Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie,

po pięciu latach przyczajki i czytania Muratora w końcu ruszyliśmy z budową naszego "szkieletora". Fantastycznie się prezentuje na tle błekitu nieba.

Pozdrowienia dla wszyskich budowniczych, marzenia się spełniają !

Kiedyś takze planowaliśmy dom w systemie szkieletowym,a w końcu zamieszkalismy w tradycyjnym.Powodzenia :D

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a jak tak kierownik za 3 kola? :wink:

ale ze co?? namiar potrzebujesz?? Czy pytasz czy w ogole zyje?? Czy o cos jeszcze innego Ci chodzi??

:wink:

ten nasz co od poczatku do konca kosztowal nas niecalego tysiaka juz prawie zakonczyl swoja prace z ocena celujacą

tak dużo zapłaciłeś swojemu KB :o ? O tysiaka za dużo.

niecałego tysiaka - pewnie znowu ktoś znajomy, kolega lub rodzina ale o tym ani słowa[/b]

NO WLASNIE NIE

jest to calkiem obcy gosc, ktory mojemu szefowi prowadzil budowe nowego biurowca i magazynow :wink:

jesli komus placi sie niecalego tysiaka to nie moze byc to o tysiaka za duzo - raczej ciezko doplate uzyskac :wink:

Pozdrowienia z krainy dobrych cen :D - Torunia :wink:

Witajcie,

po pięciu latach przyczajki i czytania Muratora w końcu ruszyliśmy z budową naszego "szkieletora". Fantastycznie się prezentuje na tle błekitu nieba.

Kiedyś takze planowaliśmy dom w systemie szkieletowym,a w końcu zamieszkalismy w tradycyjnym.Powodzenia :D

My mieszkamy w swoim szkieleciku i cieszymy się tym bardzoo,

powodzenia życzę i będę kibicować

pozdrawiam

ps dokładniej jakie miejsce i jaką ekipę wzięliście

Hej! Mam pytanie. Ile (i kiedy) płaciliście za robociznę za położenie mkw więźby dachowej i poszycia dachu? Bo ja usłyszłam taką, która wydaje mi się totalnie z kosmosu, ale może tylko taka mi się wydaje (o 100% więcej, niż w kosztorysie do projektu)? Będę bardzo wdzięczna za informacje.

U nas mury pną się do góry niemalże w oczach. Serce od tego widoku rośnie :-D.

Mam w związku z tymi murami pewne pytanie. W trakcie murowania ścian nośnych murarze nie wypuścili bloczków do przewiązania ścian działowych. Widziałam na jakichś zdjęciach, że można to załatwić za sprawą kotew, ale kotwy również nie zostały zakotwione (masło maślane). Inna opcja to kotwa zagięta w literę L. Jak było u Was? Jaka jest praktyka i jak się to sprawdza? Czy nie jest tak, że potem ściany nośne pracują sobie, a działowe sobie i powstają pęknięcia w tynku w narożnikach?

Tym się kompletnie nie steruj. Jeśli będziesz robić dziąłówki z BK i ściany też masz z tego samego materialu to wystarczy jak murarz albo Wy sami wbijecie pręty zbojeniowe fi6 które następnie w działówce schowacie w rowku niedzy warstwami i zakleicie to wszystko klejem i kolejną warstwą pustaków.

Ściany stoją jak się patrzy.

Co do pracy to pomijając sytuacje awaryjne (osiadane) na 100% nic Ci sie nie będzie działo.

Dzięki :-), uspokoiłeś mnie. Ściany mamy z ceramiki, i konstrukcyjne, i działowe.

Witajcie,

pozdrawiam

Dzięki bardzo!

Budujemy w Samociążku k/Koronowa z widokiem na dolinę Brdy

Ekipa z Polcan-Dom z Tucholi, ogólnie są OK, drewno stosują bardzo dobre.

Jak montowaliście płytę GK bezposrednio do konstrukcji czy dawaliscie stelaże metalowe ?

zbig

piotrulex - alez Ty temat tych kierbudow drazysz :o

Wiesz - tego kwiatu jest pol swiatu. Sek w tym ze nie kazdemu odpowiada ten sam stan wiedzy. nie twierdze ze moj kierownik jest najmadrzejszy, ale skoro Twoj kierownik - jak sie chwaliles - do komina z cegly nie widzi potrzeby wkladu stalowego a ty mu wystawiasz celujacy - to ja na ten przyklad dalabym mu lufe i pognala gdzie pieprz rosnie. I na tym polega cala roznica. wiec zaprzestan porownan - to naprawde nei ma sensu- bo niekoniecznie wszyscy mamy to samo pojecie dobrej oceny norm budowlanych - wiec i o cenach nie mamy co dyskutowac - bo w ocenie jednych - inni przeplacaja i odwrotnie

Hej! Mam pytanie. Ile (i kiedy) płaciliście za robociznę za położenie mkw więźby dachowej i poszycia dachu? Bo ja usłyszłam taką, która wydaje mi się totalnie z kosmosu, ale może tylko taka mi się wydaje (o 100% więcej, niż w kosztorysie do projektu)? Będę bardzo wdzięczna za informacje.

Przy okazji prośba: jeśli ktoś ma kontakt na sprawdzoną ekipę od dachu, to bardzo prosimy o info na priva.

bez wiezby - tylko folia, laty, kontrlaty, dachowka, orynnowanie, wylaz, lawy, kominki wentylacyjne i wszelkie obrobki - na gotowo - 47 zl za metr/pazdziernik 2007

bez wiezby - tylko folia, laty, kontrlaty, dachowka, orynnowanie, wylaz, lawy, kominki wentylacyjne i wszelkie obrobki - na gotowo - 47 zl za metr/pazdziernik 2007

Ja mam namiar na fachowca za 62 PLN/m2 na gotowo tj wiezba, folia, dachowki rynny, okna. Pozdr

Gdzie kupowaliście stal i drewno - muszę szybko to kupić, a nie wiem skąd. Stal - chodzi o pręty 12 i 6 oraz drut wiązałkowy, a drewno to narazie na szalunki. Możecie polecić mi jakieś konkurencyjne oferty? :)

Stal: Zerknij w Toruniu do Staler Market na Leszczynową 55, albo w Bydzi na Bronikowskiego 27

My stal kupowaliśmy w Betorze. Oddziały są i w Bydgoszczy, i w Toruniu.

Taniej jak w Betorze jest w Tombudzie w Osielsku. Transport jest w cenie. Ogólnie Tombud polecam. Tanio!!!

25 tys to cena materiał + robocizna :oops:

No to inna mowa ;-) To juz ma sens, mnie fundamenty z wiencem kosztowaly 32tysz czego 8tys robocizna. W cenie materialow wszystko: drewno na szalunki, bloczki, stal, beton, cement, zwir, izolacje, styropiany, chudziak, kanaliza, podziemna czesc odgromowki, koparka, zageszczarka, ziemia do zasypania fundamentow i pewnie pare innych rzeczy, o ktorych zapomnialem ;-)

Michal

Ile potrzebowaliście stempli do stropu? My 270 sztuk do tej pory i właśnie miałam telefon,że jeszcze ok 80 muszę kupić :o W domu mam las :roll: A dół ma ok 120m.....no, ale dzięki temu poznałam kilka osób z Murowańca :wink:

U nas dol ma ok. 130m i poszlo ok. 150 stempli, wlasnie majster skonczyl ustawiac. A z ciekawosci: czy miedzy stemplami a stropem macie jeszcze belki drewniane ukladane prostopadle do belek terivy? U nas majster sobie takie zazyczyl o przekroju 5x10cm, byc moze dzieki temu mniej stempli?

Michal

Ja mam namiar na fachowca za 62 PLN/m2 na gotowo tj wiezba, folia, dachowki rynny, okna. Pozdr

Jeśli fachowiec jest godny polecenia, czy możemy prosić o namiar na priva?

Witajcie,

pozdrawiam

Dzięki bardzo!

Budujemy w Samociążku k/Koronowa z widokiem na dolinę Brdy

Ekipa z Polcan-Dom z Tucholi, ogólnie są OK, drewno stosują bardzo dobre.

Jak montowaliście płytę GK bezposrednio do konstrukcji czy dawaliscie stelaże metalowe ?

zbig

My dawailiśmy tylko stelaż drewniany z łat na skosy, a tak do konstrukcji, pod spodem foila oczywiście

ile realnie odczekaliscie nim wstawiliscie na posadzki - wylewki ciezkie sprzety typu piec, zasobnik na wode czy wklad kominkowy??

No cóż - ja odczekałem niecałe 4 tyg. Pod kominkiem i zasobnikiem rzecz jasna nie ma styropianu. Nie wiem czy to za mało czy w sam raz - zdałem się na opinię kierbuda. A terminy były jak zawsze - napięte.

pzdr.

mkkafe - dzwoniłam jakiś czas temu do Remondis. Przywożą kontener, stoi u Ciebie 7 dni - i tak za kontener 5m3 i płaci się 195zł +7%Vat. Jeśli będzie to bodajże do 2 ton. Później za każdą kolejną tonę trzeba dopłacić 85zł+vat.

Nie wiem jak Corimp.

Słyszałam też, że są jakieś firmy, które przyjeżdżają, sprzątają i wywożą. Pytanie tylko gdzie wywożą? Czy nie do lasu za rogiem :lol:

Co do stawiania pieca na posadzce - czekaliśmy chyba tylko 2-3 tyg... CZas nas gonił i chłodek też :)