__Marek 14.04.2008 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 Może ktoś wie gdzie można obejrzeć pełną ofertę dachówek Meyer-Holsen? Dostałem ciekawą ofertę na tą dachówkę, ale akurat nie mają do pokazania tego koloru, który mnie interesuje. A w ciemno wolałbym nie zamawiać. Sprzedają też w Daich i Styl w Łochowicach. W Cegpolu i w Łochowicach nie mają tego koloru: brąz bongossi lub brąz brazylijski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majcher 14.04.2008 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 Czy i ja mógłbym się uśmiechnąć o namiar na dobrego "studniarza"? I jeszcze jedno pytanie, zdecydowałem się na kominek z płaszczem wodnym, ale teraz pojawiły się kolejne schody. Jedni mówią, że powinien być koniecznie żeliwny, inni, że stalowy spawany jest równie dobry. Macie jakieś doświadczenia w tej kwestii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 14.04.2008 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 ktos z Was ma naczynie wzbiorcze w ukladzie otwartym?? jaka rura powinna do niego isc i odchodzic?? miedziana, pcv-aluminium zgrzewana?? Bo mam zgrzyt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość OtoKero 14.04.2008 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 ktos z Was ma naczynie wzbiorcze w ukladzie otwartym?? jaka rura powinna do niego isc i odchodzic?? miedziana, pcv-aluminium zgrzewana?? Bo mam zgrzyt W układzie otwartym naczynie wzbiorcze to wręcz obowiązek - nie ma innego rozwiązania. Rodzaj rury nie ma znaczenia, każda nadająca się do c.o. czyli wszystkie, które wymieniłaś. Najistotniejszą rzeczą jest średnica rury wznoszącej i opadowej. Opadowa musi mieć średnicę dwukrotnie większą od wznoszącej. Duża grupa instalatorów to ignoruje ale obliczenia wykonują inżynierowie i to oni stawiają takie wymogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d5620s 14.04.2008 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 Ratunku, to gdzie do tego szklarza? jutro musze zamawiac lustra a tu lipa! na Chopina faktycznie raz robia dobrze raz zle-kilu znajomych poleciło, kilku odradziło..... Poratujcie mnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INEZ2007 14.04.2008 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 Ratunku, to gdzie do tego szklarza? jutro musze zamawiac lustra a tu lipa! na Chopina faktycznie raz robia dobrze raz zle-kilu znajomych poleciło, kilku odradziło..... Poratujcie mnie... Na Błoniu przy rynku jest zakład szklarski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 14.04.2008 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 Kero - dziekuje za cenna wskazowke A ze naczynie wzbiorcze to podstawa w takim ukladzie - to wiem - pytalam raczej pod katem: kto ma - a wiec sie orientuje, a nie czy ktos to w ogole ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asioczek 14.04.2008 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 mkkafe my mamy naczynie wzbiorcze - rurki miedziane na całości. Średnic teraz nie podam ale opadowa znacznie większa niż wznosząca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 14.04.2008 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 dla wszystkich którzy chcą wody ze studni 523840176 my mamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakota 14.04.2008 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 Nas dziś zmartwił lokalny "kopacz" i wodociągowiec - wg niego na wodę na głębokości mniejszej niż 30 metrów nie mamy co liczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 14.04.2008 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 dakota - najlepiej w tej kwestii udac sie do geologa. My decydujac sie na projekt najpierw rozmawialismy z pania geolog, ktora sugerowala sie mapkami z Wojewodzkiego Archiwum Geologicznego w bydgoszczy - i na podstawie danych terenu sugerowala miejsce oraz prawdopodobna glebokosc studni Sasiedzi podobno nawet rozdzkaza wolali - w efekcie placili za odwiert ktory zakonczyl sie fiaskiem - czyli nei znalazl studniarz wody. A nie znalazl - bo mogl wiercic prawdopodobnie od 23 m (dzwoniac po studniarzach dowiedzialam sie ze bydgoscy studniarze zazwyczaj nie maja sprzetu do glebszych odwiertow) - to i nie natrafil na wode. A odwiert na 23 metry - liczac nawet po 120-150 zl - to i tak spory koszt - zreszta kazdy koszt jest spory i bez sensu - jesli nei daje zadnych efektow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakota 14.04.2008 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 Tyle, że on faktycznie może mieć rację. Sąsiadom (zasiedziałym od pokoleń) studnia na kilkunastu metrach po prostu wzięła się i wyschła. A teraz z cyklu Blondynka pyta: czy to prawda, że woda wyciągana z takiej głębi jest tak zimna, że trzeba .. no właśnie co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakota 14.04.2008 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 Gmina Dąbrowa Chełmińska bierze opłatę za przyłączenie do sieci wodociągowej w wysokości 1200 zł. Czy w pozostałych gminach też jest taka opłata? W jakiej wysokości? Pytam, bo słyszałam, że jedni płacą, inni nie i egzekwowanie tego kuleje z uwagi na "brak aparatu prawnego" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 15.04.2008 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 dakota - jest bardzo zimna. Nie wiem czy trzeba cos specjalnie z nia robic Gmina Sicienko jest w przylaczach jak widze lepsza. Kaze wspoldzielic koszty budowy sieci. Deklaracja opiewa na 3 tysiace zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 15.04.2008 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 U mnie do naczynia idą trzy rury. Zasilanie i powrót CO oraz rura opadowa. Wszystkie alupex. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arajs 15.04.2008 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 Jak się jeszcze nie zaczęło budować, to się ślęczy nad teorią i kombinuje, kombinuje... Problem teoretyczny na dziś był kominowy i stąd pytanie: czy ktoś ma komin systemowy bądź tradycyjny posadowiony dopiero od poziomu stropu i na czym się toto trzyma? I połączone pytanie - czy ma ktoś komin od kominka od stropu połączony rurą przebiegającą prosto przez strop? Nie wiem czy jasno się wyraziłam Proponuję skonsultować się z panem od Schiedla (kominy systemowe) przyjedzie, doradzi (za darmo i bez konsekwencji ) podpowie co i jak. Nazwiska nie pamiętam ale numer mam - 602782325. Moim skromnym zdaniem przy obecnych cenach cegieł i robocizny jedynym rozwiązaniem jest komin systemowy (mniejszy, szczelniejszy, i tańszy (nie potrzeba żadnych wkładów stalowych itp.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakota 15.04.2008 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 dakota - jest bardzo zimna. Nie wiem czy trzeba cos specjalnie z nia robic Gmina Sicienko jest w przylaczach jak widze lepsza. Kaze wspoldzielic koszty budowy sieci. Deklaracja opiewa na 3 tysiace zl. Ja słyszałam, że nie można nią bezpośrednio podlewać roślin, musi się ponoć "odstać". Już wiem, że opłata za przyłącze (kupiłam już w obecnym stanie) jest bezprawna, m.in. tutaj o tym http://www.serwissamorzadowy.pl/articles/show_article.php?articleid=176 W Gminie niestety upierają się, twierdząc, że mi wartość działki wzrosła (mi????przecież płaciłam za działkę z przyłączami), iże wszyscy płacą i jeszcze nikt tego nie przeskoczył. Cały dowcip to ten, że jakiejś tam nawiertki nie wydadzą instalatorowi, dopóki nie zapłacę, a sama gmina nie zakłada wody. Zastanawiam się - pisać do nich i straszyć (ale zależy mi na czasie, a chyba miesiąc mają na decyzję) czy płacić i potem pisać o zwrot. Do Wójta iść, do komórki prawnej dzwonić? 1200 nie majątek, ale zasada ważna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakota 15.04.2008 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 Jak się jeszcze nie zaczęło budować, to się ślęczy nad teorią i kombinuje, kombinuje... Problem teoretyczny na dziś był kominowy i stąd pytanie: czy ktoś ma komin systemowy bądź tradycyjny posadowiony dopiero od poziomu stropu i na czym się toto trzyma? I połączone pytanie - czy ma ktoś komin od kominka od stropu połączony rurą przebiegającą prosto przez strop? Nie wiem czy jasno się wyraziłam Proponuję skonsultować się z panem od Schiedla (kominy systemowe) przyjedzie, doradzi (za darmo i bez konsekwencji ) podpowie co i jak. Nazwiska nie pamiętam ale numer mam - 602782325. Moim skromnym zdaniem przy obecnych cenach cegieł i robocizny jedynym rozwiązaniem jest komin systemowy (mniejszy, szczelniejszy, i tańszy (nie potrzeba żadnych wkładów stalowych itp.) Dzięki za telefon, zadzwonię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość OtoKero 15.04.2008 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 U mnie do naczynia idą trzy rury. Zasilanie i powrót CO oraz rura opadowa. Wszystkie alupex. Takie rozwiązania też istnieją ale nie ma konieczności jeśli idzie o powrót. Nie jestem pewien czy to rzeczywiście powrót czy odpowietrzenie ale nie przesądzam bo nie widziałem. Ja z pewnością nie zalecam wykonywania powrotów z obiegiem przez naczynie ani nie wykonuję bo nie ma takiej potrzeby. Takie rozwiązanie powoduje to, że naczynie staje się punktem odbiorczym ciepła a nie do tego służy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość OtoKero 15.04.2008 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 "Cały dowcip to ten, że jakiejś tam nawiertki nie wydadzą instalatorowi, dopóki nie zapłacę, a sama gmina nie zakłada wody. " To akurat bzdura. Nawiertkę możesz kupić samodzielnie bez potrzeby nabywania jej w gminie.Koszt wraz z obudową i kluczem oraz skrzynką żeliwną to ok 150-200PLN zależy gdzie się kupi i kto kupi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts