Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy ktoś ma filary w domu?

Chciałbym poznać Wasze doświadczenia w "obrobieniu" ich.

Mam dwie betonowe kolumny w salonie.

Jedynie co mi przyszło do głowy to otynkowanie i gładź.

Majster się jednak krzywi i przekłada te filary na sam koniec roboty.

Nie upieram się - może ktoś ma jakiś fajny, niedrogi i niepracochłonny pomysł?

Jak obrabialiiście kominy? Płytką? Klinkierem? [..].

To pytanie z serii trudnych.

Każdy ze sposobów ma swoje plusy i minusy.

1. Ja mam kominy systemowe - na nich zbrojony "postument" i ponad dach wychodzi pełna cegła klinkierowa. (I wiem że postument musi olbrzymi ciężar wytrzymać - mam nadzieję, ze wytrzyma.)

2. Można zastaosować dziurawkę. (podobno kanalikami cieknie).

3. Można zastosować płytki klinkierowe (podobno odpadają)

4. Można zbudować cały z cegły (u góry klinkierowej) wsadzić kwasówkę w środek. (kwasówkę trzeba wymianiać i do komina potrzeba dobrego fachowca - a niewielu ich w Polsce zostało)

Szukam ekipy do zaczecia budowy od zaraz, dzialka w Niemczu. Myslicie ze sa jakies szanse zeby kogos znalezc. ?????

Ekipa polecana przezemnie w zeszłym roku. Spróbuj, może nie mają nic na "koniec roku". Wiem że coś budowali ale to już pewnie kończą

607 423 688

Acha, pamiętaj żeby powiedzieć że kontakt do nich masz "Z INTERNETU". To są panowie starszej daty i czasami muszą na pewne rzeczy poprostu założyć "black box".

Z tego co wiem to są zajęci - jedno kończą ale już sprzęt przenoszą do następnego. Kto wie czy nie wrócą jeszcze do tego pierwszego.

Jak obrabialiiście kominy? Płytką? Klinkierem? My skłaniamy się ku tej drugiej opcji. Jakieś sugestie? Porady? Na co zwrócić uwagę? Mamy 3 kominy - systemowy Schiedla rondo plus i dwa wentylacyjne 4-kanałowe, jeden w prostokącie (4 kanały obok siebie) i jeden w kwadracie.

Mamy jeden duży komin systemowy Schiedla. Obłożony jest płytką klinkierową.

Czy ktoś ma filary w domu?

Chciałbym poznać Wasze doświadczenia w "obrobieniu" ich.

Mam dwie betonowe kolumny w salonie.

Jedynie co mi przyszło do głowy to otynkowanie i gładź.

Majster się jednak krzywi i przekłada te filary na sam koniec roboty.

Nie upieram się - może ktoś ma jakiś fajny, niedrogi i niepracochłonny pomysł?

Jaki kształt mają te filary?

Proponuję zrób taki ładny tynk strukturalny na nich. Polecam wątek

http://forum.muratordom.pl/tynk-strukturalny-amatorski,t123795.htm

ciekawe rzeczy i opisy. A co najciekawsze te rzeczy robią FORUMOWICZKI :D .

WIELGACHNE GRATUUULACJE

DLA Murowańskiej FOUMOWICZKI

Z OKAZJI NARODZIN CÓRECZKI :D :D :D :*

niech nam Murowaniec kobietkami stoi .... bo czekamy na jeszcze jedną ;D

Tak szczerze to szkoda, że nie dałeś szansy pochwalenia się rodzicom. Może sami chcieliby o tym obwieścić albo wręcz przeciwnie - może wcale sobie nie życzyli aby wszyscy w regionie o tym się dowiedzieli...

Ja na pewno bym nie chciał, to zbyt intymne wydarzenie.

Poza tym do tego typu wymiany informacji służy przecież funkcja PW...

Witam wszystkich forumowiczów z regionu! Czasami Was odwiedzam i chętnie korzystam z konstruktywnych dyskusji i wymiany doświadczeń. Choć jestem na etapie adaptacji, już sporo detali na pewno wykorzystam w najbliższym czasie.

Pozdrawiam!B.

Witajcie!

Bogumił masz chyba sporo racji w tym co piszesz. Ja też raczej bym sobie nie życzyła takiego rozgłosu

Oczywiście jest to szalenie radosna informacja i złożyć rodzicom gra5ulacje to czysta przyjemność. Najlepiej osobiście 8)

Słuchajcie ludziska - naprawdę nie macie nikogo kto mógłby mi pomóc w obniżeniu tego nieszczęsnego krawężnika??? :p

WIELGACHNE GRATUUULACJE

DLA Murowańskiej FOUMOWICZKI

Z OKAZJI NARODZIN CÓRECZKI :D :D :D :*

niech nam Murowaniec kobietkami stoi .... bo czekamy na jeszcze jedną ;D

Tak szczerze to szkoda, że nie dałeś szansy pochwalenia się rodzicom. Może sami chcieliby o tym obwieścić albo ...........

Witajcie!

Bogumił masz chyba sporo racji w tym co piszesz. Ja też raczej bym sobie nie życzyła takiego rozgłosu

Oczywiście jest to szalenie radosna informacja i złożyć rodzicom gra5ulacje to czysta przyjemność. Najlepiej osobiście 8)

Witam .

Też i sie wydaje że pierwszeństwo obwieszczenia takiej nowiny mają rodzice i raczej nikt nie powinien ich wyręczać .Oni sami najlepiej wiedzą komu i kiedy obwieszczą tą wielką nowinę np za pomocą rozmowy telefonicznej , sms , e-maila itp .A pierwsze gratulacje najlepiej złożyć telefonicznie lub osobiście ale dopiero jak już świeżo upieczona mamuśka odpocznie w domku .

Pozdrawiam