piotrulex 12.05.2008 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 proszszsz zdjecia z zimy - ale teraz wciaz owinieta folia czeka na fugowanie - wiec nie ma co pokazywac dzieki poczekam jak skonczycie gdyz teraz to nie widac jak to bedzie finalnie wygladalo mi bardziej w oko wpada cegla stylizowana na stara recznie formowana a nawet podniszczona. byc moze z czasem pooklejamy sobie takimi plytkami jedna 4,5 metrowaa sciane salonu w kaciku wypoczynkowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 12.05.2008 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 bedzie jasna-szara fuga - i ponowne zaolejowanie sciany ktore nie zmienia koloru piotrulex - Ty piewca klinkieru na plytki sie zdecydujesz?? zartuje oczywiscie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 12.05.2008 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 bedzie jasna-szara fuga - i ponowne zaolejowanie sciany ktore nie zmienia koloru piotrulex - Ty piewca klinkieru na plytki sie zdecydujesz?? zartuje oczywiscie hmmmmmmmm jakby Ci to napisac co by burzy nie rozpetac w ta piekna pogode ... zartuke oczywiscie na komin tylko cegla nie widze sensu obmurowywania calej sciany cegla wewnatrz domu. szkoda miejsca a ponadto w stropie nie przewidzialem dodatkowej belki w stropie teriva pod takowe obciazenie - nie widze potrzeby stosowania cegly. bylo by to co najmniej "ekonomicznie i uzytkowo nieuzasadnione" Ty to taka pamietliwa jestes a jak tak kierownik za 3 kola? kto sie czubi ten sie lubi, no nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meehowy 12.05.2008 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 Czolem, Co prawda nie traktujemy kominka jako glownego zrodla ciepla i pewnie w ogole go nie bedzie na poczatek, ale zastanawiam sie mocno (jestesmy na etapie ukladania stropu) nad zrobieniem instalacji DGP, "tak na zas". Czy mozecie powiedziec jakiego rzedu to sa koszty oraz czy macie namiar na jakiegos instalatora DGP, z ktorym moglym sie skonsultowac? Pozdrawiam, Michal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 12.05.2008 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 a jak tak kierownik za 3 kola? ale ze co?? namiar potrzebujesz?? Czy pytasz czy w ogole zyje?? Czy o cos jeszcze innego Ci chodzi?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INEZ2007 12.05.2008 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 Czy ma ktoś na sprzedaż stemple? Potrzebuję ok 80sztukProszę o info na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 13.05.2008 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 Czolem, Co prawda nie traktujemy kominka jako glownego zrodla ciepla i pewnie w ogole go nie bedzie na poczatek, ale zastanawiam sie mocno (jestesmy na etapie ukladania stropu) nad zrobieniem instalacji DGP, "tak na zas". Czy mozecie powiedziec jakiego rzedu to sa koszty oraz czy macie namiar na jakiegos instalatora DGP, z ktorym moglym sie skonsultowac? Pozdrawiam, Michal Rozłożenie rur i instalacja będzie nas kosztować niecałe 2 tys. Ale to po poszukiwaniach, bo była też oferta na 6 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyciu 13.05.2008 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 Rozłożenie rur i instalacja będzie nas kosztować niecałe 2 tys. Ale to po poszukiwaniach, bo była też oferta na 6 tys. Jejku - a czemu tak dużo ? Przy tak ogólnie postawionym pytaniu możemy faktycznie rozmawiać o szerokim przedziale cenowym. DGP może być rozprowadzone do najbliższych (kominkowi) pomieszczeń, bez wspomagania pompą - i tu koszty są niewielkie - u mnie ok. 800 zł (wykonanie - ekipa od kominka). To jest koszt wykucia w stropie i ścianach otworów, płaskich rur, kratek i podłączenia do wkładu. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 13.05.2008 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 U nas jest to rozprowadzenie po całym domu - kominek ma 6 wyjść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Graczyk 13.05.2008 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 "A wracając do paneli to myśmy kupili panele i deskę barlinecką na firmę i w cenie metra kw. mieliśmy położenie tego na podłodze. Firma ta refakturowała na nas te panele z niższym Vatem a sama żyje ze zwrotu Vat'u. Firma ma stoisko a w zasadzie kawałek blatu w "Liroju" na dziale paneli." Nie zamierzam twierdzić, że to co napisałeś to nieprawda ale chcę powiedzieć, że to jest naganianie cwaniakom kasy, którą w gruncie rzeczy to i tak w dalszym ciągu otrzymują od płatników VAT-u czyli od nas wszystkich także od Ciebie. Nie popieram przekrętów gospodarczych. Aby nie być gołosłownym przedstawię proste wyliczenie. Zakup paneli i deski na przykładową kwotę 1220PLN brutt co oznacza, że w tym mamy 220PLN VAT-u. Firma nam refakturuje z obniżonym VAT-em co daje nam kwotę 1070PLN czyli zostaje jej 150PLN VAT-u do zwrotu. Jeśli za tę kwotę jest w stanie utrzymać "blat" w Lyroyu i jeszcze ekipę od układania i jeszcze tych niewidocznych możnych, którzy za ochłapy nie prowadzą takiego procederu to dziękuję bardzo za takie usługi. To jest po prostu WYŁUDZANIE VAT-u za co jak już mówiłem płacimy wszyscy. Ja takich nie wspieram. Kolega jak zwykle wietrzy podstęp i spisek wydaje mi się że kolega po raz kolejny szuka dziury w całym. Wszyscy jak tylko możemy poszukujemy ekip które zrobią nam robotę wraz z materiałem w 7% vacie. Nie widzę w tym nic złego i gdyby tylko do ceny zakupu tego materiału podchodzili uczciwie czyli dawali dobre rabaty to sam bym się na to godził. Niestety ekipy kroją na materiałach a potem jeszcze na robociźnie doją jak mogą i łaskawie refakturują na 7% a to jest moim zdaniem niedopuszczalne. Nie widze też kłopotów finansowych z utrzymaniem stoiska, pracowników i opłaceniem fajnych wczasów jeśli tylko masz czas na czakanie kilka mieisęcy na zwrot VAT'u. Przecież ta firma refakturuje tak kilkanaście zamówień dziennie czyli przy Twoim najprostrzym zamóweniu osiąga przychody na poziomie 1000 zł/dzień. A zaznaczam że panele i deska na dom to nie 1000+vat a kilka tysięcy+vat do tego podkłady, folie, listwy, haczyki. Jeszcze raz powtarzam nie widze w tym nic złego. Bardziej oburza mnie fakt że jest tak duża szara strefa na budowach jednak tutaj mogę majstrów zrozumieć że oni też chcą jeść bółki z szynką a nie suchary. To nasze zarobki sa za niskie a majstry wcale nie wychodzą na tym najlepiej bo chociażby nie opłacają przyzwoitych skłądek ZUS. Ja w temacie paneli mogę tylko polecić tę firmę. Terminowo, czysto, uczciwie i miło. Fakt gdyby moja żonka zechciała poczekać to pewnie ten VAT sami byśmy odebrali ale mam za to położone panele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eli2 13.05.2008 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 [... Fakt gdyby moja żonka zechciała poczekać to pewnie ten VAT sami byśmy odebrali ale mam za to położone panele. Obawiam się, ze od paneli nie możemy odliczyć VATu. Wydaje mi się, ze stawka VAT na ten produkt nie wzrosła po wjeściu Polski do Unii Europejskiej. Ale jeśli jestem w błędzie - to mnie sprosujcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Graczyk 13.05.2008 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 [... Fakt gdyby moja żonka zechciała poczekać to pewnie ten VAT sami byśmy odebrali ale mam za to położone panele. Obawiam się, ze od paneli nie możemy odliczyć VATu. Wydaje mi się, ze stawka VAT na ten produkt nie wzrosła po wjeściu Polski do Unii Europejskiej. Ale jeśli jestem w błędzie - to mnie sprosujcie. Eeeeeehhhhhmmm Może coś palnąłęm Choć żonka coś tam wspominała ale pewnie porypało mi się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość OtoKero 13.05.2008 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 [... Fakt gdyby moja żonka zechciała poczekać to pewnie ten VAT sami byśmy odebrali ale mam za to położone panele. Obawiam się, ze od paneli nie możemy odliczyć VATu. Wydaje mi się, ze stawka VAT na ten produkt nie wzrosła po wjeściu Polski do Unii Europejskiej. Ale jeśli jestem w błędzie - to mnie sprosujcie. Można odliczyć VAT od paneli także. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eli2 13.05.2008 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 Można odliczyć VAT od paneli także. To sorry za zamieszanie. Coś pomieszałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakota 13.05.2008 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 (...) u nas wyjatkowo odliczono tylko dwa okna tzw weneckie - sa 50 cm nad podloga - sa duze i dwa wyjscia na taras mkkafe - co chwila znajduję u Ciebie rozwiązania, które też planuję. Nie wiedziałam, że okno 50 cm nad podłogą to "weneckie", ale zaprojektowałam takie jedno. Jakie masz je duże? Bo u nas to takie szersze balkonowe (1,20), tylko skrócone dołem. I gładzi nie chcę, tylko surowy tynk, i ścianę z cegły mieć będę... No i te jętki, pierwotnie właśnie miało tak być, na etapie projektu się schrzaniło, niemniej jeszcze się nad tym zastanawiam. Jak gęsto te jętki u Ciebie wychodzą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 13.05.2008 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 dakota - ojej - tyle pytan juz nie pamietam - a mam awersje aby chwycic projekt...bo juz zaczynam miec go dosc pomierze i wszystko napisze, ok?? unigruntowaliscie posadzke??nam kazal uni gruntem i na to czarna folie Nie rozumiem tylko jednego: podadzek obliczono na 218 m - a folii poszlo juz 2,5 rolki po 100 m kazda czyli 250 m i jutro trzeba kupic kolejna rolke - bo zabraklo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 14.05.2008 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 nie traktujemy kominka jako glownego zrodla ciepla ... jakiego rzedu to sa koszty oraz czy macie namiar na jakiegos instalatora DGP, z ktorym moglym sie skonsultowac? Jeżeli chodzi o prostą, grawitacyjną instalację do DGP, to nie jest to żaden problem finansowy ani techniczny. Należy wybrać miejsca na kratki na pietrze (kilkanaście centymetrów nad podłogą), pomierzyć i oszacować ile trzeba będzie kanałów prostokątnych i różnego rodzaju trójników. Kupić (castorama, leroy ...). Wykuć dziurę przez strop do miejsca, gdzie będzie czopuch kominka. Ułożyć instalację (pamiętać, że kanały powinny się wznosić w kierunku wylotów ok 2%). W zależności od planowanej podłogi (jeżeli mozaika lub parkiet) zaizolować twardą wełną 5cm. Układać to oczywiście przed wylaniem posadzek, bezpośrednio na stropie. Należy tylko pilnować posadzkarzy, aby nie pozarywali kanałów. Jest to więc ze dwa popołudnia pracy. U mnie koszt na trzy pomieszczenia na piętrze nie przekroczył pewnie 200PLN. Jak dotychczas grawitacyjna DGP sprawdza się w roli pomocniczego i nastrojowego ogrzewania. Pomocne strony: Prostokątne kanały DGP w warstwach podłogi Kształtki prostokątne Nie zapomnij o doprowadzeniu rury doprowadzającej powietrze z zewnątrz pod kominek (przynajmniej 100mm, wznosząca się w kierunku kominka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 14.05.2008 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 unigruntowaliscie posadzke??nam kazal uni gruntem i na to czarna folie Ma to zapobiegać szybkiemu wysychaniu posadzki i w konsekwencjach pękaniu. Ja nie gruntowałem i przykrywałem tylko balkony i taras, ale prace były w sierpniu. W domu przez pierwszy tydzień wietrzyłem bardzo delikatnie, dopiero później intensywnie. Nie było żadnych pęknieć. Podczas wylewania do jastrychu dodawane były przeciwskurczowe wiórki polipropylenowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 14.05.2008 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 tez mamy te wiorki - no nic - juz pomalowane - i folia ulozona - pytalam tylko z ciekawosci - nie lubie tych kosztow- prawie 400 zl za folie ktora bede mogla zaraz wyrzucic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 14.05.2008 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 a jak tak kierownik za 3 kola? ale ze co?? namiar potrzebujesz?? Czy pytasz czy w ogole zyje?? Czy o cos jeszcze innego Ci chodzi?? wiesz, ja juz nie potrzebuje kierownika ten nasz co od poczatku do konca kosztowal nas niecalego tysiaka juz prawie zakonczyl swoja prace z ocena celujacą tak z ciekawosci pytalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts