Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja chce zaplacic za komfort nieuzywania pieca poza sezonem grzewczym.

W takim wypadku (niekorzystne położenie połaci dachu) zamontuj sobie po prostu grzałkę w zbiorniku CWU. Wyjdzie o wiele taniej i pewniej. Ja u siebie grzeję CWU tylko w drugiej taryfie i zużywam średnio 10kWh/dobę. Próbowałem policzyć jaka to suma, ale taryfa dla energii jest nieco skomplikowana. Jest to pewnie około 2PLN.

Nasz piec na ekogroszek w sezonie wiosenno-letnim jest wyłączony. Cieplą wodę mamy dzięki grzałce elektrycznej w zbiorniku CWU. Sprawdza się drugi sezon :)

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Po przerwie małej witam. I w tym wątku też się pochwalę - budowa ruszyła - na razie wykopane ławy i zalane chudym, w poniedziałek zalewają ławy, a potem dalej oczywiście. Utknęłam na izolacji pionowej - umieszczony w projekcie superflex 10 plus styropian estrudowany wydaje mi się, że wychodzi bardzo drogo. Opcjonalnie jest folia, ale nie wiem czy to dobre rozwiązanie i czy aż tak chcę oszczędzać. Czym można ten superflex zastąpić? Dysperit?

Cześć - gratuluję! Początki są najfajniejsze. Nagle na pustym polu robi się szum, zamieszanie, rycie i zasypywanie. No a potem jak idą mury - to z niedowierzaniem się to ogląda. O ile oczywiście w tym wszystkim znajdzie się chwila na refleksję...:)

U nas fundamenty były "ubrane" w styropian oczywiście i nie folię a dysperbit. Myślę, że projekty robione są często nad wyraz, dopasowując realizację do ekstremalnych nawet warunków. Natomiast musisz sobie to przełożyć na Twoje potrzeby - mam na myśli to jaki masz grunt. to ważne. Jak kopaliście fundamenty - widzieliście jakie macie podłoże - czy podmokłe, gliniaste, piaszczyste. Od tego głównie zależy jak wykonacie izolację. No i może macie zrobione dobre badanie geologiczne - to też jest wskazówka. I porada kier-buda.

Mam problmy z siłą roboczą w temacie wykończenia wnętrz.

Regipsy, sufity podwieszane, glazura, montaż parapetów.

hm - pomalować to chyba sobie sam pomaluje i panele też spróbuje położyć.

Może jakimis namiarami ktos poratuje?

Sprawdzonych i niedrogich fachowców.

Termin - 1 sierpnia.

Witam!!

Dawno nie zagladalem na nasze forum ale tyle sie dzialo iz czlowiek nie mial za wiele czasu. Mam pytanie do osob z gminy sicienko. Chodzi mi o Oczyszczalnie Ścieków slyszalem ze nasza gmina robi problemy w tej kwesti jesli ktos posiada jakas wiedze na ten temat to prosze o rade jak prawidlowo zalatwic formalnosci. W projekcie mamy szambo ale w warunkach istnieje mozliwosc wykonania POŚ prosze o pomoc

ja napisze jak bylo u nas - dom w gminie sicienko wlasnie

na etapie pozwolenia na budowe wystapilismy o budowe domu i oczyszczalni sciekow od razu. I taka tez decyzje dostalismy. Gmina nie robila problemow - mimo iz w WZ mamy chyba szambo, juz nie pamietam..

Mysle ze wszystko zalezy od lokalizacji budowy - tam gdzie jest szansa na kanalizacje byc moze robia problemy. U nas na etapie skladania wniosku o PnB takiej szansy nie bylo - moze w tym tkwi klucz.

Choc paradoksalnie - gdy skladalismy wniosek do Starostwa o pozwolenie na budowe studni glebinowej - gmina jednoczesnie robila juz projekt wodociagow na naszym terenie - zapytana o zdanie przez Starostwo - nie miala nic przeciwko naszej studni...Wiec wyglada na to ze problemow na sile nie szukaja

MałaR. - sprawa zakończył się sprawnie i szybciutko, dziękuję.

Aga Faciowa - deklaruję mój sprzeciw! :)

Gawa - prześlę namiary ekipy, która robiła u nas (już nie tylko u nas, u kilku forumowiczów także) na priva. Kładą więźbę i dachówkę. Niedrogo i sprawnie. Jednak terminy, zresztą podobnie jak u innych fachowców, mogą być nieźle pozajmowane. Próbuj!

Ja może nie na temat, ale spróbuję.

Forumowiczu jeżeli nie chcesz aby sześciolatki szły do szkoły to proszę wejdź na tę stronkę i wyraź to:

http://www.ratujmaluchy.pl

moze nie na temat lecz glosy zostaly wyslane

Naszym zdaniem to faktycznie za wczesnie a szkolnictwo rowniez nie jest na to przygotowane

W Toruniu niezle wialo w nocy a chyba szlo od Brzydgoszczy

U nas najgorsza burza z wiatrem i ulewa byla kolo 0.30 a mieszkam 7 km od Torunia jadac od strony B

No właśnie, z tą wodą to tragedia, mam za krótki wąż i jeszcze do tego słabe ciśnienie i nie sięgam do moich świeżo posadzonych szmaragdów, więc pozostaje mi tylko konewka :evil:

Z tą wodą to wszędzie tragedia, u nas wieczorem też ledwo leci- pewnie wszyscy ogródki podlewają.....

pozdrawiam

E.

Hehe, a mój mąż narzeka, że ja za bardzo się zagłębiam i że za dużo rzeczy już planuję.

He he he

No widzisz - tak to już z nami chłopami jest - wiecznie niezadowoleni.

Jak się nie interesujesz to źle bo wszystko na naszej głowie - jak się interesujesz to źle, bo się wtącasz. He he he