angel__yac 09.06.2008 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2008 Dzieki za opowiedz, Bardzo ładne drzwi i w ogóle bardzo podoba mi się Wasz dom Jeśli możesz, napisz mi czy szerokość drzwi tarasowych to 180 i czy są to drzwi przesówne. a wracając do drzwi wejściowy - zdaję sobie sprawę że koszt naszych drzwi będzie hym... spory, w salonie na fordońskiej powiedziano mi ze 10 000 to za mało. Zmroziło mnie, tragedia - ale moze to sa ceny typowe? Zastanawiam się już czy dać sobie spokój i zmniejszyć otwór? W Porcie tańsza wersja w sośnie (drzwi Wrocław z dwoma naświetlami bocznymi i jednym górnym) to koszt ok. 6,6 tys. netto bez montażu, więc trochę taniej. Pod takie drzwi otwór powinien być 177,8x242. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syluss 10.06.2008 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 dzięki za odpowiedzi, chyba jednak zmniejszymy troche otwor do 140x210 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyciu 10.06.2008 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 Wklejam model drzwi wewnętrznych: Właśnie przymierzam się do tematu drzwi wewn. i z chęcią przyjmę pod opiekę jakieś dobre rady tj. czego unikać jak ognia, które salony w Bydzi odwiedzić itp. Wklejone modele pasują do mojego gustu - jaki to producent? gdzie zamawiane? Jakie koszta? Ościeżnice regulowane czy zwykłe ? pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 10.06.2008 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 Ja zaluje ze mamy wysoki otwor - w sumie fajnie ze bedzie doswietlony wiatrolap i gospodarczy - ale to naswietle - wcale znow nie takie duze - nie da wiele swiatla - a kosztuje dodatkowo. Raczej bysmy juz takiego otworu nie robili. Mamy 90 szer i 230 wysokie oba wejscia. W AFB naswietle do 230 cm otworu robia bez problemu - ale jak juz szukalismy drzwi z tylu domu - czyli jakies tansze - z badziewiastych drzwi - wizualnie paskudnych - dzieki naswietlu cena dochodzila do 3 tys - gdzie normalnie drzwi kupilibysmy za ok 1800...wiec za 5 cm szybki u gory - nie warto!!! syluss - drzwi tarasowe - kazdy otwor ma 180 cm szerokosci i nie sa przesuwne. Chociaz na etapie adaptacji polaczylismy oba otwory i faktycznie mialy byc przesuwne - szerokie na 4 metry. Dzis Bogu dziekuje ze odeszlismy od tego pomyslu Jak mozesz zmniejszyc otwor - zmniejsz. Wszystko zalezy od zasobnosci portfela - takie drzwi nietypowe sa sliczne zapewne - wiec kompromis zalezy od Twej kieszeni. Ja z pewnych rzeczy nie potrafilam zrezygnowac majac swiadomosc ze ekonomiczne to nie jest - bo bardzo mi na tym zalezalo. Na inne jestem w stanie przymknac oko - wszystko jest sztuka wyboru ktora zalezy od kasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syluss 10.06.2008 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 ech, ta kasa... Mi tez marzyly sie szybki/witaraz w drzwiach bo wiatrołap ciemny ale ceny jednak przerastaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 10.06.2008 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 to co piszecie o wodociagach i braku cisnienia - dla mnie niepojete - w XXI wieku jeszcze w te upaly i w tym momencie jestam happy ze mamy swoja studnie - mimo ze zaplacilismy za nia naprawde duzo trawa podlewa sie caly czas przez jaki tam jestesmy basen 1200 litrowy napelnilismy w mig bez zalu wszystkie kraniki sa czynne non stop. Cisnienie regulujemy sobie sami - ale zazwyczaj jest na poziomie 6 bar - i moglabym sprzedawac chyba wode - zadnych skokow.Odpukac my mamy 4-5 barów zimą kiedy ciśnienie jest normalne dla nas do 6 dochodzi sporadycznie, a przy tych upałach to o wodzie na poddaszu można zapomnieć tak od 17, potem nie ma nic, a potem may ciurek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 10.06.2008 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 U mnie w Zielonce norma to 4 bary a wieczorami spada do 1-2 lub rzadko nie ma wcale.Dlatego nawierciłem studnię,dziś kupiłem pompę i mam nadzieję,ze będę niezależny od wodociągów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 10.06.2008 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 jestem w szoku i naprawde Wam wspolczuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eli2 10.06.2008 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 Rozmawiałem z facetem od wykończeniówki. Powiedział, ze po wylaniu podłóg przez 3 miesiące nie można położyć glazury i paneli podłogowych. Podobno pękają kafelki, wypaczają się panele. 3 miesiące ! To prawda? A może gość ma terminy zajęte i bajkę stworzył żeby mu klient nie uciekł? Myślełem, ze 14-21 dni - tak jak twardnieje beton. Jakie są Wasze doświadczenia w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 10.06.2008 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 napewno nie tak jak beton - pelna wytrzymalosc dla betonu B-25 to ok 30 dni ale 3 miesiace to umowny czasja tez tak slyszalam - ale wiele zalezy od warunkow w jakich ona schnieu nas schnie rowny miesiac. W przekroju przy drzwiach na zewnatrz jest sucha. Ale w srodku pomieszczenia jeszcze nie.My bedziemy czekac 2 miesiace. Pogoda jest piekna - sucho - mysle ze wystarczy. U nas posadzki przykryte sa od poczatku folia aby nie wysychaly zbyt szybko. Z tym wypaczaniem - to tez zalezy co sie kladzie - pod wiekszosc paneli przychodzi przeciez jeszcze folia i pianka ktora tez izoluje...wiec bez przesady I jeszcze ktos mi kiedys podpowiedzial sprawdzony sposob - ale jeszcze go nei sprawdzalam: polozyc na "golej" posadzce gazete na noc i rano sprawdzic czy jest wilgotna.Jak jest - posadzka jeszzcze nie jest gotowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 10.06.2008 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 Wystarczy też położyć folię i uszczelnić na brzegu i po nocy sparwdzić,czy wylewka jest mokra a folia spocona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eli2 10.06.2008 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 napewno nie tak jak beton - pelna wytrzymalosc dla betonu B-25 to ok 30 dni ale 3 miesiace to umowny czas ja tez tak slyszalam -[...] To zła wiadomość. Posadzkę będę zalewał pod koniec czerwca a od 1 września nie mam gdzie mieszkać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyciu 10.06.2008 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 . Posadzkę będę zalewał pod koniec czerwca a od 1 września nie mam gdzie mieszkać Nie chce być zlośliwy, ale mnie budowa nauczyła m.in. dwóch rzeczy: -"napewno będzie później" -"napewno będzie drożej!" ps. ja posadzki suszyłem niecałe 3 m-ce (najpierw posiłkowałem się sprzętem dodatkowym później pomogła pogoda). Po tym czasie "parkieciarze" zrobili mi pomar wilgotności i w najgorszym punkcie było nieco poniżej 1,5 %. powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angel__yac 10.06.2008 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 Wklejam model drzwi wewnętrznych: Właśnie przymierzam się do tematu drzwi wewn. i z chęcią przyjmę pod opiekę jakieś dobre rady tj. czego unikać jak ognia, które salony w Bydzi odwiedzić itp. Wklejone modele pasują do mojego gustu - jaki to producent? gdzie zamawiane? Jakie koszta? Ościeżnice regulowane czy zwykłe ? pozdro. Producent to firma Lutostański. Podaję link do strony: http://www.lutostanski.pl/cms/pl/start/. Ceny raczej wysokie, ok 1,5 do 2 tys. za komplet, liczę z ościeżnicą regulowaną. W niższych cenach polecam Portę, natomiast nie polecam DRE, choć pewnie są i tacy, co kupili, mają i są zadowoleni. Sprzedawałam kiedyś (teraz zmieniłam branżę) i Lutostańskiego, i Portę, i DRE, i dla mnie DRE to porażka jeśli chodzi o jakość, choć mają dobre ceny i ładne wzornictwo. Jeśli chodzi o salony sprzedaży, nie kojarzę, by któryś obsługiwał klientów dramatycznie źle. Zawsze można udać się do źródła, do dealera na Przemysłową 8 (firma Stalrem). Kodeks honorowy byłego pracownika nie pozwala mi polecić konkurencji . Ceny wszędzie obowiązują te same, czyli katalogowe. Jeśli spodoba Ci się jakiś model, możesz mnie o niego podpytać, prawdopodobnie będę miała jakieś uwagi, wskazówki, które być może okażą się cenne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angel__yac 10.06.2008 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 Ja zaluje ze mamy wysoki otwor - w sumie fajnie ze bedzie doswietlony wiatrolap i gospodarczy - ale to naswietle - wcale znow nie takie duze - nie da wiele swiatla - a kosztuje dodatkowo. Raczej bysmy juz takiego otworu nie robili. Mamy 90 szer i 230 wysokie oba wejscia. W AFB naswietle do 230 cm otworu robia bez problemu - ale jak juz szukalismy drzwi z tylu domu - czyli jakies tansze - z badziewiastych drzwi - wizualnie paskudnych - dzieki naswietlu cena dochodzila do 3 tys - gdzie normalnie drzwi kupilibysmy za ok 1800...wiec za 5 cm szybki u gory - nie warto!!! Właśnie dlatego pisałam, że wysokośc 230 to taka ni pies, ni wydra, bo naświetle ma szybę wielkości listownika . Standardowo stosuje się takie, by wymiar zewnętrzny naświetla był nie mniejszy niż 30 cm, co daje ok. 15-20 cm szyby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partner 10.06.2008 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 ech, ta kasa... Mi tez marzyly sie szybki/witaraz w drzwiach bo wiatrołap ciemny ale ceny jednak przerastaja zawsze można nad typowymi drzwiami zrobić naświetle z luksferów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 10.06.2008 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 Wklejam model drzwi wewnętrznych: Właśnie przymierzam się do tematu drzwi wewn. i z chęcią przyjmę pod opiekę jakieś dobre rady tj. czego unikać jak ognia, które salony w Bydzi odwiedzić itp. Wklejone modele pasują do mojego gustu - jaki to producent? gdzie zamawiane? Jakie koszta? Ościeżnice regulowane czy zwykłe ? pozdro. Producent to firma Lutostański. Podaję link do strony: http://www.lutostanski.pl/cms/pl/start/. Ceny raczej wysokie, ok 1,5 do 2 tys. za komplet, liczę z ościeżnicą regulowaną. W niższych cenach polecam Portę, natomiast nie polecam DRE, choć pewnie są i tacy, co kupili, mają i są zadowoleni. Sprzedawałam kiedyś (teraz zmieniłam branżę) i Lutostańskiego, i Portę, i DRE, i dla mnie DRE to porażka jeśli chodzi o jakość, choć mają dobre ceny i ładne wzornictwo. Jeśli chodzi o salony sprzedaży, nie kojarzę, by któryś obsługiwał klientów dramatycznie źle. Zawsze można udać się do źródła, do dealera na Przemysłową 8 (firma Stalrem). Kodeks honorowy byłego pracownika nie pozwala mi polecić konkurencji . Ceny wszędzie obowiązują te same, czyli katalogowe. Jeśli spodoba Ci się jakiś model, możesz mnie o niego podpytać, prawdopodobnie będę miała jakieś uwagi, wskazówki, które być może okażą się cenne. 2 tys za komplet - majac 11 par drzwi = albo kupie tani badziew albo pozyje bez drzwi w budzecie juz nie przewidziano "luznych" 20 tysiecy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyciu 11.06.2008 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 Producent to firma Lutostański. (...) Dziękuje za informacje - niewykluczone, że skorzystam niebawem z propozycji dalszych porad. Drzwi Lutostańskiego są ładne, nie powiem, ale ... 2 tys za komplet - majac 11 par drzwi = albo kupie tani badziew albo pozyje bez drzwi w budzecie juz nie przewidziano "luznych" 20 tysiecy ... skąd ja to znam Bez drzwi można żyć co nie (gorzej z łazienką) ? A tak serio, to po prostu szukam tańszych alternatyw jak KMT/DRE/Porta ... choć ta ostatnia wcale nie taka tańsza a biorąc pod uwagę opinie tu na forum, to tylko na temat KMT nie było negatywnych głosów. angel_&_yac: jeśli można, to mam małe nieco głupie pytanie - z czego wynika dosyć spora różnica w cenie między skrzydłami z takiej Porty a tym co można znaleźć w każdym hipermarkecie ? Na oko nie widać, i tu i tu mdf'y ... a cena jednak 2x wyższa ? pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 11.06.2008 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 Jak już wczesniej wspominałem mam drzwi wewnętrzne wykonane w firmie Żądło i synowie z Chodzieży.Płaciłem ok.1400 zł. z a drzwi z pełnego drewna,lekirowane bejcą wysokiej jakości wraz z futryną,klamkami i montażem jednym słowem wypas.Drzwi piekne i dobrze zrobione.Żadne drzwi z Porty,Entry czy innych masówek nie równają się znimi.Oglądałem drzwi Entry w Hotonie na Jagiellońskiej w fornirze,ładne ale chyba łącznie jedne kosztowałby 2500 zł .Na drzwi z tej firmy na szybko nie ma co liczyć bo aktualny termin oczkiwania to rok.Gdybym teraz musiał wybierać na szybko albo kupiłbym badziewie z hipermarketu albo np.surowe,pełne które dałbym do pomalowania dobremu stolarzowi.Ceny gotowych drzwi typu Porta o troche lepszej jakości są absurdalne. Kilka zdjęć na http://www.androzek.ao.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angel__yac 11.06.2008 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 2 tys za komplet - majac 11 par drzwi = albo kupie tani badziew albo pozyje bez drzwi w budzecie juz nie przewidziano "luznych" 20 tysiecy Z drzwiami wewnętrznymi zazwyczaj już tak jest, że wybiera się je na szarym końcu i najczęściej już nie ma się pieniędzy na jakiś droższy model . Wyjścia są dwa: albo kupić coś taniego, albo wybrać droższy model i na początek kupić drzwi tylko tam, gdzie są naprawdę niebędne (łazienki, WC), a potem, stopniowo kompletować resztę. Miałam kiedyś klienta, który zamawiał sobie drzwi z firmy Lutostański po jednej sztuce regularnie co 2-3 miesiące . My tych drzwi nie będziemy mieć aż tak dużo, 2 szt. metalowych, 7 typowych wewnętrznych i jedne szklane. Ale nawet gdybyśmy musieli kupić 15 par, i tak pewnie wybrałabym takie, do jakich mam pełne przekonanie (czyli, no niestety, nienajtańszych). To po prostu moje zawodowe kuku, które wyniosłam z poprzedniej pracy, więc jestem pod tym względem jakby poza wszelkimi kategoriami i nie będę nikomu wmawiać, że jako sobie kupi drzwi po 500 zł za komplet, to będzie z tego powodu nieszczęśliwy, albo że mu się rozpadną po pół roku użytkowania . Natomiast jeśli ktoś ma jakieś pytania dot. wyrobów Porty czy Lutostański, to chętnie służę pomocą. Jeszcze coś mi tam w głowie z wiedzy o drzwiach zostało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts