Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ze jest zbiornikiem odpływowym to nie oznacza że jest nieszczelny . :)

W przypadku szamba , gdy wóz ascenizacyjny nie przyjedzie na czas może nastąpić przepełnienie zbiornika, a w konsekwencji wybicie szamba z tego zbiornika np przez pokrywę . Czy to będzie oznaczało że szambo jest nieszczelne ?

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam problem z miejcem gdzie zaznaczyłem "ZIMNO"

Jeśli ocieplę 12 cm - to bardzo zmniejsze sobie wjazd do garażu.

Bram jest na takiej plastikowej ramie - ona wystaje z 0,5cm za cegłę.

Więc pasowałoby te boki wcale nie ocieplać.

Z drugiej strony garaż mam lekko ogrzewany (12C).

http://images24.fotosik.pl/244/0c0a73b7376c692e.jpg

Proszę o porady i własne doświadczenia

Mam problem z miejcem gdzie zaznaczyłem "ZIMNO"

Jeśli ocieplę 12 cm - to bardzo zmniejsze sobie wjazd do garażu.

Bram jest na takiej plastikowej ramie - ona wystaje z 0,5cm za cegłę.

Więc pasowałoby te boki wcale nie ocieplać.

Z drugiej strony garaż mam lekko ogrzewany (12C).

http://images24.fotosik.pl/244/0c0a73b7376c692e.jpg

Proszę o porady i własne doświadczenia

mialem podobny problem

dalismy symboliczna 1 czy 2-ke w sumie bardziej po to aby wyrownac sciane i polozyc siatke z klejem niz ocieplac

wjazd mamy 2,40 i nie usmiechalo nam sie go zwezac ...

Gość OtoKero

eli, ja ocieplałbym to ościeże ukośnie.

Ściąłbym otwór bramy od strony zewnętrznej ściany na ok 6cm i coraz cieniej w kierunku wewnętrznej strony ściany. jednak nie do samego końca. Ukos zakończyłbym ok 2cm od wewnętrznej strony i moim zdaniem dałoby to sporo in plus. Wycięty ukos ściany oczywiście wypełniony styropianem.

Co do wentylacji kanalizacji to poprzez komin jak najbardziej jednak dobrze by nie był on z cegły. Jeśli z cegły to wpuścić pecefałkę.

Ewentualne nadmuchy gazów poprzez sąsiedni komin świadczą jedynie o tym iż komin nie jest zbudowany właściwie. Takie rozwiązanie o tym Ci powie. Jeśli nie chcesz wiedzieć czy komin działa poprawnie to nie wprowadzaj odpowietrzenia kanalizacji do komina:-) Ale tym sposobem oszukujesz sam siebie.

Reasumując - jeśli kominy posiadają poprawny ciąg wyziewy kanalizacyjne nie mają prawa dostawać się do wewnątrz budynku.

Poprzez wywietrznik dachowy nie radzę gdyż nie pełni on roli komina i możesz być pewien, że wyziewy będą się "snuły" po dachu a przy "ciężkiej" pogodzie wokoło domu.

Ojejku, Gacuś... Nie drocz się ze mną. Tutaj nie chodzi o pojedyncze znaczenie słów. Szczelny zbiornik to znaczy szambo i TYLE :p :p :p

Ja się nie droczę tylko mam odmienne zdanie jak Ty , ale i zgadzam sie z Tobą że szczelny zbiornik to jest szambo , ale nie tylko .

Pozdrawiam i zamykam dyskusję :)

przyłączam się do powyższego.

chętnie pozyskam namiary na ekipy od docieplenia kompleksowo z wykonaniem elewacji.

moge polecić ekipe: Jarek i Robert, szefem jest Jarek, ale mam telefon do Roberta 609698001

u nas robili elewacje można obejrzeć w albumie, jak Ci sie spodoba, to dzwoń, ja jestem z nich zadowolona :wink:

pozdrawiam

Mam niedyskretne pytanie nt. elewacji. Ile teraz biorą za robociznę???

przez dachówkę "kominek wentylacyjny"

My tak mamy, ale nie ze względu na zapachy, tylko dlatego, że brakowało nam już kanału w kominie (wszystkie wykorzystane do wentylacji), więc poprowadziliśmy rurę pcv do kominka wentylacyjnego w dachówce. Ze względu na zapachy kominek taki znajduje się z dala od okien dachowych...

przez dachówkę "kominek wentylacyjny"

My tak mamy, ale nie ze względu na zapachy, tylko dlatego, że brakowało nam już kanału w kominie (wszystkie wykorzystane do wentylacji), więc poprowadziliśmy rurę pcv do kominka wentylacyjnego w dachówce. Ze względu na zapachy kominek taki znajduje się z dala od okien dachowych...

my mamy rure pcv wsadzona w jakis kanal wentylacyjny

rura na czubku z jakims grzybkiem wystaje z pol metra nad kominem

mkkafe bardzo dobra wiadomość! Również dołączam nasze gratulacje! :)

A poza tym chciałam podpytać - czy znacie jakieś programy albo sposoby na zaprojektowanie sobie łazienki? Głównie chodzi mi o to, że narynku są teraz dostępne piękne płytki w kilku formatach i odcieniach. I chciałabym sobie móc np z 2-3 płytek jednej wielkości a różnych odcieni plus jakieś dekory - ułożyć plan układania płytek. A że dodatkowo trzeba wiedzieć ile jakiej płytki i jakiego dekoru kupić - no to rzeczywiście trzeba mieć to ropzrysowane...

Wiem, że najlepiej byłoby skorzystać z rady projektanta, jednak trochę to kosztuje, niestety... :cry:

A wentylację od kanalizy mamy w kominie.

mkkafe A poza tym chciałam podpytać - czy znacie jakieś programy albo sposoby na zaprojektowanie sobie łazienki? Głównie chodzi mi o to, że narynku są teraz dostępne piękne płytki w kilku formatach i odcieniach. I chciałabym sobie móc np z 2-3 płytek jednej wielkości a różnych odcieni plus jakieś dekory - ułożyć plan układania płytek. A że dodatkowo trzeba wiedzieć ile jakiej płytki i jakiego dekoru kupić - no to rzeczywiście trzeba mieć to ropzrysowane...

Wiem, że najlepiej byłoby skorzystać z rady projektanta, jednak trochę to kosztuje, niestety... :cry:

Kiedyś trafiłam na coś takiego:

http://mojalazienka.kolo.com.pl/#

Niestety nie jest to dokładnie to, o co Ci chodzi, ale może do czegoś się przyda.

W końcu zalewają dziś u nas strop!!!

Mam przy tej okazji pytanie do tych, którzy mają u siebie terivę. Z czego robiliście ścianki działowe na piętrze? Kierownilk budowy powiedziała nam, że na terivie w grę wchodzi tylko lekka ścianka (karton-gips), bo pod bloczkami gary mogą popękać. Jakie są Wasze doświadczenia?

jeśli chodzi o ścianki działowe na terivie to ja mam z suporexu 12cm i gra. Nic nie pękło, wszystko sie trzyma kupy. Zależy też od ułożenia samego stropu, tzn w którą stronę są żebra i jak ma się do tego ściana, najlepiej jak ściana jest prostopadle do kierunku żeber. ja mam w dwóch miejscach sytuacje że idzie równolegle,, tzn w stym samym kierunku, i kierownik budowy zalecił dodatkowe zbrojenie podmurówki pod ścianki aby napreżenia rozchodziły się na żebra sąsiadujące, i tak było zrobione, stoi i się nie przewraca ;)