Lidka i Janusz 15.05.2008 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 Witajcie, po pięciu latach przyczajki i czytania Muratora w końcu ruszyliśmy z budową naszego "szkieletora". Fantastycznie się prezentuje na tle błekitu nieba. Pozdrowienia dla wszyskich budowniczych, marzenia się spełniają ! Kiedyś takze planowaliśmy dom w systemie szkieletowym,a w końcu zamieszkalismy w tradycyjnym.Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 15.05.2008 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 a jak tak kierownik za 3 kola? ale ze co?? namiar potrzebujesz?? Czy pytasz czy w ogole zyje?? Czy o cos jeszcze innego Ci chodzi?? ten nasz co od poczatku do konca kosztowal nas niecalego tysiaka juz prawie zakonczyl swoja prace z ocena celujacą tak dużo zapłaciłeś swojemu KB ? O tysiaka za dużo. niecałego tysiaka - pewnie znowu ktoś znajomy, kolega lub rodzina ale o tym ani słowa[/b] NO WLASNIE NIE jest to calkiem obcy gosc, ktory mojemu szefowi prowadzil budowe nowego biurowca i magazynow jesli komus placi sie niecalego tysiaka to nie moze byc to o tysiaka za duzo - raczej ciezko doplate uzyskac Pozdrowienia z krainy dobrych cen - Torunia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 15.05.2008 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 Witajcie, po pięciu latach przyczajki i czytania Muratora w końcu ruszyliśmy z budową naszego "szkieletora". Fantastycznie się prezentuje na tle błekitu nieba. Pozdrowienia dla wszyskich budowniczych, marzenia się spełniają ! Kiedyś takze planowaliśmy dom w systemie szkieletowym,a w końcu zamieszkalismy w tradycyjnym.Powodzenia My mieszkamy w swoim szkieleciku i cieszymy się tym bardzoo, powodzenia życzę i będę kibicować pozdrawiam ps dokładniej jakie miejsce i jaką ekipę wzięliście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INEZ2007 15.05.2008 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 Ile potrzebowaliście stempli do stropu? My 270 sztuk do tej pory i właśnie miałam telefon,że jeszcze ok 80 muszę kupić W domu mam las A dół ma ok 120m.....no, ale dzięki temu poznałam kilka osób z Murowańca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angel__yac 15.05.2008 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 Hej! Mam pytanie. Ile (i kiedy) płaciliście za robociznę za położenie mkw więźby dachowej i poszycia dachu? Bo ja usłyszłam taką, która wydaje mi się totalnie z kosmosu, ale może tylko taka mi się wydaje (o 100% więcej, niż w kosztorysie do projektu)? Będę bardzo wdzięczna za informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angel__yac 15.05.2008 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 U nas mury pną się do góry niemalże w oczach. Serce od tego widoku rośnie . Mam w związku z tymi murami pewne pytanie. W trakcie murowania ścian nośnych murarze nie wypuścili bloczków do przewiązania ścian działowych. Widziałam na jakichś zdjęciach, że można to załatwić za sprawą kotew, ale kotwy również nie zostały zakotwione (masło maślane). Inna opcja to kotwa zagięta w literę L. Jak było u Was? Jaka jest praktyka i jak się to sprawdza? Czy nie jest tak, że potem ściany nośne pracują sobie, a działowe sobie i powstają pęknięcia w tynku w narożnikach? Tym się kompletnie nie steruj. Jeśli będziesz robić dziąłówki z BK i ściany też masz z tego samego materialu to wystarczy jak murarz albo Wy sami wbijecie pręty zbojeniowe fi6 które następnie w działówce schowacie w rowku niedzy warstwami i zakleicie to wszystko klejem i kolejną warstwą pustaków. Ściany stoją jak się patrzy. Co do pracy to pomijając sytuacje awaryjne (osiadane) na 100% nic Ci sie nie będzie działo. Dzięki , uspokoiłeś mnie. Ściany mamy z ceramiki, i konstrukcyjne, i działowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazyaka 15.05.2008 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 Witajcie, po pięciu latach przyczajki i czytania Muratora w końcu ruszyliśmy z budową naszego "szkieletora". Fantastycznie się prezentuje na tle błekitu nieba. Pozdrowienia dla wszyskich budowniczych, marzenia się spełniają ! Kiedyś takze planowaliśmy dom w systemie szkieletowym,a w końcu zamieszkalismy w tradycyjnym.Powodzenia My mieszkamy w swoim szkieleciku i cieszymy się tym bardzoo, powodzenia życzę i będę kibicować pozdrawiam ps dokładniej jakie miejsce i jaką ekipę wzięliście Dzięki bardzo! Budujemy w Samociążku k/Koronowa z widokiem na dolinę Brdy Ekipa z Polcan-Dom z Tucholi, ogólnie są OK, drewno stosują bardzo dobre. Jak montowaliście płytę GK bezposrednio do konstrukcji czy dawaliscie stelaże metalowe ? zbig Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 15.05.2008 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 piotrulex - alez Ty temat tych kierbudow drazysz Wiesz - tego kwiatu jest pol swiatu. Sek w tym ze nie kazdemu odpowiada ten sam stan wiedzy. nie twierdze ze moj kierownik jest najmadrzejszy, ale skoro Twoj kierownik - jak sie chwaliles - do komina z cegly nie widzi potrzeby wkladu stalowego a ty mu wystawiasz celujacy - to ja na ten przyklad dalabym mu lufe i pognala gdzie pieprz rosnie. I na tym polega cala roznica. wiec zaprzestan porownan - to naprawde nei ma sensu- bo niekoniecznie wszyscy mamy to samo pojecie dobrej oceny norm budowlanych - wiec i o cenach nie mamy co dyskutowac - bo w ocenie jednych - inni przeplacaja i odwrotnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angel__yac 15.05.2008 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 Hej! Mam pytanie. Ile (i kiedy) płaciliście za robociznę za położenie mkw więźby dachowej i poszycia dachu? Bo ja usłyszłam taką, która wydaje mi się totalnie z kosmosu, ale może tylko taka mi się wydaje (o 100% więcej, niż w kosztorysie do projektu)? Będę bardzo wdzięczna za informacje. Przy okazji prośba: jeśli ktoś ma kontakt na sprawdzoną ekipę od dachu, to bardzo prosimy o info na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 15.05.2008 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 Hej! Mam pytanie. Ile (i kiedy) płaciliście za robociznę za położenie mkw więźby dachowej i poszycia dachu? Bo ja usłyszłam taką, która wydaje mi się totalnie z kosmosu, ale może tylko taka mi się wydaje (o 100% więcej, niż w kosztorysie do projektu)? Będę bardzo wdzięczna za informacje. bez wiezby - tylko folia, laty, kontrlaty, dachowka, orynnowanie, wylaz, lawy, kominki wentylacyjne i wszelkie obrobki - na gotowo - 47 zl za metr/pazdziernik 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarioX 15.05.2008 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 Hej! Mam pytanie. Ile (i kiedy) płaciliście za robociznę za położenie mkw więźby dachowej i poszycia dachu? Bo ja usłyszłam taką, która wydaje mi się totalnie z kosmosu, ale może tylko taka mi się wydaje (o 100% więcej, niż w kosztorysie do projektu)? Będę bardzo wdzięczna za informacje. bez wiezby - tylko folia, laty, kontrlaty, dachowka, orynnowanie, wylaz, lawy, kominki wentylacyjne i wszelkie obrobki - na gotowo - 47 zl za metr/pazdziernik 2007 Ja mam namiar na fachowca za 62 PLN/m2 na gotowo tj wiezba, folia, dachowki rynny, okna. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarioX 15.05.2008 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 Gdzie kupowaliście stal i drewno - muszę szybko to kupić, a nie wiem skąd. Stal - chodzi o pręty 12 i 6 oraz drut wiązałkowy, a drewno to narazie na szalunki. Możecie polecić mi jakieś konkurencyjne oferty? Stal: Zerknij w Toruniu do Staler Market na Leszczynową 55, albo w Bydzi na Bronikowskiego 27 My stal kupowaliśmy w Betorze. Oddziały są i w Bydgoszczy, i w Toruniu. Taniej jak w Betorze jest w Tombudzie w Osielsku. Transport jest w cenie. Ogólnie Tombud polecam. Tanio!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meehowy 15.05.2008 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 25 tys to cena materiał + robocizna No to inna mowa To juz ma sens, mnie fundamenty z wiencem kosztowaly 32tysz czego 8tys robocizna. W cenie materialow wszystko: drewno na szalunki, bloczki, stal, beton, cement, zwir, izolacje, styropiany, chudziak, kanaliza, podziemna czesc odgromowki, koparka, zageszczarka, ziemia do zasypania fundamentow i pewnie pare innych rzeczy, o ktorych zapomnialem Michal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meehowy 15.05.2008 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 Ile potrzebowaliście stempli do stropu? My 270 sztuk do tej pory i właśnie miałam telefon,że jeszcze ok 80 muszę kupić W domu mam las A dół ma ok 120m.....no, ale dzięki temu poznałam kilka osób z Murowańca U nas dol ma ok. 130m i poszlo ok. 150 stempli, wlasnie majster skonczyl ustawiac. A z ciekawosci: czy miedzy stemplami a stropem macie jeszcze belki drewniane ukladane prostopadle do belek terivy? U nas majster sobie takie zazyczyl o przekroju 5x10cm, byc moze dzieki temu mniej stempli? Michal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angel__yac 15.05.2008 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 Hej! Mam pytanie. Ile (i kiedy) płaciliście za robociznę za położenie mkw więźby dachowej i poszycia dachu? Bo ja usłyszłam taką, która wydaje mi się totalnie z kosmosu, ale może tylko taka mi się wydaje (o 100% więcej, niż w kosztorysie do projektu)? Będę bardzo wdzięczna za informacje. bez wiezby - tylko folia, laty, kontrlaty, dachowka, orynnowanie, wylaz, lawy, kominki wentylacyjne i wszelkie obrobki - na gotowo - 47 zl za metr/pazdziernik 2007 Ja mam namiar na fachowca za 62 PLN/m2 na gotowo tj wiezba, folia, dachowki rynny, okna. Pozdr Jeśli fachowiec jest godny polecenia, czy możemy prosić o namiar na priva? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 16.05.2008 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 Witajcie, po pięciu latach przyczajki i czytania Muratora w końcu ruszyliśmy z budową naszego "szkieletora". Fantastycznie się prezentuje na tle błekitu nieba. Pozdrowienia dla wszyskich budowniczych, marzenia się spełniają ! Kiedyś takze planowaliśmy dom w systemie szkieletowym,a w końcu zamieszkalismy w tradycyjnym.Powodzenia My mieszkamy w swoim szkieleciku i cieszymy się tym bardzoo, powodzenia życzę i będę kibicować pozdrawiam ps dokładniej jakie miejsce i jaką ekipę wzięliście Dzięki bardzo! Budujemy w Samociążku k/Koronowa z widokiem na dolinę Brdy Ekipa z Polcan-Dom z Tucholi, ogólnie są OK, drewno stosują bardzo dobre. Jak montowaliście płytę GK bezposrednio do konstrukcji czy dawaliscie stelaże metalowe ? zbig My dawailiśmy tylko stelaż drewniany z łat na skosy, a tak do konstrukcji, pod spodem foila oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 16.05.2008 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 zamawialiscie kontener na smieci?? W MZO czy w jakiejs specjalistycznej firmie sprzatajacej?? I ile kosztuje? Na dobe, na ilosc???Musze zlikwidowac wysypisko smieci ktore sie zrobilo w miesiacu kwietniu przed domkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 16.05.2008 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 i jeszcze drugie pyt ile realnie odczekaliscie nim wstawiliscie na posadzki - wylewki ciezkie sprzety typu piec, zasobnik na wode czy wklad kominkowy?? Ile czasu? Mi wychodzi ze powinnam 8 tyg odczekac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyciu 16.05.2008 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 ile realnie odczekaliscie nim wstawiliscie na posadzki - wylewki ciezkie sprzety typu piec, zasobnik na wode czy wklad kominkowy?? No cóż - ja odczekałem niecałe 4 tyg. Pod kominkiem i zasobnikiem rzecz jasna nie ma styropianu. Nie wiem czy to za mało czy w sam raz - zdałem się na opinię kierbuda. A terminy były jak zawsze - napięte. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 16.05.2008 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 mkkafe - dzwoniłam jakiś czas temu do Remondis. Przywożą kontener, stoi u Ciebie 7 dni - i tak za kontener 5m3 i płaci się 195zł +7%Vat. Jeśli będzie to bodajże do 2 ton. Później za każdą kolejną tonę trzeba dopłacić 85zł+vat. Nie wiem jak Corimp. Słyszałam też, że są jakieś firmy, które przyjeżdżają, sprzątają i wywożą. Pytanie tylko gdzie wywożą? Czy nie do lasu za rogiem Co do stawiania pieca na posadzce - czekaliśmy chyba tylko 2-3 tyg... CZas nas gonił i chłodek też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts