Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z firmą "Budico" z Ołowianej?

Ja brałem od nich beton.

Nie jest to może to samo co ThomasBeton (trafiała się czasami pospółka), ale do jakości generalnie nie można się przyczepić. Przykładem niech tu będzie Betor- po wylaniu nadproży ich betonem kilka dni później wszystko musiałem robić na nowo- "beton" mogłem rozwalić zwykłą deską :-( Oczywiście reklamacji nie uwzględniono, "bo beton wyjechał dobry" :evil:

Słuchajcie to jest chore z tą wodą w Murowańcu. Fakt ja czasami też widzę lekki spadek ciśnienia, ale żeby wody nie było???

Ale w okresie letnim, podobnież gdzie indziej też tak jest, słyszałam od znajomych z okolic Dąbrowy.

Niestety to jest "zaleta" :evil: :evil: wody z wodociągów

PS Gorgio widziałam wczoraj, że już działacie, powodzenia :D :D :D :D

hmmmmmmm

tez mam wode z wodociagu ale w naszych okolicach nie obilo mi sie o uszy aby ktos mial takie problemy ...

Justyna77 wykończeniówka to najdroższy etap! Postawienie domu w stanie surowym zamkniętym to dopiero początek dłuuuugiej i bardzo drogiej drogi.

Ja też jestem zdania, że 100tys to mało... Oczywiście zależy to od ... WSZYSTKIEGO.

Inaczej - niektórzy wybudowali dom i mieszkają za 300-350tys (gdzie 120-150tys to stan surowy zamknięty) a inni włożyli już w chatę 850tys i brakuje im "tylko" 100zł do wykończenia na cacy...

Także ja mieszczę się zdecydowanie w tej pierwszej grupie :lol: - mierzę siły na zamiary, dlatego często trzeba korzystać z kompromisu - cena, niestety, jest istotna. Trzeba się nauczyć kompromisu i pokory. Ale efekty i tak są cudowne :)

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z firmą "Budico" z Ołowianej?

Ja brałem od nich beton.

Nie jest to może to samo co ThomasBeton (trafiała się czasami pospółka), ale do jakości generalnie nie można się przyczepić. Przykładem niech tu będzie Betor- po wylaniu nadproży ich betonem kilka dni później wszystko musiałem robić na nowo- "beton" mogłem rozwalić zwykłą deską :-( Oczywiście reklamacji nie uwzględniono, "bo beton wyjechał dobry" :evil:

My braliśmy późną jesienią beton z Betoru. Było wszystko ok. Terminy, dostwa, jakość betonu. Za to teraz nawalili. Zamówiliśmy pustaki wentylacyjne, ściągnęłam ludzi na działkę, by je odebrali i nagle dostaję telefon, że pustaki nie dojadą, bo... w komputerze są na stanie, a w magazynie ich nie ma. Dostawa za 3 tygodnie. No, to było takie sobie. Poprosiłam o potwierdzenie mailem, że za 3 tygodnie rzeczywiście ten towar do nas dojedzie. Cisza. Może za dużo wymagam?

I tu dochodzimy do pytania, czy ktoś mógłby w przybliżeniu podać jakie koszty jeszcze nas czekają? Sprzedający ma firmę i rzuca tylko tekstem w stylu "to będzie niewiele kosztowało" ale ile to niewiele wynosi??

działka ma 1500 metrów ale brakuje ogrodzenia - znowu koszty.

z góry dziękuję za jakiekolwiek informacje i namiary

justyna

Ja też przychylam się do opinii innych forumowiczów. Minimum 100 tys. U nas doprowadzenie budowy do etapu, kiedy będziemy mogli zamieszkać, i zamknięciu się w kosztach 350 tys. jest nierealne. Mam kuku na punkcie stolarki. No i będziemy mieć pompę ciepła. Dodatkowo wybraliśmy projekt z masakrycznie drogim dachem :o .

....

Zamówiliśmy pustaki wentylacyjne, ściągnęłam ludzi na działkę, by je odebrali i nagle dostaję telefon, że pustaki nie dojadą, bo... w komputerze są na stanie, a w magazynie ich nie ma. Dostawa za 3 tygodnie. No, to było takie sobie. Poprosiłam o potwierdzenie mailem, że za 3 tygodnie rzeczywiście ten towar do nas dojedzie. Cisza. Może za dużo wymagam?

Heh, to u nich standard- ja tak miałem ze styropianem. Poszedłem, zapłaciłem, a jak przyszło do odbioru to "w komputerze mamy ale w magazynie nie" :roll:

Czy ktoś skusił się, ma i już przetestował okna firmy Pozbud i drzwi AFB?

zamowilam drzwi AFB kilka tyg temu

beda za ...kilka tygodni

wiec poza tym ze maja ciekawe modele i spory wybor - nic wiecej nie powiem

My też zamówiliśmy. I czekamy. A jaki wzór wybrałaś? My 2 szt. 500C i 627,1.

Mam pytanie odnośnie parapetów z płytek klinkierowych.

Okna dochodzą do samej krawędzi budynku, no i zamierzamy ocieplić

styropianem o grubości 12 cm. Jaki kupić rozmiar płytki, tak

aby było praktycznie i wizualnie ładnie - chodzi o długość ile

wystawać ma poza obręb styropianu.

jestem na etapie zakładania ocieplenia (12 cm + klej, + "podejście pod okno") i wychodzi mi płytka 17 cm; miejscami: na wykuszu więcej,czyli prawdopodobnie wezmę 20 cm

Witam Wszystkich budujących :) Od ponad miesiąca również jestem "budująca", co bardzo mnie cieszy :)

Obecnie poszukuję drzwi wejściowych, oczywiscie za cenę, która mnie nie zrujnuje :) Możecie polecić jakąś firmę? Będę wdzięczna - drzwi są dość duże - bo 170x230.

Witam Wszystkich budujących :) Od ponad miesiąca również jestem "budująca", co bardzo mnie cieszy :)

Obecnie poszukuję drzwi wejściowych, oczywiscie za cenę, która mnie nie zrujnuje :) Możecie polecić jakąś firmę? Będę wdzięczna - drzwi są dość duże - bo 170x230.

ech - to napewno Cie cena zrujnuje - bedziesz potrzebowala naswietle gorne i boczne....ja mam dwie pary z naswietlem gornym - za kazdy centymetr sie ladnie placi :roll:

jeszcze napisz jaki przedzial cenowy Cie interesuje - dla kazdego to sa inne granice

angel&yac - my zamowilismy te

http://img379.imageshack.us/img379/5678/drzwizewnetrznedrewnianas8.jpg

tylko oczywiscie nei w tym kolorze - tylko w szarym RAL7001, z naswietlem. Zamawialam dwa dni po nowej podwyzce cen i wyplakalam jeszcze stara cene :wink:

to co piszecie o wodociagach i braku cisnienia - dla mnie niepojete - w XXI wieku :roll:

jeszcze w te upaly :roll:

i w tym momencie jestam happy ze mamy swoja studnie - mimo ze zaplacilismy za nia naprawde duzo

trawa podlewa sie caly czas przez jaki tam jestesmy

basen 1200 litrowy napelnilismy w mig

bez zalu wszystkie kraniki sa czynne non stop. Cisnienie regulujemy sobie sami - ale zazwyczaj jest na poziomie 6 bar - i moglabym sprzedawac chyba wode - zadnych skokow.Odpukac

Dzieki za opowiedz, Bardzo ładne drzwi i w ogóle bardzo podoba mi się Wasz dom :) Jeśli możesz, napisz mi czy szerokość drzwi tarasowych to 180 i czy są to drzwi przesówne.

a wracając do drzwi wejściowy - zdaję sobie sprawę że koszt naszych drzwi będzie hym... spory, w salonie na fordońskiej powiedziano mi ze 10 000 to za mało. Zmroziło mnie, tragedia - ale moze to sa ceny typowe? Zastanawiam się już czy dać sobie spokój i zmniejszyć otwór?

angel&yac - my zamowilismy te

http://img379.imageshack.us/img379/5678/drzwizewnetrznedrewnianas8.jpg

tylko oczywiscie nei w tym kolorze - tylko w szarym RAL7001, z naswietlem. Zamawialam dwa dni po nowej podwyzce cen i wyplakalam jeszcze stara cene :wink:

Też rozważaliśmy ten model, bo bardzo pasuje do wybranych (wstępnie) drzwi wewnętrznych, ale w końcu doszliśmy do wniosku, że nie wszystko musi być 'na jedno kopyto'. Zdecydowaliśmy się na kolor orzech, bo najbardziej pasował do okien, których odcień z kolei ładnie się komponuje z wenege, zaplanowanym do drzwi wewn. Za to bramę garażową będziemy mieć w antracycie, pod kolor dachówki.

Wklejam model drzwi wewnętrznych:

http://www.lutostanski.pl/cms/images/SL_17_1_h448.jpgi http://www.lutostanski.pl/cms/images/HL16_1_h448.jpg

Przyznam szczerze, że ten otwór pod drzwi (zakładam, że 170x230 to wymiar otworu, a nie wymiar drzwi) to taki ni pies, ni wydra, jeśli chodzi o wysokość. Na drzwi bez naświetla górnego za duży (standard to ok. 210) na drzwi z naświetlem za mały (min. 240). Proponuję wybrać producenta i wzór, i zrobić otwór drzwiowy pod konkretny, standardowy model drzwi, chyba, że chcecie, by ktoś Wam je 'strugał' na zamówienie, ale to jest drogie. W projektach budowlanych są naprawdę dziwaczne wymiary otworów. Widać projektantom czasami coś po prostu się wydaje ;)

Mam drzwi wejściowe AFB od około roku.Kosztowały z montażem 4400 za model 682.Zrobione z mahoniu ,solidnie.Nie wypaczają się,sa ciepłe.Tylko uważajcie na ekipę montażową !!!.Nie sprawdziłem poziomów i trzeba było poprawiać ( kupowałem w wiezowcu Rometu )

Dzięki :). My zamówiliśmy w Budropie na Nakielskiej. A model 682 jest bardzo podobny do naszego 627,1.