad. W najblizszym czasie planuje kupic projekt i zaczac moja prywatna bitwe z budowa... Mam prosbe... Kogo mozecie mi polecic (albo zdecydowanie odradzic) jesli chodzi o firme nadzorujaca (architekta) itd. z Bydgoszczy lub okolic (gmina Sicienko)... Czekam na propozycje - moze byc na e-mail: [email protected] Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 31.01.2006 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 Witam Mam dzialke w Kruszynie (1500 m2). W uwieglum roku ja ogrodzilem, doprowadzilem wode i prad. W najblizszym czasie planuje kupic projekt i zaczac moja prywatna bitwe z budowa... Mam prosbe... Kogo mozecie mi polecic (albo zdecydowanie odradzic) jesli chodzi o firme nadzorujaca (architekta) itd. z Bydgoszczy lub okolic (gmina Sicienko)... Czekam na propozycje - moze byc na e-mail: [email protected] Pozdrawiam Karol Ja załatwiałam to przez p.Jaworską koło Urzędu Gminy w Białych Błotach i wszystko OK natomiast pani pokój koło Geoplanu bardzo działała mi na nerwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Syfon8 02.02.2006 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2006 Obowiązkowo będziemy jeszcze docieplać styropianem 12 lub 15 i do tego rekuperator do odzysku ciepła. BK 30 odmiana 400, ponieważ jest jeszcze cieplejszy od BK 24. Projekt jest z pracowni Lipińskich http://www.lipinscy.pl Wybraliśmy LMP126, tylko będzie miał podwójny garaż. Poniżej na zdjęciu jego widok od frontu... Pozdrawiam Hej, domek podoba mi sie, najbardziej dwa wejścia do kuchni z korytarza i pokoju! Przerobiłbym tylko koniecznie jedną lazienkę na dole na garderoba/gospodarczy. Tego mi brakuje tutaj, chociaż jak dorobisz piwnicę to nie widzę problemu. Ciekawe ile będzie Cię kosztował rekuperator - założenie i eksploatacja (turbina chodzi praktycznie bez przerwy i pobiera prąd). Jak dla mnie za drogi interes i chyba skomplikowane rozprowadzenie w domu z poddaszem użytkowym?? Ciekawe czy myśleliście o gruntowym wymienniku ciepła? Wychodzi dużo taniej i chyba prostsze w instalacji, choć nie aż tak skuteczne jak rekuperator. A jakie ogrzewanie? Adoptujemy właśnie naszą AGĘ - rozciągneliśmy dom o pół metra. Chodziło głównie o garaż i możliwość wstawienia motocykla Szukamy wciąż ekipy, na razie najtaniej robocizna za 19 tys. bez dachu, za jakość super, ale to drogo. Dom to praktycznie czworokąt 115m2 z dwuspadowym dachem. Szukamy taniej. Ale są tez kosmici: 202 kzl. za dom wykonczony, bez okien, instalacji, szamba, itd. eh Mam wrażenie, że forumowicze w tym wątku jak zaczynają pisać to piszą żwawo a potem jakoś im przechodzi ochota... hmmmm ciekawe. Brakuje mi tu wpisów tych (są wyjątki!) co to już na półmetku i bliżej końca. Pochwalcie się tym co u Was. Czy ściany proste? Czy tynki suche czy mokre? Czy bramę kombinujecie przesuwną czy inna i ile to kosztuje? Na adaptację polecam STYLBUD na Szajnochy. Tanio, dość sprawnie to idzie. Adaptacja i nadzór w jednym. Zresztą budują też. Szef - sympatyczny gość. Jak dla mnie SPECTRUM jest duuużo za drogie, choć miałbym blisko bo sami mieszkamy na 11 Listopada. Tymczasem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertEs 02.02.2006 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2006 Szukamy wciąż ekipy, na razie najtaniej robocizna za 19 tys. bez dachu, za jakość super, ale to drogo. Dom to praktycznie czworokąt 115m2 z dwuspadowym dachem. Szukamy taniej. Ale są tez kosmici: 202 kzl. za dom wykonczony, bez okien, instalacji, szamba, itd. eh Mam wrażenie, że forumowicze w tym wątku jak zaczynają pisać to piszą żwawo a potem jakoś im przechodzi ochota... hmmmm ciekawe. Brakuje mi tu wpisów tych (są wyjątki!) co to już na półmetku i bliżej końca. Pochwalcie się tym co u Was. Czy ściany proste? Czy tynki suche czy mokre? Czy bramę kombinujecie przesuwną czy inna i ile to kosztuje? Też mam takie wrażenie. Sam jestem na etapie dachu (kladę wlaśnie dachówki) i szukalem paru podpowiedzi. Ciężko bylo. Ludzie się wypalają i im dalej z budową stają się bardziej nerwowi ... pewnie wchodzą tu przede wszystkim rozterki typu: czy starczy kasy na wszystko itp Ja też tak mam. Podobno stan surowy zamknięty czyli z oknami to 40% inwestycji. Wychodząc z tego zalożenia to tez już powinienem się martwić. Pożyjemy zobaczymy. Co do ekipy murarzy to ja mialem gościa z polecenia. Jestem z niego zadowolony tak pól na pól. Trzeba bylo ich pilnować, a i tak odwalili pare fuszerek... a to ściankę dzialową trochę przesuneli, a to okno jest trochę przesunięte, jak przymierzyli więźbę to się okazalo ze kominy za niskie ... ale tlumaczenie bylo zawsze jedno - To nie moja wina TAK BYLO W PROJEKCIE Też mam malo skomplikowany dom z dwuspadowym dachem. Za fundamenty, ścany zewnętrzne i wewnętrzne, strop terriva, schody betonowe proste z przystankiem, kominy wzieli 13K ... to chyba niedużo A cieśle mam super ... polecam... robi troche dlugo ale solidnie fajne wykończenia - sami ocencie http://foto.onet.pl/upload/23/30/_567564_n.jpg poniżej link do galerii Na dachu nie oszczędzam !!!!! Musi być dobry cieśla i dekarz, porządna impregnowana więźba, dobrej klasy i sprawdzona dachówka i porządne okna dachowe .... tak sądzę pozdrawiam[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertEs 02.02.2006 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2006 Ja załatwiałam to przez p.Jaworską koło Urzędu Gminy w Białych Błotach i wszystko OK natomiast pani pokój koło Geoplanu bardzo działała mi na nerwy Ja mialem takiego pecha, że Jaworska miala wolne i musialem iść do DAKO kolo Geoplanu. Dostawalem szalu jak mialem tam iść. A slyszalem tylko ze BEZWZGLEDNIE musze zrobić to i tamto i BEZWZGLĘDNIE musze zaplacic 1300 za jakis tam pierdul, bo ona bedzie miala tyle z tym roboty ... nowe rysunki, plany prawie cala adaptacja na nowo. Co się okazalo.... Wziela korektor, coś tam wymazala, cos dorysowala i BEZWZGLĘDNIE (co chwile to powtarza) ona się napracowala. Nie lubie takich osób. PS Alex jestem pod wrażeniem waszej ekipy. Mróz dochodzil do -20C, a oni rozstawiali manele i ruszali do roboty. Bylem w szoku (moi się zwineli przy -8C). Widzę ze robota postępuje, byle tak dalej powodzenia pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Syfon8 02.02.2006 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2006 Też mam takie wrażenie. Sam jestem na etapie dachu (kladę wlaśnie dachówki) i szukalem paru podpowiedzi. Ciężko bylo. Ludzie się wypalają i im dalej z budową stają się bardziej nerwowi ... pewnie wchodzą tu przede wszystkim rozterki typu: czy starczy kasy na wszystko itp Ja też tak mam. Podobno stan surowy zamknięty czyli z oknami to 40% inwestycji. Wychodząc z tego zalożenia to tez już powinienem się martwić. Pożyjemy zobaczymy. Co do ekipy murarzy to ja mialem gościa z polecenia. Jestem z niego zadowolony tak pól na pól. Trzeba bylo ich pilnować, a i tak odwalili pare fuszerek... a to ściankę dzialową trochę przesuneli, a to okno jest trochę przesunięte, jak przymierzyli więźbę to się okazalo ze kominy za niskie ... ale tlumaczenie bylo zawsze jedno - To nie moja wina TAK BYLO W PROJEKCIE Też mam malo skomplikowany dom z dwuspadowym dachem. Za fundamenty, ścany zewnętrzne i wewnętrzne, strop terriva, schody betonowe proste z przystankiem, kominy wzieli 13K ... to chyba niedużo A cieśle mam super ... polecam... robi troche dlugo ale solidnie fajne wykończenia - sami ocencie http://foto.onet.pl/upload/23/30/_567564_n.jpg poniżej link do galerii Na dachu nie oszczędzam !!!!! Musi być dobry cieśla i dekarz, porządna impregnowana więźba, dobrej klasy i sprawdzona dachówka i porządne okna dachowe .... tak sądzę pozdrawiam[/img] Dzięki Roberto te 13 kzl to napewno dobra cena, zestawienie robót u mnie takie samo, mam nadzieję na podobną wycenę od miejscowego z Łochowa ... o prąd i wodę się nie martwie. Nawet materiały złoży u siebie na podwórku. Swój dom na handel buduje na działce obok, wycena w niedzielę - zobaczymy. Tylko spychacz do humusu trzeba zakombinować. Z tym, że on też dachu nie składa. Ile zapłaciłeś za dach: więźba plus wykończenie? Ja też byłem u tej pani co to tak PRACUJE, jakieś 3 minuty wszystkiego, tutja współczuję normalnie. Aha znalazlem takie zestawienie gdzie na jakiejś fachowej stronce: OKREŚLENIE PROCENTOWEJ WARTOŚCI POSZCZEGÓLNYCH ELEMENTÓW DOMU JEDNORODZINNEGO W STOSUNKU DO WARTOŚCI CAŁEGO DOMU Roboty ziemne 6,9 Fundamenty 9,9 Ściany nadziemia 11,1 Ściany działowe 4,3 Stropy 8,7 Elementy żelbetowe 1,7 Schody 0,5 Stropodach 9,3 Stolarka okienna i drzwiowa 6,2 Tynki 8,7 Roboty malarskie 7,2 Podłoża i posadzki 9,9 Instalacje wod.-kan. i c.o. 13,3 Instalacje elektryczne 2,3 Razem 100% Chyba się nie rozjechało Jakby to była prawda to nie masz co się martwić hej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 02.02.2006 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2006 Witam Mam dzialke w Kruszynie (1500 m2). W uwieglum roku ja ogrodzilem, doprowadzilem wode i prad. W najblizszym czasie planuje kupic projekt i zaczac moja prywatna bitwe z budowa... Mam prosbe... Kogo mozecie mi polecic (albo zdecydowanie odradzic) jesli chodzi o firme nadzorujaca (architekta) itd. z Bydgoszczy lub okolic (gmina Sicienko)... Czekam na propozycje - moze byc na e-mail: [email protected] Pozdrawiam Karol Ja załatwiałam to przez p.Jaworską koło Urzędu Gminy w Białych Błotach i wszystko OK natomiast pani pokój koło Geoplanu bardzo działała mi na nerwy My też byliśmy u p. Jaworskiej ale od razu nas spławiła, bo nie lubi BARDZO WAŻNEGO PANA z Nakła!!! Mąż był też koło Geoplanu i tak samo się czuł jak ty alex. Z sicienka niestety nikogo nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 02.02.2006 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2006 Na adaptację polecam STYLBUD na Szajnochy. Tanio, dość sprawnie to idzie. Adaptacja i nadzór w jednym. Zresztą budują też. Szef - sympatyczny gość. Jak dla mnie SPECTRUM jest duuużo za drogie, choć miałbym blisko bo sami mieszkamy na 11 Listopada. Potwierdzam o STYLBUDzie na Szajnochy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 02.02.2006 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2006 Robert współczuję Ci kontaktu z tą Panią z DAKO. Mój mąż był tam sam, ale tak wzburzonego po tej rozmowie dawno go nie widziałam. Panie widzisz i nie grzmisz Jak ma być dobrze w Polsce jak są takie osoby i takie firmy. My omijamy łukiem takie typki. A w ogóle to nie cierpię jak Wykonawca chwali tylko siebie, zarzuca innym partactwo, i mówi że "teraz akurat mam pięć poprawek " co znaczy że on wszedł i poprawia po kimś. A w ogóle że ma największe rabaty itp.itp. aha Robert poproszę namiary na cieślę i dekarza na priva. Pozdrawiam gorąco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 03.02.2006 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Robert współczuję Ci kontaktu z tą Panią z DAKO. Mój mąż był tam sam, ale tak wzburzonego po tej rozmowie dawno go nie widziałam. Panie widzisz i nie grzmisz Jak ma być dobrze w Polsce jak są takie osoby i takie firmy. My omijamy łukiem takie typki. A w ogóle to nie cierpię jak Wykonawca chwali tylko siebie, zarzuca innym partactwo, i mówi że "teraz akurat mam pięć poprawek " co znaczy że on wszedł i poprawia po kimś. A w ogóle że ma największe rabaty itp.itp. aha Robert poproszę namiary na cieślę i dekarza na priva. Pozdrawiam gorąco Pani z Dako jest niepoważna. Niewiele u nas miała do zrobienia i oczywiście była tak słodko pier... że miałam dosyć a jak powiedziała cenę to mi włosy dębem stanęły. A co ciekawe mówimy że ma zejść z ceny bo nas nie stać to nam wyfasoliła "to jak was nie stać to po co budujecie" i to był jej gwóźdź do trumny. Jaworska dała nam niższą cenę i jak człowiek się zachowywała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 03.02.2006 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 PS Alex jestem pod wrażeniem waszej ekipy. Mróz dochodzil do -20C, a oni rozstawiali manele i ruszali do roboty. Bylem w szoku (moi się zwineli przy -8C). Widzę ze robota postępuje, byle tak dalej powodzenia pozdrawiam Też się cieszę , znalazłam ich pod Gdańskiem. A pracują bo wiedzą że jak co to ich obsmaruję na forum drewnianym Na dobrą sprawę termin sami taki chcieli, ja ich nie męczyłam za wiele, ale u nich jest cieplej i myśleli że u nas podobnie nie chwalę ich co by nie zapeszyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertEs 03.02.2006 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 aha Robert poproszę namiary na cieślę i dekarza na priva. Pozdrawiam gorąco poszlo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 03.02.2006 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 aha Robert poproszę namiary na cieślę i dekarza na priva. Pozdrawiam gorąco poszlo ja też na dekarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertEs 03.02.2006 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 aha Robert poproszę namiary na cieślę i dekarza na priva. Pozdrawiam gorąco poszlo ja też na dekarza poszlo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krisstof 03.02.2006 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Witam i pozdrawiam.Dzisiaj mój architekt poinformował mnie, iż otrzymałem POZWOLENIE NA BUDOWĘ. Poszło bardzo szybko, bo 13 stycznia złożono w Starostwie dokumentację. Obecnie też jestem na etapie "konkursu" na poszczególne ekipy. Mam pytanie, czy ktos z was już instalował lub zamierza instalować centralny odkurzacz oraz system DGP. Poproszę o wasze opinie i namiary na sprawdzonych wykonawców z Bydgoszczy i oklic. Z góry dziekuję. RobertEs podzielam Twoją opinię na temat wykonania dachu. Równiez poprosze o namiary na cieslę i dekarza.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.02.2006 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 Cześć wszystkim budującym!!! Tak jak wy budujemy z mężem dom jest to Ametyst . Budujemy go w Paterku koło Nakła . co prawda jesteśmy już po wieńcowym ale czekamy na naszą ekipę żeby wreszcie zaczęła kłaść dachówkę, podejrzewam że jeszcze poczekam z dobry miesiąc. Też jestem zainteresowana odkurzaczem centralnym byłabym wdzięczna za opinie no i ile może kosztować samo rozprowadzenie instalacji. pozdrowienia marzena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
volter 06.02.2006 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 Dlaczego adresy dobrych fachowców wysyłacie tylko na priva ? Jak dobry to dawać go na forum ! Pozdrawiam Sławas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mustiniem 06.02.2006 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 Witam wszystkich budujących. Mam działkę w Osielsku. W marcu chcę ruszyć z budową, w tej chwili jestem na etapie adaptacji projektu Dom pod fikusem firmy ARCHON. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts