Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

myślę że zanim jednak postawisz ten komin od stropu to skonsultujesz ten pomysł ze swoim kierownikiem i jeszcze lepiej z jakimś konstruktorem. strop powinien być odpowiednio wzmocniony lub ewentualnie podparty od spodu. w typowym projekcie takie rozwiązanie na pewno nie jest wzięte pod uwagę

no oczywiście, że skonsultuję

kierownik jest konstruktorem

ale pytam, bo może ktoś ma i mógłby coś zasugerować, podpowiedzieć

w projekcie mam komin od stropu i jak na razie większość fachowców puka się w głowę

kierownik wziął projekt do domu i analizuje

8)

........ doklejanie plytek to rowniez nie wada systemowek - i dlatego o tym nie wspominaja :wink: to tylko mankament.........

mankament - brak, niedostatek czego; wada, błąd, usterka, uchybienie. wada

za http://www.slownik-online.pl

:wink:

wiem, wiem :D

no coz

ja brak wkladu bledem bym nie nazwal

skoro producent kotla go nie wymaga, kierwnik mowi ze moze byc bez, jakis ekspert powolany przez goscia od adaptacji w zwiazku z pomylka (maly przekroj) pisze w opinii, ze wklad jest zbedny oraz ekipa ktora ten kociol montuje (ta sama ekipa co robila nam ladnych pare lat emu w obecnym domu) - cos chyba w tym jest :wink:

ale tak jak piszez kazdy ma prowo miec inne priorytety i bylo by smutno jakby wszyscy mieli tak trwale i piekne kominy jak ja - nie bylo by na czym oka zaczepic. a tak prosze - kiedys bez kitu jak sie naucze to wstawie zdjecia kilku kominow z mojego osiedla :o

pyciu - a z czego stopnie??

u nas linki stalowe odpadaja. Kilka powodow - najwazniejszy - dzieci moje na 200 % by fiknely

Tak jak na zdjęciu tj. buk barwiony na merbau.

Do wyboru były oczywiście droższe warianty np. dąb barwiony lub sam merbau (taka będzie podłoga w salonie).

O linkach i dzieciach już ktoś tutaj wspominał, że nie powinno się lączyć obu tych "materiałów" ;-) ... z drugiej strony alternatywa nie jest zbyt duża w przypadku stylu "nowoczesnego". Tralki co 10 cm trochę mi nie pasują, a znów szkło nie do każdego wnętrza pasuje.

Choć ja osobiście bym do tej Twojej surowej cegły dał stalowe/kute.

1. nie bral bym pod uwage barwionego drewna. w przypadku mocniejszego uszkodzenia bedzie lipa a nigdy idealnie tego nie zabarwisz

2. u nas linki i prety tez odpadly ze wzgledu na dokladnie dzis 2-letnia corke

3. u nas tralki stalowo-drewniane bukowe co okolo 14cm musza pasowac

4. ja do surowej cegly wpakowal bym schody z jak najwieksza iloscia srebrno-matowej stali - stopnie oczywiscie drewniane

wspomnisz moje slowa, wierz mi

jeszcze tylko wytlumacz kolezance jak "obklada' sie komin systemowy ceglami klinkierowymi nad samym dachem :D

Jakie Twoje slowa mam wspominac ??

Dakota pytala "czy ktoś ma komin systemowy bądź tradycyjny posadowiony dopiero od poziomu stropu" i otrzymala odpowiedzi. Nie zauwazylem jej pytania o sposob obkladania klinkieru na kominie ...

Witam wszystkich, dawno mnie tu nie było a wątek poleciał.

Z tego szału w zeszłym roku z materiałami budowlanymi przecholowałem (sam nie wiem jak to liczyłem) i została mi silka xelli 24 cm grubości aż 6 nienaruszonych palet i ok 3 palety rozpakowanej (niegospodarni budowlańcy) i jeżeli jest ktoś zainteresowany kupnem to sie na pewno dogadamy. Na palecie są 45 szt czyli 3m2.

Odbiór Murowaniec gm Białe Błota, info na priva.

A tak to wyglada:

http://picasaweb.google.pl/Szmaragd2007/SilkaXella

Przy czym moja mlodsza pociecha uwielbia lizac lustra i szkla - i sa zawsze uciapane

Mój tak samo to robi. Czasami to mi się nie chce myc okien bo za chwile beda wylizane :evil:

moja jeszcze nie jest na takim etapie, ale myślałam że tylko psiury będą śliniły mi okna a to wygląda że córka dołączy do nich :lol: :lol:

.... komin przez pomylke goscia od adaptacji ma przekroj tylko 14x14 i zwezanie wkladem bylo nie wskazane - decyzja kierownika i specjalisty "kominowego" :wink:

Stary - wszystkich przekonujesz, ze tylko Ty masz racje i Twoje przemyślenia są najmądrzejsze. A budujesz komin bez "wkładu". Nie wiem czy bardziej mnie śmieszysz czy budzisz mój podziw. Myślę, ze przeświadczenie o własnej nieomylności jest wkurzjące może dla otoczenia ale bardzo wygodnie się z nią żyje!!

Znaczy, ze Ty i Twoi fachowcy przemysleli sprawę skraplania się pary wodnej w górnej części komina?

Znaczy że przemyślełeś skutki działania kwasów powstających w wyniku łączenia się wody z innymi składnikami spalin (między innymi NOx, SO2 i CO)?

Słuchaj - a może Ty martwisz się swoim kominem - i tak złośliwie (co się sam będziesz martwił?) siejesz ziarna niepewności u innych ludzi - nie też się trochę pomartwią! Niech też im siwych włosów przybedzie?

Aga - a masz jakas fotke tej "zostwionej sobie" kasetki?? Ja lubie okna bez firanek - chyba ze mi sie kiedys zmieni :D co jest bardzo mozliwe, ale poki co musze zrobic tak jakby nie mozna sie bylo nimi poratowac

A KG podobno trzeba dac z zakladem 5 cm na sciane - wtedy nie peka. Podobno

Jak podasz meila to Tobie podeślę.

Też tak myślałam, ale ile wtedy trzeba by dac tam tynku? 2 cm? Bo płyta ma 1,2 cm.

i jeszcze pytanko - bo wlasciwie z tym tu przyszlam

temat:schodyczy ktos mial do czynienia - lub slyszal jakies opinie o schodach z pracowni schodow i drzwi Swiad Drewna z ul. Podolskiej w Bydgoszczy??? Oto link http://www.sd.com.pl

schody ktore prezentuja - podobaja mi sie - cenowo - powiedzmy ze akceptuje, a teraz szukam opinii o samej firmie

O rany mkkafe jakie schody :o A jakie drzwi!!! :o :o Niesamowite! Dla tych drzwi zmieniłabym po prostu cały zamysł na elewację. No ale drzwi nasze już są zamówione :cry: Trudno.

A ile kosztują schody u nich? I jakie zamówiłaś? Klasyka, nowoczesne...?

Ja też byłam w tej pracowni, maja super rozwiązanie dotyczące parkietów, na pow ok 30 m kw parkiety z różnych gatunków drewna, mozna sobie porównać jak wyglądają w rzeczywistości i w prawdziwej eksploatacji.

A co do schodów-rzeczywiście piękne, robiłam taką wstępną wycenę, ale potem jakoś nie mogłam ich zastać, było kilka razy zamkniete i zrezygnowałam....

pozdrawiam

E.

i jeszcze pytanko - bo wlasciwie z tym tu przyszlam

temat:schodyczy ktos mial do czynienia - lub slyszal jakies opinie o schodach z pracowni schodow i drzwi Swiad Drewna z ul. Podolskiej w Bydgoszczy??? Oto link http://www.sd.com.pl

schody ktore prezentuja - podobaja mi sie - cenowo - powiedzmy ze akceptuje, a teraz szukam opinii o samej firmie

O rany mkkafe jakie schody :o A jakie drzwi!!! :o :o Niesamowite! Dla tych drzwi zmieniłabym po prostu cały zamysł na elewację. No ale drzwi nasze już są zamówione :cry: Trudno.

A ile kosztują schody u nich? I jakie zamówiłaś? Klasyka, nowoczesne...?

Ja też byłam w tej pracowni, maja super rozwiązanie dotyczące parkietów, na pow ok 30 m kw parkiety z różnych gatunków drewna, mozna sobie porównać jak wyglądają w rzeczywistości i w prawdziwej eksploatacji.

A co do schodów-rzeczywiście piękne, robiłam taką wstępną wycenę, ale potem jakoś nie mogłam ich zastać, było kilka razy zamkniete i zrezygnowałam....

pozdrawiam

E.

a ja chwycilam kontakt mailowy i meczylam pana mailami dwa tygodnie - a dopiero wczoraj sie spotkalismy - wczesniej to ustalajac. Wlasciwie na 90 % jestesmy zdecydowani na ich schody. Pan-wlasciciel - czuje klimat - jego ekspozycja ma dusze :wink: Moje dzieci probowaly zdemolowac jego pracownie :oops: Ja juz chyba nigdzie z nimi nie pojade - tylko co mam z tymi lobuzami zrobic???

Pan-wlasciciel - czuje klimat - jego ekspozycja ma dusze :wink: Moje dzieci probowaly zdemolowac jego pracownie :oops: Ja juz chyba nigdzie z nimi nie pojade - tylko co mam z tymi lobuzami zrobic???

rzeczywiście- firma z duszą;)

Ale ja nie miałam tyle cierpliwości :(

Zamówiłam schody w iinym miejscu W solarni w Solcu Kuj., robią piękne schody , a drzwi :o - po prostu bomba, tylko cena drzwi troche wysoka).

Co do dzieciaków- wiem o czym mówisz, nam udaje sie pozałatwiać najwięcej jak możemy je komus podrzucić, tyle że nie bardzo jest komu, więc najczęściej włoczymy sie razem, a dzieci jak to dzieci- trudno je okiełznać, na szczęscie już niedługo będą się wyżywać na własnym podwórku.

pozdrawiam

E

Ostatnio ktos pytal o oczyszczalnie montowane przez alfatech

Nam wlasnie wczoraj zakladali - polecam z czystym sercem - lubie miec takie firmy na swoim polu

profesjonalnie, wszystkie rury zakladane z poziomica w reku, piach sie bardzo osypywal - i za kazdym razem jak wpadl pod rury - wyciagali i robili od nowa. Grunt pod zbiornik tez poziomowany :o - poza tym kamyczki, wlokninki - wszystko wrecz ksiazkowo.