Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Potwierdzam, nigdzie indziej tego nie zalatwisz jak u operatora, pomysl jaki mi wpadl - niestety energetyka sie wypnie lub powie ze koszt jest rzedu 100tysiecy ;) ale ale ... skoro masz dzialke, ktora jest budowlana, ktora byla w planie zagospodarowania jako pod dom, lub na ktora warunki zabudowy mowia ze mozesz gdziekolwiek poza pasem zabudowy postawic dom, to powinni ci to uwzglednic i przestawic ten slup, musza byc zachwane odleglosci, bezpieczenstwo, tak przynajmniej mi sie wydaje... no chyba ze masz duuuuuuuuuza dzialke a dom chcesz stawiac w odleglym miejscu...

Pozdrawiam i zycze sukcesu... Daj znac jak to sie skonczy...

to że ktoś chce budować dom nie znaczy że ENEA szybko przestawi słup. i to nie ten słup będzie dopasowany do planowanego posadowienia domu tylko dom trzeba będzie wybudować w przepisowych odległościach od słupa - chyba że uda się wywalczyć jego przestawienie. co do szkodliwości to myślę że bardziej szkodliwa jest komórka noszona w kieszeni koszuli lub spodni

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Oj weekend zlecia nawet sie nie obejrzeliśmy... tuje posadzone i obsypane korą( najgorsze było usówanie darniny) ale jakoś daliśmy rade. pomagali nam przyjaciela a wieczorem odbył sie grill, potem ognisko(bo było już ciemno i zimno) muzyka leciała z dużego głośnika z busa więc były i tańce. pierwszą imprezę na działce zaliczamy do baaaadzo udanych :)

a co do kory to kupjemy ja jakieś 35 km od byd za osielskiem trochę daleko ale przy dużej ilości sie opłaca. nr tel kom 608594747 cena 7 zł za worek 80l z dowozem, my kupiliśmy za 6,5 bo z własym transportem. za tuje płaciliśmy 5,5 zł (chcieli 8zł) ale mój kochany potrafi sie targować. coprawda trzeba sie wybrać do gniezna, ale ja uważam ze warto. wszystkie drzewka i iglaki mamy od nich, teraz pozostaje tylko czekać kiedy urosną a owocowe zaowocują :p

W sobotę przywiozłem korę z tartaku. Tam jest to odpad, więc płaciłem 30PLN za 1000l worek (taki big-bag). Worki własne (pozostałość po kostce granitowej). Odebrałem własnym transportem i musiałem jeszcze zorganizować rozładunek (koparką, która może podnieść taki wór). Ważne, aby kora była drobna - z papierówki, bo wtedy nie trzeba jej rozdrabniać. I tak zresztą myślę o zakupie młynka do gałęzi, chwastów i kory, którą trzeba corocznie uzupełniać.

Gdybym jednak mógł kupić workowaną po 6,5PLN, to pewnie bym sobie tartakiem nie zawracł głowy.

30 zł za taki worek to również niewiele jednak gorzej byłoby z ciężarem. my na busa braliśmy 70 worków ale jeszce z 20 by sie zmieściło.za jakiś czas znowu bedziemy musieli sie wybrać w podróż bo zabrakło nam kory na 30 tuj, no i zalewając działkę wodą z węża strażackiego troche jej ubyło, no ale tak bywa gdy upały panuja a ziemia jak na pustyni :)

Czolem,

Czy mozecie na szybko powiedziec, czy takie ceny sa dobre?

- tynki maszynowe gipsowe z materialem - 25zl bez faktury

- posadzki maszynowe z materialem - 26zl bez faktury

Jesli ceny sa przesadzone i macie tansze sprawdzone ekipy, mozna prosic o kontakt? Termin roboty - od polowy sierpnia.

I jeszcze jedno: zastanawiamy sie, czym oblozyc kominy systemowe. Najprawdopodobniej beda to plytki klinkierowe polskiej firmy Cerrad, typ Rot (cerrad.com.pl). Plytki sa generalnie dostepne w marketach, np. w Leroy'u za ok. 25zl/m2. Najprawdopodobniej taki sam material pojdzie na cokol i na parapety. Jakie widzicie za/przeciw? Czy za te cene widzicie jakas alternatywe, ktora pasowalaby do "domu w stylu wiejskim"? Jakies piaskowce "niby rzezbione" odpadaja ;-)

Pozdrawiam,

Michal

Pani wójtowa tłumaczy problem niskiego ciśnienia wody w gminie Białe-Błota:

" Mamy duże zbiorniki retencyjne, ale problemem są filtry, które nie nadążają z uzdatnianiem wody i powstaje wąskie gardło. Planujemy ich wymianę, ta inwestycja będzie kosztowała ok miliona złotych. Na razie jesteśmy na etapie zbierania ofert. Potem powstanie projekt i w końcu je wymienimy"

No to może za 3-4 lata będzie woda w kranach. Bo to co się dzieje teraz to porażka! Czasami w ogóle nie ma wody, a jeśli już jest to takie ciśnienie, że szklankę wody nalewasz w 15v minut :evil: Nie mówiąc już o tym, że pranie czy włączenie zmywarki w takich warunkach jest niemożliwe! :evil: :evil:

Czas kopać studnię?? :-?

Czolem,

-tynki maszynowe gipsowe z materialem - 25zl bez faktury

-posadzki maszynowe z materialem - 26zl bez faktury

Jesli ceny sa przesadzone i macie tansze sprawdzone ekipy, mozna prosic o kontakt? Termin roboty - od polowy sierpnia.

3.I jeszcze jedno: zastanawiamy sie, czym oblozyc kominy systemowe. Najprawdopodobniej beda to plytki klinkierowe polskiej firmy Cerrad, typ Rot (cerrad.com.pl). Plytki sa generalnie dostepne w marketach, np. w Leroy'u za ok. 25zl/m2. Najprawdopodobniej taki sam material pojdzie na cokol i na parapety. Jakie widzicie za/przeciw? Czy za te cene widzicie jakas alternatywe, ktora pasowalaby do "domu w stylu wiejskim"? Jakies piaskowce "niby rzezbione" odpadaja ;-)

Pozdrawiam,

Michal

Cześć! U nas ceny właściwie podobne (również bez f-ry): 1, 2 zł różnicy, a na kominie jest płytka klinkierowa.

Czolem,

- tynki maszynowe gipsowe z materialem - 25zl bez faktury

- posadzki maszynowe z materialem - 26zl bez faktury

Jesli ceny sa przesadzone i macie tansze sprawdzone ekipy, mozna prosic o kontakt? [...)

U mnie podobne ceny

Pani wójtowa tłumaczy problem niskiego ciśnienia wody w gminie Białe-Błota:

" Mamy duże zbiorniki retencyjne, ale problemem są filtry, które nie nadążają z uzdatnianiem wody i powstaje wąskie gardło. Planujemy ich wymianę, ta inwestycja będzie kosztowała ok miliona złotych. Na razie jesteśmy na etapie zbierania ofert. Potem powstanie projekt i w końcu je wymienimy"

No to może za 3-4 lata będzie woda w kranach. Bo to co się dzieje teraz to porażka! Czasami w ogóle nie ma wody, a jeśli już jest to takie ciśnienie, że szklankę wody nalewasz w 15v minut :evil: Nie mówiąc już o tym, że pranie czy włączenie zmywarki w takich warunkach jest niemożliwe! :evil: :evil:

Czas kopać studnię?? :-?

Sompsiadka tak mówić nie możesz bo wody pod ziemią zbraknie :evil:

wczoraj dzwoniłam do wójtowej to mówi że spuścili wodę ze zbiorników i dopiero je napełniają

my małej wykąpać nie możemy, bo nie ma wody na piętrze, na parterze leci siurek tyle o ile, o kąpieli swojej można marzyć o 23 dopiero, pranie to włączam o 6 rano to jest jakieś chore

za to zapytałm kiedy będzie zebranie a ona, że sołtys nic nie robi i mu nakaże zrobić zebranie, Murowaniec w tej kwestii jest chory

Kolowa niby plan zagospodarowania jest bez zmian, uściślij źródła :lol: :lol:

Słuchajcie to jest chore z tą wodą w Murowańcu. Fakt ja czasami też widzę lekki spadek ciśnienia, ale żeby wody nie było???

Ale w okresie letnim, podobnież gdzie indziej też tak jest, słyszałam od znajomych z okolic Dąbrowy.

Niestety to jest "zaleta" :evil: :evil: wody z wodociągów

PS Gorgio widziałam wczoraj, że już działacie, powodzenia :D :D :D :D

witam i pozdrawiam wszystkich budujących!

niestety nie zdecydowaliśmy się (a właściwie to teściowie sie nie dali się przekonać) do budowy domu. Prawie udało się nam znaleźć odpowiedni dom i tu zaczynają się schody. Dom jest w stanie surowym zamkniętym, sprzedający zobowiązał się do wstawienia okien, drzwi wejściowych, na podłogach ma być wylewka, ściany - gładź pomalowana na biało i to chyba byłoby na tyle.

Dom jest ocieplony ale nie otynkowany, brakuje szamba, ogrzewania (poprowadzone instalacje ale brak kaloryferów, pieca).

I tu dochodzimy do pytania, czy ktoś mógłby w przybliżeniu podać jakie koszty jeszcze nas czekają? Sprzedający ma firmę i rzuca tylko tekstem w stylu "to będzie niewiele kosztowało" ale ile to niewiele wynosi??

działka ma 1500 metrów ale brakuje ogrodzenia - znowu koszty.

z góry dziękuję za jakiekolwiek informacje i namiary

justyna