mkkafe 16.04.2008 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 dori - ladne, prawda?? my raczej nowoczesne, jeszcze nei zamowilam, ale jesli zamowie - mam dwoch faworytow - samo drewno - ew tralki stalowe, porecz drewno Nie kazda konstrukcja schodow u nas jest mozliwa do zamocowania - a dodatkowo pograzylismy sie sciana z surowej cegly w ktorej nei dopuszczamy rycia - a ktora stanowi jedna z dwoch scian przy ktorej ida schody Ceny schodow - w naszym przypadku sa to schody do dosc duzej klatki o wymiarach 2m x 3 m 15-16 tys i w gore O drzwi nie smialam pytac - bo swym wygladem podpowiadaja mi ze mnie na nie nie stac Wyceniono mi inne schody - z dwoch dosc popularnych firm (miedzy innymi Rintal) ktorych jakosc mnie zadowala na zywo - od 18 tys nawet do 30 tys Wiec sklaniam sie ku bydgoskiej firmie. Jeszcze tylko opinii szukam Nasz dom - ja nie moge niestety polecic czegos co jeszcze nie wiem jak funkcjonuje, moze za kilka miesiecy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 16.04.2008 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 Problem teoretyczny na dziś był kominowy i stąd pytanie: czy ktoś ma komin systemowy bądź tradycyjny posadowiony dopiero od poziomu stropu i na czym się toto trzyma? I połączone pytanie - czy ma ktoś komin od kominka od stropu połączony rurą przebiegającą prosto przez strop? Nie wiem czy jasno się wyraziłam Jesli myslisz o zamianie komina systemowego na tradycyjny z cegiel to sprawdz najpierw dokladnie swoj projekt. Komin tradycyjny jest szerszy i mozesz miec potem problem z wiezba. Ja wlasnie dlatego zostalem przy kominach systemowych Schiedla. taaaaaaa a pozniej pojawi sie problem co zrobic z tym kawalkiem ktory wystaje ponad dach i ma byc ozdoba pozniej bedziesz sie pytac jakie i jak przykelic plytki aby nie poodpadaly i bedziesz sie ludzic ze akurat u Ciebie nie odpadna Piotrulex, Widze ze potrafisz przewidywac przyszlosc, pytanie, odpowiedzi itp EOT Dakota, Mozesz zaczac budowac kominy (tradycyjne lub systemowe) od poziomu stropu tylko powinnas przewidziec na ktorym poziomie chcesz miec wyczystke. Warto tez zmierzyc sobie wysokosc budynku, jesli masz dom parterowy Twoj komin zaczety od stropu automatycznie bedzie krotszy (mniejszy ciag). Mozesz tez dolaczyc od stropu tylko kanaly wentylacyjne. Jezeli wybralas komin systemowy to warto pomyslec przed jego wykonaniem czy nad dachem bedzie on oblozony klinkierem (ceglami, plytkami) czy tylko otynkowany. no, zycie wspomnisz moje slowa, wierz mi jeszcze tylko wytlumacz kolezance jak "obklada' sie komin systemowy ceglami klinkierowymi nad samym dachem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 16.04.2008 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 piotrulex - bardzo bardzo cie prosze - nie uszczesliwiaj wszystkich na sile swym podejsciem do zycia - bo kazdy ma inne priorytety, plissss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 16.04.2008 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 piotrulex - bardzo bardzo cie prosze - nie uszczesliwiaj wszystkich na sile swym podejsciem do zycia - bo kazdy ma inne priorytety, plissss no tak tylko ze jak komus sie doradza wypadalo by powiedziec rowniez minusy zamiast tylko plusow i wiedziec o czym sie pisze jesli ktos doradzajac wprowadza w blad to nieco mi to przeszkadza - na tyle, ze pozwalam sie wtracic w grupe zdecydowanie bardziej bydgoska niz Torunska zmiencie nazwe tematu to zagladc nawet nie bede obiecuje PS. schody bardzo ladne u mnie bedzie robila firma ALCO z Solca od zamowienia do montazu nieco ponad 2 tygodnie a to dla nas wazne kryterium Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 16.04.2008 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 jeszcze tylko wytlumacz kolezance jak "obklada' sie komin systemowy ceglami klinkierowymi nad samym dachem Robi się podest, coś jak wieniec z niewielkiej ilości stali i betonu. Można też kupić gotowy stalowy podest, ale wychodzi drożej. Nie wiem o co tyle krzyku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 16.04.2008 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 piotrulex - to pochwal sie swymi schodami. Ja montaz potrzebuje dopiero na sierpien, zamawiam juz teraz bo potem bede niedysponowana - wiec wszystko zalatwiam juz teraz faktycznie warto powiedziec o plusach i minusach - tylko wiesz - wkurzajace jest to ze majac jedno z dwoch rozwiazan - jestes przekonany o cechach obu i wiesz z gory jak to bedzie - a co jesli tak nei bedzie?? Bedzie Ci łyso Dla mnie po kilku latach odpadnieta plytka (ktora jestes w stanie sam sobie przykleic) i wymiana wkladu stalowego w murowanym kominie za kilka tys zl to wada danego komina- innej rangi. Wiec wybieram lepsze zlo. I nie moge postawic znaku rownosci jako inwestor wybierajacy komin na etapie budowy podejrzewajac nawet ze odpadnie mi plytka i bedac pewna ze czeka mnie wymiana wkladu w murowanym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 16.04.2008 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 jeszcze tylko wytlumacz kolezance jak "obklada' sie komin systemowy ceglami klinkierowymi nad samym dachem Robi się podest, coś jak wieniec z niewielkiej ilości stali i betonu. Można też kupić gotowy stalowy podest, ale wychodzi drożej. Nie wiem o co tyle krzyku i ten podest gdzie robisz? pare metrow nad stropem na kilku metrach komina systemowego? hmmmmmm jesli tak to spory ciezar ten systemowy bedzie dzwigal a jesli inne rozwiazanie to poprosze - moze o czyms nie wiem ....... zanim zdecydowalismy sie na komin taki jaki mamy troche sie kominow i roznych rozwiazan naogladalem gdyz moje osiedle jest chyba uczulone na odpadajace plytki klinkierowe i szare dacgy w okolicy kominow od pokruszonego kleju ... bylem wrecz przewrazliwiony na tym punkcie i dobrze to wszystko przymyslelismy z kierownikiem budowy oraz glownym wykonawca wybor padl na murowany z pelnej czerwonej + klinkierowa ponad dachem - innego slusznego nie widzialem i nie widze widzialem nawet systemowe obudowane od najwyzszego "betonowego" stropu pelna cegola czy BK12 aby ten klinkier ponad mial na czym sie opierac ale to sa koszty oraz marnowanie miejsca ktore powinno sie oszczedzac majac drozszy systemowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 16.04.2008 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 piotrulex - to pochwal sie swymi schodami. Ja montaz potrzebuje dopiero na sierpien, zamawiam juz teraz bo potem bede niedysponowana - wiec wszystko zalatwiam juz teraz faktycznie warto powiedziec o plusach i minusach - tylko wiesz - wkurzajace jest to ze majac jedno z dwoch rozwiazan - jestes przekonany o cechach obu i wiesz z gory jak to bedzie - a co jesli tak nei bedzie?? Bedzie Ci łyso Dla mnie po kilku latach odpadnieta plytka (ktora jestes w stanie sam sobie przykleic) i wymiana wkladu stalowego w murowanym kominie za kilka tys zl to wada danego komina- innej rangi. Wiec wybieram lepsze zlo. I nie moge postawic znaku rownosci jako inwestor wybierajacy komin na etapie budowy podejrzewajac nawet ze odpadnie mi plytka i bedac pewna ze czeka mnie wymiana wkladu w murowanym schodami sie pewnie i pochwale jak mi zrobie no i bedzie czym. my mamy betonowe lane a drewnem beda obkladane. buk bo to ekonomiczny wariant a kasy wiele nie zostalo do wydania. nie potrafie dodatkowo wklejac zdjec na forum a nawet ich zmniejszac do odpowiednich rozmiarow jasli u nich w solcu nie bylas to moze warto - widzialem ich instalacje i wygladaja zadowalajaco kompletny wklad do naszego komina ktory jest dosc dlllllllugi (jakies 11 metrow) to jakies 2 tysiaki wiec niewiele a zreszta my go akurat nie mamy - tu tez sa opinie podzielone ale to jest temat innego burzliwego watku na tym forum. komin przez pomylke goscia od adaptacji ma przekroj tylko 14x14 i zwezanie wkladem bylo nie wskazane - decyzja kierownika i specjalisty "kominowego" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość OtoKero 16.04.2008 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 "jesli tak to spory ciezar ten systemowy bedzie dzwigal " Mnie na ten przykład plecy do tego "dźwigania nie będą bolały.Odpadające płytki od komina - cóż tra sztuka wymaga tak dobrych materiałów (kleje i ceramika) jak dobrych wykonawców. Z tym jest zwykle różnie u nas. Odpadanie płytek z komina nie jest normą lecz niewłaściwym wykonawstwem - koniec kropka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 16.04.2008 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 no widzisz chlopie - ja wole miec odpadnieta plytke na kominie - to tylko kwestia estetyczna - niz nie miec wkladu stalowego - bo dla mnie to juz powazny blad - ale faktycznie nie roztrzasajmy tematu - mozemy o tym podyskutowac na owym burzliwym watku zamiast tutaj. jak widzisz - kazdy ma inne priorytety. Wymusilam na ekipie zrobienie instalacji do naczynia wzbiorczego na miedzi - choc nie bylo to w planach - i doplacam - ale zapewne bede mieszkala bez listew wykanczajacych podloge - bo na wszystko nie starczy. Wizualke moge latwo dorobic i poprawic, flakow domu - nie. Byc moze dla innych uzytkownikow forum doklejanie plytek to rowniez nie wada systemowek - i dlatego o tym nie wspominaja to tylko mankament. Uszanujmy swoje priorytety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyciu 16.04.2008 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 Moje przyszłe (już zamówione) schody będą wyglądały mniej więcej tak: balustrada:http://img402.imageshack.us/img402/7516/slupek1ft1.jpg stopnie:http://img410.imageshack.us/img410/4198/stopnie1gt3.jpg A całość nie na betonie, a na stalowej konstrukcji.Koszt ok. 15 tys. Namiary na firmę podawałem parę stron wcześniej. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 16.04.2008 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 pyciu - a z czego stopnie??u nas linki stalowe odpadaja. Kilka powodow - najwazniejszy - dzieci moje na 200 % by fiknely i pytanie do osob majacych rolety podtynkowe otwierane od wewnatrz - jak wykonczono u Was kasete na etapie tynkowania?? 1. Mozna otynkowac calosc i w razie awarii srupac tynk - tego bym nie chciala 2. Mozna otynkowac sciane tylko od frontu, a spod kasetki zostawic - ale nie wiem jak to estetycznie wyglada - czy ma ktos zdjecie?? 3. Mozna zamiast tynku od frontu kasetki przykleic plyte KG dluzsza o ok 3 cm ktora zasloni widok kasetki od spodu...ale czy calkowicie?? Dwa ostatnie rozwiazania to jakies rozwiazania - ale czy to dobrze wyglada?? A moze jeszcze jakies inne rozwiazania??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyciu 16.04.2008 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 pyciu - a z czego stopnie?? u nas linki stalowe odpadaja. Kilka powodow - najwazniejszy - dzieci moje na 200 % by fiknely Tak jak na zdjęciu tj. buk barwiony na merbau. Do wyboru były oczywiście droższe warianty np. dąb barwiony lub sam merbau (taka będzie podłoga w salonie). O linkach i dzieciach już ktoś tutaj wspominał, że nie powinno się lączyć obu tych "materiałów" ... z drugiej strony alternatywa nie jest zbyt duża w przypadku stylu "nowoczesnego". Tralki co 10 cm trochę mi nie pasują, a znów szkło nie do każdego wnętrza pasuje. Choć ja osobiście bym do tej Twojej surowej cegły dał stalowe/kute. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 16.04.2008 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 a ja sie chyba starzeje i uciekam od tej stali - tym bardziej ze u mnie chwilowo bedzie w jadalni szklano-stalowy stol a w salonie - takiz sam stolik - uzytkowane teraz - wiec cos klasycznego by sie przydalo...aby i za lat 10 wciaz bylo "trendy" porecz taka zatem nam sie widzi http://img360.imageshack.us/img360/5254/34zw7.jpg a szklo w balustradzie - tak na marginesie - ladnie podwyzsza cene. Przy czym moja mlodsza pociecha uwielbia lizac lustra i szkla - i sa zawsze uciapane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 16.04.2008 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 kolejne pytanko: czy ze studnią muszę się wstrzymać, aż dostanę pozwolenie na budowe czy mogę się za to zabrać juz teraz? moze ktos z was dysponuje jakims linkiem typu" abc studni dla blondynki" ? Jeżeli nie chcesz tego nigdzie zgłaszac to możesz ją zrobic chocby dzisiaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 16.04.2008 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 i pytanie do osob majacych rolety podtynkowe otwierane od wewnatrz - jak wykonczono u Was kasete na etapie tynkowania?? A moze jeszcze jakies inne rozwiazania??? My mamy rolety w kasetach razem z oknami. No cóż zabrakło pomysłu jak to zrobic więc zostało tak, ze te kasety widac. Długo mi się to nie podbało, potem przestałam zwracac uwagę, a teraz jak wieszam karnisze i firanki (z takimi fikuśnymi dodatkami) to tego nie widac. Tez długo się zastanawiałam, ale bałam się że jak obuduję K-G to po jakims czasie zacznie to pękac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 16.04.2008 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 Przy czym moja mlodsza pociecha uwielbia lizac lustra i szkla - i sa zawsze uciapane Mój tak samo to robi. Czasami to mi się nie chce myc okien bo za chwile beda wylizane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakota 16.04.2008 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 a pytałam tylko czy ktoś komin od stropu ma ale skoro już na rodzaje zeszło, to chyba i tak systemowy będzie bo tak kombinuję, że wkład chcę porządny (nie chciałabym wzniecać dyskusji co to porządny, zakładam, że tani nie będzie) do środka, a obudowywać cegłą chyba sensu nie ma skoro szybciej będzie system postawić i chyba nie drożej niż cegły schody i drzwi z linku mkkafe cudne u mnie nikt nic nie liże, ufff Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jutis 16.04.2008 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 jesli chodzi o problem z lizaniem to mój synek raczej z tego wyrósł co do pozostałych kwestii to skad Wy to wszystko wiecie? w wiekszosci nie mam pojęcia o czym rozmawiacie tymbardziej dziękuję za tresciwe i zrozumiałe odpowiedzi ale moje pytania też skomplikowane nie były Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 16.04.2008 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 Jezu - to moja lize chyba najbardziej - bo jak jej powiem ze jest grzeczna to mnie lize w przyplywie milosci. Bratam sie z rodzicami lizaczkow Aga - a masz jakas fotke tej "zostwionej sobie" kasetki?? Ja lubie okna bez firanek - chyba ze mi sie kiedys zmieni co jest bardzo mozliwe, ale poki co musze zrobic tak jakby nie mozna sie bylo nimi poratowac A KG podobno trzeba dac z zakladem 5 cm na sciane - wtedy nie peka. Podobno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts