Graczyk 14.05.2008 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 dakota - ojej - tyle pytan juz nie pamietam - a mam awersje aby chwycic projekt...bo juz zaczynam miec go dosc pomierze i wszystko napisze, ok?? unigruntowaliscie posadzke??nam kazal uni gruntem i na to czarna folie Nie rozumiem tylko jednego: podadzek obliczono na 218 m - a folii poszlo juz 2,5 rolki po 100 m kazda czyli 250 m i jutro trzeba kupic kolejna rolke - bo zabraklo Hej Nam nie kazali unigruntować ale zalecili aby powiedzmy po 24h. delikutasnie wejść na posadzkę i zrosić wodą a następnie całość przykryć folią malarską. Myśmy tej foli nie zdejmowali chyba z dwa tygodnie i leżała tam na zasadzie gdzie się przerwie tam będzie dziura. Posadzki przez pierwszy tydzień wyraźnie pociły się na foli a potem minejwiecej przestały. Oczywiście przez te piersze dwa tygodnie ograniczyliśmy wietrzenie. Jak wyszło widziałaś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peacemaker 14.05.2008 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 hey szukam zawodowej ekipy od tynków. na czerwiec. pozdrawiam, Marcin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horatio 14.05.2008 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 Witam Czy ktoś wie gdzie mozna kupic gotową podmurówkę betonową pod ogrodzenie z siatki??? http://www.artbud.civ.pl/podmurowka_systemowa.html pzdr cyla Dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krisbydg 14.05.2008 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 przed nami etap wykańczania, szukamy solidnej dobre firmy do wykonania mebli kuchennych, możecie jakąś polecić ? ew wskazać które omijać ?dzięki za wszelkie info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jutis 14.05.2008 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 wasze budowy takie zaawansowane a ja dopiero pozwolenie odebrałam dzisiaj dostałam ofertę od murarza, nie wiem co o niej mysleć, stan zero małego domku ( parter 62m2) został wyceniony na ok 25 tys, duzo, mało czy w sam raz? dodam, że niestety znacznie odbiega to od ceny podanej w kosztorysie zakupionym razem z projektem (17 tys +vat) bedę bardzo wdzięczna za odpowiedź, dziś wieczorem mamy spotkać się z tym murarzem i nie wiem co mu na taką cenę odpowiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angel__yac 14.05.2008 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 Pytanie może głupie, ale czuję przemożną potrzebę, by je zadać. Słyszeliście może coś nt. tego, że niektóre tartaki sprowadzają drewno z okolic Czarnobyla? Musimy zamówić drewno na więźbę i zaniepokoiła mnie ta informacja. Nie wyczytałam jej z żadnego wiarygodnego źródła, po prostu usłyszłam od znajomego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jutis 14.05.2008 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 za chwilę spotkanie, mamy rozmawiać o stanie zero a co to bedzie potem :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 14.05.2008 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 tez mamy te wiorki - no nic - juz pomalowane - i folia ulozona - pytalam tylko z ciekawosci - nie lubie tych kosztow- prawie 400 zl za folie ktora bede mogla zaraz wyrzucic My też tak mieliśmy robic. I zrobiliśmy. Potem nie żałowaliśmy bo jak przyszli "Fachowcy" od sufitów podwieszanych to ta folia uratowała nasze posadzki. A w garażu ta folia leży cały czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 14.05.2008 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 a jak tak kierownik za 3 kola? ale ze co?? namiar potrzebujesz?? Czy pytasz czy w ogole zyje?? Czy o cos jeszcze innego Ci chodzi?? ten nasz co od poczatku do konca kosztowal nas niecalego tysiaka juz prawie zakonczyl swoja prace z ocena celujacą tak dużo zapłaciłeś swojemu KB ? O tysiaka za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partner 14.05.2008 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 a jak tak kierownik za 3 kola? ale ze co?? namiar potrzebujesz?? Czy pytasz czy w ogole zyje?? Czy o cos jeszcze innego Ci chodzi?? ten nasz co od poczatku do konca kosztowal nas niecalego tysiaka juz prawie zakonczyl swoja prace z ocena celujacą tak dużo zapłaciłeś swojemu KB ? O tysiaka za dużo. niecałego tysiaka - pewnie znowu ktoś znajomy, kolega lub rodzina ale o tym ani słowa[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meehowy 14.05.2008 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 Jeżeli chodzi o prostą, grawitacyjną instalację do DGP ............... Bardzo dziekuje za porady. Michal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meehowy 14.05.2008 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 dzisiaj dostałam ofertę od murarza, nie wiem co o niej mysleć, stan zero małego domku ( parter 62m2) został wyceniony na ok 25 tys Ceny rosna, w branzy budowlanej zwlaszcza. Praktycznie o cenach z zeszlego roku nie ma co myslec, ale powiem szczerze (przynajmniej z wlasnego doswiadczenia), ze 25tys za stan zero to jakas bzdura. Ja za stan surowy (fundament, parter, schody betonowe, strop, sciany kolankowe i szczytowe, kominy systemowe) place 26tys. U mnie podloga parteru ma ponad 120m. Murarz jest na etapie stropu i zarowno ja, jak i kierownik budowy potwierdzamy fachowosc i starannosc. Gosc ma jednego pomocnika. Michal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarioX 14.05.2008 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 Witam, buduje w Maksymilianowie k. Osielska i potrzebuje dużoooooooo piachu do fundamentów (ok 500ton). Prosiłbym o jakis namiar. Normalna cena za tone to ok 20PLN. Mam namiar na piasek za ok 16PLN za tone ale szukam jeszcze taniej. Jesli macie cos prosze o info. POZDRAWIAM WSZYSTKICH BUDUJACYCH. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jutis 14.05.2008 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 dzisiaj dostałam ofertę od murarza, nie wiem co o niej mysleć, stan zero małego domku ( parter 62m2) został wyceniony na ok 25 tys Ceny rosna, w branzy budowlanej zwlaszcza. Praktycznie o cenach z zeszlego roku nie ma co myslec, ale powiem szczerze (przynajmniej z wlasnego doswiadczenia), ze 25tys za stan zero to jakas bzdura. Ja za stan surowy (fundament, parter, schody betonowe, strop, sciany kolankowe i szczytowe, kominy systemowe) place 26tys. U mnie podloga parteru ma ponad 120m. Murarz jest na etapie stropu i zarowno ja, jak i kierownik budowy potwierdzamy fachowosc i starannosc. Gosc ma jednego pomocnika. Michal 25 tys to cena materiał + robocizna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angel__yac 14.05.2008 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 U nas mury pną się do góry niemalże w oczach. Serce od tego widoku rośnie . Mam w związku z tymi murami pewne pytanie. W trakcie murowania ścian nośnych murarze nie wypuścili bloczków do przewiązania ścian działowych. Widziałam na jakichś zdjęciach, że można to załatwić za sprawą kotew, ale kotwy również nie zostały zakotwione (masło maślane). Inna opcja to kotwa zagięta w literę L. Jak było u Was? Jaka jest praktyka i jak się to sprawdza? Czy nie jest tak, że potem ściany nośne pracują sobie, a działowe sobie i powstają pęknięcia w tynku w narożnikach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angel__yac 14.05.2008 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 Gdzie kupowaliście stal i drewno - muszę szybko to kupić, a nie wiem skąd. Stal - chodzi o pręty 12 i 6 oraz drut wiązałkowy, a drewno to narazie na szalunki. Możecie polecić mi jakieś konkurencyjne oferty? Stal: Zerknij w Toruniu do Staler Market na Leszczynową 55, albo w Bydzi na Bronikowskiego 27 My stal kupowaliśmy w Betorze. Oddziały są i w Bydgoszczy, i w Toruniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazyaka 14.05.2008 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 Witajcie,po pięciu latach przyczajki i czytania Muratora w końcu ruszyliśmy z budową naszego "szkieletora". Fantastycznie się prezentuje na tle błekitu nieba. Pozdrowienia dla wszyskich budowniczych, marzenia się spełniają ! http://ekowat.org/foto/dsc00163a.jpghttp://ekowat.org/foto/dsc00164a.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Graczyk 15.05.2008 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 U nas mury pną się do góry niemalże w oczach. Serce od tego widoku rośnie . Mam w związku z tymi murami pewne pytanie. W trakcie murowania ścian nośnych murarze nie wypuścili bloczków do przewiązania ścian działowych. Widziałam na jakichś zdjęciach, że można to załatwić za sprawą kotew, ale kotwy również nie zostały zakotwione (masło maślane). Inna opcja to kotwa zagięta w literę L. Jak było u Was? Jaka jest praktyka i jak się to sprawdza? Czy nie jest tak, że potem ściany nośne pracują sobie, a działowe sobie i powstają pęknięcia w tynku w narożnikach? Tym się kompletnie nie steruj. Jeśli będziesz robić dziąłówki z BK i ściany też masz z tego samego materialu to wystarczy jak murarz albo Wy sami wbijecie pręty zbojeniowe fi6 które następnie w działówce schowacie w rowku niedzy warstwami i zakleicie to wszystko klejem i kolejną warstwą pustaków. Ściany stoją jak się patrzy. Co do pracy to pomijając sytuacje awaryjne (osiadane) na 100% nic Ci sie nie będzie działo. jutis pytanie o cene gdy nie wiadomo jaki projekt, ile czego potrzeba lub chociażby gdzie budujesz jest jakby nienamiejscu. Jeśli podałbyś te wszystkie szczegóły to zapewne prędzej pojawiłaby się wiarygodna odpowiedź jednak gdybyś je podał i sam tego nie policzył to przyznam się byłbym zdziwiony. Niestety mieszkamy w kraju w którym własne zaangażowanie w obliczenia potrzebnego materiału jak i w dozór jest niezbędne dla taniego (czyt. nieprzepłaconego) wybudowania domu. Podpowiem że do stanu zero masz bardzo proste obliczenia. W zasadzie liczysz tylko długości stali, sztuki bloczków, ilość piasku, objętość betonu do tego ceny z powiedzmy 3-5 hurtowni i betoniarni i już wiesz ile majster sobie liczy za robociznę a ile Ciebie kroi na materiale. Panietam że najwięcej problemu było z liczeniem bloczków więc może podpowiem że najprościej policzyć sobie biorą dlugość ławy fundamentowej dzieląc przez długość bloczka+1cm i już masz ilość bloczków na warstwę. Teraz decyzja należy do Ciebie jak wysoka ma być ta ściana fundamentowa (ile warstw) i już wszystko jasne. Piasek też łątwo bo powierzchnie parteru mnożysz z wysokością ścian fundanemtowych. Rozpisałem się ale jeśli nie masz wora kasy bez dna to lepiej zacznij teraz liczyć bo do końca budowy majstry zedrą z Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 15.05.2008 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 U nas mury pną się do góry niemalże w oczach. Serce od tego widoku rośnie . Mam w związku z tymi murami pewne pytanie. W trakcie murowania ścian nośnych murarze nie wypuścili bloczków do przewiązania ścian działowych. Widziałam na jakichś zdjęciach, że można to załatwić za sprawą kotew, ale kotwy również nie zostały zakotwione (masło maślane). Inna opcja to kotwa zagięta w literę L. Jak było u Was? Jaka jest praktyka i jak się to sprawdza? Czy nie jest tak, że potem ściany nośne pracują sobie, a działowe sobie i powstają pęknięcia w tynku w narożnikach? Zawsze możesz odczekać 2 sezony i dopiero wtedy tynkować wtedy wszystko sobie na spokojnie osiądzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eli2 15.05.2008 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 wasze budowy takie zaawansowane a ja dopiero pozwolenie odebrałam dzisiaj dostałam ofertę od murarza, nie wiem co o niej mysleć, stan zero małego domku ( parter 62m2) został wyceniony na ok 25 tys, duzo, mało czy w sam raz? dodam, że niestety znacznie odbiega to od ceny podanej w kosztorysie zakupionym razem z projektem (17 tys +vat) bedę bardzo wdzięczna za odpowiedź, dziś wieczorem mamy spotkać się z tym murarzem i nie wiem co mu na taką cenę odpowiedzieć W zeszłym roku w sierpniu stan zero (robocizna + materiały) wyszedł mnie 37 tys zł. Policzony kazdy "duperelek". Liczę od zdjęcia humusu i wytyczenia - aż po zasypanie fundamentów. Mam 160 m2 powierzchni - dom parterowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts