MałaR. 20.06.2008 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 Ja chce zaplacic za komfort nieuzywania pieca poza sezonem grzewczym. W takim wypadku (niekorzystne położenie połaci dachu) zamontuj sobie po prostu grzałkę w zbiorniku CWU. Wyjdzie o wiele taniej i pewniej. Ja u siebie grzeję CWU tylko w drugiej taryfie i zużywam średnio 10kWh/dobę. Próbowałem policzyć jaka to suma, ale taryfa dla energii jest nieco skomplikowana. Jest to pewnie około 2PLN. Nasz piec na ekogroszek w sezonie wiosenno-letnim jest wyłączony. Cieplą wodę mamy dzięki grzałce elektrycznej w zbiorniku CWU. Sprawdza się drugi sezon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 20.06.2008 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 Po przerwie małej witam. I w tym wątku też się pochwalę - budowa ruszyła - na razie wykopane ławy i zalane chudym, w poniedziałek zalewają ławy, a potem dalej oczywiście. Utknęłam na izolacji pionowej - umieszczony w projekcie superflex 10 plus styropian estrudowany wydaje mi się, że wychodzi bardzo drogo. Opcjonalnie jest folia, ale nie wiem czy to dobre rozwiązanie i czy aż tak chcę oszczędzać. Czym można ten superflex zastąpić? Dysperit? Cześć - gratuluję! Początki są najfajniejsze. Nagle na pustym polu robi się szum, zamieszanie, rycie i zasypywanie. No a potem jak idą mury - to z niedowierzaniem się to ogląda. O ile oczywiście w tym wszystkim znajdzie się chwila na refleksję... U nas fundamenty były "ubrane" w styropian oczywiście i nie folię a dysperbit. Myślę, że projekty robione są często nad wyraz, dopasowując realizację do ekstremalnych nawet warunków. Natomiast musisz sobie to przełożyć na Twoje potrzeby - mam na myśli to jaki masz grunt. to ważne. Jak kopaliście fundamenty - widzieliście jakie macie podłoże - czy podmokłe, gliniaste, piaszczyste. Od tego głównie zależy jak wykonacie izolację. No i może macie zrobione dobre badanie geologiczne - to też jest wskazówka. I porada kier-buda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakota 20.06.2008 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 Grunt mamy piaszczysty i suchy, żadnych wysokich wód gruntowych. Dlatego się zastanawiam czy kwota ponad 70 zl za metr izolacji nie jest przesadzona. Dzięki za gratulacje. edit: dzwoniłam tu http://www.fundament.icopal.pl/?page=siplast_fundament brzmi fajnie i strawnie cenowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eli2 20.06.2008 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 Mam problmy z siłą roboczą w temacie wykończenia wnętrz.Regipsy, sufity podwieszane, glazura, montaż parapetów.hm - pomalować to chyba sobie sam pomaluje i panele też spróbuje położyć. Może jakimis namiarami ktos poratuje?Sprawdzonych i niedrogich fachowców.Termin - 1 sierpnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MałaR. 20.06.2008 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 Czy ktoś z Murowańca (ew. bliska okolica) potrzebuje gruz?Jutro odbiera ode mnie jedna osoba ( z Murowańca właśnie) gruz, ale tylko połowę. Możnaby załadowac wszystko na jeden samochód i po drodze rozdzielić. Koparka do załadunku jest umówiona na godz. 8. Sprawa PILNA.Tel. 603 216 612. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 20.06.2008 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 Witam!! Dawno nie zagladalem na nasze forum ale tyle sie dzialo iz czlowiek nie mial za wiele czasu. Mam pytanie do osob z gminy sicienko. Chodzi mi o Oczyszczalnie Ścieków slyszalem ze nasza gmina robi problemy w tej kwesti jesli ktos posiada jakas wiedze na ten temat to prosze o rade jak prawidlowo zalatwic formalnosci. W projekcie mamy szambo ale w warunkach istnieje mozliwosc wykonania POŚ prosze o pomoc ja napisze jak bylo u nas - dom w gminie sicienko wlasnie na etapie pozwolenia na budowe wystapilismy o budowe domu i oczyszczalni sciekow od razu. I taka tez decyzje dostalismy. Gmina nie robila problemow - mimo iz w WZ mamy chyba szambo, juz nie pamietam.. Mysle ze wszystko zalezy od lokalizacji budowy - tam gdzie jest szansa na kanalizacje byc moze robia problemy. U nas na etapie skladania wniosku o PnB takiej szansy nie bylo - moze w tym tkwi klucz. Choc paradoksalnie - gdy skladalismy wniosek do Starostwa o pozwolenie na budowe studni glebinowej - gmina jednoczesnie robila juz projekt wodociagow na naszym terenie - zapytana o zdanie przez Starostwo - nie miala nic przeciwko naszej studni...Wiec wyglada na to ze problemow na sile nie szukaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 20.06.2008 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 Ja może nie na temat, ale spróbuję. Forumowiczu jeżeli nie chcesz aby sześciolatki szły do szkoły to proszę wejdź na tę stronkę i wyraź to: http://www.ratujmaluchy.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GAWA 21.06.2008 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2008 Tradycyjnie z prośbą: tym razem o namiary na sprawdzonych cieśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 23.06.2008 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2008 MałaR. - sprawa zakończył się sprawnie i szybciutko, dziękuję. Aga Faciowa - deklaruję mój sprzeciw! Gawa - prześlę namiary ekipy, która robiła u nas (już nie tylko u nas, u kilku forumowiczów także) na priva. Kładą więźbę i dachówkę. Niedrogo i sprawnie. Jednak terminy, zresztą podobnie jak u innych fachowców, mogą być nieźle pozajmowane. Próbuj! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MałaR. 23.06.2008 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2008 Dori, to ja jeszcze raz dziękuję. Mam nadzieję, że taras niedługo będzie wylany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peacemaker 23.06.2008 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2008 Witam, gdzie zamawialiście strop teriva? Jakiego rzędu są jego koszty? Wiem, że to zależy od ilości belek i pustaków, ale mniej więcej w przeliczeniu na powierzchnię ja mam strop stąd http://www.stropex.pl/ polecam, bo system jest genialny pozdrawiam, P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 23.06.2008 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2008 Ja może nie na temat, ale spróbuję. Forumowiczu jeżeli nie chcesz aby sześciolatki szły do szkoły to proszę wejdź na tę stronkę i wyraź to: http://www.ratujmaluchy.pl moze nie na temat lecz glosy zostaly wyslane Naszym zdaniem to faktycznie za wczesnie a szkolnictwo rowniez nie jest na to przygotowane W Toruniu niezle wialo w nocy a chyba szlo od Brzydgoszczy U nas najgorsza burza z wiatrem i ulewa byla kolo 0.30 a mieszkam 7 km od Torunia jadac od strony B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edi1719502262 23.06.2008 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2008 No właśnie, z tą wodą to tragedia, mam za krótki wąż i jeszcze do tego słabe ciśnienie i nie sięgam do moich świeżo posadzonych szmaragdów, więc pozostaje mi tylko konewka Z tą wodą to wszędzie tragedia, u nas wieczorem też ledwo leci- pewnie wszyscy ogródki podlewają..... pozdrawiam E. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 24.06.2008 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2008 Sprzedam welne Rockwool Megarock - 20 cm - 9 paczek po 3 m2 w kazdej = 27 m2i Rockmin - 5 cm - tez ok 27 m2 lacznie najlepsza na rynku - nie szklana lecz skalna, rozprezajaca sie - latwa w montazuSprzedam za ok polowe ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eli2 24.06.2008 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2008 Jak sie układa podłogę?1. chudziak, instalacje, folia, styropian, betonczy2. chudziak, instalacje, styropian, folia, beton Oraz ponawiam prośbę o namiary na kogoś od regipsów i glazury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 24.06.2008 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2008 eli my mamy:piasek, folia, chudziak, instalacje, folia, styro, wylewka - po bokach tasma dylatacyjna namiarow niestety nie znam - te rzeczy robimy we wlasnym zakresie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eli2 24.06.2008 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2008 mkkafeDzięki. P.S.Razem z Dori i Eunike pomogłyście mi w wielu sprawach.Jestem w szoku, że kobiety wykazują zaangażowanie w temacie budowy Moja żona nie jest zainetesowana wcale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 24.06.2008 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2008 Hehe, a mój mąż narzeka, że ja za bardzo się zagłębiam i że za dużo rzeczy już planuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eli2 24.06.2008 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2008 Hehe, a mój mąż narzeka, że ja za bardzo się zagłębiam i że za dużo rzeczy już planuję. He he he No widzisz - tak to już z nami chłopami jest - wiecznie niezadowoleni. Jak się nie interesujesz to źle bo wszystko na naszej głowie - jak się interesujesz to źle, bo się wtącasz. He he he Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eli2 24.06.2008 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2008 Tak naprawdę to ja odczuwam przemęczenie budową i się czepiam wszystkiego. Minie mi jak skończę budowę na jesień.Przecież jak kobita nie czuje tematu - nie ma sensu aby udawała zainteresowanie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts