Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

i co zrobiliscie z drzwiami wejsciowymi??? zostawiliscie 230??

U nas w projekcie też było 230, ale obliżyliśmy otwory do poziomu 210, pod drzwi, które wcześniej wybraliśmy. No ale model (lub chociażby producenta) trzeba wybrać na etapie kładzenia nadproży, a mało kto myśli wówczas tak szczegółowo o wyborze drzwi ;)

Jesli chodzi o drzwi, to sam jeszcze nie zamowilem, ale polecano mi firme Tessa z Lisiego Ogonu. Ogladalem u nic drzwi drewniane CAL. Wygladaly bardzo porzadnie jak na cene.

Drzwi CAL są naprawdę solidnie zrobione. Mają ładne wzornictwo i są porządnie wykonane. Nie wiem jak sprawdzają się 'w praniu' - tzn. jak reagują na warunki atmosferyczne, jak pracują, ale CAL, Porta i Lutostański to fabryki, które wyrosły z tych samych korzenii (właściciele na początku pracowali razem), więc to ta sama, przyzwoita szkoła. Powinno być OK.

My także mamy drzwi wejściowe CAL (kupiliśmy w Tessie), i również zmniejszaliśmy do standardowych.

Bramę Normshtala (kupiliśmy w UNI KAL-u).

Okna z Inowrocławskiej M&S - świetna obsługa ew OknoPlusie świetna.

Polecam więc :p

Teraz męczę się z wyborem drzwi wewnętrznych, pewnie potrwa to kilka tyg znając mnie :p

witam...

zastanawiam sie nad wyborem drzwi zewnetrznych

VITEX, KMT, GERDA

z czego antywlamaniowe tylko VITEX,[...]

A ja się zastanawiam po co drzwi antywłamaniowe w domu, skoro można kopnąć okno w drzwiach tarasowych i jest się w środku.

Jestem tego samego zdania. Poza tym mam alarm, więc to już chyba wystarczy. Kolejna rzecz to to, że większość ludzi zamawia okna tarasowe z ruchomą belką, które są jeszcze łatwiejsze do sforsowania niż te ze stałą...

A ja się zastanawiam po co drzwi antywłamaniowe w domu, skoro można kopnąć okno w drzwiach tarasowych i jest się w środku.

Powodów jest wiele, choćby i takie:

-w wiatrołapie centralka do alarmu z możliwością deaktywacji systemu (zwykle kilka sekund na wpisanie kodu)

-moj drzwi tarasowe nie otwierają się od kopnięcia, no chyba, że ktoś ma naprawdę mooocne. Klamki i szyba w odpowiednich kalsach anty- itp. :)

-wejście przez drzwi to rezygnacja z głośnego tłuczenia szyby.

...

witam...

VITEX, KMT, GERDA

Jestem tego samego zdania. Poza tym mam alarm, więc to już chyba wystarczy. Kolejna rzecz to to, że większość ludzi zamawia okna tarasowe z ruchomą belką, które są jeszcze łatwiejsze do sforsowania niż te ze stałą...

co to jest ta ruchoma belka???

witam...

VITEX, KMT, GERDA

co to jest ta ruchoma belka???

to jest słupek, który nie zostaje w środku kiedy otworzy się oba skrzydła, tylko przykleja się do jednego z nich :wink:

witam...

VITEX, KMT, GERDA

z czego antywlamaniowe tylko VITEX, reszta jest z certyfikatami na zamki.

W VITEX za antywlam zaplace do 3k a w GERDA zaczynaja sie od 3k...

nie wiem czy ta GERDA nie jest przereklamowana...

jakies sugestie???

Powiem tak... Kiedyś pracowałam 'w drzwiach' i widziałam drzwi Vitex po włamaniu. Złodzieje włożyli łom w górny narożnik i odgięli skrzydło. Wydaje się niemożliwe, prawda? A jednak! Przy czym żeby nie było, że chcę zareklamować drzwi, które sprzedawałam, to napiszę, że handlowałam Portą i Lutostańskim, a kupiłam AFB. Z tym, że z drugiej strony... inne wymagania stawia się drzwiom w mieszkaniu, a inne w domku. Do domku złodzieje nie wchodzą przez drzwi, tylko przez okna. Jeśli chcesz tanie i w miarę ładne, kup KMT. To oczywiście tylko sugestia :)