Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzieki za opowiedz, Bardzo ładne drzwi i w ogóle bardzo podoba mi się Wasz dom :) Jeśli możesz, napisz mi czy szerokość drzwi tarasowych to 180 i czy są to drzwi przesówne.

a wracając do drzwi wejściowy - zdaję sobie sprawę że koszt naszych drzwi będzie hym... spory, w salonie na fordońskiej powiedziano mi ze 10 000 to za mało. Zmroziło mnie, tragedia - ale moze to sa ceny typowe? Zastanawiam się już czy dać sobie spokój i zmniejszyć otwór?

W Porcie tańsza wersja w sośnie (drzwi Wrocław z dwoma naświetlami bocznymi i jednym górnym) to koszt ok. 6,6 tys. netto bez montażu, więc trochę taniej. Pod takie drzwi otwór powinien być 177,8x242.

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wklejam model drzwi wewnętrznych:

Właśnie przymierzam się do tematu drzwi wewn. i z chęcią przyjmę pod opiekę jakieś dobre rady tj. czego unikać jak ognia, które salony w Bydzi odwiedzić itp.

Wklejone modele pasują do mojego gustu - jaki to producent? gdzie zamawiane? Jakie koszta? Ościeżnice regulowane czy zwykłe ?

pozdro.

Ja zaluje ze mamy wysoki otwor - w sumie fajnie ze bedzie doswietlony wiatrolap i gospodarczy - ale to naswietle - wcale znow nie takie duze - nie da wiele swiatla - a kosztuje dodatkowo. Raczej bysmy juz takiego otworu nie robili. Mamy 90 szer i 230 wysokie oba wejscia. W AFB naswietle do 230 cm otworu robia bez problemu - ale jak juz szukalismy drzwi z tylu domu - czyli jakies tansze - z badziewiastych drzwi - wizualnie paskudnych - dzieki naswietlu cena dochodzila do 3 tys - gdzie normalnie drzwi kupilibysmy za ok 1800...wiec za 5 cm szybki u gory - nie warto!!!

syluss - drzwi tarasowe - kazdy otwor ma 180 cm szerokosci i nie sa przesuwne. Chociaz na etapie adaptacji polaczylismy oba otwory i faktycznie mialy byc przesuwne - szerokie na 4 metry. Dzis Bogu dziekuje ze odeszlismy od tego pomyslu :wink:

Jak mozesz zmniejszyc otwor - zmniejsz. Wszystko zalezy od zasobnosci portfela - takie drzwi nietypowe sa sliczne zapewne - wiec kompromis zalezy od Twej kieszeni. Ja z pewnych rzeczy nie potrafilam zrezygnowac majac swiadomosc ze ekonomiczne to nie jest - bo bardzo mi na tym zalezalo. Na inne jestem w stanie przymknac oko - wszystko jest sztuka wyboru ktora zalezy od kasy :wink:

to co piszecie o wodociagach i braku cisnienia - dla mnie niepojete - w XXI wieku :roll:

jeszcze w te upaly :roll:

i w tym momencie jestam happy ze mamy swoja studnie - mimo ze zaplacilismy za nia naprawde duzo

trawa podlewa sie caly czas przez jaki tam jestesmy

basen 1200 litrowy napelnilismy w mig

bez zalu wszystkie kraniki sa czynne non stop. Cisnienie regulujemy sobie sami - ale zazwyczaj jest na poziomie 6 bar - i moglabym sprzedawac chyba wode - zadnych skokow.Odpukac

my mamy 4-5 barów zimą kiedy ciśnienie jest normalne dla nas do 6 dochodzi sporadycznie, a przy tych upałach to o wodzie na poddaszu można zapomnieć tak od 17, potem nie ma nic, a potem may ciurek

Rozmawiałem z facetem od wykończeniówki.

Powiedział, ze po wylaniu podłóg przez 3 miesiące nie można położyć glazury i paneli podłogowych. Podobno pękają kafelki, wypaczają się panele.

3 miesiące ! :o

To prawda?

A może gość ma terminy zajęte i bajkę stworzył żeby mu klient nie uciekł?

Myślełem, ze 14-21 dni - tak jak twardnieje beton.

Jakie są Wasze doświadczenia w tym temacie?

napewno nie tak jak beton - pelna wytrzymalosc dla betonu B-25 to ok 30 dni

ale 3 miesiace to umowny czas

ja tez tak slyszalam - ale wiele zalezy od warunkow w jakich ona schnie

u nas schnie rowny miesiac. W przekroju przy drzwiach na zewnatrz jest sucha. Ale w srodku pomieszczenia jeszcze nie.

My bedziemy czekac 2 miesiace. Pogoda jest piekna - sucho - mysle ze wystarczy. U nas posadzki przykryte sa od poczatku folia aby nie wysychaly zbyt szybko.

Z tym wypaczaniem - to tez zalezy co sie kladzie - pod wiekszosc paneli przychodzi przeciez jeszcze folia i pianka ktora tez izoluje...wiec bez przesady

I jeszcze ktos mi kiedys podpowiedzial sprawdzony sposob - ale jeszcze go nei sprawdzalam: polozyc na "golej" posadzce gazete na noc i rano sprawdzic czy jest wilgotna.Jak jest - posadzka jeszzcze nie jest gotowa

.

Posadzkę będę zalewał pod koniec czerwca a od 1 września nie mam gdzie mieszkać

Nie chce być zlośliwy, ale mnie budowa nauczyła m.in. dwóch rzeczy:

-"napewno będzie później"

-"napewno będzie drożej!"

ps.

ja posadzki suszyłem niecałe 3 m-ce (najpierw posiłkowałem się sprzętem dodatkowym później pomogła pogoda). Po tym czasie "parkieciarze" zrobili mi pomar wilgotności i w najgorszym punkcie było nieco poniżej 1,5 %.

powodzenia.

Właśnie przymierzam się do tematu drzwi wewn. i z chęcią przyjmę pod opiekę jakieś dobre rady tj. czego unikać jak ognia, które salony w Bydzi odwiedzić itp.

Wklejone modele pasują do mojego gustu - jaki to producent? gdzie zamawiane? Jakie koszta? Ościeżnice regulowane czy zwykłe ?

pozdro.

Producent to firma Lutostański. Podaję link do strony: http://www.lutostanski.pl/cms/pl/start/. Ceny raczej wysokie, ok 1,5 do 2 tys. za komplet, liczę z ościeżnicą regulowaną. W niższych cenach polecam Portę, natomiast nie polecam DRE, choć pewnie są i tacy, co kupili, mają i są zadowoleni. Sprzedawałam kiedyś (teraz zmieniłam branżę) i Lutostańskiego, i Portę, i DRE, i dla mnie DRE to porażka jeśli chodzi o jakość, choć mają dobre ceny i ładne wzornictwo. Jeśli chodzi o salony sprzedaży, nie kojarzę, by któryś obsługiwał klientów dramatycznie źle. Zawsze można udać się do źródła, do dealera na Przemysłową 8 (firma Stalrem). Kodeks honorowy byłego pracownika nie pozwala mi polecić konkurencji ;-). Ceny wszędzie obowiązują te same, czyli katalogowe. Jeśli spodoba Ci się jakiś model, możesz mnie o niego podpytać, prawdopodobnie będę miała jakieś uwagi, wskazówki, które być może okażą się cenne.

Ja zaluje ze mamy wysoki otwor - w sumie fajnie ze bedzie doswietlony wiatrolap i gospodarczy - ale to naswietle - wcale znow nie takie duze - nie da wiele swiatla - a kosztuje dodatkowo. Raczej bysmy juz takiego otworu nie robili. Mamy 90 szer i 230 wysokie oba wejscia. W AFB naswietle do 230 cm otworu robia bez problemu - ale jak juz szukalismy drzwi z tylu domu - czyli jakies tansze - z badziewiastych drzwi - wizualnie paskudnych - dzieki naswietlu cena dochodzila do 3 tys - gdzie normalnie drzwi kupilibysmy za ok 1800...wiec za 5 cm szybki u gory - nie warto!!!

Właśnie dlatego pisałam, że wysokośc 230 to taka ni pies, ni wydra, bo naświetle ma szybę wielkości listownika ;-). Standardowo stosuje się takie, by wymiar zewnętrzny naświetla był nie mniejszy niż 30 cm, co daje ok. 15-20 cm szyby.

pozdro.

Producent to firma Lutostański. Podaję link do strony: http://www.lutostanski.pl/cms/pl/start/. Ceny raczej wysokie, ok 1,5 do 2 tys. za komplet, liczę z ościeżnicą regulowaną. W niższych cenach polecam Portę, natomiast nie polecam DRE, choć pewnie są i tacy, co kupili, mają i są zadowoleni. Sprzedawałam kiedyś (teraz zmieniłam branżę) i Lutostańskiego, i Portę, i DRE, i dla mnie DRE to porażka jeśli chodzi o jakość, choć mają dobre ceny i ładne wzornictwo. Jeśli chodzi o salony sprzedaży, nie kojarzę, by któryś obsługiwał klientów dramatycznie źle. Zawsze można udać się do źródła, do dealera na Przemysłową 8 (firma Stalrem). Kodeks honorowy byłego pracownika nie pozwala mi polecić konkurencji ;-). Ceny wszędzie obowiązują te same, czyli katalogowe. Jeśli spodoba Ci się jakiś model, możesz mnie o niego podpytać, prawdopodobnie będę miała jakieś uwagi, wskazówki, które być może okażą się cenne.

2 tys za komplet - majac 11 par drzwi = albo kupie tani badziew albo pozyje bez drzwi :lol:

w budzecie juz nie przewidziano "luznych" 20 tysiecy

Producent to firma Lutostański. (...)

Dziękuje za informacje - niewykluczone, że skorzystam niebawem z propozycji dalszych porad. Drzwi Lutostańskiego są ładne, nie powiem, ale ...

2 tys za komplet - majac 11 par drzwi = albo kupie tani badziew albo pozyje bez drzwi :lol:

... skąd ja to znam :(

Bez drzwi można żyć co nie (gorzej z łazienką) ;) ? A tak serio, to po prostu szukam tańszych alternatyw jak KMT/DRE/Porta ... choć ta ostatnia wcale nie taka tańsza a biorąc pod uwagę opinie tu na forum, to tylko na temat KMT nie było negatywnych głosów.

angel_&_yac: jeśli można, to mam małe nieco głupie pytanie - z czego wynika dosyć spora różnica w cenie między skrzydłami z takiej Porty a tym co można znaleźć w każdym hipermarkecie ? Na oko nie widać, i tu i tu mdf'y ... a cena jednak 2x wyższa ?

pozdro.

Jak już wczesniej wspominałem mam drzwi wewnętrzne wykonane w firmie Żądło i synowie z Chodzieży.Płaciłem ok.1400 zł. z a drzwi z pełnego drewna,lekirowane bejcą wysokiej jakości wraz z futryną,klamkami i montażem jednym słowem wypas.Drzwi piekne i dobrze zrobione.Żadne drzwi z Porty,Entry czy innych masówek nie równają się znimi.Oglądałem drzwi Entry w Hotonie na Jagiellońskiej w fornirze,ładne ale chyba łącznie jedne kosztowałby 2500 zł :o .Na drzwi z tej firmy na szybko nie ma co liczyć bo aktualny termin oczkiwania to rok.Gdybym teraz musiał wybierać na szybko albo kupiłbym badziewie z hipermarketu albo np.surowe,pełne które dałbym do pomalowania dobremu stolarzowi.Ceny gotowych drzwi typu Porta o troche lepszej jakości są absurdalne.

Kilka zdjęć na http://www.androzek.ao.pl

Z drzwiami wewnętrznymi zazwyczaj już tak jest, że wybiera się je na szarym końcu i najczęściej już nie ma się pieniędzy na jakiś droższy model :D. Wyjścia są dwa: albo kupić coś taniego, albo wybrać droższy model i na początek kupić drzwi tylko tam, gdzie są naprawdę niebędne (łazienki, WC), a potem, stopniowo kompletować resztę. Miałam kiedyś klienta, który zamawiał sobie drzwi z firmy Lutostański po jednej sztuce regularnie co 2-3 miesiące :D. My tych drzwi nie będziemy mieć aż tak dużo, 2 szt. metalowych, 7 typowych wewnętrznych i jedne szklane. Ale nawet gdybyśmy musieli kupić 15 par, i tak pewnie wybrałabym takie, do jakich mam pełne przekonanie (czyli, no niestety, nienajtańszych). To po prostu moje zawodowe kuku, które wyniosłam z poprzedniej pracy, więc jestem pod tym względem jakby poza wszelkimi kategoriami i nie będę nikomu wmawiać, że jako sobie kupi drzwi po 500 zł za komplet, to będzie z tego powodu nieszczęśliwy, albo że mu się rozpadną po pół roku użytkowania ;). Natomiast jeśli ktoś ma jakieś pytania dot. wyrobów Porty czy Lutostański, to chętnie służę pomocą. Jeszcze coś mi tam w głowie z wiedzy o drzwiach zostało.