Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Może ktoś wie gdzie można obejrzeć pełną ofertę dachówek Meyer-Holsen? Dostałem ciekawą ofertę na tą dachówkę, ale akurat nie mają do pokazania tego koloru, który mnie interesuje. A w ciemno wolałbym nie zamawiać.

Sprzedają też w Daich i Styl w Łochowicach.

W Cegpolu i w Łochowicach nie mają tego koloru: brąz bongossi lub brąz brazylijski

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy i ja mógłbym się uśmiechnąć o namiar na dobrego "studniarza"? :D

I jeszcze jedno pytanie, zdecydowałem się na kominek z płaszczem wodnym, ale teraz pojawiły się kolejne schody. Jedni mówią, że powinien być koniecznie żeliwny, inni, że stalowy spawany jest równie dobry. Macie jakieś doświadczenia w tej kwestii?

Gość OtoKero
ktos z Was ma naczynie wzbiorcze w ukladzie otwartym?? jaka rura powinna do niego isc i odchodzic?? miedziana, pcv-aluminium zgrzewana?? Bo mam zgrzyt :roll:

W układzie otwartym naczynie wzbiorcze to wręcz obowiązek - nie ma innego rozwiązania.

Rodzaj rury nie ma znaczenia, każda nadająca się do c.o. czyli wszystkie, które wymieniłaś.

Najistotniejszą rzeczą jest średnica rury wznoszącej i opadowej. Opadowa musi mieć średnicę dwukrotnie większą od wznoszącej.

Duża grupa instalatorów to ignoruje ale obliczenia wykonują inżynierowie i to oni stawiają takie wymogi.

dakota - najlepiej w tej kwestii udac sie do geologa. My decydujac sie na projekt najpierw rozmawialismy z pania geolog, ktora sugerowala sie mapkami z Wojewodzkiego Archiwum Geologicznego w bydgoszczy - i na podstawie danych terenu sugerowala miejsce oraz prawdopodobna glebokosc studni

Sasiedzi podobno nawet rozdzkaza wolali :lol: - w efekcie placili za odwiert ktory zakonczyl sie fiaskiem - czyli nei znalazl studniarz wody. A nie znalazl - bo mogl wiercic prawdopodobnie od 23 m (dzwoniac po studniarzach dowiedzialam sie ze bydgoscy studniarze zazwyczaj nie maja sprzetu do glebszych odwiertow) - to i nie natrafil na wode. A odwiert na 23 metry - liczac nawet po 120-150 zl - to i tak spory koszt - zreszta kazdy koszt jest spory i bez sensu - jesli nei daje zadnych efektow

Jak się jeszcze nie zaczęło budować, to się ślęczy nad teorią i kombinuje, kombinuje...

Problem teoretyczny na dziś był kominowy i stąd pytanie: czy ktoś ma komin systemowy bądź tradycyjny posadowiony dopiero od poziomu stropu i na czym się toto trzyma?

I połączone pytanie - czy ma ktoś komin od kominka od stropu połączony rurą przebiegającą prosto przez strop?

Nie wiem czy jasno się wyraziłam :oops:

Proponuję skonsultować się z panem od Schiedla (kominy systemowe) przyjedzie, doradzi (za darmo i bez konsekwencji :)) podpowie co i jak. Nazwiska nie pamiętam ale numer mam - 602782325. Moim skromnym zdaniem przy obecnych cenach cegieł i robocizny jedynym rozwiązaniem jest komin systemowy (mniejszy, szczelniejszy, i tańszy (nie potrzeba żadnych wkładów stalowych itp.)

dakota - jest bardzo zimna. Nie wiem czy trzeba cos specjalnie z nia robic

Gmina Sicienko jest w przylaczach jak widze lepsza. Kaze wspoldzielic koszty budowy sieci. Deklaracja opiewa na 3 tysiace zl.

Ja słyszałam, że nie można nią bezpośrednio podlewać roślin, musi się ponoć "odstać".

Już wiem, że opłata za przyłącze (kupiłam już w obecnym stanie) jest bezprawna, m.in. tutaj o tym http://www.serwissamorzadowy.pl/articles/show_article.php?articleid=176

W Gminie niestety upierają się, twierdząc, że mi wartość działki wzrosła (mi????przecież płaciłam za działkę z przyłączami), iże wszyscy płacą i jeszcze nikt tego nie przeskoczył. Cały dowcip to ten, że jakiejś tam nawiertki nie wydadzą instalatorowi, dopóki nie zapłacę, a sama gmina nie zakłada wody.

Zastanawiam się - pisać do nich i straszyć (ale zależy mi na czasie, a chyba miesiąc mają na decyzję) czy płacić i potem pisać o zwrot. Do Wójta iść, do komórki prawnej dzwonić? 1200 nie majątek, ale zasada ważna.

Jak się jeszcze nie zaczęło budować, to się ślęczy nad teorią i kombinuje, kombinuje...

Problem teoretyczny na dziś był kominowy i stąd pytanie: czy ktoś ma komin systemowy bądź tradycyjny posadowiony dopiero od poziomu stropu i na czym się toto trzyma?

I połączone pytanie - czy ma ktoś komin od kominka od stropu połączony rurą przebiegającą prosto przez strop?

Nie wiem czy jasno się wyraziłam :oops:

Proponuję skonsultować się z panem od Schiedla (kominy systemowe) przyjedzie, doradzi (za darmo i bez konsekwencji :)) podpowie co i jak. Nazwiska nie pamiętam ale numer mam - 602782325. Moim skromnym zdaniem przy obecnych cenach cegieł i robocizny jedynym rozwiązaniem jest komin systemowy (mniejszy, szczelniejszy, i tańszy (nie potrzeba żadnych wkładów stalowych itp.)

Dzięki za telefon, zadzwonię. :)

Gość OtoKero
U mnie do naczynia idą trzy rury. Zasilanie i powrót CO oraz rura opadowa. Wszystkie alupex.

Takie rozwiązania też istnieją ale nie ma konieczności jeśli idzie o powrót.

Nie jestem pewien czy to rzeczywiście powrót czy odpowietrzenie ale nie przesądzam bo nie widziałem.

Ja z pewnością nie zalecam wykonywania powrotów z obiegiem przez naczynie ani nie wykonuję bo nie ma takiej potrzeby.

Takie rozwiązanie powoduje to, że naczynie staje się punktem odbiorczym ciepła a nie do tego służy.

Gość OtoKero

"Cały dowcip to ten, że jakiejś tam nawiertki nie wydadzą instalatorowi, dopóki nie zapłacę, a sama gmina nie zakłada wody. "

To akurat bzdura. Nawiertkę możesz kupić samodzielnie bez potrzeby nabywania jej w gminie.

Koszt wraz z obudową i kluczem oraz skrzynką żeliwną to ok 150-200PLN zależy gdzie się kupi i kto kupi.