Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dobra, kończę wątek :)

Nie ma zamieszania. Pojawiło się pytanie czy z powodu zaniżonej wartości mogą się pojawić przykre konsekwencje. Ktoś dopowiedział, że US może zakwestionowac cenę, więc opisałem jak to kiedyś ja musiałem zapłacić, bo przespałem sprawę. Jako kupujący nie mam obowiązku powiadamiania urzędu skarbowego o zakupie działki - robi to notariusz, ale warto to zrobić, żeby mieć spokojny sen.

Tyle

A tak w ogóle to na początek tygodnia dużo uśmiechu dla wszystkich :D :D :D

Witam,

gdzie zamawialiście strop teriva? Jakiego rzędu są jego koszty?

Wiem, że to zależy od ilości belek i pustaków, ale mniej więcej w przeliczeniu na powierzchnię :roll:

My zamawialiśmy w hurtowni w Cielu. Strop teriva ze Stropexu na pow. ok. 100 mkw. Cena niewiele ponad 10 tys. netto, w tym pustaki, belki, L-ki, siatki. Czyli ok. 100 zł/mkw z transportem. Cena z zeszłego miesiąca.

gdzie zamawialiście strop teriva? Jakiego rzędu są jego koszty? [...]

Mi to jakieś kosmiczne pieniądze na strop wyszły - 160 m2.

Sam nie wiem czemu

Belki - 9.000zł

Pustaki - 3.500zł

Zbrojenie i szalunki - 7.000zł

beton i pompa do betonu - 9.000

Robocizna - 6.000zł

Wiem, ze jakoś sporo - cóż - chyba czegoś niedopilnowałem.

Strop wylewałem ze dwa lata temu ale te ceny są rzeczywiście kosmiczne. W internecie beton B15 - 260PLN/m3, pompa to około 150PLN/h. Co daje:

16*260+4*100=4760PLN.

Podobnie z szlunkami i robocizną.

Coś nie tak z tymi rachunkami.

Strop o powierzchni 160 m2

beton B20 z dodatkiem na mróz -26m*255zł+VAT-Thomasbeton = 8200zł

pompa - 800 zł

Coś nie tak z tymi rachunkami.

Te ceny nie sa wcale z kapelusza. Wychodzi w zaokrągleniu 120 zł/m2 za strop - do tego beton i robocizna - której poprzednicy nie wliczali raczej do rachunku. Ja też na strop lałem B20 - a cene dali Ci w Thomasie całkiem przyzwoitą. Może za robocizne trochę sporo...

pozdrawiam

Mrozu to do listopada pewnie nie będzie. Ilość betonu na 160m2 to z praktyki 16m3 (0,1*powierzchnia). Teoretycznie licząc, uwzględniając wieńce, żebra i belki będzie o wiele mniej (wzory podane na stronie slobetu) ale radziłbym trzymać się praktyki. Grucha i tak musi podjechać dwa razy, więc drugi rzut można nieco skorygować.